Forum konie »

galeria zdjęć dla forumowiczów-szmatoholików

Uważam ,że jeżeli masz/macie z jednej kolekcji np 2 czapraki , 2 komplety owijek , derke i kantar z uwiązem to na jedno foto . A oprócz tego np 6 Cottonów czy 4 derki dralonowe... Myślę że w 2 strony to działa i pod względem modelu i całych kolekcji 🙂
A my mamy : 😅
Pad Eurostar Burberry w kratkę.
Granat gniady.
Może jakieś się nada
linki do zdjęć :

kotbury warto jeśli masz miejsce zdobyć jakąś stara pralkę po rodzinie 🙂 ja po każdym praniu sprzątan pralkę.
kotbury warto jeśli masz miejsce zdobyć jakąś stara pralkę po rodzinie 🙂 ja po każdym praniu sprzątan pralkę.

No widzę, że mnie to czeka.... chwilowo nie mam miejsca na drugą pralkę ale w nowym domu już widzę, że musze przewidzieć dwa podłączenia na pralkę w pomieszczeniu gospodaczym.. ale mi beda "panowie pachowcy" w głowe pukać 🤦... no ale coż u siebie an wsi juz przywykłam, że jestem burżuazja bo konia mam!
Moja kolekcja anek, a od lewej: banana, grass, pink lilac oraz off white.
Każde zdjęcia będą fajne, jedni kolekcjonują same cottony inni całe kolekcje 🙂
Więc hulaj dusza 😀 Mamy pole do popisu 🙂

Mogą to być przecież takie zdjęcia samych polo padów brązowych porównujące kolor a mogą być foty całych kolekcji 🙂
[quote author=Burza link=topic=878.msg544844#msg544844 date=1270590867]
KuCuNiO, cienkie też co dwie jazdy, pady zdecydowanie rzadziej chyba że jest środek lata

... no to się dowiedziałam, że jestem brudasem!  😂
Ale to wina mojego męża, który mnie goni z praniem czapraków, że za dużo kudłów potem w pralce...

Natchnęłyście mnie - potrzebuję conajmniej 5 nowych czapraków do nowego siodła, żeby było na 100% higienicznie - ide pokaząć posta Burzy mężowi, heheh.

[/quote]
jakby ci to powiedzieć... moje są prane po każdej jeździe 🙂
więc jakbyś potrzebowała "podkładki" na kolejne czapraki to wal do mnie śmiało 😁

Hehe. moje wlasciwie tez. Czasami jak tylko spacerowo sobie podrozujemy i kon sie nie spoci w ogole to szmatka nie idzie jeszcze na kolejny dzien.
po moich zostaje potem w pralce za dużo kłaków i mama musi po czaprakach szmaty myć. A że tylu szmat nie mam...  😁 to piorę co parę jazd.
moim zdaniem pranie co jazdę jest bez sensu, chyba ze koń wybitnie sie poci  😁
mirti2, nie musi sie wybitnie pocic. Wystarczy, ze sie po prostu zwyczajnie poci.
Nie zakladam nigdy drugi raz bluzki, w ktorej sie spocilam.
Lekko spoconych nie piore od razu. Zlewam raczej woda zeby splukac pot i po wyschnieciu biore na kolejny dzien.
Klami coś w tym jest. przyznaje ci racje.  🤦
jednak jak patrzy sie na poziom polskiej rekreacji to pranie czapraków raz na 2 tygodnie jest naprawdę rzadko spotykane,
a co dopiero pranie czapraka po każdej jeździe.
a czy uważasz ze wystarczyło by przepłukać w czystej wodzie - porządnie - i wysuszyć ?
jakie jest wasze zdanie ?
mirti2, wlasnie dopisalam to do mojego postu powyzej. Jesli czaprak jest tylko lekko spocony to nie piore, a wlasnie przeplukuje go woda i po wyschnieciu biore na kolejny dzien.
Klami, ja niestety tak przywykłam do tego, że zawsze mam czyściutkie szmatki dla konia, że po prostu nie lubie na niego zakładać "uzywanego" czapraka 😉 niby te niespocone odwieszam do przewietrzenia i generalnie są zdatne do użytku, ale to jednak nie to samo co zakładać na konia czyściutki czaprak 😉 wolę je wziąc jednak do prania 😉
po moich zostaje potem w pralce za dużo kłaków i mama musi po czaprakach szmaty myć. A że tylu szmat nie mam...  😁 to piorę co parę jazd.

Ja przed praniem zawsze odkurzam czaprak, żeby wyciągnąć włosy. Albo przejeżdżam wałkiem do ubrań. Nie wyobrażam sobie wrzucić do pralki szmaty prosto z konia, całej w kłakach. 😉
Ja też odkurzam  💃
[quote author=kotbury link=topic=878.msg546311#msg546311 date=1270717933]
[quote author=Burza link=topic=878.msg544844#msg544844 date=1270590867]
KuCuNiO, cienkie też co dwie jazdy, pady zdecydowanie rzadziej chyba że jest środek lata

... no to się dowiedziałam, że jestem brudasem!  😂
Ale to wina mojego męża, który mnie goni z praniem czapraków, że za dużo kudłów potem w pralce...

Natchnęłyście mnie - potrzebuję conajmniej 5 nowych czapraków do nowego siodła, żeby było na 100% higienicznie - ide pokaząć posta Burzy mężowi, heheh.

[/quote]
więc jakbyś potrzebowała "podkładki" na kolejne czapraki to wal do mnie śmiało 😁

[/quote]

Ha! to się czuję w pełni usprawiedliwiona jeśli chodzi o ostatnie zakupy! ... 😁
Już sobie przygotowałam teksty. na pytanie "po co ci tyle tych szmat?!" odpowiadam- a tobie po co tyle par skarpet?!

Ja też bym najchętniej prała co jazdę i to nawet nie chodzi o stopień spocenia konia tylko o to, że mój jest b. okłaczony a do tego wyświni się zawsze kompletnie. Po prostu nie jestem w stanie go doczyścić tak, aby cały piach z sierści usunąć. Nawet jak mi sie już wydaje, że jest wyglancowany na maxa to po jeździe wychodzi ten piach z niego.

jak ja opuscilam domowe progi i zostawilam moj dobytek, to Wy mi takie rzeczy robicie... 😵
ze ja wczesniej dostepu do neta nie mialam...
Powiem tak - na zdjęciu, na którym widać czaprak są poucinane nogi, głowa jeźdźca i w ogóle dziwny kadr. Wrzucam więc inne, ale jeśli jest możliwość fotografowania jeszcze raz, to warto będzie podmienić.

A my mamy : 😅
Pad Eurostar Burberry w kratkę.
Granat gniady.
Może jakieś się nada
linki do zdjęć :

nadaje się ? 🙂😉
Caroline, ja mam właśnie to samo🙂 tez nie lubię zakładać używanego już czapraka, brudnego:P
A ja piorę czapraki... wedle potrzeby 😀 Czasem po jednym terenie czy porządnej pracy, czasem po trzecim spacerze po przysłowiowe bułki do sklepu.
Po każdej jeździe czaprak szczotkuję włosianą szczotką do ubrań - świetnie usuwa kłaki, nawet te powbijane i kurz.
Dużo też zależy od konia -Sahara poci się bardzo mało, bo ma świetną kondycję i raczej gotuje się z nerwów czy chęci biegania, niż z faktycznego wysiłku, poza tym ma skórzane siodło. Kulka, u której kondycję cały czas wyrabiamy i w dodatku chodzi pod syntetycznym siodłem poci się dużo bardziej  🙄

Hm, ktoś kiedyś wstawiał zdjęcie takiej fajnej wielkiej przemysłowej pralki do stajni - może ktoś pamięta, co to była za firma, albo jakie inne marki mają pralki z bębnem gigant w ofercie?
ja jakoś zdecydowanie rzadziej od was piorę czapraki. 
może dlatego, że mam zawsze golonego konia, który mało się poci..
poza tym mi jakoś się nie brudzą. od wewnątrz też nie.
no i mam sporo na zmianę, tak więc kryzysu nie ma

no i szkoda mi czapraków tak co jazdę prać, bo się niszczą.
Każde pranie niszczy wbrew pozorom, dlatego ja (pady w większości piorę ręcznie)... Ale u mnie to wychodzi jakoś strasznie długo, bo mając 12 kompletów, to wychodzi, że raz na miesiac moge uprać coś 😀
ja piorę w zależności od tego jak koń się spocił, latem częściej, zimą jak właściwie tylko spacerowałam to rzadko

co do nieszczenia się czapraków... dlatego ja kupuję takie, które mogę spokojnie wrzucać do pralki nie bawiąc się w pranie ręczne.
Ja się boję anky wrzucić do pralki lub polopadu 😀

Robione przez mame i czapraki piorę w pralce.:P
[quote]Ja się boję anky wrzucić do pralki lub polopadu 😀[quote]

Ja wrzuciłam pad i owijki Anky kolor grass.Owijki spoko brud się sprał, ale pad...Nie dość że się zmechacił to i tak był troche brudny 😫
anka się zmechaciała?? sory, ale chyba to jest niemożliwe  😁

ja wrzucam i anki i euro stary i polopady, wszystko, NIC nie piorę ręcznie, bo nie mam czasu. Czaprak, który nie jest dopierany przez moją starą 'końską pralkę' od razu sprzedaję 😉
Kowusiasta to IMO jest super!  😀

edit: pomyłka  😡 Likier dzięki!  :kwiatek:
Kowusiasta  😉
Ale miałyśmy z laskami zabawę. Będę wam etapami wstawiać jej efekty 😉

Najpierw idą Anki- od lewej: shitake, offwhite, pebble, mist, grey, graphit, black
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się