Forum konie »

Mleko dla źrebaka

Co zrobić z mlekiem kozim aby móc podać je źrebakowi? Czy rozcieńczać tak jak krowie (woda+cukier+zółtko) czy nie? Sprawa pilna! Źrebię bez matki, a dziś nigdzie Pavo nie kupię!  :kwiatek:
Nie lepiej z krowim mlekiem się bawić?
Po krowim dostała straszliwą biegunkę. Jest na lekach, ale wet kazał zmienić na kozie. Niestety dzwoniliśmy do 10 wetów i nikt nie potrafi odp jak je podawać  🤔
do czasu podania zrebakowi mleka zastępczego Pavo lub innej dobrej marki, podaj "dzieciakowi" normalne mleko rozpuszczalne dla dzieci. Najlepiej najzwyklejsze takie w niebieskim opakowaniu, mleko w proszku. Mleko przygotowane dla dzieci jest najbardziej zbliżone składnikmi do mleka konskiego. Wiem bo sama 3 lata temu byłam w podobnej sytuacji.Sprowadzenie preparatu mlekozastepczego dla zrebaka trwa, wszystkie znane mi sklepy sprowadzają a czas oczekiwania do 10-14 dni, wiec jesli nikt nie ma  i nie możesz od Kogos odkupic to naprawdę proponuję mleko dla dzieci.
Ja dawałam swojemu mleko krowie z cukrem, było wszystko w porządku... Może to też kwestia przyzwyczajenia...
Calisaneri a skad jestes?
Dodson ma mleko zastępcze na magazynie, jest dostępne od ręki, wysłane kurierem jest na drugi dzień od zamówienia. Nie chce robić reklamy, piszę bo mało kto o tym wie, a czasem w kryzysowej sytuacji nie ma czasu na obdzwanianie wszystkich producentów i sprawdzanie.
Gru,
to dla osób z rejonu Wawy (nawet całe Mazowsze) super info
ale przy wysyłce kurierem mijają 2 dni a te 2 dni bez mleka to
jest śmierć dla malucha :/ (oczywiście, jeśli zdajanie jest niemożliwe, bo np. matka padnie)
ms_konik jednego dnia zamawiasz, na drugi masz już u siebie to i tak lepsza opcja, niż czekać 2 tygodnie aż dany dystrybutor ściągnie na magazyn. Oczywiście przez te 2 dni musisz się ratować innymi sposobami np. mlekiem od krowy. Inna opcja to taka że mając hodowlę i ileś tam zaplanowanych wyźrebień, może warto mieć takie mleko już kupione w razie czego.
chyba to dla dzieci w proszku będzie faktycznie najbardziej podobne do kobylego.
bo? bo kobyle jest najbardziej podobne w skladzie (bialka, tluszcze itd) do ludzkiego. wiec to dla dzieci ludzkich nawet sztuczne, powinno być do konskiego podobne najbardziej...
Po krowim dostała straszliwą biegunkę. Jest na lekach, ale wet kazał zmienić na kozie. Niestety dzwoniliśmy do 10 wetów i nikt nie potrafi odp jak je podawać  🤔

Jak maleństwo? Napisz, co się dzieje...

to, co ja bym zrobiła:
- Lakcid na początek
- bardziej rozcieńczyć krowie mleko, podawać takie rozwodnione, nawet prawie pół na pół (krowie mleko ma ponad 5 % tłuszczu) podawać często (nie dopuścić do odwodnienia organizmu, kroplówka dla malucha to nic miłego)
- jeśli źrebię dostaje antybiotyki, radziłabym rozrabiać je ze sztucznym mlekiem, mleko krowie od niektórych antybiotyków momentalnie się kwasi, a skwaszone mleko wywołuje biegunkę. Jeśli nie masz jeszcze sztucznego mleka, rozrabiaj z wodą i z cukrem i podawaj ze smoczka)

Sama borykam się od 8 tygodni z tym problemem, tzn. karmieniem sztucznym i krowim mlekiem. W razie czego, służę pomocą.

Megane! Masz nowe źrebię??
Megane! Masz nowe źrebię??

yhmy... 🙂
Pomocy! Pilnie potrzebuje kupic mleko zastepcze Pavo! Wszedzie sa braki w magazynach i dostepne bedzie za dwa tygodnie.. Moze ktos z forumowiczow ma na sprzedaz, ew.poleci sklep gdzie mleko jest dostepne 'na juz'. Pilne!  😕
nie Pavo, Dolfos, ale szybko wysyłka, ja korzystałam w tym roku link

Skąd jesteś ?, mam kilka killogramów jeszcze w domu
skąd jesteś?
Jestem ze Śląska ale prawdopodobnie do jutra dotrze już do mnie Pavo, odezwała się jedna osoba, która ma wiaderko na zbyciu 🙂
Koniecznie chciałam Pavo, żeby nie zmienić nagle źrebakowi mleka, bo dopiero co skończyła się jej biegunka, a właśnie skład Pavo i Dolfosa się różni, mam dostęp do mleka Baileys ale to mleko również ma całkowicie inny skład niż Pavo.

Może ktoś z większym doświadczeniem ode mnie mógłby doradzić czy skoro w składzie Pavo jest mleko odtłuszczone to można by je zastąpić zwykłym mlekiem odtłuszczonym w proszku ? Źrebak ma miesiąc, je owies z granulatem Pavo,siano, trawę, więc może stopniowo przejść na zwykłe mleko odtłuszczone ? (wiadomo chodzi o koszty)
Jest to pierwszy mój źrebak i od razu tak pechowo, matka padła gdy mała miała 10 dni..
W razie problemów dostępne "od ręki" mleko.
http://www.mksklep.pl/audevard-lactofoal-2200-g-p-4102.html
Megane, hej mam 3 miesięczna klaczkę.Dzis została niestety bez matki.Mam tylko mleko krowie. Jak mogę jej podać?Jakie proporcje i ile razy dziennie?
Idź do wątku „ciąża, wyzrebienie, źrebak” tam jest więcej osób i coś podpowiedzą.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się