Forum towarzyskie »

Króliki oraz gryzonie

Już odpowiadam :-)

Chomole Roborowskiego - pieszczotliwie roborki - to najmniejsze chomiki, jakie istnieją. Mają jakieś 7-8cm długości jak już całkowicie dorosną, więc to naprawdę maleństwa. Młode bez problemu przełażą przez wąskie pręty klatki, trzeba trzymać je w akwarium (terrarium? chomikarium!)

Czy są kontaktowe? Zależy od chomika. Miałam już kiedyś parkę, samica była nie do dotknięcia, za to samczyk - przykleja, łagodny, puszczaliśmy go po dywanie i nie było problemu. Teraz z kolei jest odwrotnie - samica jest bardziej do ludzi, choć dotknąć się nie da, za to samiec się wciąż boi. W przeciwieństwie do innych odmian chomików nie są samotnikami - samotny roborek to roborek nieszczęśliwy, dlatego dobrze trzymać je dwójkami (lub - jak ja - parkę).

Tak czy siak ze względu na rozmiar te zwierzaki raczej się nie nadają na przytulankę. Za to ile radości dostarcza obserwacja ich w domku! Czasem mają tak ludzkie zachowania...np. samczyk zawsze jest pierwszy w misce po dostarczeniu nowej porcji żarcia 😂 A już jak pojawiają się małe to w ogóle  💘

amnestria - tak, zapewne miałaś dżungarka. Taki ciemnoszary z pręgą na grzbiecie, prawda? Mniejszy od syryjskiego i bardzo towarzyski. Słodkie są - i do przytulenia, i do pozachwycania się :-)

remendada, młodsze będą do oddania za jakiś miesiąc :-) Bardzo chętnie je oddam, a jak jeszcze ktoś z re-volty to super, będę wiedzieć co u młodych  😁

To jest zdjęcie sprzed paru lat, jednego z poprzednich miotów - tak wyglądają miesięczne, gotowe do oddania młode razem z rodzicami:

PS. A małym właśnie otworzyły się oczka, są już całkowicie porośnięte futerkiem i robią już pierwsze samodzielne wycieczki poza gniazdo!
Ale cudaki 😜 💘

Elbus, nie myślałam chyba jak pisałam 🤔wirek: Miałam syryjskiego. Na 100% 🙂 Żył dwa lata, chyba nieźle?
Przyzwoicie :-)
Elbus - wow cudo  😍
Felek znów sika do kuwety  💃

Wczoraj pierwszy raz na dworze. Wcale nie miał zamiarów uciekania. Mądry Felek  😎
Dramka świetny Felek i kotek super  😜 
Dramka - super jest ten Twój Felek 🙂
Super kopie  😤  😤

Kot cały czas na niego poluje ale Felek nie chce mu uciekać  😂 Jeszcze trochę i Felek będzie większy niż kot  😀iabeł:
Co do relacji kocio - króliczych, to u mnie rządzi królik  😂 koty próbowały się na niego zasadzać, a Mefinek w radosnych podskokach do nich podkicywał i wąchał ich pyski - uciekały jak niepyszne  😂
Felek chce na dwór  😎
Ooo, widzę syryja w kuli :-)
Swoją drogą niezły patent z tymi kulami, puszczałam w takiej dżungarka, teraz te są za małe :-)

Maleństwa będą do oddania - jest ktoś chętny? :-)
Kiedyś mój mąż jak wszedł do domu kopnął kule bo myślał że to piłka..nie wiedział że chomik jest w środku  😵

Na szczęście chomik przeżył.
o jaaaa  ale pewnie mu się kręciło w głowie 🙂
Miał wesołe miasteczko  😁
Z granulatów polecam Science selective

Bardzo smakuje Felkowi  💃
No to Felek ma gust podobny do Mefinkowego 😉 To też nasz hit 🙂
Obawiałam sie ze nie bedzie chciał, bo nasza poprzednia pasza była w postaci musli..
Cóż, kiedyś jak na rynku był tylko Duo Cuni i jeszcze mniej chętnie wcinane polskie granulaty, to był problem, teraz można wybierać...
Nie zaszkodzi sucha bułka?
Ja daję raz na jakiś czas pełnoziarniste, żeby troszkę ząbki zetrzeć. Ale wiem że nie powinno się za często  🙄
a moja świnia 3 razy w tygodniu dostaje koniczynkę, mleczyki i trawkę 🙂 jaka szczęśliwa

ale coś na mnie zgrzyta z nerwów, chyba mnie nie lubi  😵

Wredna świnie  😂

Dzisiaj Felek za mną chodził żeby dostać jabłko.
Nie zaszkodzi sucha bułka?

Dopiero teraz zobaczyłam - pieczywa nie powinno się podawać - ma za dużo skrobi, u nas po pieczywku suszonym przez mamę były paskudne biegunki.
A przypadkiem duza zawartosc węglowodanów w pieczywie nie będzie szkodzić futrzakowi? Wszak w bułce więcej 'dopalacza' niż wartości odżywczych jak w marchewce 🙂
OK. Zero pieczywo. Po bułce suszonej nic Felkowi nie było..
Dramka - przepiekny ten Twoj Felek =) jak nie lubie krolikow, tak on naprawde bardzo mi sie podoba =)

A ja sie pochwale moim aktualnym przychowkiem, jedna z kilku malych tej odmiany, urodzona 5 kwietnia, oczywiscie taka slicznotka zostaje w hodowli 😀 mam nadzieje, ze wyrosnie ladnie ;-)

Manta - ale czadowa
A przypadkiem duza zawartosc węglowodanów w pieczywie nie będzie szkodzić futrzakowi? Wszak w bułce więcej 'dopalacza' niż wartości odżywczych jak w marchewce 🙂

Skrobia to węglowodan 🙂
A jak go przyniosłam do domu to mój mąż czy nie było ładniejszego w sklepie  😵  😁

Klatka Felka nie wymaga czyszczenia, za swoją toalete uważa mój dywan  😵  😁
Ja zamiatam bobki a Felek .. 😲

Jeszcze beszczelny mi gryzie metke od bluzki.  🤬
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się