Forum towarzyskie »

Burze, radary burzowe, ostrzeżenia pogodowe.

Na mazowszu na północy w 4 powiatach ostrzeżenie przed trąbą powietrzną
W Bydgoszczy burza a u mnie ledwo popadało
Przeszła bokiem, ale popadało ładnie.
Nad Kraków od południa nadciąga burza, grzmi złowrogo...
Cavaletti, a gdzie Ty dokladnie mieszkasz?
Na mazowszu na północy w 4 powiatach ostrzeżenie przed trąbą powietrzną

Mąż właśnie stamtąd wracał motocyklem i ponieważ potwornie padało to się zatrzymali. Nagle zerwał się taki wiatr że wywrócił męża z motocyklem.
Podobno idzie to do nas.
Nad Kraków nadciąga trzecia burza w ciągu trzech godzin  🤔
pogrzmiało, popadało. teraz wisi ogromna ciemna chmura a z drugiej strony świeci słońce
okolice Oświęcimia
Ulewa w Bydgoszczy znowu.
w Krakowie burze, cały czas czekam żeby przestalo a tu co już myśle że to koniec, to znów grzmi... ehh
cierp1enie  z  volty to nie wiem, ale moja znajoma. Jakby tego było mało-  nie idzie się z nią skontaktować...
Mam nadzieję, że wszystko u niej ok
U nas dziś piękna pogoda, czasami mocno zawieje i tyle.
Ufff, mieliśmy telefon od znajomych z Mazur. Na szczęście na działce wszystko ok, na plaży trochę drzew powyrywanych, jakieś 100 metrów od naszej działki, przy szkole jedno powalone drzewo. Dużo jachtów wywalonych.
no ja mam juz tych burz serdecznie dosyc. U mnie nad Liwcem dało dzis solidnie "popalic". Przy rzece poraziło czlowieka, zabrała go karetka, na szczęscie żyje.
Były dwie burze a nadal jest strasznie duszno i gdzies w polblirzu grzmi.
tylko nie burza 🙁 Boziu proszę-pojutrze...

dzięki Boziuniu  🙇 214 kostek siana zbalowane, zebrane i poukładane... no i 80 słomy takoż, jak zasłanialiśmy to wszystko wieelkim banerem-to spadły pierwsze krople deszczu  😀

mogę z czystym sumieniem stwierdzić ze przebalowalam cały weekend  🙄
W Giżycku burza troche narozrabiała, kilka wywróconych jachtów i drzew.
Oh wreszcie powstał taki wątek 😅

Ja mam manię na punkcie burz, potrafię wisieć na GJB i innych radarach, widzę, że dużo linków już poszło, ale nie zauważyłam pogodynki. Pod tym linkiem można lukać, w jaki sposób poruszają się masy chmur:
http://www.pogodynka.pl/polska/radary/gradary

Do tego jeszcze ostrzeżenia meteorologiczne:
http://lowcyburz.pl/skypredict/warns/issue/view.php

I jeszcze Andretti:
http://www.andretti.pl/wxstorm.php

Kocham burze 💃

Cavaletti, a gdzie Ty dokladnie mieszkasz?

24km od Bydgoszczy w stronę Świecia 😉
Oh wreszcie powstał taki wątek 😅

Kocham burze 💃

[

Myślę ,że gdybys mieszkała na wsi, wsród łąk i rzek , maialbys zwierzaki, stodołe itp to nie kochałabys tych burz.
Faza, usuń to zdjęcie z cytatu lub zmień na link, bo dostaniesz po łapkach od moda
Faza
myślę, że gdy nie mieszka wśród łąk i rzek, nie ma zwierzaków i stodoły i itp.
natomiast ma aparat, "oko" i talent
to może sobie te burze kochać

i nic Ci do tego  :emota2006092:
Faza, usuń to zdjęcie z cytatu lub zmień na link, bo dostaniesz po łapkach od moda

dzieki i przepraszam
MsCarmen, Pogodynka jest o tyle kiepska, że jest opóźniona o 2 godz. Ale pod względem natężenia burzowego jest rewelacyjna!
MaCarmen, a  ja kocham Twoje zdjęcia! No nie no-  czegokolwiek by nie przedstawiało, to dajesz takie zdjęcia, że dech zapiera- czy to koń, czy piorun  😍

INFO- moja znajoma cała i zdrowa- dzwoniła dzisiaj rano. Kamień z serca mi spadł!
http://www.fakt.pl/Turysci-zagineli-w-Pieninach,artykuly,170746,1.html

Właśnie otrzymałam smsa od koleżanki, że tymi turystami była rodzina mojego kolegi,z którym studiowałam.
Wojtek był wspaniałym człowiekiem! Ciężko pojąć dlaczego ktoś taki jak on musiał odejść...  brak słów.
To straszne, pisałam o tych turystach parę postów temu 🙁
Faza, nie wątpię, do dzisiaj się boję burzy, ale jest to tak fascynujące zjawisko do uwieczniania aparatem, że ciężko nazwać to co czuję inaczej 😉
MsCarmen , mam nadzieję ,że nie czujesz sieurażona moim wczesniejszym postem. Rozumiem fascynacje zjawisk natury choc są przerażające to potrafi ą zafascynowac.
Ja jednak od pewnego czasu zaczełam sie wręcz panicznie bać burz, ostatnio pokonalam ten strach i pomimo nawałnicy jaka doslownie obok nas przeszła, poszłam po konie. Bardziej od burzy bałam sie o zwierzaki.
Niedawno trafiłam na artykuł, który miał na celu uświadomienie ludzi jakie realne zagrożenia niesie ze sobą każda burza (szkoda że go nie mogę znaleźć, to bym zalinkowała). W skrócie: stanie w oknie i cykanie fotek to dość nowa moda. Nasze babcie zamykały okiennice, gromadziły rodzinę wokół gromnicy i odmawiały różaniec.
Burze są tak samo niebezpieczne jak były wtedy, tylko my przestaliśmy je traktować poważnie.

Ja od czasu przeczytania tego artykułu co prawda nie zapalam gromnicy  😉 ale zaczęłam mieć szacunek do burz, nawet tych pozornie niegroźnych.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się