ale na Boga, czy ze stad nie ma ZADNYCH kontroli miejsc, do których ogiery zostaja wydzierzawione? ...wydzierżawione/ sprzedane... w sumie bez różnicy - a u mało to "chłopów" stoją takie ogiery? może mniej znane, acz jednak (zasługują na taką samą dobą opiekę)... kontroli brak a niestety często gęsto ich nie szanują bo kupują je za grosze na wyprzedażach starych roczków i chcą jeszcze na nich coś zarobić... do tego nie zawsze umiejąc się z nimi obchodzić. Przykra prawda.
Tu się powinno pojawić nie tylko nazwisko i imię właściciela ośrodka [edit - co niniejszym czynię: Daria Wachnowska Adam Hoffmann ], ale także osoby ze stada, odpowiedzialnej za dzierżawione konie.
Czy cała ta impreza z dzierżawą reproduktorów nie ma rąk i nóg do tego stopnia..? 🤔 Jak to jest????
Nigdzie nie mogę znaleźć info nt tego jaka fundacja była z kontrolą. Wysłałam zapytanie do osoby która jest na bieżąco z fundacyjnymi akcjami. Czekam na odp. Sytuacja nie jest prosta bo konie nie są własnością stajnia Analop, więc pewnie fundacja ich nie zabrała.
z tego co sie dowiedzialam zwierzeta moga byc zabrane nawet bez zgody wlasciciela. Przypuszczam, ze organy,ktore sie tym zajmuja poinformowaly juz Lack. Kontrola byla -widac bylo na zdj, nawet "znajomych" rozpoznano... Jesli nikt nie chce z fundacji udzielicinfo to zjakis powodow-mysle, ze trzeba czekac na oficjalne informacje bez domyslow mam tez nadzieje, ze wreszcie ktos ze stad ruszy dupe i zacznie kontrolowac punkty , w sumie nie tylko ze stad,ale ze zwiazkow okregowych
Nie chcę nikogo bronić. W Analopie nigdy nie byłam, właścicieli nie znam Ale mój ogier po 20 roku życia nie wyglądał wiele lepiej... jadł źle, źle trawił, chudł pomimo sporych porcji paszy i treściwej i objętościowej... W wieku 22 - 23 lat spokojnie można było na mnie TOZ nasłać... pomimo opieki weterynaryjnej i stale zapewnionej paszy - koń wyglądał źle Le Volataire i Czuwaj też coś koło tego wieku... a TOZy czasem potrafią nagiąć temat... Co nie znaczy, że mam rację - patrzę na to od strony posiadacza starszego łogra (byłego, bo koń już nie żyje)
gaga - starsze konie mogą mieć problemy z przyswajaniem ale ten trzeci dolares to przecież młody jest a po drugie zobacz na czym one stoją, bo ja tam suchej słomy nie widze
Gaga wiem aż do bólu co oznacza miec starego lub chorego konia (Sonia) wiem jak bola powienia , wiem co oznacza najscie inspektorów TOZ ale... jesli robisz co mozesz jesli leczysz,dajesz leki masz rachunki możesz im to pokazac . Pokazac wyniki badan,, rtg itp. No i ten...wszechobecny syf- czy i to jestes skłonna wytłumaczyc?
Dostała informację, że w interwencji uczestniczyły osoby z Pogotowia dla zwierząt. Chyba jutro zadzwonię. Jestem ciekawa jak rozwiązali tą całą sytuację.
dempsey, Stada interesują się ogierami dopiero wtedy kiedy dostaną jakąś informację z zewnątrz, że źle się dzieje. Przynajmniej tak było w przypadku pewnego ogiera, którego znam, też Bogusławickiego. Nie wiem jak z resztą.
Ależ ja nikogo nie chcę tłumaczyć. Po prostu przypomniało mi się jak kilka lat temu wyglądał mój "dziadkowaty" koń... Na prawdę serce się krajało - skóra i kości. A to był spory folblut , na starość wyglądał koszmarnie. A doszedł do takiego stanu w jakieś 6 miesięcy :-( w 2 lata się zawinął na wiecznie zielone pastwiska Fakt - gnoju w boksach nic nie tłumaczy :-/ chociaż torf wygląda podobnie... Ogierów na punktach się nie kontroluje, bo niby kto ma to robić? A jak widać - powinno się...
a pamiętacie jeszcze jak na kwiatkach analop pisała, że jej kot musi sobie coś upolować inaczej umrze z głodu i że to dla niej selekcja naturalna 🤔wirek:
ciekawa jestem czy stada przeprowadzają kontrole, bo raczej nie sądzę, przykład: moja klacz kryta była u 'chłopa', ale wszystko było tam w porządku, konie widać, że nie głodowały, wychodził na pastwiska, no po prostu miały dobrze, a właściciel tego ogiera, miał wcześniej innego ogiera (ech, jakie to trudne :lol🙂, który u poprzedniego właściciela zamiast wędzidła miał... łańcuch od roweru 🤬 😵
Zabiorę głos w tej sprawie. SO Łąck już interweniowało, konie jutro zostają zabrane - Le Voltaire jest w dużo lepszej formie, natomiast jeśli chodzi o Czuwaja to weterynarz obawia się ,czy koń przeżyje transport. Jutro zostanie podjęta ostateczna decyzja, ale na pewno nie zostawi się go bez pomocy. Nie mam niestety informacji o stanie trzeciego ogiera - moze ktoś z Was coś bedzie wiedział ?
Powiem tak. Generalnie brak kontroli to wielka bolączka, bo bardzo często konie wracają zaniedbane, chore, zniszczone nadmiernym eksploatowaniem ( niekoniecznie chodzi o rozród, bo przecież koń dobrze skacze, bo spokojny to się jazdy prowadzi na nim do bólu itp ). Ten brak nadzoru wynika przede wszystkim z braku pieniędzy na wyjazdy, ale moim zdaniem powinno to mimo wszystko być organizowane. O warunkach w stajni Analop były głosy już rok temu. Była tam kontrola chyba z lokalnego związku hodowców i oni nie stwierdzili większych zaniedbań, stąd ogiery tam zostały. Ale to, co się dzieje tam obecnie... Generalnie byłam przerażona widząc zdjęcia, tym bardziej , że znam oba ogiery osobiście. A wcześniej tak samo jak większość oglądałam zdjecia na fotoblogu i podobały mi się, nawet coś tam komentowałam, że konie w dobrej kondycji itd... Jak bardzo mijało się to z prawdą :/
http://www.photoblog.pl/skanalop/121011353/czubus.html ostanie zdjęcie Czuwaja na blogu, odstęp między tymi najnowszymi 3 m-ce. Na tym zdjęciu już jakoś rewelacyjnie nie wyglądał, ale jak można w 3 miesiące tek zeszmacić konia. No ona mu chyba po prostu nie dawała jeść... w głowie mi się nie mieści jaką trzeba być znieczulicą żeby przejść obok takiego konia, z resztą całej trójki i nie dać im jeść, nie zatroszczyć się, nie zadbać, nie próbować pomóc... Mam nadzieję, że zostanie pociągnięta do odpowiedzialności. Takie osoby w ogóle nie powinny mieć zwierząt, bo skąd wiadomo, że za chwile inne nie będą w podobnym stanie 🤬
powiem tak szok wielki. gdzie, jak gdzie ale tam się nie spodziewałam takiego czegoś. Kontroli nie ma żadnych niestety wiele państwowych ogierów wraca od dzierzawców w takim stanie.