Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Kamilaa,  jak ci się udało tak ładnie zawinąć? środek jest z osobnej tasiemki czy to jeden kawałek? mi zawsze jakoś pokracznie albo polowa "w drugą strone" wychodziło ;/ (chyba że związywałam sznureczkiem na środku - jak takei małe sklepowe, ale nigdy taki w środku śliczny węzeł nei wyszedł ;/
a spinacz fajna rzecz - też robie tak niektóre rozetki jak nie moge sie zdecydować czy mają być z czy bez 😉)  tylko pamiętaj przełożyć tak żeby się nie wysuwało bez odginania 🙂 (musisz skóre w tą dłuższą część spinacza wsadzić)

próbowałąm zrobić zdjęcia naczółków łbach, ale modele nie chcieli współpracować, pogoda też nie ;/
Najpierw robię porządny supeł i wbijam do niego spinacz a potem formuję kokardę. Ale dzięki za uznanie 😀 niby nic ale jednak coś a kokardę robię z jednej taśmy, zawszę robię długą potem się ew. odetnie i podpiecze  😉
ja właśnie nie wiem jak ten supeł zrobić żeby części kokardy wystawał z niego w odpowiednich miejscach, pozycjach no i supeł nie był większy niż reszta 😉
Jakiś czas temu wpadłam na pomysł 'odnowienia ' futerka do kaloszków.Zajmuje to niewiele czasu,a jedno futerko trzyma mi się ponad sześć miesięcy ,a pranie nie uszkadza futerka jak w przypadku futerka oryginalnego.
Prezentują się tak jak na zdjęciach ; )
Czy jakaś dobra duszyczka podała by mi wymiary i schematy do uszycia  derek polarowych?? bo szukam i znaleźć nie mogę a tu tyle stron 🙁
Buciki nieprzemakalne dla konia z jakiego materiału można zrobić? Odnowił się problem ze strzałką (wilgoć wszędzie) i zarówno na wybieg (dopóki mrozu nie ma i błoto jest) jak i do stajni chciałabym mu buciki zakładać. Na przód.
gdzieś w pierwszych postach, tak są rozpisane wymiary -
ROZMIAR długość grzbietu długość dołu szerokość derki wysokość konia
95cm 145cm 146-158 146-158
105cm 155cm 72cm 115cm-125cm
115cm 165cm 80cm 125cm-135cm
125cm 175cm 85cm 135cm-145cm
135cm 185cm 90cm 145cm-155cm
145cm 195cm 95cm 155cm-165cm
155cm 205cm 98cm 165cm-175cm
165cm 215cm 100cm pow.175cm
odejmuje sie dlugosc dolu derki od gory i masz zostawione na klate konia co do gory wycietej na szyje najlepiej wziac od orginalnej derki wiekszosc derek ma mniej wiecej taki sam rozmiar na szyje.

Dziękować
hej  ponieważ moja maszyna stara siadła potrzebuję kupić nową, ale chciałabym, żeby zszyła podwójny pasek parciany, derkę żeby móc coś zawsze podreperować
co polecacie, żeby chwyciło także gruby materiał bo zmianie igły ?
Zrobiłam ostatnio naczółek 🙂 Jak się podoba?
Kameleonik, super! bardzo mi się takie podobają 🙂😉)

słuchajcie, może założymy jakąś spółdzielnie co? wspólny niby sklepik :P żeby w 1 miejscu cuda autorskie zgromadzić
naczółki w wielu odmianach, pady i wszelakie inne sprzęty gadzety na zamówienie i wg projektów autorskich...
sprzęt dla konia, ciuchy, gadzety, figurki i wszystko co mniej lub bardziej z końmi związane 🙂 "inne niż wszystkie inne"
sie podzieli kto co umie, albo co może...
widek będzie nam nam projektowała jak szyć nie będzie mogła 😀
Jakiś czas temu wpadłam na pomysł 'odnowienia ' futerka do kaloszków.Zajmuje to niewiele czasu,a jedno futerko trzyma mi się ponad sześć miesięcy ,a pranie nie uszkadza futerka jak w przypadku futerka oryginalnego.
Prezentują się tak jak na zdjęciach ; )

Do twojego gronostajowego futra idealnie pasowałyby kalosze w kolorze czerwonym!  😁
Turbo

Izi

Pirka
Tak jak obiecałam-pokazuję podkładkę na koniu 🙂
Na poczatku witam wszystkich 🙂

Zachecona ogladaniem zdjec Waszych produktow postanowilam  tez sprobowac.
Od 3 dni ucze sie szyc, co prawda narazie wszystko krzywo i bardziej metoda prob i bledow, ale na moje wlasne potrzeby...czemu nie? 😉

Tak wygladaja moje pierwsze bryczesy

Zrobilam jeszcze kaloszki podszyte futerkiem (ale ich raczej tu nie pokaze, ze wzgledu na to, ze byly one pierwsza rzecza, ktora uszylam 😉)
No i jeszcze futerka pod kantar.

Chcialabym sprobowac zrobic czaprak, ale jakos nie wyobrazam sobie przyszywania lamowki... 🤣

I tak na zakonczenie - jestem pod wrazeniem prac niektorych z Was 🙇
Fisia Boskie te bryczesy 🙂
A to moje wypociny Dereczki
Fisia, ale co ty w tych bryczesach zrobiłaś?
basia16816, strasznie fajna rzecz...musze się na taką skusić... widac jak plecy pracują a nei gniecie, nie niszczy się. tzn kogos uprosze bo ja...no wiadomo :P

JARA, moro z rózowym na tej rasie do tego - no rozwala system 🙂😉))

zaspa - ale fajnie im dobrałas kolorystycznie 🙂😉)

a ja sie pochwale czymś innym, ze konia nie można mieć ciagle przy sobie, postawić na półkę a zdjęcia takie nie ruchliwe.... Carpe diem na biegunach 🙂 (do watko o kn wstawie jeszcze jego myszatego kolege - on idzie na prezent do ich opiekuna 🙂😉) )

horse art uszylam je w calosci, a cos z nimi nie tak? 😀
Fisia jak uszyłaś je sama w całości i to Twoje pierwsze bryczesy to  💘
Fisia, no pewnie ze nie tak. proste, ładne, jak bryczesy wyglądają. nie mozliwe zeby tak zrobic jak ktoś sie uczy.
tak od podstaw? narysowalas, wykroiłaś, poszyłaś? pasek, zamek itd?  🤔
no szok... uklony w pas... az strach pomyśleć co będzie jak poszyjesz 3 tygodnie albo miesiące... 🙇
jak bym taką sztuke nowoczesną odstawiła ze picasso by się schował...

a skąd wziełaś i jaki materiał na lej? nawet moja krawcowa nie wiedziała co i gdzie kupic... no zdradz tajemnice bo bede musiala chyba lej wymienić :P
Nie chcę być wredna ale bryczesy na pewno nie wyglądałyby tak za pierwszym razem.
Nie no dziewczyny bez przesady  😡

Wykroj wzielam z moich starych, poprostu je pokroilam i kazda czesc odrysowalam.
Material wzielam z dwoch par spodni dresowych (dosyc szerokich). Zmiescilam sie z wykrojem bo jestem dosyc mala, dla wiekszych osob  mogloby byc ciezko bo wyciety lej ma ksztalt luku. Obie pary byly mniej wiecej w 95% z bawelny, reszta elastyczna (mam nadzieje, ze upoluje nastapnym razem jakis zamsz zeby zrobic leje).
Zamka nie maja sa na gumke. Kieszonke tez zrobilam ale taka wewnetrzna, niezamykana na zamek.

Oczywiscie nie obyloby sie bez kilka wskazowek pewnej osoby, ale szylam sama.  Pare razy zszylam tez zle i musialam pruc 😉
I to wiele wyjaśnia 😀
Już myślałam że wzięłaś płótno i od razu takie ci wyszły :P
uf.. i juz sie bałam ze ja tylko taka durna ze sie boje sprobowac prostych rzeczy, a to takie latwe nawet te "trudne" 😉

2. znalazłam urządzenie do wiązania kokardek 😀
można samemu je zrobić 😉
http://allegro.pl/przyrzad-do-wiazania-kokardek-kokardki-super-i2844222927.html

3. mam suknei na konia- długa (+ dłuższa z tyłu), szeroka, no ale bez sensu sie tak przed siodłem zawija. rozcięłabym. ale jak ? tak po prostu nożyczki i ciąć po prostej od dolu do ...krocza? czy do jakiej wys.?  jakoś zaokrąglać powstałe rogi, czy tak po prostu - tak pionowo przeciąć i tylko podłożyć (tak się mówi?)  i przeszyć zeby sie nie pruło?
bryczki profi! a czy przewinął się gdzieś w tym wątku wykrój do nauszników?
i z innej strony - czy jakiś re-voltovicz byłby w stanie wykonać to http://trotify.com/ ?  😍
(jestem uziemiona na jakiś czas i dysponuję nadmiarem wolnego czasu  😁 )
trotify jest niesamowite !!!  normalnie monty python by nie wymylsili (choć pewnie od nich pomysł)
edit- obejrzaalm filmiki. oczywiście ze motyw ze świetego gralla..tylko zamiast giermka są deseczki 😉))

konstrukcja jak widać taka DIY - wygniatasz z tej deseczki, skladasz i masz 🙂
sądzę, ze wystarczy sobie wydrukować ta płytke w odpowiedniej skali i poprosić kogoś z wyrzynarka o wycięcie i potem jw. 😉
czy to urzadzenie udajace stukot kopyt???  Juz sobie wyobrazam jak sie wszyscy na mnie gapia jak bym to zamontowala 😀

A ma ktos moze obrys lub robil kaloszki na kopyta? Bo ostanie wyszli mi jakies koslawe. ..
Blahahahaha nie no tego to jeszcze nie widziałam! Ale faktycznie stukot kopyt 😀
Fisia, naprawdę zrobiłaś je od zera? Są świetne! szacun 😉 Ja kiedyś próbowałam naszyć na stare bryczesy nowy lej, ale się poddałam - to nie na moje nerwy  😀
horse_artoj bardzo fajna rzecz; alcantara to świetny materiał-przez ostatnie dwa tygodnie podkładka używana praktycznie codziennie(jesteśmy po kastracji)i nie ma żadnego zabrudzenia, a jak widać kolor idealny do widocznych zabrudzeń  😁  i nie jest wcale trudna do wykonania 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się