czad. jaka piekna ekonomia i uczciwość. kupią wlasnego konia po zawyżonej cenie zamiast spłacac dług, nie dopuscic do sprzedazy (np płacając cześc jaki jest wart czy mniej...). licytuje się go bo nie splacali długu a teraz na kupienie konia mają, a na spłącanie nie... bym sie wkurzyła jakby mi byli dłużni ;] zabieg marketingowy? czy co? bo ani ekonomia ani uczciwość...
no toz to mi o to chodzi! ze nie wiem po co te panie tu krzycą żeby siedzieć cicho! wiedzieć powinna max ilość osób żeby te konie znalazły NOWE domy ... koniom pomóc, nie właścicielowi...
[quote author=horse_art link=topic=89827.msg1581972#msg1581972 date=1352730772] no toz to mi o to chodzi! ze nie wiem po co te panie tu krzycą żeby siedzieć cicho! wiedzieć powinna max ilość osób żeby te konie znalazły NOWE domy ... koniom pomóc, nie właścicielowi... [/quote] A masz świadomość na ile skutecznie Ty wołanie o pomoc zagłuszasz?
Tania, jakie zagłuszam, ja chce koniom pomóc, a nie nieuczciwemu włascielowi 🙁 dobra już sie nie odzywam... może faktycznie kogoś zniechąci że jak gość zły to koniom tez się nie nalezy ...
[quote author=horse_art link=topic=89827.msg1581972#msg1581972 date=1352730772] no toz to mi o to chodzi! ze nie wiem po co te panie tu krzycą żeby siedzieć cicho! wiedzieć powinna max ilość osób żeby te konie znalazły NOWE domy ... koniom pomóc, nie właścicielowi... [/quote] Mogę za to dostać bana, ale nie mogę już obojętnie patrzeć na te słowne banialuki. Te konie na pewno nie pójdą do rzeźnika. Komentując, linkując, robiąc wiele hałasu o nic przyczyniacie się tylko i wyłącznie do powstania szumu informacyjnego i nagonienia klientów na konie o największej wartości rekreacyjnej - które chodzą w konkursach skokowych. Z waszej dyskusji można wywnioskować, że konie zostały zajęte przez komornika, bo ośrodek bankrutuje, a konie to wychudzone szkieletory, o krok od śmierci głodowej - co jest nieprawdą. Nie powinno się ferować wyroku nie znając sytuacji, a relacje na forach nie są nawet z tak zwanej trzeciej ręki tylko z "dziesiątej" jeśli w ogóle. Zwłaszcza jeśli na ulicy Stalowej w Rybniku się nie było nigdy lub bardzo dawno temu i w ogóle się tam nie pojawia.
Natomiast wiem, któremu koniowi Rybniku i okolicach należy pomóc, bo niezachowaniu jego dobrostanu mówią osoby nie związane z OJ Indeks i to dużo wcześniej niż padła informacja o licytacji. Jakieś dwa tygodnie temu pytano mnie czy nie chciałabym go kupić - oczywiście nie robił to właściciel - tylko osoba, która była zniesmaczona tym, że koń został tak zepsuty. Jest to koń, który został opuszczony, ponieważ komuś zmieniły się życiowe priorytety. Niestety koń w tej chwili już tka i łyka. Wszytko to jest bardzo smutne, ponieważ został adoptowany z pewnej fundacji. Stan konia oczywiście można sobie zweryfikować. Także nim ktoś zacznie robić jakieś "dziwne" akcje społecznościowe powinien pierwsze rozglądnąć się po swoim ogródku, bo zawsze tak jest, że w swoim oku nawet belki się nie zobaczy. Nie piszę tego przez złośliwość, tylko po prostu już mi ręce opadają.
Horse art ,nigdy los koni ni ebył mi obojetny. Zawsze staram sie im pomoc ale...zanim na kimś bede "wieszac psy" staram się o nim cokolwiek dowiedziec. Czy wiesz dlaczego wlasciciele stajni popadli w tarapaty? Czy wiesz czy cos uzgadniaja z dłużnikiem? Czywiszczy zbieraja peiniadze? Czy cokolwiek o nich wiesz ,ze ciągle naskakujesz? Ja nie wiem nic, poza tym,ze dzis wystarczy raz nie zapąłcic zusu, raz vatu i juz masz problem, nie jest dzis ławto prowadzic jakikolwiek ineteres i kazdy z nas prowadzacy dzialalnosc dobrze o tym wie. Poza tym nie wiem co w tej chwili robią wlasciciele koni, jestem ostatnia osoba ktora ma prawo ich krytykowac i Ty też. Watek zas jest po to założony aby ewentualni nabywcy kooni wiedzieli o owej licyatcja lub po to aby ktos wykupił owe konie. Z tego co piszesz wiem ,że ich nie wykupisz a ziejesz jadem co stronę, prosze wytonuj dziewczyno.
horse_art, możesz się gniewać na mnie ale wolę to napisać wprost. Moim zdaniem wogóle nie powinnaś zabierać w ten sposób głosu. Ty kiedyś przeżyłaś niedolę i jakoś normalni ludzie na Tobie psów nie wieszali. Teraz Ty powinnaś poczuć najlepiej, co przeżywają właściciele OJ Indeks. Uważam, że zbyt pochopnie oceniłaś sytuację. Zresztą, byłaś tam? Rozmawiałaś z tymi ludźmi o ich problemie, zaproponowałaś pomoc? Nie oceniaj, bo możesz bardzo mocno kogoś skrzywdzić. Jeżeli masz pomysł jak koniom pomóc - pomóż, jeśli nie - po co bić pianę?
edit: mieszkam na drugim końcu Polski ale jak ja miałam problemy i widmo sprzedaży konia było blisko, to klubowicze z Indeksa zaproponowali mi pomoc. To oni chcieli zabrać mojego konia na przetrzymanie moich problemów. Jak zachorowałam, to oni pierwsi zaproponowali ściągnięcie mi leków z Czech, bo w Polsce nie były dostępne. I wyobraź sobie, że pojechała jedna klubowiczka tylko po leki dla mnie. Chcesz poznać jak jest w Indeksie? Wejdź na forum stajenka lub na forum indeksa. Poczytaj. Może będą chcieli Ci opowiedzieć co tam się dzieje. Bo prawda jest taka, że nikt nie chciał źle ale żyjemy w takim kraju, że dziś masz konia, a jutro musisz jak najszybcie sprzedać, by przeżyć.
Gdybym miała środki i warunki, to 5 grudnia pojawiłabym się na licytacji i wykupiła ile się da koni. Ale nie stać mnie. Więc w tej chwili jedynie mogę bronić tych ludzi od takiego pisania.
Nie ma nas tam, więc nie wyciągajmy pochopnych wniosków
edit 2: Chcecie pomóc? Kupcie zatem karnety na paradę w Łodzi. Im więcej karnetów, tym więcej zaległości spłaconych. Zawsze to coś.
no niestety - nie wykupie, nie mam jak. za daleko. żadnym jadem nie zieje. nie pisze nic poza tym że jest licytacja komornicza, ze jest lista komu i ile jest dłuny, co organizuje, jakie ma działalności. żadnych domysłów. same fakty. udawanie ze tego nie ma, nic nie zmieni. a to nie nie ja co chwila próbują krystalizować, a jak jest dobrze - to po co pisać? czytalam opinie o stanie koni i opieki calkiem odwrotne do tych tu - sa tak samo wiarygodne. dlatego nie analizuje co jest prawdą. na nikogo nie naskakuje. i prosze nie wywoływać mnie juz, bo znikam. oh-ah dla takich to nie moja specjalność, jak piszecie nei nam osobiście - moge oceniac tylko po faktach urzedowych ;] i jeszcze dragonnia - to nei ja, tylko znajomi, i nic nikomu nie są dłużni i nie wyłudzali jednoczesnie kupujac i uchylając sie od płacenia latami. wiec chyba porównania niema. ale nic, moze ich majatek jest faktycznei caly zadłużony albo coś znim jest takiego że nei mogą go spieniężyć żeby długi spłacić i nie dawać słabych koni na licytacje. sledząc wątek nei tylko ja mam negatywny stosunek do takich ludzi (o czym nawet nei pisałam), bo wiem jak czuje się ktoś kto nie ma na życie, a dłużnik żyje dostatnio i się z niego smieje. ale dobrze, niech będzie na mnie. zmykam. ja nieczuła.
horse_art, ale to Ty ich reprezentowałaś na forum, Ty z nimi przeżywałąś tragedię. Więc nie bez powodu zapadłaś w pamięć. Masz rację, lepiej więcej głosu nie zabierać.
Ok wszyscy naskakujący, nie chcecie by ktokolwiek wykupił jakiegokolwiek konia. To uzbierajcie tyle tysięcy przekażcie je OJ Indeks i cieszcie się sielankowym życiem z konikami. Nikt tu nie oczernia Ośrodka (ile razy to trzeba napisać żeby dotarło 😵 ?!? ) Z całego serca życzę powodzenia właścicielom, a Wam przyjaciołom Indeksa spojrzenia na świat trzeźwym okiem. Zamiast tu pisać swoje gorzkie żale zacznijcie działać w takim razie skoro uważacie formę forum za zbędną. 🤔
Natomiast wiem, któremu koniowi Rybniku i okolicach należy pomóc, bo niezachowaniu jego dobrostanu mówią osoby nie związane z OJ Indeks i to dużo wcześniej niż padła informacja o licytacji. Jakieś dwa tygodnie temu pytano mnie czy nie chciałabym go kupić - oczywiście nie robił to właściciel - tylko osoba, która była zniesmaczona tym, że koń został tak zepsuty. Jest to koń, który został opuszczony, ponieważ komuś zmieniły się życiowe priorytety. Niestety koń w tej chwili już tka i łyka. Wszytko to jest bardzo smutne, ponieważ został adoptowany z pewnej fundacji. Stan konia oczywiście można sobie zweryfikować. Także nim ktoś zacznie robić jakieś "dziwne" akcje społecznościowe powinien pierwsze rozglądnąć się po swoim ogródku, bo zawsze tak jest, że w swoim oku nawet belki się nie zobaczy. Nie piszę tego przez złośliwość, tylko po prostu już mi ręce opadają.
no i tu sie kochana pomyliłaś, za takie oszczerstwa to niejednym sprawiłaś niezłych nerwów, a sobie tylko humor poprawiłaś, ot co. miło przecież dowalić komuś w odwecie.. nieprawdaż? 🙄 na Twoje nieszczęście są świadkowie, zdjęcia itd. które przeczą tym herezjom.. koń nie został porzucony, dzięki pani S. Koćmiel i jej "ekyipy" został wydzierżawiony (na prośbę pani prezes fundacji) osobom trzecim ze względu na zawirowania pewnych pań oraz dzieci - tak koń fundacyjny nie dość, że w adopcji to w dodatku wydzierżawiony ! 😵 nie będę tu dokładnie opisywać co się stało, bo to nie miejsce, ale wiem że osoba adoptująca nie była w stanie sama walczyć i prowadzić wojny (targania się po sądach itd.) i niestety odpuściła. i powiem tylko tak: koń został zepsuty nie przez osobę adoptującą go tylko przez nieletnią dzierżawiącą go, na życzenie pani prezes. więcej szczegółów mogę udzielić na PW jeśliś taka ciekawa, bo to i tak za długa historia, odbiegająca od tematu. modów przepraszam za offtop, ale ręce mi już opadają.
nie widze, zadnego wpisu, ktory by wieszal psy na osrodku, wrecz odwrotnie nawet. byly tu wpisy, ze widac, ze to ludzie, ktorzy nie pozbywaja sie koni, bo sie zepsuly. wiec obroncy osrodka moga sobie odpuscic. forum nie raz pomagalo. i teraz tez pomoze jesli bedzie trzeba. a ty- horse_art, odpusc sobie, bo teksty typu: [quote author=horse_art link=topic=89827.msg1582236#msg1582236 date=1352745219] wiem jak czuje się ktoś kto nie ma na życie, a dłużnik żyje dostatnio i się z niego smieje. ale dobrze, niech będzie na mnie. [/quote] swiadcza jedynie o tym, ze tam bylas i nic nie widzialas (parafrazujac nieco mniej ladne powiedzonko), nie wiesz o sprawie nic, a masz najwiecej do powiedzenia. nie chcesz? nie pomagaj. i nie wchodz do tego watku.
[quote author=horse_art link=topic=89827.msg1582236#msg1582236 date=1352745219] żadnym jadem nie zieje. nie pisze nic poza tym że jest licytacja komornicza, ze jest lista komu i ile jest dłuny, co organizuje, jakie ma działalności. żadnych domysłów. same fakty. [/quote] Tiaaa? [quote author=horse_art link=topic=89827.msg1582044#msg1582044 date=1352734556] Tania, jakie zagłuszam, ja chce koniom pomóc, a nie nieuczciwemu włascielowi 🙁 dobra już sie nie odzywam... może faktycznie kogoś zniechąci że jak gość zły to koniom tez się nie nalezy ... [/quote] Komentarz zbędny.
haniaho, ej, nie przesadzasz? Miałam się nie odzywać, ale to co tu odprawiasz to jest chamówa po prostu. 😲
edit: szczerze powiedziawszy, ja bym zamknęła temat. Niech wisi, niech ludzie widzą, że istnieje coś takiego jak licytacja, ale bez jakichś głupich haseł, bo mnie to już wnerwia do potęgi.
Przeczytałam cały wątek i dla dobra Was wszystkich i KONI z Indeksa - zamknijcie ten wątek...wasze "dyskusje" i tak w niczym nie pomogą. Zaczynacie wyłapywać wszystkie brudy świata a konie naprawdę mają to w d****. Kto chce pomóc koniom to z pewnością już wie co wiedzieć chciał... Zapraszam na licytację - tam dowiecie się wszystkiego i możecie sobie porozmawiać w CZTERY OCZY o wszystkim, nie na forum.
a ja czegos nie kumam. znikneły staruszki, o ktore najwiecej tu latającego "gó...a" było i jak zniknely z listy- AFERA! podejrzenia, niedowierzanie, szukanie dziury w calym...
czy nie o to dyskusja sie toczyla? o "znikniecie" staruszkow z listy ?! w taki czy inny sposob?
nie wiadomo do konca czemu Indeks sie tak zadluzyl, ale chyba nie powinno to byc wyznacznikiem wspolczucia dla zwierząt?
smiech na sali. trzeba by sie zdecydowac o co wam chodzi. ja rowniez jestem za zamknieciem watku.
a ktos cie w ogole pyta o zdanie? chcialabym ustalic kilka rzeczy: 1. nikt na stajni psow nie wiesza, nie trzeba jej bronic. 2. nie trzeba i nie nalezy wyciagac pobocznych, niezwiazanych ze sprawa, albo zwiazanych bardzo posrednio watkow. 3. powod zadluzenia, jest sprawa co najmniej drugorzedna. 4. osoby, ktore nie chca koni wykupic, dac im domow, czy okazac jakiejkolwiek innej pomocy, proszone sa o niewypowiadanie sie.
A co z osobami ktore chca wspomoc wykup, ale kwestia zadluzenia jest wg nich sprawa wazna - m.in. ze wzgledu na mozliwosc powrotu wykupionych koni do dotychczasowych wlascicieli (powinny czy nie powinny).
W przypadku osob indywidualnych, w watkach pomocowych stale powraca kilka podstawowych spraw do wyjasnienia typu czy zadluzenie jest nieszczesliwym zbiegiem okolicnosci, czy wlasciciel po uzyskaniu jednorazowego zastrzyku finansowego jest w stanie samodzielnie kontynuowac utrzymywanie i/lub dlugotrwale leczenie konia. Wymaga sie od nich przejrzystosci. Faktem jest jednak, ze w tym wypadku, to nie wlasciciele zwierzat wystosowali prosbe o pomoc.
Edit: sprawdzilam u komornika. Nie ma mozliwosci wykupu pojedynczych sztuk przed licytacja.
[quote author=baba_jaga link=topic=89827.msg1582727#msg1582727 date=1352799364] czy wlasciciel po uzyskaniu jednorazowego zastrzyku finansowego jest w stanie samodzielnie kontynuowac utrzymywanie i/lub dlugotrwale leczenie konia. Wymaga sie od nich przejrzystosci. Faktem jest jednak, ze w tym wypadku, to nie wlasciciele zwierzat wystosowali prosbe o pomoc.[/quote]
to ze to nie oni to raz, dwa, ze jesli konie do nich wrocą (mam na mysli własnośc, nie hotel np) to mogą ponownie znależć się na kolejnej liście , (czego oczywiscie nie zycze wł. Indeksa). moze lepiej by bylo (w sensie bezpieczniej) gdyby te konie wrócily pod dach Indeksa ale nie jako ich wlasnosc?
Zamknijcie ten wątek w cholerę. Kto miał się dowiedzieć - to się dowiedział. Jak będzie chciał pomóc - skontaktuje się bezpośrednio z Indeksem czy komornikiem. Dla chcącego nic trudnego. A tak jest durna przepychanka z końmi w tle.
guza szukasz widze. 🤦 a znasz date przyznania certyfikatu? moze wtedy jeszcze nie bylo problemu? moze konie prywatne są udostepniane? moze, moze moze.... jest milion moze i nie jest to miejsce na durne szukanie dziury w calym. 🤔wirek: poza tym nie rozmawiamy tu o tym jaki zly osrodek tylko o tym, ze stare konie szukają domów. i temat umarl. wiec po co ? 🤔wirek:
nie szukam guza tylko zauważam obiektywne fakty... to trochę tak jakby taksówkarz dostał licencję w czasie, gdy akurat.. przypadkiem.. komornik licytuje jego taryfę...
Sekcja sportowa i OJ Indeks to dwie osobno działające instytucje jeśli można się tak wyrazić. O ile wiem sekcja sportowa płaci pensjonat za swoje konie na rzecz OJ Indeks.
czyli ściślej ujmując certyfikat de facto dostała sekcja działająca na terenie ośrodka, a nie sam ośrodek. Jeśli tak to zwracam honor i nie mam więcej pytań 🙂.
Dziś na Paradzie jeździeckiej rzuciła mi się w oczy przeszkoda KJ "Indeks", a w stajni stało kilka kucyków tego klubu... Zbieg okoliczności, czy chodzi o ten sam ośrodek? Jeżeli ten sam, to czy konie przeznaczone do takiej licytacji mogą być wypożyczone, czy użyte na tego typu imprezie? 🤔