Forum konie »

zawody towarzyskie- czy to już koniec?

Ach, aż się chce się wydać kasę na ten kurs, żeby zrobić uprawnienia...
Koniczka, a masz odznakę? bo jak nie,to wiesz...spadaj 🤣
2. wprowadza na rok 2013 dodatkowe wymogi przy wydawaniu licencji o następującej treści:

"zawodnicy do ukończenia 18 roku życia oraz zawodnicy nowo rejestrowani do momentu uzyskania uprawnień III stopnia lub uprawnień krajowych w wkkw, muszą przedstawić oświadczenie licencjonowanego szkoleniowca PZJ odpowiadającego za poziom sportowy zawodnika, lub w przypadku kiedy nie współpracują z licencjonowanym szkoleniowcem PZJ oświadczenia innej pełnoletniej osoby odpowiedzialnej za poziom sportowy zawodnika wraz informacją o posiadanych uprawnieniach szkoleniowych/jeździeckich."

Czy może być tu Instruktor Rekreacji?
o matko święta, znowu zmienili??!!
może być instruktor szkolenia podstawowego,instruktor sportu, trenerzy II,I, M, jezeli znajdują się na tej liscie:
http://pzj.pl/modules/zestawienia/trenerzy.php

noi bingo crazy,miałam rację,strach iść spać i rano wejść na strone pzj:
W dniu wczorajszym przyjęta została następująca uchwała:

Zarząd Polskiego Związku Jeździeckiego:

1. zawiesza uchwałę nr 280/36/Z/2012 z dnia 10.01.2012 do dnia 01.01.2014.

2. wprowadza na rok 2013 dodatkowe wymogi przy wydawaniu licencji o następującej treści:

"zawodnicy do ukończenia 18 roku życia oraz zawodnicy nowo rejestrowani do momentu uzyskania uprawnień III stopnia lub uprawnień krajowych w wkkw, muszą przedstawić oświadczenie licencjonowanego szkoleniowca PZJ odpowiadającego za poziom sportowy zawodnika, lub w przypadku kiedy nie współpracują z licencjonowanym szkoleniowcem PZJ oświadczenia innej pełnoletniej osoby odpowiedzialnej za poziom sportowy zawodnika wraz informacją o posiadanych uprawnieniach szkoleniowych/jeździeckich."

Noo, a w DZJ podobno na razie problem z przedłużaniem licencji. Już dwie osoby wstępnie się odbiły przy odnawianiu, że ponoć wszyscy teraz muszą mieć ten podpis szkoleniowca, nie tylko nowo rejestrowani. Dziś będziemy ustalać dokładnie u źródła. Niby to nie problem dla mnie, ale dla części tak. Hmm, ciekawe ciekawe.

Edit: aaa, czyli luz i na czas jakiś wracamy do średniej normalności...
Ktoś, dlaczego z tej listy? Przecież Aneta już zacytowała to, co ty "lub w przypadku kiedy nie współpracują z licencjonowanym szkoleniowcem PZJ oświadczenia innej pełnoletniej osoby odpowiedzialnej za poziom sportowy zawodnika wraz informacją o posiadanych uprawnieniach szkoleniowych/jeździeckich".

To ta uchwała ma rok? I Wy dopiero teraz o niej rozmawiacie? 🙂
Mi z DZJ powiedzieli, że nikt nic nie wie! Sap PZJ nie wie czy potrzebuję podpisu na wkkw, ale skoro "sama siebie trenuję" i jestem instruktorem to chyba mogę sobie machnąć podpis ?
Pani z DZJ ma dzwonić do Ministerstwa Sportu - ciekawe czy oni sami wiedzą 😉
Cejloniara, bo jeżeli ktoś nie jest na liście,to może być instruktorem judo albo jazdy figurowej na lodzie...nie ma to znaczenia - wtedy musi być tylko pełnoletnim i wziąść odpowiedzialność za danego zawodnika.....

uchwała ma rok,ale została przyjęta bez echa i nikt w zasadzie o niej nie wiedział...teraz weszła w zycie,stąd dyskusja...ale zgodnie z najnowszymi przpeisami,cześciowo weszła w zycie, może za chwile całkowicie zniknie 😉
Ktoś, o cholera, to prawda, nie mam nawet brązu. Tylko marną II licencję w ujeżdżeniu i III sędziowską.

Ciekawa ta zmiana. Tylko nie wiem, ja jakoś odczuwam lekki lęk przed podpisaniem takowego oświadczenia nie mając błogosławieństwa szkoleniowego PZJ, bo brakuje mi informacji po co im to oświadczenie? Jak mój zawodnik źle pojedzie to dostanę bęcki, zabiorą mi licencję ujeżdżeniową/sędziowską, czy jak?
Wszystko Ci zabiorą i będziesz zdawać od początku z systemem odznak a potem jeździć Lki i Ptki :P. Oczywiście po półrocznym zawieszeniu. :P
"lub w przypadku kiedy nie współpracują z licencjonowanym szkoleniowcem PZJ oświadczenia innej pełnoletniej osoby odpowiedzialnej za poziom sportowy zawodnika wraz informacją o posiadanych uprawnieniach szkoleniowych/jeździeckich".

czyli osoba np. posiadająca np. brązową odznakę czy III licencje sportową spokojnie może podpisać.
Aha, Ktoś, dzięki. Domniemam, że rozumiem 🙂 Sądziłam, że to jest lista tych licencjonowanych. Bo jak się nie ma licencjonowanego to można mieć innego byle miał jakieś (jakie?) uprawnienia szkoleniowe/jeździeckie. To "/" oznacza "lub"? Że mogą być jakieś uprawnienia jeździeckie? Np. odznaki? Dla mnie cały czas mało konkretne.
epk, tego właśnie się obawiam 🤣
Byle gniadego nie zabrali 🙂 za resztą chyba nie ma co płakać 😉
Cejloniara, ja podałam link do listy aktualnie licencjonowanych szkoleniowców,którzy jeszcze do wczoraj,jako jedyni mogli podpisywać wnioski.... od dziś,zgodnie z opublikowanym komunikatem,wniosek moze podpisac albo licencjonowany szkoleniowiec albo dowolna,byle pełnoletnia osoba,która oświadczy,ze bierze dopowiedzialnośc za poziom wyszkolenia zawodnika...czyli może to byc olimpijczyk,który olał system licencyjny szkoleniowców pzjotu,ale równie dobrz emoże to byc pan Józek spod sklepu,jeżeli zgodzi Ci się to podpisac...
Ah si 🙂 to jeszcze, jak Ci się ofc chce, tak mi ładnie wyłożyć, jakie są skutki tego zapisu "wraz informacją o posiadanych uprawnieniach szkoleniowych/jeździeckich". Równie dobrze może to być informacja "brak uprawnień, mam tylko ternera z judo", bo one nie są warunkiem do otrzymania tej licencji, tak?
ja pierniczę, to skoro mam brązową odznakę i papier instruktora ale z Ministerstwa Sportu to na dzisiaj to jest ok? zobaczymy co będzie jutro 🙂
To zostało wprowadzone przejściowo, pewnie ugięli sie pod naporem krytyki że coś uchwalone rok temu ujrzało światło dzienne rok później w dniu wykupywania nowych licencji. Potem w 2014 przepis wróci do swej pierwotnej formy.
Cejloniara, IMO tak,bo nie podali żadnych sankcji...więc przepis jest,ale martwy...chyba,że zaraz wejdą jakies kolejne przepisy "wykonawcze" albo sankcjonujące... to trochę jak lawina sniegowa ruszyło 😉
co za bzdurny zapis. Każdy może podpisać w zasadzie. TAk jak pisze Ktoś nawet dowolny żur spod sklepu z dopiskiem o uprawnieniach szkoleniowych

już widzę taki podpis Jan Kowalski instruktor spadochroniarstwa

jest uprawnienie szkoleniowe? jest  😎 😂
Ale z tego co widzę to posiadanie owych uprawnień szkoleniowych/jeździeckich nie jest warunkiem koniecznym, żeby ten świstek podpisać. Tylko jeśli się takowe posiada to trzeba podać. Tak ja to rozumiem.
nie doprecyzowali ze osoba musi mieć takie uprawnienia w zasadzie...
musi tylko "wziąśc odpowiedzialność za poziom sportowy zawodnika" oraz " o posiadanych uprawnieniach szkoleniowych/jeździeckich"

czy to jest warunek konieczny,ta druga część? jak napiszę,że mam brązową odznakę i podpisze się pod wnioskiem o licencje ogólnopolską koleżanki???
brązowa odznaka nie pozwala w sporcie duzych koni na start w zawodach ogólnopolskich...musi byc conajniej srebro plus zagrywki z danych dyscyplin...

kurde,skoro jestem zwolniona z częśći praktycznej egzaminów na odznaki,to może szybciutko pozdaję teoriię i dorobię te odznaki? 🤣 bo zaraz się okaże,że mi i II i III icencja przepadnie bez tych odznak 🤣
Może lepiej, jak pisze Ktoś, nie iść spać, bo strach się obudzić następnego dnia. Choć dziejszy poranek okazał się nie jakiś tam koszmarny 🙂

Zdaje mi się, że pisząc o uprawnieniach szkoleniowych/jeździeckich mieli na myśli uprawnienia z zakresu szkolenia jeździeckiego no ale użyli tego "/" i wyszło inaczej 🙂 przeczytają i zaraz poprawią haha 🙂
sami sobie robią bałagan...chcą dobrze,zawieszając te uchwałę,ale robią to w takim pośpiechu,że treść komunikatu to bubel...bo tak naprawdę nie wiadomo kto może podpisać,a kto nie koniecznie....
Sankcje są takie, że bez podpisu nie ma licencji
I jak ci np na rozprężalini ktoś wskoczy na plecy kiedy będziesz podnosić drągi, najlepiej jeszcze jadąc "pod prąd" to będzie jeszcze jeden do zbesztania, obojętnie czy jest żulem, instruktorem spadochroniarstwa czy olimpijczykiem. Gdybym wierzył, że ktoś się będzie wstydził za swoich podopiecznych i zastanowi się przed wyjazdem na zawody to byłbym za
ale jak to zrobić żeby miało ręce i nogi...mamy styczeń,mój wniosek o licencję podpisuje mi mój aktualny szkoleniowiec...ale w lutym zmieniam trenera i jeżdże z Y...w tym czasie on pozycza mi konia i zagrywam się na GP...jest super,ale kłócimy się i w maju nie mam juz konia od niego i jeżdże ze szkoleniowcem Z.... potem stwierdzam,że jestem Mistrzem Swiata, nie potrzebuję zadnego trenera i we wrześniu wskakuję na rozpeżalni na plecy ogurkowi, ...kto ma ponieść odpowiedzialność za "poziom mojego wyszkolenia"...ten,który w styczniu podpisał mi wniosek o licencję?

a może przy każdej zmianie szkoelniowca trzeba wysyłać taką aktualizującą informację do pzj? tak jak z badaniami lekarskimi?a może w interesie szkoleniowców będzie zgłaszać do pzj,że podpisałem XY wniosek,ale już z nim nie współpracuję...więc nie ponoszę odpowiedzialności (no własnie jakiej? szkoleniowej? zawodowej? moralnej :lol🙂 za jego dalszą karierę?
A macie pomysł na czym polega potrzeba tego "brania odpowiedzialności w formie podpisu"? Czy jest to tylko z potrzeby zmuszania szkoleniowców do wyrabiania licencji (w pierowtnej wersji)?  Czy jakaś idea za tym na pomysłem na początku stała? No tego czytania przez megafony kto kogo szkoli to totalnie nie kumam. Może ktoś chciał pomóc szkoleniowcom w reklamowaniu się! Że jak się ma licencję, to można mieć reklamę za darmo 🙂 albo i nie 🙂 nie no, zart oczywiście 🙂
Czy jest to tylko z potrzeby zmuszania szkoleniowców do wyrabiania licencji (w pierowtnej wersji)?

tak własnie może być
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się