Forum towarzyskie »

USA/Rosja/Ukraina i inne kraje- co się dzieje?

Sikorski "Wszystkie strony powinny pamiętać o tym, że kompromis oznacza dostanie mniej niż 100 procent". Pytanie czy wszyscy są w stanie to zrozumieć.
Tania Majdanu nikt nie reprezentuje. Jest paru przywódców radykalnych partii, którzy przemawiają na Majdanie, ale nie ma jednego lidera. Do tego Majdan to nie tylko radykałowie - ci nie radykalni już w ogóle nie mają "swoich nazwisk" - ale też nie ufają opozycji (m.in Kliczce), uważają że działa opieszale, że od kilku miesięcy są zwodzeni i brak jest zmian tu i teraz.  Majdan to tak naprawdę teraz strona, która nie bierze udziału w negocjacjach z Janukowyczem, nie utożsamia się z żadną frakcją w parlamencie.
A opozycja parlamentarna to pomarańczowi, ale nie tylko.

Majdan to tak naprawdę pewna reprezentacja narodu - są tam bardzo różni ludzie. Ciekawe jest to, że nie mają przywództwa, trudno przez to określić jak będą działać. Ale na inne wyjścia niż dymisja Jaukowicza się nie zgodzą - i ja się im nie dziwię, to jego oświadczenie śmierdzi na odległość, jest po to by ich uspokoić i odwlec pewne rzeczy, ale jaka jest gwarancja, że za kilka dni Janukowicz nie zmieni zdania? Albo że jak odbędą się wybory to nie będą sfałszowane?

Branka- i ja tak to widzę. I dlatego widzę czarno. Kliczko jest deputowanym? Czy kim? Majdan, żeby być poważnie traktowany powinien mieć rodzaj Komitetu Obywatelskiego. No i jakiś dowód, że reprezentuje większość narodu. A chyba nie ma. Nawet jeśli wybory nie będą sfałszowane, to i tak może wygrać partia Janukowycza, bo w dużych okręgach ma wielkie poparcie. Poprzednie wybory były pilnie obserwowane a i tak Majdan je kwestionuje. No i grupa Majdanu pozwala hasać skrajnym nacjonalistom, co jest bardzo źle postrzegane. O strzelaniu już nie wspomnę. Obie strony strzelały i zabijały.
Kliczko jest deputowanym Rady Najwyższej.

Teraz w mediach mówią, że Rada Społeczna Majdanu się zgodziła na podpisanie porozumienia. Tyle, że dopiero co słuchałam wypowiedzi zarówno Ukraińców jak i jakiś tam polskich specjalistów od spraw Ukrainy, że Majdan nie ma swojej Rady. Nie bardzo wiem jak na to patrzeć. Kto wchodzi w skład tej rady i kiedy została zwołana?
Podejrzewam, że nawet jak jest na Majdanie grupa ludzi, która poprze porozumieniem to większość jednak nie. Szczególnie że radykałowie będą rozgrzewać nastroje.

Edit - mówią, że Rada Majdanu to ci którzy kierują protestami od początku i sprawują na ludem na Majdanie kontrolę. W skład tej Rady wchodzi też m in Tymoszenko. Niemniej mówią też, że to że Rada popiera podpisanie porozumienia nie oznacza, że Majdan w dalszym ciągu nie będzie chciał dymisji Janukowycza i że ludzie rozejdą się do domów. 
Niby podpisane porozumienie.
Mnie tam dziwi wiele rzeczy, ale chyba najbardziej to, że jednym z postulatów jest wstąpienie do UE.
Takiej UE multikulti, lekko tęczowej i lekko odwróconej od religii. No, taka jest. Różowa, tęczowa z jednej strony a najeżona miliardami ograniczeń w każdym z obszarów regulowanych z drugiej. I ci ludzie ze sceny Majdanu: nastawieni bardzo narodowo, z duchownymi za plecami, modlitwami i podkreślaniem, że umrą za wolność i nie spoczną, aż krew ich wrogów wystygnie .... w UE?
Hm.... jakoś mi te elementy wydają się najbardziej sprzeczne.
👀
Brak mi słów:
http://www.glamour.pl/poczatki-majdanu-765

No tak, na tej zasadzie miesięcznik wędkarski napisze: "Gatunki ryb w Dnieprze", a motoryzacyjny: "Rankig opon, które najlepiej się palą"....
Tymoszenko ma wyjść.
[[a]]http://www.kresy.pl/wydarzenia,polityka?zobacz%2Fjulia-tymoszenko-wyjdzie-na-wolnosc[[a]]
Brak mi słów:

To, co Glamour powinno zrobić to wycofać nakład. Niestety. Numer pewnie wyszykowany był już dużo wcześniej, a w świetle ostatnich wydarzeń nigdy nie powinien ujrzeć światła dziennego w tej postaci.

No tak, na tej zasadzie miesięcznik wędkarski napisze: "Gatunki ryb w Dnieprze", a motoryzacyjny: "Rankig opon, które najlepiej się palą"....

Tania, you've made my day!! 🙂
no "day" faktycznie warty aby ktoś go "make"  🤔
uff

wyimek z wywiadu z ukraińskim politologiem:

"Czy możliwy w ogóle jest rozpad Ukrainy?
- Nie sądzę, żeby do tego doszło. Nie wydaje mi się, aby Achmetow [polityk i najbogatszy Ukrainiec - red.] czy inni oligarchowie byli skłonni podzielić swoje majątki na dwie części, na Ukrainę wschodnią i zachodnią."

za http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15495659,_To_jest_juz_wojna__ale_nie_wojna_domowa__To_wojna.html#Cuk

To jednak nieporównywalne z niczym. Jakby przy wojnie domowej u nas zastanawiać się, czy panu Kulczykowi to będzie na rękę..
Brak mi słów:

masakra po prostu, opadają ręce...

U mnie pali się świeca w oknie i na balkonie latarenka. Myślę o Ukrainie..
Mnie tam dziwi wiele rzeczy, ale chyba najbardziej to, że jednym z postulatów jest wstąpienie do UE.
Takiej UE multikulti, lekko tęczowej i lekko odwróconej od religii. No, taka jest. Różowa, tęczowa z jednej strony a najeżona miliardami ograniczeń w każdym z obszarów regulowanych z drugiej. I ci ludzie ze sceny Majdanu: nastawieni bardzo narodowo, z duchownymi za plecami, modlitwami i podkreślaniem, że umrą za wolność i nie spoczną, aż krew ich wrogów wystygnie .... w UE?
dlatego ja mając podobne wątpliwości, mogę tylko zadawać pytanie będące cytatem pewnego filmu: "przepraszam, kto tu  jest dobry? i czy gra Tom Cruise?"
I w sumie jak popatrzeć, to opozycja, ta pertraktująca z Janukowyczem chce pójścia w stronę Europy. Ale większość tych Ukraińców wcale nie, to że chcą zmian to nie znaczy, że w tą stronę.

Boje się, że rano znowu będą bójki, Majdan powiedział, że jak do 10 Janukowycz sie nie podda do dymisji, to będą walczyć..
... pytanie brzmi co dziś znaczy "Europa"... co się kryje za tym pojęciem...
To trudne pytanie...  😁 które mogłoby stanowić kolejny wątek..
Dopóki w Rosji rządzi Putin to oni nigdy nie wejdą do UE, jak ktoś myśli inaczej to jest naiwny. Europa boi się sprzeciwiać Rosji, co było widać po kompletnym braku reakcji przez ostatnie tygodnie. Zachód ma zbyt wiele do stracenia.
... pytanie brzmi co dziś znaczy "Europa"... co się kryje za tym pojęciem...

Pytanie brzmi, czy ci z Majdanu zadają sobie to pytanie?  😉
Plac Niebiańskiego Spokoju miał pełne i autentyczne poparcie "całego świata". I sens. I co?
Próby negocjacji i "potępiania" to chyba tylko "kosmetyka oblicza polityka".
Janukowycz opuścił Kijów, a za godzinę miał podpisać ustąpienie ze stanowiska prezydenta.

"Rezydencja prezydenta Wiktora Janukowycza w Kijowie nie jest już chroniona. Budynek wygląda na opuszczony. Po terenie swobodnie mogą się poruszać dziennikarze i kijowianie.

Siedziby prezydenta pilnują przedstawiciele opozycji. Wczoraj niezależne ukraińskie media podały informację, że Janukowycz wywiózł ze swojej rezydencji i biura Kijowa wszelkie cenne rzeczy i dokumenty."

"09:48
Prezydent Ukrainy Wiktor Janukowycz, ministrowie oraz większość deputowanych rządzącej dotychczas Partii Regionów opuścili Kijów i nie wiadomo, gdzie się teraz znajdują - oświadczył w parlamencie deputowany partii Batkiwszczyna Ołeksandr Turczynow."
Jak to gdzie, u wujka w Rosji  😁
Słyszałam że Janukowycz z ekipą zwiał do Charkowa.
Mama mówi, żeby w Ukrainie nie porobiło się tak, jak u nas po 1989 roku. Bo mogą spaść z deszczu pod rynnę... I tak ucierpią najsłabsi.
tak jest w Charakowie, niby jakieś spotkanie wschodnich państw

Teraz mówią w TV, że wcale go nie widziano w Charkowie i najprawdopodobniej uciekł. Pewnie tak jak Presja mówi, do papy Putina.

Tymoszenko wolna!
Tymoszenko wolna!
fantastycznie!!! czyli wystarczy być politykiem, mieć wsparcie "europy" i można kraść dowolnie bajońskie kwoty! teraz już rozumiem entuzjazm wszystkich polskich sejmowych polityków dla Majdanu... teraz w razie wsypy będą mogli budować linię obrony na tym precedensie  😤
Yanuk odsunięty przez Radę, w tym przez swoich.
Julia ozdrowiała?
Nie wygląda na super zdrową, ale uczesana widzę jest  😁

I co teraz, kto będzie przewodził partii opozycyjnej, ona czy Jaceniuk?

Gdzie się podziewa w końcu ten Janukowycz? Słysze sprzeczne informacje..
Nie chodzą wam ciarki po grzbiecie?
[quote author=Cierp1enie link=topic=91311.msg2019700#msg2019700 date=1393071201]
Tymoszenko wolna!
fantastycznie!!! czyli wystarczy być politykiem, mieć wsparcie "europy" i można kraść dowolnie bajońskie kwoty! teraz już rozumiem entuzjazm wszystkich polskich sejmowych polityków dla Majdanu... teraz w razie wsypy będą mogli budować linię obrony na tym precedensie  😤
[/quote]

Czyli dzieje się to, co było u nas  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się