Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

a ja mam pytanie do Was, jaką odżywkę bez silikonów polecacie? bo ja się wczytuję w składy i nic poza SLSami w szamponach nie widzę (bo nie wiem co jest co), co byłoby "be" 🙁 mam cienkie włosy raczej proste, choć jak schną same to lekko falują na końcach, ale chcę utrzymać proste. No i strasznie wypadające... szamponu używam Joanny z serii Rzepa, póki co odżywka Nivea z serii Repair i czasem olejuję skalp olejkiem rycynowym i piję skrzyp. Ale jak oklapnięte zazwyczaj są tak i były... jakieś rady?
maracuja, Isana nadal w promocji 🙂
wiedźma, 11,99 jeśli się nie mylę. Ale to, że Horciakowa znalazła Brzozę i pomarańczę, to jest ewenement i cud. Naprawdę, tego olejku NIGDZIE nie można dostać, nigdzie
Zygzak, [s]odsyłam do pierwszej strony wątku i kilku kolejnych. NA PEWNO ta kwestia była już poruszona.[/s]. Spróbuj na początek Alterra Granat lub Morela, Isana z Babassu, Garnier Avocado i Karite. Co do czytania składów odsyłam do mojego bloga, jest cała notka nt. detergentów i silikonów 😉 Link w podpisie. Joanna Rzepa jest ok do oczyszczania, a Nivea Repair (Long Repair) ma silikony, ale generalnie tragedii z nią nie ma. Włosy są oklapnięte pewnie od silikonów. Powinnaś zaobserwować poprawę po ich odstawieniu. Odsyłam do pielęgnacji CG (pigułkę masz na pierwszej stronie wątku). Jeśli chcesz utrzymać włosy proste pomiń krok "Stylizacja". Ale generalnie na Twoim miejscu zabrałabym się za wydobycie skrętu 😉

edit: jednak nie odsyłam. mam czas, to odpisuję 😉
Isana z babassu kompletnie jednak u mnie się nie sprawdziła, wyczerpana powróciłam do silikonów i mycia zwykłym matrixem itp. Wszystko fajnie, tylko moja skóra głowy stała się taka wygodnicka, że nagle zaczęło ją to podrażniać... Tak więc przepraszam się z Babydreamem, ale na co zmienić isanę, czy może i tym razem niezawodna cavaletti pomoże  :kwiatek:? Dodam także, że mieszkam nad samym morzem i teraz- w sezonie przynajmniej 6 razy w tygodniu jestem na plaży i jako, że jestem "dzieckiem wody" większość czasu w niej spędzam, no a później suszenie się na słonku  🙄 . Dlatego też moje włosy są bardzo narażone na przesuszenie i zniszczenie. Włosy zdecydowanie wysokoporowate, na razie zostałam bez oleju i nieskutecznie poszukuję oleju z pestek winogron, więc posiłkuję się zwykłym takim typu "kujawski".
EDIT: ale ort! Wstyd, zwłaszcza, że zazwyczaj piszę bezbłędnie no i jakby nie było- mieszkam nam MORZEM 😁. Chodzenie spać po 5 zdecydowanie mi nie służy. 😵
Florcik, no nie wiem, czy taka niezawodna 😉 Zacznę od tych kąpieli morskich i słonecznych.  Przed wejściem do wody nałóż na włosy trochę oleju i zwiąż je na czubku głowy w koka (generalnie kok jest najlepszą fryzurą na plażę - mała powierzchnia włosów ma bezpośredni kontakt ze słońcem). Po kąpieli spłucz wodą słodką (możesz z domu wziąć 1,5 l kranówki, powinno wystarczyć). I trzymaj w ręczniku żeby odsączyć nadmiar wody. W Twoim przypadku nie rezygnowałabym też zupełnie z silikonów. Nie demonizujmy - chronią włosy przed uszkodzeniami. Nivea Long Repair jest całkiem dobrą silikonową odżywką.
No i koniecznie zabezpieczaj włosy odżywką b/s (Joanna Naturia np. lub jakieś silikonowe cudo w psikadle - np. żółty GlissKur)
Szampon Babydrem nie podrażnia? U mnie powodował suszę i musiałam zmienić na ten dla mam, który składa się głównie z oleju i substancji nawilżającej, a dopiero potem są myjacze. Ale skoro dzieciowy Ci służy, to używaj. Tylko nie zapomnij o systematycznym oczyszczaniu włosów SLSem i intensywnym odżywianiu - często maska pod folie na dłuuuugo.
Aaaaa, no i koniecznie keratyna, żeby odbudować to, co słońce i sól zniszczyły (całkiem ok jest różowa Artiste - dostaniesz w drogeriach Natura)
Isany używałaś do mycia, czy jako odżywkę d/s?
Olej winogronowy na bank dostaniesz w Biedronce lub Almie.

A poza tym takiego cudnego orta strzeliłaś, że nie mogę się przestać śmiać  😂
Ja dzisiaj byłam w Rossmannie i tutaj kosztuje 4,95 Euro i stoją tego całe pólki 😜
zygzak,
na obciążone włosy Alterre z morelą odradzam- ona owszem pięknie nabłyszcza, włosy są mięciutkie, ale i zdecydowanie obciążone. Jak reszta odżywek- nie wiem, nie używałam.
maracuja, niestety nie pamiętam, ale jutro też będę, bo zapomniałam o jednej rzeczy to mogę sprawdzić.
wiedźma, ten był po 13,99zł, pozostałe po 11,99zł
cavaletti, u mnie jest jeszcze kilka sztuk 😀
cavaletti, Ojej, czyli muszę przeboleć tragiczny wygląd w koczku na rzecz zdrowych włosów.Oczywiście chodziło o płyn do kąpieli, a z przyzwyczajenia napisałam szampon, czyli wtedy wyglądać ma to tak: olejowanie, babydream(płyn), nivea long repair + jak wyschną to żółty GlissKur lub na mokre Joanna Naturia- tylko jaka? chodzi o odżywkę? Używać jej wtedy na zmianę z nivea long repair? Co do Isany to używałam jej i tak i tak, nie sprawdza się u mnie kompletnie. Mogłabyś mi podać przykładowy szampon z sls do oczyszczania no i maskę pod folię?  😉
Florcik, może być Joanna z Apteczki Babuni z serii miód i mleko (do włosów suchych i zniszczonych)- ona jest b/s, a jako prosty szampon z SLS np. Pollena Malwa (ja mam z czarną rzepą), do kupienia w Rossmannie za niecałe 5 zł chyba. Te dobre maski są wymienione w linkach na pierwszej stronie wątku, np. Biovax (l'biotica) do włosów wypadających- zielony, Kallos Latte.
A ja mam już 4 dzień z rzędu good hair day 😀 A nawet wonderful hair day! 😍
Nałożyłam na skalp i na długość gęsto olej migdałowy, później OMO- Garnier Awokado i Masło Karite, Fitomed do włosów suchych i zmęczonych, Kallos Latte z dodatkami, ostatnie płukanie zimną wodą, na końcówki jedwab Marion i olej makadamia- i tam ra ra ram, włosy ultra miękkie, pełne połysku, gęste- jak z reklamy! 😅
ma w ogóle sens używać joanny miód i mleko jako d/s? jak wspominałam b/s zupełnie mi nie wychodzi 🙁
Spróbuj, eksperymentowanie w większości nie szkodzi 🙂.
PonPon ale, że za bardzo obciąża? to spłukuj ale daj jej chwile 😉

Ja właśnie siedzę z kokosem, alterrą (maska i olej), potem mycie bd, kallos wanilia, joanna bs i żel lniany, zobaczymy co będę jutro mieć na głowie  😁

btw: znalazłam wreszcie rozjaśniacz dla siebie - z garniera, z jakąś formułą antiorange  😁 ale faktycznie odrosty nie są pomarańczowe tylko normalne blond, choć ciemny.

Zaniedbałam ostatnio drożdże i jantar, a po weekendowych stresach wyciągam codziennie garść włosów ze szczotki  🙁
Jak przechowujecie swoje oleje? Szczególnie chodzi mi o olej kokosowy. Trzymam go w pokoju, w szufladzie, chciałam naolejować włosy na mokro i okazało się, że... w ogóle nie muszę go rozpuszczać, bo zrobił się płynny :/ W sklepie babka trzymała go w lodówce, ale nie wiem, czy teraz jest sens wsadzić go do lodówki, czy się nie zepsuje? W zasadzie to prawie w całości go zużyłam, zostalo trochę na końcówki, ale dopóki nie znajdę czegoś w zastępstwo, nie wiem, jak go przechowywać.

Właśnie, jakie oleje polecacie jeszcze do zabezpieczania końcówek?
ja trzymam w lodówce, a jak chcę nałożyć do do miski z ciepłą wodą na minutkę 😉 stoi tak miesiąc i dalej tak samo pięknie pachnie 😉
escada, wasze kokoski pachną? Ja mam niby nierafinowany zimnotłoczony i zapachu nie czuję wcale... Zaraz idę go zmywać. Dzisiaj była pierwsza noc tym olejem na włosach
mój pachnie przepięknie i intensywnie, również nie rafinowany  zimnotłoczony, z Almy. W składzie sam olej bez dodatków. Może masz zwietrzały?
no właśnie nie wiem, co z nim nie tak 🙁 z Niemiec jest, datę ważności ma jeszcze na rok, muszę rozszyfrować napisy na słoiczku. najwyżej następnym razem kupię ten z Almy 🙂
mój pachniał, ale przestał po dłuższym czasie w stanie płynnym (podróż pociągiem w upale) 🙁

ale i tak - po wczorajszej sesji z kokosem + BD niebieski + joanna rzepa czerwona i kolejne podejście do joanny miód + mleko - dzisiaj włosy są meeega 😜

spróbowałam wczoraj wmasować tą b/s - długo przeczesywałam włosy palcami, trochę tak jakby ugniatałam i jest ok 🙂
Mój kokosek też nie pachnie. Jest z ZSK, organiczny i też nie pachnie.

Ktoś używa może do olejowania maseł? Kocham efekt jaki daje masło shea, ale nie cierpie jak mi zasycha na włosach i tworzy skorupę, mam wrażenie że wtedy przestaje działać 😂
Próbowałam mieszać z płynnym olejem, ale nie widzę różnicy. Jedynie pod czepkiem nie zasycha, ale nie chcę spędzić dnia/nocy w czepku.
Wycofali olej alterry z granatem? Byłam w paru rossach i nawet na tablizckach z cenami nie było. Tylko limonka, migdał i wieczne widmo-pomarańcza..  🙁
bianca, nadal jest w sprzedaży, tylko po prostu rozchodzi się lepiej niż świeże bułeczki...
Żałuję, że nie mogę nim olejować włosów. Puszy mnie 🙁
A mnie pani w rossmanie zabila mowiac, ze wycofali bd fur mama. Gdzie szukac olejkow alterry?  Bo wsrod szamponow nie moglam znalezc 🙁
wycofali?!
o matko, trzeba będzie poszukać zamiennika  😵
Czy BD fur mama zmywa wam bez problemu olej z wlosow? Bo po poprzednim uzyciu mialam wrazenie niedomytych koncowek, wciaz zlepionych olejem. Myc dluzej/intensywniej czy olej jednak zmywac Joanna Naturia miod-cytryna?
a u mnie po pierwszym WOW włosomaniactwem teraz mam BUU
Przetłuszczają się w tempie turbo, wyłażą tonami, są szare
generalnie be i fuj. Nie widzę różnicy jak uzywałam SLS i silikonów
A mnie pani w rossmanie zabila mowiac, ze wycofali bd fur mama. Gdzie szukac olejkow alterry?  Bo wsrod szamponow nie moglam znalezc 🙁

Jak to wycofali?! Znalazłam mój KWC wśród szamponów i mają przestać go produkować?  🙁
Znalazlam w innym rossmanie, ale tak mowila babka w poprzednim sklepie.
honey, olejków alterry szukaj między balsamami i olejkami do ciała 🙂
Dzięki, dzisiaj znalazłam pustą półkę w dwóch sklepach, spróbuję w piątek.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się