armara, a to w takim razie przepraszam. Rok temu w związku mówiono mi, że te zasady będą wprowadzone od tego roku. Ucieszyłaś mnie, bo wciąż jest szansa dla naszej trakenki 😀
Kurczak Warunek jest taki, że klacz musi być źrebna (do księgi można wpisać klacz źrebną bądź przy źrebaku), żeby wpisać ją jeszcze w 2013r. To jedno, drugie - klacze trakeńskie to inna para kaloszy, bo one mają swój Związek (taki trakeński PZHK) http://www.trakeny.eu/
armara, no tak, dokładnie to samo mówiono mi rok temu. Klacz musi być chociaż źrebna, tyle że miało to dotyczyć 2012 roku. W 2013 miały być już nowe zasady.
Kurczak, to podaj mi rasę występującą w polsce, koni ok 140 pare-150 w kłebie, mocnych, ale nie zimm., szlachetnych dość - normalnie wierzchowych cobów, takich żeby i dorosły i dziecko mogło pojechać w teren, ale i coś skoczyć, hipo zrobić..., do małego sportu przygotowac. coś jak fiord może?, ale szlachetniejsze, bardziej użytkowe tworzenie takich jest przemyślaną hodowlą - się krzyżuje, żeby takie własnie mieć, takich u nas brakuje. i wsrod nich jest wiecej koników sportowych czy użytkowych nz wsród sp czy nawet innych - krzyżowanych bele co byle z czym, bez zwracania uwagi co bedzie dziedziczone po czym, wazne żeby papier mialo... jesli w np. w wymienionym niemcowie hodowli nie psuje - u nas by mialo? dlaczego dobrych i sprawdzonych wzorców nei bierzemy?
horse_art, mamy przecierz kuce felinskie - i sprawdzaja sie w sporcie i ambitnej rekreacji ze hoho. Poza tym, tinkery i gypsy coby sa corac popularniejsze 😉
Chociażby Cob Walijski. Nie zauważyłam, żeby więcej koni chodzących LL, L to były konie nn, tak samo jak nie widzę więcej nn-ek w hipoterapii. W rekreacji, a i owszem dużo ich, tyle że tutaj raczej chodzi o cenę konia, bo jeśli szukasz konia do nauki dzieciaków to wydasz np. 15 tys. za fajnego spokojnego np. młp czy wybierzesz nn za 3 tys.? I to jest właśnie to psucie rynku.