Forum konie »

Diagramy, rysunki, schematy pomocne w jeździectwie.

W wątkach, w których toczą się burzliwe dyskusje często jako argumentu używamy elementów typu diagramy, rysunki czy schematy prezentujące różne zależności w jeździectwie. Jestem wielką fanką tego typu 'pomocy' podczas nauki jeździectwa, której generalnie końca nie widać. Co wy na to, żeby wstawiać tutaj tego typu obrazki. Oczywiście, jeżeli to możliwe to należy podać źródło, z którego pochodzi dany element. Proponuję też, w miarę możliwości ewentualne teksty obcojęzyczne przekładać na język polski.

Na początek coś, czego nie może tu zabraknąć czyli piramida ujeżdżeniowa:

źródło: chyba najczęściej pojawiająca się wersja piramidy ujeżdżeniowej w Internecie, naprawdę nie wiem skąd ją skopiowałam.

Może ma ktoś wersję polską?

EDIT: Oczywiście dyskusja nad wstawionymi elementami też mile widziana.
Ja mam takie coś, wstawiane przez halo tu: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,4116.msg216057.html#msg216057

Fajnie by było gdyby znalazły się tu różne obrazki, diagramy do powieszenia w stajni rekreacyjnej, czasem trudno znaleźć (w dobrym rozmiarze/ rozdzielczości żeby po powiększeniu do powieszenia nie wyszła pikseloza) czytelne i jasne dla początkujących obrazki z budową ogłowia, siodła, konia itp. 👀
Misskiedis O, właśnie o tego typu grafiki mi chodzi 🙂

A to niedawno armara wstawiała w tym wątku.

Na tej stronce można nieco wyszperać, ale trzeba się wczytać w tekst (dla znających język angielski).

Praca nóg w dwutaktowych chodach. Piaffe -> pasaż -> kłus zebrany -> kłus roboczy -> kłus wydłużony
Mam nadzieję, że tłumaczenie dobre, w razie czego poprawcie.
Z pb Julie :kwiatek:

Low, Deep and Round/ żucie z ręki

Porównanie nieprawidłowej sylwetki konia mylonej z zebraniem (1,2,3) z prawidłową (4)
To też wstawiał jakiś re-voltowicz:
ja mam taki, mysle, ze moze byc przydatny, bo czesto sprawia to problem:
Wodze pomocnicze (kiedyś dostałam od Teodory):

Działanie czarnej wodzy:

Julie, to nie są wypinacze trójkątne (jeśli wierzyć, a chyba trzeba, Akademii Jeździeckiej, Podstawowemu Wyszkoleniu...). To są wypinacze podwójne. Trójkątne maja postać jednej wodzy, dopinanej między nogami do popręgu, rozchodzącej się w dwa paski do kółek wędzidła.
Wypinacze trójkątne mogą mieć dwie formy:
a) jako dwie osobne "linki" - wówczas ich wypięcie można bardziej róznicować
b) jako jedna "linka" rozdwajająca się - wówczas wpiąć można jedynie do popręgu między przednimi nogami
Jeden i drugi patent ma ten sam system i cel działania. Oba nazywa się wypinaczem trójkątnym...
Chociaż znajać nasz pięny język polski - każdy z patentów ma 17 różnych nazw... ;-)
_Gaga, na czym opierasz swoja wiedzę?
Imo punkt a) można zapiąć jako wypinacz trójkątny albo podwójny (czyli to, co jest na obrazku Julie opisane jako trójkatny, a w istocie jest podwójnym) i nie jest to to samo wypięcie, a punkt b) można użyć wyłącznie jako wypinacz trójkątny.
Bombal, no niemal. Po podwójny (dwa - znaczy się) nadal pozostanie podwójnym, zapiętym jak trójkątny, i działanie będzie się minimalnie różnić. Ale to nieistotne. Gog po skróceniu linki można zapiąć jak czambon - wtedy nie nazwie się tego gogiem, choć pod taka nazwą został kupiony.
Wydaje mi się, że szczególnie ten wątek powinien pilnować poprawności nazewnictwa. Powszechność błędnego nazewnictwa nie czyni go poprawnym, przykład: gumy nazywane gogiem.
A jaką prawidłową nazwę mają gumy z obrazka wstawionego przez Julie?
_Gaga, na czym opierasz swoja wiedzę?

Choćby i na tym, że czarna wodza wpięta między nogami nazywałaby się czarną wodzą, a podpięta do popręgu (jak wypinacze) nazywałaby się wodzą podwójną??
1) http://www.okser.pl/solibel-wypinacze-trojkatne-p-1948.html
2) http://www.horse-trade.pl/pl/p/Wypinacze-trojkatne-STAR/1184

Tak, jak _Gaga napisała - są dwie wersje. Ta druga wyjątkowo upierdliwa, dużo wygodniejsza jest wersja oddzielna.
A jaką prawidłową nazwę mają gumy z obrazka wstawionego przez Julie?

chambon gumowy? (taką nazwę słyszałam, ale czy jest prawidłowa?)

Gumy to nie chambon (inaczej działają), ani gogue (choć czasami słyszy się nazwę gogue elastyczny), chyba najlepiej będzie przyjąć, że gumy to gumy.

Żeby nie było OFFa wstawiam schematy.
[img][[a]]http://www.konie.wortale.net/pliki/figury/rodzaje%20k[[a]]łusa%20wydł.jpg[/img]

Tak, jak _Gaga napisała - są dwie wersje
Wypinacze (2 rodzaje):

[quote author=Lanka_Cathar link=topic=87879.msg1374064#msg1374064 date=1334578218]
1) http://www.okser.pl/solibel-wypinacze-trojkatne-p-1948.html
2) http://www.horse-trade.pl/pl/p/Wypinacze-trojkatne-STAR/1184

Tak, jak _Gaga napisała - są dwie wersje. Ta druga wyjątkowo upierdliwa, dużo wygodniejsza jest wersja oddzielna.
[/quote]

Ja nie widzę różnicy między wypinaczami z tych linków

Te z drugiego linku są połączone częścią idącą do popręgu, nie da się ich zapiąć inaczej. W pierwszym linku są dwa rzemienie, które można zapiąć niezależnie od siebie.
Też są połączone, wiem bo je mam🙂
Nie są, albo mamy różne, bo moje składają się z dwóch oddzielnych rzemieni. 🙂 Podopieczna ma te z łącznikiem.
Lanka_Cathar, "wersja oddzielna" to nie są wypinacze trójkątne tylko PODWÓJNE. Dokładnie jak na diagramie zamieszczonym przez Fog.
_Gaga, czarna wodza nazywa się czarną wodzą i zapięta z boku, i między nogami. Jeśli chodzi o nazewnictwo, to wolę wiedzę czerpać o fachowych publikacji niż z przekonań. Wypinacze podwójne to nie są wypinacze trójkątne. Howgh.
Racja racja, powinno być podwójne.
Ale chyba mimo tego obrazek przydatny. Jak znajdę chwilę, to spróbuję to zmienić.

A tymczasem właściwy rozmiar i położenie siodła:

I moja fotoinstrukcja rotacji uda, też się może komuś przyda:

za Sustainable Dressage:

Podpis: Overbent at 3rd, spenius muscle bulging across the mis-aligned vertebrae.

Podpis: Arched, round neckline, smooth topline muscles.
Z Dopasowania Siodła.
(ułożenie siodła, a blokada łopatki)

O! Świetne z tym prawidłowym siodłaniem  😀
Kupuję.
Moja kolekcja diagramów i rysunków się powiększa  😅
Dawajcie jeszcze!
Korzystając z przerwy w pracy  😀

(pomiary)

(lonżowanie)
Te ostatnie fajne są. 🙂
Tylko ten przedostatni obrazek z poprawnym siodłaniem mi się trochę nie podoba. Zielone siodło wygląda mi na położone za daleko. Jednak.
Sporo osób ma problemy z odległościami, więc to powinno pomóc. 

(horsesport.pl)

Jeśli trzeba mogę zrobić schematy z odległościami na przeszkodach...
ja poproszę coś o odległościach! :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się