Forum konie »

Zaniedbane ogiery SK ANALOP

ale na Boga, czy ze stad nie ma ZADNYCH kontroli miejsc, do których ogiery zostaja wydzierzawione?
...wydzierżawione/ sprzedane... w sumie bez różnicy - a u mało to "chłopów" stoją takie ogiery? może mniej znane, acz jednak (zasługują na taką samą dobą opiekę)... kontroli brak a niestety często gęsto ich nie szanują bo kupują je za grosze na wyprzedażach starych roczków i chcą jeszcze na nich coś zarobić... do tego nie zawsze umiejąc się z nimi obchodzić. Przykra prawda.
Tu się powinno pojawić nie tylko nazwisko i imię właściciela ośrodka [edit -  co niniejszym czynię:  Daria Wachnowska Adam Hoffmann ], ale także osoby ze stada, odpowiedzialnej za dzierżawione konie.

Czy cała ta impreza z dzierżawą reproduktorów nie ma rąk i nóg do tego stopnia..?  🤔 Jak to jest????
Nigdzie nie mogę znaleźć info nt tego jaka fundacja była z kontrolą. Wysłałam zapytanie do osoby która jest na bieżąco z fundacyjnymi akcjami. Czekam na odp. Sytuacja nie jest prosta bo konie nie są własnością stajnia Analop, więc pewnie fundacja ich nie zabrała.
z tego co sie dowiedzialam zwierzeta moga byc zabrane nawet bez zgody wlasciciela. Przypuszczam, ze organy,ktore sie tym zajmuja poinformowaly juz Lack. Kontrola byla -widac bylo na zdj,  nawet "znajomych"  rozpoznano... Jesli nikt nie chce z fundacji udzielicinfo to zjakis powodow-mysle, ze trzeba czekac na oficjalne informacje bez domyslow
mam tez nadzieje, ze wreszcie ktos ze stad ruszy dupe i zacznie kontrolowac punkty , w sumie nie tylko ze stad,ale ze zwiazkow okregowych
Nie chcę nikogo bronić. W Analopie nigdy nie byłam, właścicieli nie znam
Ale mój ogier po 20 roku życia nie wyglądał wiele lepiej... jadł źle, źle trawił, chudł pomimo sporych porcji paszy i treściwej i objętościowej... W wieku 22 - 23 lat spokojnie można było na mnie TOZ nasłać... pomimo opieki weterynaryjnej i stale zapewnionej paszy - koń wyglądał źle
Le Volataire i Czuwaj też coś koło tego wieku... a TOZy czasem potrafią nagiąć temat...
Co nie znaczy, że mam rację - patrzę na to od strony posiadacza starszego łogra (byłego, bo koń już nie żyje)
O matko... ciężko w to uwierzyć 😲 W głowie mi się nie mieści, jak można do takiego stanu doprowadzić konie, i to jeszcze nie swoje...
.
gaga - starsze konie mogą mieć problemy z przyswajaniem ale ten trzeci dolares to przecież młody jest
a po drugie zobacz na czym one stoją, bo ja tam suchej słomy nie widze
Gaga, ok, ale zobacz na czym te konie stoja, a raczej na czym nie stoja
Gaga wiem aż do bólu co oznacza miec starego lub chorego konia (Sonia) wiem jak bola powienia , wiem co oznacza najscie inspektorów TOZ ale... jesli robisz co mozesz jesli leczysz,dajesz leki masz rachunki możesz im to pokazac . Pokazac wyniki badan,, rtg itp. No i ten...wszechobecny syf- czy i to jestes skłonna wytłumaczyc?
Dostała informację, że w interwencji uczestniczyły osoby z Pogotowia dla zwierząt. Chyba jutro zadzwonię. Jestem ciekawa jak rozwiązali tą całą sytuację.
dempsey, Stada interesują się ogierami dopiero wtedy kiedy dostaną jakąś informację z zewnątrz, że źle się dzieje. Przynajmniej tak było w przypadku pewnego ogiera, którego znam, też Bogusławickiego. Nie wiem jak z resztą.
Ależ ja nikogo nie chcę tłumaczyć.
Po prostu przypomniało mi się jak kilka lat temu wyglądał mój "dziadkowaty" koń... Na prawdę serce się krajało - skóra i kości. A to był spory folblut , na starość wyglądał koszmarnie. A doszedł do takiego stanu w jakieś 6 miesięcy :-( w 2 lata się zawinął na wiecznie zielone pastwiska
Fakt - gnoju w boksach nic nie tłumaczy :-/ chociaż torf wygląda podobnie...
Ogierów na punktach się nie kontroluje, bo niby kto ma to robić? A jak widać - powinno się...
Już wczoraj w pewnym wątku próbowałem zagaić temat, ale zgaszono mnie za OT 😤
a pamiętacie jeszcze jak na kwiatkach analop pisała, że jej kot musi sobie coś upolować inaczej umrze z głodu i że to dla niej selekcja naturalna  🤔wirek:
oczywiście oferta stanówki wisi sobie jak gdyby nigdy nic..
a przeciez te konie NIGDY już mogą nie wrócić tak naprawdę do dobrostanu.
o ile pamiętam pisała też, że karmi je świetna karmą RC. Więc by raczej koty z głodu nie zdechły.  Chyba że to tez kolejna gadka na odczepnego. 
może wszystkie jej zwierzeta miały sobie coś upolować, żeby przeżyć, a to że konie nie umiały to ... selekcja naturalna
Widocznie oglądała skecz o koniach kłusownikach Łówców. B i tak jej się utrwaliło...
Tak sobie myślę, czy to, że inne konie (te na pastwiskach) dobrze wyglądają (podobno), żeby nie było to sytuacją łagodzącą!
Miyako
cytuję jej post, żeby nie było

analop
Lipiec 20, 2012, 15:48:36 »

wiesz, jeśli mój kot nie zjadł by tego ptaka, zjadłby innego...
a jeśli nie zjadłby nic, sam by nie przeżył... 
ciekawa jestem czy stada przeprowadzają kontrole, bo raczej nie sądzę, przykład: moja klacz kryta była u 'chłopa', ale wszystko było tam w porządku, konie widać, że nie głodowały, wychodził na pastwiska, no po prostu miały dobrze, a właściciel tego ogiera, miał wcześniej innego ogiera (ech, jakie to trudne  :lol🙂, który u poprzedniego właściciela zamiast wędzidła miał... łańcuch od roweru  🤬 😵
Zabiorę głos w tej sprawie.
SO Łąck już interweniowało, konie jutro zostają zabrane - Le Voltaire jest w dużo lepszej formie, natomiast jeśli chodzi o Czuwaja to weterynarz obawia się ,czy koń przeżyje transport. Jutro zostanie podjęta ostateczna decyzja, ale na pewno nie zostawi się go bez pomocy. Nie mam niestety informacji o stanie trzeciego ogiera - moze ktoś z Was coś bedzie wiedział ?

Powiem tak. Generalnie brak kontroli to wielka bolączka, bo bardzo często konie wracają zaniedbane, chore, zniszczone nadmiernym eksploatowaniem ( niekoniecznie chodzi o rozród, bo przecież koń dobrze skacze, bo spokojny to się jazdy prowadzi na nim do bólu itp ). Ten brak nadzoru wynika przede wszystkim z braku pieniędzy na wyjazdy, ale moim zdaniem powinno to mimo wszystko być organizowane.
O warunkach w stajni Analop były głosy już rok temu. Była tam kontrola chyba z lokalnego związku hodowców i oni nie stwierdzili większych zaniedbań, stąd ogiery tam zostały. Ale to, co się dzieje tam obecnie...
Generalnie byłam przerażona widząc zdjęcia, tym bardziej , że znam oba ogiery osobiście. A wcześniej tak samo jak większość oglądałam zdjecia na fotoblogu i podobały mi się, nawet coś tam komentowałam, że konie w dobrej kondycji itd... Jak bardzo mijało się to z prawdą :/
http://www.photoblog.pl/skanalop/121011353/czubus.html  ostanie zdjęcie Czuwaja na blogu, odstęp między tymi najnowszymi 3 m-ce.
Na tym zdjęciu już jakoś rewelacyjnie nie wyglądał, ale jak można w 3 miesiące tek zeszmacić konia.
No ona mu chyba po prostu nie dawała jeść... w głowie mi się nie mieści jaką trzeba być znieczulicą żeby przejść obok takiego konia, z resztą całej trójki i nie dać im jeść, nie zatroszczyć się, nie zadbać, nie próbować pomóc...
Mam nadzieję, że zostanie pociągnięta do odpowiedzialności. Takie osoby w ogóle nie powinny mieć zwierząt, bo skąd wiadomo, że za chwile inne nie będą w podobnym stanie 🤬
Boże 🙁 mam nadzieję, że Czuwaj przeżyje, że uda się go uratować 🙁
Neila czy aktualnie obowiązujace umowy dzierżawy ogierów zakładają jakieś kary za doprowadzenie koni do takiego stanu?
powiem tak szok wielki. gdzie, jak gdzie ale tam się nie spodziewałam takiego czegoś. Kontroli nie ma żadnych niestety wiele państwowych ogierów wraca od dzierzawców w takim stanie.
Już wczoraj w pewnym wątku próbowałem zagaić temat, ale zgaszono mnie za OT 😤

no wlasnie tak mnie to zaciekawilo- ta stajnia jest dokladnie na drugim koncu polski. skad wiedziales?
ciekawa jestem czy stada przeprowadzają kontrole, bo raczej nie sądzę

Przeprowadzają, oczywiście.
Jej kwiatkowe posty sobie odpuściłam i czytałam pobieżnie.  Raziły głupotą na odległość.
Konia do takiego stanu łatwo doprowadzić, niestety. :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się