Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Pad jest padem MAMY mojej, a nie padem ES 🙂
Dla mnie wygląda ładnie z takim paskiem, ale co kto lubi :]
Mama szyje takie pady, nie eurostara, jak ktoś chce mieć inny pasek,
może napisać w zamówieniu, że pasek ma mieć 145 mm :]

Z resztą tutaj jak wstawie stripe ina es jako nasz pad to i tak będzie krzywy, bo hand made 😉
Mam nadzieje ze Precelek  sie nie obrazi, ale z jakiego paska jesli to wyglada w ten sposob?   :kwiatek:
Mimo nierownego ułożenia padu.

Ja rozumiem, że Wam się nie podobają, ale dajcie spokój z tym doszukiwaniem się czegoś, żeby komuś dokopać..
adrianna-kawałek skóry znitowanej. A ten jest akurat sklepowy. Ostatecznie można też zszyć
rany, zaczęłam szyć pad...
dla mnie, a tym bardziej mojej maszyny to jakiś horror  😤

zszyłam materialy ze sobą i zszyłam 2 połowy razem (chyba 20 min zszywałam 2 poływy! bo co chwilę puszczał szew...) zapomniałam przepikować wcześniej. Teraz chcę naszyć maskujący pasek na górę i normalnie maszyna nie daje rady, co chwilę puszcza mi nitkę i szyje dalej 🙁

będę próbowała jutro dalej  🙄
marysia nie pomyslalam, myslalam wlasnei o tym sklepowym, a to by bylo na stale.  :kwiatek: Dzieki
Korsik, ja to bym chyba maszyną o ścianę rzuciła, dlatego chyba nigdy nie dotknę tego urzadzenia 😀D
tym bardzoej gratulacje dla twojej mamy!
zobaczyłam jakie to trudne dopiero jak sama zaczęłam szyć...  :kwiatek:

Likier
toteż mówię, że jak dla mnie biały pas może być nawet grubszy od ciemnego, lub moze go w ogóle nie być. brzegi mogą być falowane albo z koronką.
nie mówię, że jest źle bo nie wygląda jak es (ba, nie lubię nawet es'ów), tylko dlatego, że jest nie równy, a skoro szytu na wzór czegoś popularnego nie powinien być. zamierzone? ok, ale wygląda na niedokładność po prostu.
bardzo nie lubię maniery wkładania mi ww usta słów których nie powiedziałam, więc proszę nie czytaj między słowami.
bardzo lubię hand made i totalnie mi zwisa że czapraki wyglądają tak a nie inaczej i to, kto je kupuje.
wkurza mnie po prostu ciągłe pisanie że jest równo, albo że jest tak jak w es'sie, skoro nie jest i nie jest to wina perspektywy,  czy też zaokrąglenia.
Masz prawo mieć swoje zdanie.  :kwiatek:
pewnie, że mam- i z niego korzystam 🙂
moim zdaniem jest to, że es, poza paroma wyjątkami są nie ładne, ale krzywość da się zmierzyć 😉
Dobrze, że to ja mam konto na forum, a nie moja Mama, bo mi by się odechciało, z takim "wsparciem" .  😎
Likier, a Ty dalej swoje... Ludzie "czepiają się" po to, żeby pady Twojej mamy były jeszcze ładniejsze i wyglądały profesjonalnie, takie to dziwne?
Mama chyba nie szyje padów w czynie społeczym.. więc chyba nie w jej interesie "odechciewanie" .. i skąd takie oburzenie na grzeczną, kulturalną, otwierającą oczy krytykę - zwrócenie uwagi na niedociągnięcia (poparte nawet stosownymi grafikami, nie wyssane z palca) ?? Klient nasz pan płacisz wymagasz co innego, gdyby pady byly rozdawane gratis - byłoby to nie w porządku.
Mama się stara, nie szyje ich na odwal, z każdym padem wychodzi coraz ładniej, wszystko jest do wypracowania. 
Ale nie zapominajmy, że to jest hand made, a nie praca maszyny, która wycina materiały itp.

Orzeszkowa, ja rozumiem, moja Mama też jest świadoma, że nie jest to jeszcze tak idealne, jak by chciała, cały czas się uczy, kombinuje, żeby wszystko było coraz ładniejsze i równiejsze. Ona tego forum i tak nie czyta.
A ja rozumiem Likier, tez by mi bylo przykro jesli moja mama by cos zrobila i ktos by to krytykowal. Ale druga strona jest taka ze ja bym sie tego spodziewala i nie wstawila takich zdjec.  :kwiatek:
Likier, ale Ty czytasz i to Wasz wspólny biznes, więc w Waszym interesie powinno być,  żeby wszystko było idealnie 😉
rany, Likier, naprawdę Wam kibicowałam, ale teraz, czytając co piszesz, po prostu się odechciewa 😵
nawet tłumaczyć się nie chce. jeśli mamę tak rozumiesz i tak rozmawiasz jak tutaj to jej współczuję.

ostatnia próba:
mamy pisać wyłacznie och i ach?
to, że produkt jest wykonany dobrze jest uważane z wymagany standard, nikt nie bedzie robił "wow" nad prawidłowo uszytym czaprakiem. jeśli się sprawdzi lub ma wyjątkowe walory wizualne zaczyna się go chwalić a wytyka każdą nieprawidłowość.
nie chcesz "wsparcia" to się z padami nie pokazuj tutaj, bo chyba nie szyjecie ich po to, by kota w domu na nich położyć wyłącznie?
musisz się z tym liczyć, a przede wszystkim rozumieć co się do ciebie pisze!
nie czytaj między wierszami. przyczepiłam się do zaprzeczania faktom, nie do czapraka samego w sobie.
uwagi konsumentów leżą w obopólnym interesie- wy chcecie sprzedać, my chcemy kupić, więc przyjmij do wiadomości, że nawet jeśli ktoś nic od was nie kupi, a wypunktuje, co wg niego jest nie tak, to może się wam przydać.
i nie czaprakami, ale swoim gadaniem robisz w tej chwili antyreklamę  🤔
mnie zastanawia tylko fakt po co komu IDEALNIE RÓWNY pad - na koniu może się układać zupełnie inaczej, tak samo po praniu...
mtl, To tak jakby zapytać: "Po co komu czysty pad? Koniowi wszystko jedno i tak w czym chodzi". 🙄

Mnie nie jest przyjemnie jeździć w brudnym, obszarpanym czapraku.
jak by nie byl rowny to i tak padom DIY daleko do tych z Anky czy ES, bo nie da sie tak latwo skopiowac wypelnienia, a w nim tkwi cala jakosc...
moim zdaniem oczywiscie  :kwiatek:
ochodząc od tematu likier, w którym mam takie zdanie jak cieciorka..

pytanie do szyjących derki- szyje właśnie derkę, derka będzie bez szwu na grzbiecie, łączenie materiałów na łopatce (czerwona kreska), przy zapięciu wzmocnienie drugą warstwą materiału (czerwona linia)

no i tu moje pytanie, jak zszyć materiały przy łączeniu ich na łopatce (mam do dyspozycji sciag zwykły i zygzak :cool🙂 żeby nie drażnieło konia i żeby było ok?
zygzakiem obrobić a potem zwykłym sciegiem 'na płasko' przejechać  ?
czy może dwa materiały na sobie, przejechać jakies pół cm od brzegu ściegiem prostym, to co zostało obrobić, a potem na płasko?
czy może macie jakiś inny pomysł?

no i jak połączyć materiału w miejscu wzmocnienia? tzn jak przyszyć drugą warstwę materiału? po prosty ściegiem zwykłym a obok zygzakiem? czy tak jak w łączeniu materiałów na łopatce?
:kwiatek: :kwiatek:
A może taśmę bawełnianą pomiędzy zszycie wszyć, albo parcianą. tak się np. zszywa materiały, które się mogą popruć od dziur, które powstają po igle i skórę też w kurtkach się tak zszywa.

I także kończąc temat padów równych i nierównych wrzucam temat "dekorowania" fraczków lub także czapraków i końskich innych rzeczy.

Wszechmodne kryształki "svarowskiego" (specjalnie w cudzysłowie bo wiele z nich obok svaroskiego nawet nie leżały) znane nam pod postacią takich dżetów są tez dostepne jako taśma (wystarczy na allegro wpisać "taśma dżetowa"😉
http://allegro.pl/item1003709388_tasma_ozdobna_dzetowa_szer_4_mm.html

Taką - dokładnie identyczną taśmą obszyte są niektóre fraki cavallo na kołnierzyku (wiem bo taki fraczek macałam wielokrotnie swego czasu i przymierzałam)
Taką taśmę można potem normalnie prać (w rozsądnych temperaturach). A jeśli ktoś nie ma fraczka od zera zrobionego przez siebie to tą taśmę łatwo można sobie przyfastrygować do "sklepowego" fraka na jakąś okazję a potem jednym ciachnięciem odpruć.

Zastanawiam się także nad innym wykorzystaniem takiej taśmy, np. przy lamówkach czapraków.
Tu w wersji białej:http://allegro.pl/item1003708858_tasma_ozdobna_dzetowa_szer_4_mm.html
Chyba by fajnie wyglądały pady i czapraki ujeżdżeniowe białe z taką ozdobą.
Ciekawe czy przy lamówce od jakiejś konkursowej białej derki by to dobrze wyglądało...

No i zastanawiam się czy taką taśmę można przymocować do naczółka (takie zdobienie naczółka nie na stałę) - np. przywiązać ta taśmę do naczółka żyłka- wtedy by nie było widać mocowania bo cienka żyłka jest mocna ale w zasadzie niewidoczna.

Notarialna myślę że równy a brudny to dwa różne słowa 😉 zresztą nie każę Ci jeździć a ni w brudnym, a ni w wykonanym z niedociągnięciami... wyraziłam tylko swoje zdanie, bo jak dla mnie różnica kilku milimetrów nie ma jakiegoś większego znaczenia szczególnie że pady są wykonane ręcznie i naprawdę  👍 dla "Mamy"  - podkreślam jeszcze raz - to moje zdanie  😉
A ja również poprę Likier, z tego prostego względu, że jestem pełna podziwu za uszycie jakiekolwiek czapraka, a już takiego to  👍 .. Za mną na jeździe nikt nie chodzi z linijką. W tym wątku wstawianych było dużo rzeczy, od krzywych owijek po piękne podkładki , a i te pierwsze mało osób krytykowało. Można powiedzieć co jest nie tak, ale ludzie, bez przesady.
LOVELY  to ma być dera polarowa?
Bo jeśli tak to polar się nie pruje i w związku z tym nie trzeba go zygzakiem obszywać. Masz dwie opcje, albo zszywasz materiał razem od prawej strony i na wierzch dla wzmocnienia przyszywasz taśmę parcianą, albo normalnie zszywasz na lewej stronie a potem przeszywasz po wierzchu jeszcze raz .
nie ma któraś z was wymiarów wytoku cob ewentualnie full ?? 🤔 🤔 🤔

Chodzi mi o taki najzwyklejszy jak na zdjęcie  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
.
Na towarzyskich jest DIY nie-końskie 😉

BTW, urocze
INSTRUKCJA  🏇 🏇 🏇 na przykładzie padu VS, pikowanego w pasy;

1. Blankiet gąbki pociąć na 6 kawałów, położyć spodni materiał, gąbkę i alkantarę (materiały powinny mieć kilka cm zapasu  w stosunku do gąbki) i spiąć szpilkami, naciągając i wygladzając materiał. Narysować mdłem krawieckim pasy OD LINIJKI w tym wypadku co 15cm.

2. Przepikować jadąc równo po liniach, ważne aby pilnować ciągle materiału, żeby się nie przesuwał 😉 Analogicznie zrobić drugą połowę.

3. spiąć połowy razem szpilkami, trzeba odnieść się do dolnego rogu padu, w sensie tam złożyć równo, resztę można potem przyciąć 😉 rysujemy górną linię padu, oraz przód

4.Przeszywamy górną linię padu 😉 niektórym maszyną trzeba pomóc, bo nie ciągną takiej ilości materiału, więc trzeba ciągnąć samemu, nie ma lekko 😉

5. Wycinamy górną linię ok 0,5cm nad linią szycia, oraz przednią na lini. obcinamu też nierówności, i materiał który wystaje na pozostałych brzegach;

6.tniemy alkantarę wzdłuż na 3 pasy szerokości ok 5-7cm

7. Wszywanie lamówki: zaczynamy od dziubka padu, przykładamy materiał prawą stroną do lewej strony padu (foto 😉 ) i szyjemy aż do narożnika, tam przeszywamy kilka razy przód-tył, aby szycie było mocne;

8.odwracamy pad i od drugiego końca wszywamy lamówkę z prawej strony zawijając ją pod spód na porządaną szerokość

9.szyjemy następną lamówkę zaczynając od brzegu gdzie skonczyliśmy poprzednią ale ym razem początek zawijamy do wewnątrz, a dalej postępujemy analogicznie jak w pierwszej; po przejściu na prawą stronę na końcu wyjdzie ładne zasłonięte zakończenie 😉 potem robimy 3 lamówkę 😉 na koniec pożna obszyć całośc od prawej strony jeszcze raz, jest to dodatkowe wzmocnienie.

10. Wszywanie pasa u góry: potrzebny pas alkantary nieco dłuższy niż długośc góry, wszywamy go jak na foto, z jednej a potem  z drugiej strony

11.następnie zawijamy pas pod spód i od prawej strony przeszywamy zygzakiem do przodu i do tyłu dość gęsto, zarówno z przodu jak i z tyłu padu

GOTOWE! macie pierwszy pad DIY 😉

czas pracy nad takim padzikiem to ok 1,5h; niestety zmartwię was - przepisu na stripe-ina nie dostaniecie, sami do tego dojdziecie  😁

pozdrawiam serdecznie i życzę owocnej pracy i ciekawych pomysłów!

Escada
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się