Forum konie »

Fundacja Centaurus w ogniu .

Mnie zastanawia tylko jeden fakt. Tyle lat stalo to puste i nic sie z tym nie dzialo (troche bywalam w tej wsi jak juz kilka stron wczesniej pisalam). Znalazla sie fundacja i nagle pozar. Dziwne, ale moze ja szukam dziury w calym. Za duzo kryminalow  🤬

Mój dom był zamieszkały, 20 lat poprzedni właściciel mieszkał i nic. A ja się wprowadziłam, sypnełam lepszego węgla dla pieca i mi komin rozp***liło w drobny mak :P
Fundacja po wprowadzeniu się po prostu zaczeła... użytkować dziurawy komin, ot co. Jak był nieużytkowany to się nie zapalił bo nie miał od czego.
Esef, dla mnie to skrajna nieodpowiedzialnosc, jak mozna wprowadzic ludzi do budynku, ktory nie byl  przystosowany do zamieszkania. Dobrze, ze sie tylko spalil, a nie np. Ludzie zaczadzieli. Dobrze, ze sie nic nie stalo.
Dla mnie takie narazenie zycia powinno byc karane, tak jak np.  karani sa pracodawcy za niestosowanie zasad bhp w zakladach pracy.
Rozumiem, kupic stary dom i samemu sie narazac, na wlasna odpowiedzialnosc, ale udostepnianie pomieszczen pracownikom w nie sprawdzonym pod wzgledem ppoż domu ? W glowie mi sie nie miesci...
esef nie obraź się ale każdy mądry przed kupnem sprawdza przeglądy kominiarskie. Jeżeli nie były prowadzone to ma obowiązek wezwać kominiarza. Jeżeli ktoś sobie mieszka w domku, nie ma takich przeglądów prowadzonych a komin się zapali to ubezpieczyciel nie ma obowiązku wypłacić ubezpieczenia.
Nudne to już się robi...
Słuchajcie, a ktoś wie co tam się dzieje? Zaczęli remont "budynku, którego nazwy nie można wymawiać"?
Cariotka - nie obraź się ale możesz sobie swoje teoretyzowanie nie powiem gdzie wsadzić. Jakbym odrzucała od potencjalnego kupna każdy dom który nie miał regularnie przeglądów kominiarskich to bym nic nigdy nie kupiła. Nie wiesz jak jest na wsiach? Dodam, że my wezwaliśmy kominiarzy, powiedzieli że komin jest w kiepskim stanie ale że wprowadzaliśmy się w styczniu (dokładnie rok temu, 17-stego) to nie za bardzo było jakieś wyjście. Tym bardziej że komin był stale użytkowany. Zrobiliśmy remont  jak tylko się miał ku końcowi sezon grzewczy i można było na parę dni piec wyłączyć.
Podsumowując: czym się różni teoria od praktyki? W teorii niczym....
no moje teoria jak najbardziej się sprawdziła bo komin się zapalił w praktyce.
Wezwałaś kominiarza, zrobił przegląd, komin był w złym stanie, to na własną odpowiedzialność się wprowadziłaś.
Wiem wiem jak jest na wsiach. Ale ja nie robię Tego co wszyscy🙂 Ja robię tak żeby było bezpiecznie🙂
Zresztą ja mam kominek a nie piec. Palę suchuteńkim drewnem, to też inna sprawa.
u mnie komin został wyczyszczony więc pożar sadzy nie groził. Awaria była z zupełnie innej przyczyny, w zasadzie niemożliwej do wydumania przed faktem. A jednak mimo stanu tego czy tamtego (komin to tylko kropa w morzu) chciałam się już wprowadzić, być na swoim, nie płacić za wynajem itd. Myślę, że fundacja miała tak samo.
Dodam, że na FB fundacji było już pisane - w oficjalnym raporcie policji czy straży jako przyczynę pożaru podano "niemożliwą do wcześniejszego wykrycia awarię komina".
Cariotka - całkowicie cię popieram. Wkurza mnie podejście na zasadzie - bo tak wyszło, bo tak się robi, bo na wsi.
NIE MAM PAŁACU 😉, mam stary dom, do ktorego mogłam wprowadzić sie wczesną wiosną. był w takim stanie, że czekałam aż skończy się remont - wszystkich instalacji plus ogrzewania do sierpnia. są rzeczy ważne i WAŻNE.
nie rozumiem równiez jak ktos mógł wprowadzić OBCYCH LUDZI (pracowników) do nie wyremontowanego budynku. I NIC tego nie tłumaczy. Nie wazne, że awaria była nie do wykrycia - budynek nie był wyremontowany, a jak łatwo się domyślić stary budynek może być niebezpieczny (i nie chodzi o duchy wylatujące z kranów  :hihi🙂. a gdyby  ktos zginął? Czy równie łatwo wybaczlibyśmy FC niefrasobliwość? Czy wybaczyłaby ja rodzina tej ew. osoby?
Tylko proszę nie pisać, że nie zginał żaden cżłowiek. To był pożar. Ktoś mógł zginać. a powodem był zły stan budynku, w którym jednak zakwaterowano ludzi.
Wiesz co omnia, możesz się w swoim wyremontowanym domu pośliznąć na nowiuśkich schodach, uderzyć głową o kant i też zginąć. Jak w reklamie Liona.
Takie gdybanie jest mocno bez sensu.
jest różnica pomiędzy przypadkowym pośliźnięciem się na nowych schodach, a beztroskim wprowadzaniem ludzi do niebezpiecznego obiektu  🤔

te rzeczy takie zupełnie od czapy wypisujesz esef? nie jestem w stanie uwierzyć ze normalnie myśląca osoba jest w stanie postawić znak równości pomiędzy tymi dwoma sytuacjami  🤔
Źle że są rozrzutni i będą remontowac pałac, źle że nie remontują tylko mieszkają w tym co jest, ogólnie ŹLE ŹLE ŹLE.
Nie no, klimaty trochę jak z doszukiwaniem się spisku w katastrofie smoleńskiej  😵
Jakby to powiedział boguś linda - nie chce mi się z wami gadać...
Jako ciekawostke dodam ze jako uzytkownik bezplatnego konta pocztowego na WP od paru dni ogladam tam banery z "reklama" spalonej siedziby i wolania o pomoc 🙂
Jak myslicie, dobre serce WP czy pieniazki za "reklame"?
albo znajomości🙂
mnie by to nie poruszyło gdyby nie było o Tym wszędzie...
już powoli mam Tego dość dokładnie jak miałam dość ze Smoleńskiem
Cariotka, za świadczenia reklamowe trzeba płacić, przynjammniej VAT, jeśli to świadczenie w barterze. Nie ma za darmo ani po znajomości, jeśli nie chce się mieć na głowie US 😉
No to nieźle musieli się wykosztować. Bo na interii co rusz ich ogłoszenia widzę. A w popularnych serwisach jest cholernie drogo.
To zależy m.in. od tego, w jakim modelu kupujesz reklamę, za co się finalnie rozliczasz itp. Ale faktem jest, ze pojawiają się w bardzo dobrych miejscach.
najnowszy apel Centaurusa http://centaurus.org.pl/pozostale/dwa_kuce/
czyżby ludzie za mało wpłacali na remont pałacu ?
dla tych którzy nie widzą w tym nic dziwnego to podpowiem , że żadna szanujaca sie rzeżnia ( a i pewnie nieszanujaca sie również 🙂 ) kucy nie bierze , a jakby co , to wagowo moze daliby 500 zł za nie , no ale przecież Centaurus 2300 zl zapłacił handlarzowi  😲
no eself przecież ty dałaś ogłoszenie że potrzebujesz szetlanda , więc wybaw Centaurus z kłopotów odkup chociaż jednego .
Interia, WP, Gazeta Wyborcza-artykuł na całą stronę (część ogólnopolska)... Się gra, się ma.
A nie, przepraszam... "się gra, się ma" to można powiedzieć o Owsiaku.

Komu kuca, komu?
nie da się czytać tych opisów (abstrahując od wszystkiego innego)
Dostałam właśnie na maila od koleżanki koniary apel centaurusa . Chodzi o te kuce. Zobaczyłam ilu osobom to wysłała, nic dziwnego, ze robią takie apele jeśli ludzie sie nimi tak przejmuja?
nie da się czytać tych opisów (abstrahując od wszystkiego innego)

😁 😁 😂 😂

nie wytrzymam, opisy jak z grouponu, no kto im toto pisze?? no kto??  😂
duunia, Groupon nie ma takich speców i coś im sprzedaż spada...

marysia550, ja od nich dostaję na maila apele od momentu, kiedy zainteresowałam się jednym z ich koni, który jest w adopcji. Wtedy mnie zjechali i straszyli prawnikami, teraz wysyłają apele...
...podejrzewam ze ten pismak naczytał się Sienkiewicza Henryka, szkoda tylko ze na stepy dalekie nie paczyli jak ze zgliszcz wychynęli...
zaiste, teraz będą im ucinać ciernie pozostawiając li jedynie gwiazdy

ech zakręcila nam się łezka w oku wszystkim w pracy, ech tarzali się ichmościowe po biurkach śmiechem szczerym powaleni niczym pan Longinus strzałami przez tatary  😵
duunia wisisz mi nowy monitor  😅 bo ten kawą zaplułam
Kiedy patrzymy na dwa brudne, małe kucyki wiemy, że otarły się w życiu o wiele cierni.

ciernie nie brudzą, brudzi co najwyżej co innego.
poetę mają na etacie.
Tak prywatnie dodam :
Cholerka - czemu mnie (duszę łzawą, czułą na los zwierzaków) mierzi taki styl proszenia o pomoc.
Przecież nie mogę spokojnie patrzeć jak dzieje się krzywda naszym braciom.
A jednak ........odczuwam zażenowanie i niepokój o siebie samą - z jednej strony żal zwierzaków a z drugiej gdzieś pod skórą czuję, że to wszystko pisane dla paniuś bezmyślnych ale z kasą. Że nie do końca te opisy prawdziwe.
Może tak trzeba, może tylko tak ma się efekty zbiórek.
I jakoś to wszystko co złe intensyfikuje się przed rozliczaniem PIT i odpisami 1 %.
Nie mam żadnej pewności, że to wszystko prawda. Piszę o (prawie)pewności wynikającej z wiary w to co czytam.
Dziś przez WP wiadomość w od Centaurusa (wylądowało samo w spamie) z prośbę o wsparcie na kucyki.
Nawet nie przeczytałam dokładnie ale na kucykowy dramat trafiłam tu.
Więc wzięłam i przeczytałam i ...mnie to nie przekonuje. Za dużo w tym wodolejstwa.
Zresztą Centaurus od dawna mnie nie przekonuje.
Wolę kupić co jakiś czas wór karmy dla moich podwórkowych kotów i dać kobiecie, która się nimi zajmuje.
najnowszy apel Centaurusa http://centaurus.org.pl/pozostale/dwa_kuce/
czyżby ludzie za mało wpłacali na remont pałacu ?
dla tych którzy nie widzą w tym nic dziwnego to podpowiem , że żadna szanujaca sie rzeżnia ( a i pewnie nieszanujaca sie również 🙂 ) kucy nie bierze , a jakby co , to wagowo moze daliby 500 zł za nie , no ale przecież Centaurus 2300 zl zapłacił handlarzowi  😲
no eself przecież ty dałaś ogłoszenie że potrzebujesz szetlanda , więc wybaw Centaurus z kłopotów odkup chociaż jednego .

Hehe 😀 Drogo coś jak za szetlandy...
Kucyk nie dla mnie, dla znajomego. Centaurus nie chce dać jednego żeby stał z krowami i kozami, a znajomy nie chce dwóch...
blucha propos ceny kucykow, to bywa i tak ze handlaz rzuca wyzsza niz rzezna cene skoro widzi ze komus zalezy na wykupie, to moze sobie na to pozwolic......

Wiadomo jak tam? Jakieś nowinki albo rozwój remontu?
Zorilla, ale taki moloch jak Centarus na pewno doskonale zdaje sobie z tego sprawę, więc chyba nie wysyła do handlarzy słodkich panienek?
A no jasne ze jest taka opcja  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się