Są takie? No, pomijam paraliż oczywiście. Ale czy są takie eliminujące ? Alergie opisywaliśmy, prawie każdy ma, kicha i jeździ. Są jakieś inne? Mam schorowaną znajomą i nie wiem co jej poradzić.
moja małżowina ma przepukliny w dolnym odcinku kręgosłupa, lekarz zakazał jeździć, po długich rozmowach pozwolił ewentualnie stęp albo spokojny galop w półsiadzie aby nie obciążać kręgów , ale wszystko dobrze jak jest dobrze ale jak coś koń wywinie ?
Histeria i łatwe wpadanie w panikę. Głęboki lęk przed jazdą. ADHD. Brak umiejętności opanowania własnego ciała i brak umiejętności koordynacji rąk i nóg.
no to chyba oczyste że jak kto żadnym czlonkiem nie jest w stanie ruszyć to nici ze wszystkiego w tym z jady konnej
No, dlatego prosiłam o mniej jaskrawe przykłady. 😉 Znajoma ma takie związane z wiekiem ograniczenia typu nadciśnienie, nadwaga, miażdżyca (chyba?) , kości marne. No jakoś nie bardzo ją na koniu widzę a pragnie.
Właśnie się dowiedziałam, że pewna dziewczynka która mia chorobliwie niskie ciśnienie prawdopodobnie będzie miała zakaz jazdy konnej. Ale to dziecko skrzywdzone przez matką ("nie biegaj bo się spocisz!"😉, więc nie wiem na ile to zakaz lekarza a na ile matki. Niewykluczone, że lekarz powiedział żeby się nie przetrenowywała i robiła częste przerwy a mamusia usłyszała: "Zakaz wychodzenia z domu, leżeć w łóżku 20h dziennie"
Tania, oprowadzanki albo delikatna lonża bez galopów, dlaczego nie ? te nadciśnienie chyba tylko bym się zastanowiła głębiej żeby np. nie skoczyło jej do wysokiego poziomu w związku ze stresem 😉
Są takie? No, pomijam paraliż oczywiście. Ale czy są takie eliminujące ? Alergie opisywaliśmy, prawie każdy ma, kicha i jeździ. Są jakieś inne? Mam schorowaną znajomą i nie wiem co jej poradzić.
u mnie operacja OKA - pół roku wykluczenie (zero wstrząsów, kurzu, dzwigania) kręgosłup - chroniczny ból - olewam i jeżdzę
adhd jest akurat wskazaniem, a nie przeciwskazaniem 😉 bo jazdy konnej zalicza się także hipoterapia (i jej rozmaite formy i poziomy) - przeciwwskazania bedą takie same (pomijam, takie że ktos jest debilem w sensie potocznym i nie powinien mieć ze zwierzętami ani ludzmi nic wspólnego zeby ich nie wkurzać...) pisalam prace o m.in. hipoterapii a funcjonowaniu psychospołecznym, tak co na szybko znalazłam w materiałach:
Przeciwwskazania bezwzględne, tzn. takie w przypadku których nie można prowadzić zajęć. Należą do nich:
Nieprzezwyciężalny strach przed koniem Silna reakcja alergiczna na sierść lub zapach konia czy stajni Brak kontroli głowy w rozwoju motorycznym
Przeciwwskazania bezwzględne czasowo, czyli takie, które wykluczają udział w zajęciach przez jakiś czas. Do takich przeciwwskazań należą m.in.:
Trwające stany zapalne i infekcje, gorączka Złamania i stany po złamaniach Stan po ataku padaczkowym Nie wygojone rany, zwłaszcza na powierzchniach dźwigających ciężar ciała SM w fazie ostrej Ostre zapalenie stawów Przeciwwskazania względne, czyli takie, w których ostatecznie decyduje diagnoza specjalisty. Mogą występować przeciwwskazania do wykonywania określonych ćwiczeń lub przyjmowania określonych pozycji na koniu, bądź też do określonej dziedziny hipoterapii. Przykładowo przy występowaniu niestabilności szczytowo-obrotowej (często towarzyszącej zespołowi Downa) przeciwwskazaniem jest jazda na koniu, ale dziecko może uczestniczyć w terapii kontaktem z koniem.
Do względnych przeciwwskazań należą m.in.:
Padaczka Upośledzenia umysłowe w stopniu głębokim Zaburzenia w mineralizacji, łamliwość kości - czasem uznawane za przeciwwskazania bezwzględne (zależy od stopnia nasilenia) Utrwalone silne deformacje i zniekształcenia, przykurcze Schorzenia układu krążenia (np. terapia po zawale serca i udarze, nadciśnienie), Zwyrodnienia kręgosłupa (przy blokach, śrubach, drutach jest p/wskazanie do jazdy na koniu)
A żylaki? Gdybym była dość odważna spytałabym ją o hemoroidy 😉. Może ja w ogóle powiem, żeby się spytała lekarza ? Tylko to trudna rozmowa, bo na zasadzie: ty jeździsz-to niby ja nie mogę? Ja piszczę, trzeszczę ale jakoś daję radę. 😉
Wszędzie widzę nadciśnienie, a co ze zbyt niskim ciśnieniem w sytuacji którą wcześniej opisałam? Tania Jazda na nartach też nie dla każdego... 😉
Edycja: A co z chronicznym nieodwołalnym brakiem talentu? 😁 Niektórzy opwinny rzucić w diabły a się uparli i jeżdżą, i nie to że rekreacyjnie na spacery. Dziergają równo czworoboki i parkury. To tak z przymrużeniem oka :P
hemorojdy to sie u jeźdźców robia - jak u kolarzy i innych którzy długo siedzą a do tego na twardym i się obijają 😉 to wiec efekt jeździectwa 😉 p-wskazaniem będą jeśli sa tak duże że preszkadzają, bolą, a guzki krwawnicze pękają i...krwawią. ale już wczesniej niż p-wskazanie do jazdy będzie wskazanie do operacji tego.
żylaki nóg - normalnie - ryzyko uszkodzenia, ale w jeździectwie taki plus że mozna czapsami się zabezpieczyć
[quote author=_kate link=topic=90074.msg1606090#msg1606090 date=1354789064] ciaza. Wiele osob jezdzi, sama bym sie jednak nie odwazyla. [/quote]
Jeździłam do 7-go miesiąca. Dłużej bym jeździła ale dowaliłam 30 kg i było mi konia szkoda. W życiu mi się tak dobrze nie jeździło. Mój wielki i ciężki brzuch wymusił na mnie realną równowagę bez użycia siły, przestałam się zakleszczać, garbić, pochylać itd. Słowem jazda w ciąży poprawiła mi dosiad i dawanie pomocy na maxa.
Przeciwwskazania bezwzględne czasowo, czyli takie, które wykluczają udział w zajęciach przez jakiś czas. Do takich przeciwwskazań należą m.in.:
Złamania i stany po złamaniach
[/quote]
też jeździłam - prawie rok ze złamaną ręką. Owszem może czasem jak koń się zaparł o wędzidło albo szarpnął to było to niezbyt miłe no i w tej ręce jak się zmęczyła to przestawałam jakąkolwiek kontrolę mieć (łapa się otwierała i koniec) ale przecież nie trzeba zawsze jeździć "na wodzach".
Wszędzie widzę nadciśnienie, a co ze zbyt niskim ciśnieniem w sytuacji którą wcześniej opisałam?
Może chodzi o to, że taka osoba może w każdej chwili zemdleć.
no tak, ale jak spadniesz i poronisz, co zawsze jest mozliwe, to co? napisalam, wiele osob jezdzi, dla mnie jest to bezwzgledne przeciwskazania, mimo ze swojemu koniowi ufam, znam go i wiem, ze na 99.99% z niego nie spadne ani nic sie nie stanie. Ale zawsze zostaje ten 0.01% i mysle, ze to jest zbyt wazne, zeby ryzykowac.
jeśli chodzi o połamania i temu podobne sama miałam połamany obojczyk i pękniętą czachę po tym jak koń przypomniał sobie o wyścigach i zrobił mi numer nie z tej ziemi, miesiąc w szpitalu ręka w gipsie, łeb w opatrunkach miałam zakaz na konie "bo znów spadnę i się połamię" jak tylko obojczyk mi się zgoił wróciłam szybko do siodła
Znajoma ma takie związane z wiekiem ograniczenia typu nadciśnienie, nadwaga, miażdżyca (chyba?) , kości marne. No jakoś nie bardzo ją na koniu widzę a pragnie.
Moja mama lat 75 jeszcze przed operacją jezdziła a miala oprócz ndcisnienia wiele innych choób związanych z wiekiem. Po operacji (wszepienie bajpasów) na chwilę dała sobie spokój ale to bardziej bylo związane z komplikacjami po operacji (zapalenie pluc, kłopoty z nerkami) nię z zakazem lekarzy. Obecnie cały czas mówi ,że na dniach wsiada na konia i jak ją znam to jak nic wsiądzie.
te przeciwwskazania to oczywiście oficjalne, dla normalnych ludzi i takich za których ktos odpowiada, .... nie mówią tu o oszołomach, harcorach - no koniarzach 😉 (też jeździłam z połową tych schorzeń - np z pękniętą piszczelą ponad tydzień ciężkiego rajdu 😉 )
wysokie cisnienie - moze byc udar niskie - można stracić przytomność, spaść i się obić - dlatego to jakies tam p-wskazanie
Z moich obserwacji i dogłębnych przemyśleń wynika, że nie ma czegoś takiego jak bezwzględne przeciwwskazanie do jazdy konnej. Wszystkie są względne i wszystkie przypadki trzeba rozpatrywać indywidualnie. Pisałam to już na tym forum nie raz, ale napiszę raz jeszcze: przez bezwzględne przeciwwskazanie zaczęłam naukę jazdy konnej w 30 roku życia, gdy olałam bezwzględny zakaz. Po czym bezwzględne przeciwwskazanie okazało się wskazaniem do jazdy konnej.
Dlaczego Taniu nie chcesz, żeby znajoma spróbowała? Czemu szukasz powodu, aby wybić jej to z głowy?
nie no te są bezwzględne, Nieprzezwyciężalny strach przed koniem Silna reakcja alergiczna na sierść lub zapach konia czy stajni Brak kontroli głowy w rozwoju motorycznym
ale jeślii je (te 2 pierwsze) przezwyciężymy, zaleczymy - to już z listy wypadają
czasowe są...czasowe. oficjalnie niewolno - ale kto co robi ze swoim zdrowiem i sumieniem to inna inszość 😉
i zawód wykonywany - lekarz lub stomatolog - z własnych obserwacji - 90% z nich nie powinno dotykac sie koni,sadysci i męczykoniki. pozytywnym wyjątkiem jest dla mnie w tym gronie - chirurg naczyniowy,ale to raczej z racji specjalizacji 😁
(...) Dlaczego Taniu nie chcesz, żeby znajoma spróbowała? Czemu szukasz powodu, aby wybić jej to z głowy?
Chcę. Dlatego pytam. Bo mam lekki uraz z młodości, jak namówiłam koleżankę a ona spadła i rozwaliła kolano. I jej rodzice na mnie źli byli. Ja zawsze muszę mieć Plan B i rozpatrzeć Opcje. Jak Kowalski z pingwinów.