siwaaa dość sporo ponieważ kocyki westowe są dość cienkie, ale mam też gruby pad i też się mieści i mam jeszcze miejsce na nowe kocyki więc pełne zadowolenie 🙂
Dyra to super. Sama szukam czegoś aby móc chować w bagażniku,na razie będę szukać po marketach a jak nic nie znajdę to pewnie się zgłoszę do Ivett,ale na razie torba na ogłowie jest najważniejsza. 😀
średnio maja od 2cm do 5cm zależy jaka maść 🙂 w zasadzie 2kolorowe robie całkiem malutkie 2-3cm a powyżej 2 kolorów ok 5 cm 🙂 nie wiadc na foto ale każdy ma zawieszke wiec swietnie nadaja sie jako breloczki 🙂 Dziękuje za uznanie 😅 💃
Wykonany komplet na zamówienie , pokusiłam się o nowe rozwiązanie , martwiło mnie jak nauszniki będą się trzymały na pasku potylicznym , a nie chciałam by sporo wystawały , zrobiłam trzy paski zapinające się na rzepy , tak by można regulować w zależności od szerokości paska na potylicy . Patent świetnie się sprawdza i znakomicie współpracuje z ogłowiem , nie ma mowy by się wysuną , Zapięcia są bardzo wygodne i szybko się je zapina jak i odpina , polecam takie proste rozwiązanie . Dałam też wzmocnienie pod pasek , koniec nauszników na potylicy lepiej układa się na głowie i jest wzmocniony , nie ulegnie szybkiemu zdeformowaniu po kolejnych praniach . W czapraku nie podobał mi się ten pasek przebiegający przez środek , przykrywający zszycie obydwu połówek , pokombinowałam i wszystkie wzmocnienia są od środka , jest to trochę upierdliwe w szyciu , ale efekt finalny podoba mi się bardzo .
Tak , nie wiedziałam , nie bardzo orientuje się w tym temacie , nie miałam styczności z takimi gadżetami na uszy , ale jak tak , to znaczy ze dobrze myślałam , że może być z tym problem .
[quote author=maiiaF link=topic=88.msg1157318#msg1157318 date=1318573689] wiem, że gdzieś to było, ale szukam od dobrej godziny i nie mogę znaleźć, więc tu moje pytanie: jaka odległość rzepów w owijkach będzie odpowiednia? 15 cm wystarczy czy więcej? Która część rzepa bliżej brzegu- ta miękka czy ostra? Przyszywacie rzepy ręcznie?
W owijkah z Horze i jest 16,5 cm między jednym a drugim rzepem... no i ten ostrzejszy jest zawsze na końcu 🙂 [/quote]
Planuję uszyć z polaru, żeby mi kuca nie zawiało, jak go na wybieg po jeździe wypuszczam w obecną pogodę...
Jako, że nigdy takiego kaptura na żywo nie widziałam, to chciałabym wiedzieć jakie zapięcia będą najlepsze? Rzepy dadzą radę? Może jakieś mocowanie do kantara itd. Proszę o wskazówki 🙂.
Sisisa ja robiłam zapinany na rzepy ale tak "w te i spowrotem"...hmmm jak w ochraniaczak prolightach veredusa 😉 do kantara też były rzepki, przyszyte na gumce
zmierzyłam ale to jest do derki 150 więc musiałabyś sobie jakoś ogarnąć dla Ogra szerokość i nasady 70cm (obwód 140) szerokość przy nasadzie głowy 50cm (obwód 100) długość po grzebieniu szyi 80cm długość dolna szyi 60cm
krysiex213, o dzięki, dzisiaj zmierzę mojego jeszcze. Myślę, że na szerokość to będzie podobnie, bo przecież on ma mega grubą szyję, tylko krótszy kaptur będzie trzeba zrobić.
Wilczyca19, proste rozwiązanie - idziesz do lumpeksu, szukasz taniej kurtki z futerkowym podbiciem, może być dziecięca, kupujesz, wycinasz ile trzeba - i masz. Jeśli może być sztuczne - bo naturalne kożuszki też można znaleźć, ale drożej.