Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

To może i ja się pochwalę  😀 Jedne z wielu moich własnoręcznie robionych. Ponieważ kobył ma dość długie uszy, musialam sama udziergać nauszniki, by wreszcie były dobre  🤣
maiiaF rozciągnął się, bo to zależy od tego w którą stronę szyjesz i czy szyjesz po samym polarze 😉 jak szyłam od razu po lamówce to nic się nie rozjechało, ale trzeba popełnić błąd żeby się nauczyć  😁 zamówienia szyję z kupowanego polaru, i tu nie ma takiego problemu, jest lekko elastyczny w jedną stronę no i sporo lepszej jakości, no i nie szyję zazwyczaj takich hektarów  😁 potrzeba derek wypadła awaryjnie i przy całej swiątecznej zadymie finansowej nie starczyło kasy na 3 kupne 😉

ivett nie sypiam  😁  od 4 do 8 mi wystarcza, musi 😉 od 9 w pracy, od 15 w stajni, do maszyny siadam codziennie około 18, no i żeby się ze wszystkim do świąt wyrobić to do 4 schodzi  😁

escada prosze nie pisac takich rzeczy bo się czuje jeszcze większym leniwcem niż jestem!!  🤦
twarda sztuka z Ciebie 🙂

Ja się tylko cieszę, że pracuję w domu, a do konia mam niecałe 20m 🙂
escada Brak mi słów... 👍  👍  👍
MATRIX69, dzięki  🙂
agull, świetne. Ja jestem na etapie szukania materiału na uszy właściwe 😉
Fajny na uszy do nauszników jest materiał taki jak na koszulki polo - tylko ten, który wygląda jak tkany (jejku, nie wiem jak się wysłowić  :icon_redface🙂
spokojnie, w święta nadrobię spanieeee :P
No u mnie trudno z tym materiałem. No może nie tyle z materiałem, co z jego kolorem. Nie mogę znaleźć nic fioletowego  😀
Dziewczyny moglybyscie mi prosze przeslac albo wstawic tu jakies zdjecie przyszytego obszycia derki? Tzn kawalka brzegu jakiejs derki (najlepiej polarowej), bo kupilam tasiemke rypsowa i chcialabym ja zaczac przyszywac ale nie wiem za bardzo jak to zrobic  👍
juandia proszę ja tak obszywałam. Mam nadzieję, że coś pomogło 🙂

To i przy okazji moja pierwsza derka 😀 jestem zadowolona
powiedzcie mi, czy jakaś dobra krawcowa zwykły czaprak DL da radę przerobić na VS? 🤣 pytam czysto teoretycznie, gdyż dużo jest fajnych szmatek właśnie DL, a tu np. VS potrzeba  🙂
escada
jej jaka śliczna ta derkaaa fioletowa  😍
kurde naucz mnie szyć  na maszynie  hahaha ale nie mam czegoś takiego w domu :P
nopebow pewnie tak ale wątpie w opłacalność tego... chyba że rzeczywiście jakiś niesamowity czaprak jedyny na świecie. no ale...
w sumie racja  😉
Mysle ze bez problemu większego, sama przerabialam lamówkę w es dla zairki 😉
Hej, mam do Was, dziewczyny pytanie.
Czy uszyłaby może któraś jakiś pad?
Zwyczajny, tylko moim marzeniem od jakiegoś czasu jest czaprak żółty w poziome pasy...
A nie chce wydawać tyle ile na Anky, więc może miałaby któraś chwilkę czasu ?

Wesołych Świąt !
Świetna derka! Fajne kolorki 🙂
Ja od jutra zaczynam produkcję na skalę masową 😀 Wreszcie dostałam maszynę 😀😀 Plan na jutro: 2 komplety owijek i czaprak 😀
ekuss dzięki właśnie miałam chrapkę na taką derkę więc nie mogłam się oprzeć w sklepie z materiałami.
Planuje zrobić i owijki ale to po świętach 🙂

Moje dzisiejsze przed kolacjowe dziecię. Zajął mi chyba 3h wliczając krótkie przerwy na np. re-volte 😉 Jetem z niego -> siebie super dumna że udało mi się zawziąć i wyrobić, a na dodatek wyszedł SUPER. I nie ma tych luzów w materiale i spód się nie po zawijał. W końcu mi się podoba coś 😀 . Chociaż co do kształtu nie jestem przekonana...

I Escada dałam taką warstwę jak polecałaś i rzeczywiście jest chyba najfajniej.

No i najlepszego!  :grupa:
Zorilla superowy i równiutki, jedynie do czego bym się doczepiła, to do grubości paska i lamówki, zdecydowanie bardziej podobaja mi się w tych modelach lamówki cienkie i cienki pasek oddzielający, ale to już kwestia raczej gustu a nie techniczna 😉
Powiedzcie mi, ile wydajecie na zakup alcantary, tej gąbki do środka i materiału na spód na jeden pad? I gdzie najlepiej kupowac? Allegro? Naszła mnie chęć sprobować uszyć pad, ale przy moich "zdolnosciach" nie wiem czy oplaca mi sie wydac tyle pieniędzy ile będą kosztować materiały. Może wiecie gdzie w Warszawie można kupić najtaniej? No i właśnie, te orientacyjne ceny. Bo niektóre sklepy z materiałami mają ceny z kosmosu moim zdaniem, ale być może faktycznie wszedzie tyle kosztują...? 🤔
Dziewczyny mam pytanie-potrzebowałabym jasną jak najjaśniejszą alcantre (kupujecie na allegro?)ale nie na sprzęt,chcialabym  miec taka narzutę na kanapę...no i zastanawiam sie czy to dobry materiał czy może jednak sobie darować i szyć z innego materiału?
Ulalala alkantara zaczyna się cenowo od 35zł za metr bieżący, czasem na allegro można dorwać taniej.

Alicja alkantara z założenia jest materiałem tapicerskim, robi się z niej obicia do mebli, foteli samochodowych, więc jak najbardziej na narzutkę też się nadaje 😉
escada dziekuje😉 A mozesz mi jeszcze powiedziec  ile trzeba kupic metrów wliczajac wszystkie zapasy ? 3metry?
Wczorajsze rozdziewiczenie maszyny-trochę krzywe,ale własne 😀

Ulalala spokojnie możesz kupić alkantarę za 20zł (allegro, hurtownie tapicerskie), na jeden pad na początek polecam 1m (jak się wprawisz 80cm też starcza), tyleż samo materiału spodniego, arkusz gąbki w Lublinie kosztuje grubość 0,5cm-5zł 1cm-11zł, 2cm-20zł

Alicja robiliśmy ostatnio w firmie narzutę. Wzięliśmy tą alkantarę bez podbitki, jest fajna i lejąca się, pod to warstaw ociepliny i podszewka...wyszła tak boska że ja to bym pod nią spała  😀
krysiex213  dzieki :kwiatek:
Ja kupuje zawsze na allegro, ostatnio poprosiłąm o próbki i część sprzedających moich próśb wysłuchało. Ceny na allegro to 15-25zł za metr, jakościowo różne, tzn. wszystkie jakie ja miałam są wytrzymałe ale różne maja "włosie", miekkość. Warto poprosić o wysłanie próbnika.

Escada dzięki też mi się podoba  😁
Ulalala spokojnie możesz kupić alkantarę za 20zł (allegro, hurtownie tapicerskie), na jeden pad na początek polecam 1m (jak się wprawisz 80cm też starcza), tyleż samo materiału spodniego, arkusz gąbki w Lublinie kosztuje grubość 0,5cm-5zł 1cm-11zł, 2cm-20zł

Alicja robiliśmy ostatnio w firmie narzutę. Wzięliśmy tą alkantarę bez podbitki, jest fajna i lejąca się, pod to warstaw ociepliny i podszewka...wyszła tak boska że ja to bym pod nią spała  😀

hmm a jak to jest bez podbitki?jak masz jakies namiary to prosze na priv 🙇     
bo ja zielona w tym temacie a narzutke zlece chrzestnej do uszycia  🙂😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się