Forum konie »

Czkawka u koni

Hej, czy ktos z was spotkał sie kiedys z czkawka u konia? Jak to wyglada?
Mój ma bardzo bardzo często, po zjedzeniu paru kostek cukru przechodzi 😉
A mozesz powiedziec jak dokladnie to wyglada? Bo moj konik szetland ma takie dziwne skurcze brzucha i do tego za kazdym razem taki dzwiek jak czlowiek ma czkawke. Nie boli go ani nic. Tylko caly czas ma regularne skurcze
U nas szetland wydawal z siebie dzwieki podobne do "czkawki", jak mial kolke 🙁
No ale tutaj nie wydaje dzwiekow tylko pojawiły sie regularne skurcze brzucha, jakby całej klatki piersiowej. Dzisiaj juz tego nie widać. Nie byla to kolka bo konia nie boli i chetnie je. Dostała wczoraj sól do boksu i jest wylizana. Moze to skurcze spowodowane spadkiem elekrolitow?
moja klaczka dostała przed chwilą czkawkę, znalazłam coś na Volcie ale po angielsku , zrozumiałam chyba tylko, że jest spowodowana brakiem elektrolitów lub wody, ale koń ma wylizaną prawie całą lizawkę i ma dostęp do wody, dostaje też 3/4 wiadra marchewek
http://www.voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=12598

mógłby ktoś to w skrócie napisać po polsku?

edit :
i już po czkawce, minęła po 15 min
Znałam kiedyś konia który miewał czkawki, weterynarz powiedział, że to moze być oznaka wrzodow. Lepiej nie ignorować w każdym razie...
można by dla świętego spokoju zrobić gastroskopię. Z wrzodami nie warto przeciągać. Moja kobyła wrzodowa miała mini-kolki z byle powodów - gorszej jakości owies np (gdzie nie był zły tylko nie tak dobry jak wcześniej, a inne konie czuły się ok)...
Odkopuję wątek 🙂
Zaobserwowałam ostatnio u źrebola coś na kształt czkawki, a wyglądało to jak wyraźne skurcze w mniej więcej równych odstępach czasowych i odgłos jak przy czkawce.

Telefon do weta, pierwsze skojarzenie to wrzody. Ale skąd u takiego malucha wrzody? Ma dopiero 3 miesiące. Od urodzenia trzymany 24 na łące.
Dodam tylko że kobyła starsza i łykająca (nawet bez podpórki)

Jakiś pomysł?
Ja bym poobserwowała, czy takie coś się powtórzy. Jakiś miesiąc temu koń Kiwi wyciągnięty do siodłania dostał czkawki - wcześniej nawet nie wiedziałam, że koń może mieć taką klasyczną czkawkę 😉 Przeszło, jak szkap postępował i dotąd nic takiego nie zaobserwowałam. Koń normalnie je, tyje, apetyt mu dopisuje, zdrowie też, wrzodów nie podejrzewam.
Dawno temu moja klaczka miała codziennie czkawkę kiedy pasła się na mocno ziołowym pastwisku.Kiedy zmieniłam łąkę na bardziej kulturalną czkawki minęły bez echa
Odkopuję temat , koń dziś ma czkawkę po raz drugi w dzień, wcześniej nigdy nie zauważyłam a że nie miałam z tym wcale doczynienia proszę o radę, co z tym robić co sprawdzić i na co zwrócić uwagę ? Czy się martwić i denerwować ?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się