Moje pierwsze ochraniacze neoprenowe treningowe. Trzeba troche dopracowac, ale zostaly wyprobowane i pieknie wspolpracuja 😉 W pryszlym tygodniu planuje zrobic inny kroj.
Słodkie 🙂 Jak ja patrzyłam za neoprenem to znalazłam tylko maty do fitness za około 30zł (najtańsze). Pomarańczowa, czarna, niebieska i czerwona. Pisałam do producenta ale tam jakieś chore ilości tylko 🙂
Kamilaa, ciekawy czaprak 🙂 Co do neoprenu to zdobylam po dlugich meczarniach i po znajomosci dosc duzy kawalek....Moze uda sie jakis biznes ochraniaczowy rozkrecic, a jak nie to bede miala zapas ochraniaczy do konca zycia 😉 Nie wiem czy taki z pasow by sie nadal...moze.
Ja bym chciała jeszcze wrócić to sznurów ozdobnych, bo sama nie mogę się zdecydować. Zorilla mówisz, że wystarczy zwykły sznur, czy ten z obszywką/wypustką? Ten bez obszywki chyba trzeba ręcznie wszywać czy na maszynie da radę? 😉
Trafiłam tu za pomocą katiji(tak to sie odmienia? :oczy2🙂 i chciałam się Was zapytać czy może orientujecie się jakie wymiary posiada halter pony-dla szetlanda? Chciałabym zrobić mojemu znajomemu, ale niestety nie znam wymiarów, a nie chcę zrobić za dużego czy za małego. I nie mogę zmierzyć ani przymierzyć, bo nie mam jak. Pomożecie ? 😉
A ja się pochwale "wyrobami" moimi i mamy 🙂 ja zazwyczaj robiłam "tył" nauszników, a moja mama dorabiała trójkąt i uszy 😀 Niestety na zdjęciach nie są dobrze ułożone, bo model nie współpracował, a mi się nie chciało iść po ogłowie 😡
Odnośnie czapraków to mam takie pytanie: brzegi obszywacie gotową lamówką czy z materiału wykrajacie i wtedy? Bo nie wiem jak to zawinąć, żeby mi brzeg lamówki nie wystawał... zdradźcie sekret proszę 😉 Mam przepikowane dwie połówki czapraka i zszytą górę (naszyję jeszcze taśmę parcianą) i nie wiem jak z tą lamówką teraz działać :P Planowałam jeszcze dodać ozdobny sznurek ale to już zupełnie na koniec chyba?
okunka, najprościej jest oblamować cienką syntetyczną parcianą - wtedy masz oba brzegi zabezpieczone, składasz na pół, brzeg w środek, fastrygujesz czy przypinasz szpilkami i przeszywasz całość. Lamówka z tkaniny, cieńsza (czasem możan kupić tanio takie taśmy lamówki na allegro, kłopot, że są dość wąskie, ew. tylko czarne) musi być albo z nieco rozciągliwego materiału, albo cięta po skosie. Mi wychodzi, że lamówki na czaprak potrzeba min. 3 m długości (a ja robię mniejsze czapraki, bo koń nieduży). Taką lamówkę przykładasz prawą stroną do wewnętrznej strony czapraka, przeszywasz, obkładasz brzeg wywijając, podwijasz drugi brzeg do wewnątrz i przeszywasz jeszcze raz. Sznurek maskuje (nieuniknione?) nierówności.