Forum konie »

Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Ta opcja z gotowym mi się podoba 🙂. Jak juz będzie gotowe to zdam relację 😉.
U nas w angielskiej stajni są przegrody prawie pełne(są szczeliny między pustakami-5 cm), a do wysokości ok.160cm są całkiem pełne- i w końcu jest spokój 🙂
Hmm, luksfery fajny pomysł 🙂
u mnie wygląda to mniej więcej tak:

wawrek,super że jeszcze w drewnie obrobione, fajny efekt wyszedł 🙂.
wawrek Qurczę no, nie moge się na tą twoją stajnie napatrzec. Bardzo mi sie podoba to zastosowanie luksferów 🙂
wawrek konie maja to 1 okno czy na tylnej scianie jeszcze jedno?
A mnie do końca takie luksfery nie przekonują - abstrahując od gustów, to tutaj najpoważniejszą wadą luksfer jest to, że nie można ich wyjąć - chociaż z drugiej strony to w stajni angielskiej mamy i tak otwarte drzwi, więc do doświetlenia się pewnie sprawdzają.
sznurka - mają w sumie 5 okien: 3 z przodu i 2 w szczytach, na tylnej ścianie nie ma. Jest bardzo jasno /ściany bielone 2 razy w roku/. Góra otwarta w zasadzie cały rok. Zakładam jak spada poniżej -15. Dodatkowo w środku jarzeniówki. Poza tym i tak od rana do wieczora na pastwisku/wybiegu 😀
Gratuluję stajenki ! Bardzo klimatyczna
wawrek, super stajnia.

A spotkał się ktoś może ze stajnią w której za okna dachowe robiła pleksa?
Presja, u mnie są zwykłe okna - lufciki takie z pleksi
zmieniłam szkło na pleksę po wichurze jak się uchylone okno rozbiło
mnie luksfery nie przekonują, wolę zwykłe okna bo jest jasniej

zmieniłam szkło na pleksę po wichurze jak się uchylone okno rozbiło

sznurka - No właśnie o to się martwiłam, czy to czasem nie za słabe będzie gdyby jakaś burza przyszła, w przyszłym roku ruszam na 100% z remontem i chcę też stajnie angielską i myślę o czymś w dachu żeby zimą gdybym zamknęła drzwi było koniom jasno. Martwię się tylko czy okna dachowe latem czasem nie będą przesadą jak będzie grzało.
Presja, pleksę mozesz zamowic mocną i grubą
a okno dachowe? hmm chyba sredni pomysł
ja mam zwyczajne, na tylnej scianie
ja mam pleksę w połaci dachu budynku gospodarczego - można kupić odpowiednio wyprofilowane arkusze w zależności czym kryjesz. Super sprawa - daje naprawdę sporo światła, a jedyny minus jest taki, że po kilku latach zmieni się na brzydki, żółtawy kolor. Ale polecam.
Ślicznie dziękuje za odpowiedzi wasze, już się nie mogę doczekać tej stajenki własnej  😅
.
dokładnie - to są szklane pustaki i teoretycznie całą ścianę można sobie z nich postawić - będzie bardzo jasno 😉
.
Jakiej wymiary powinna mieć wewnętrzna myjka dla koni? Czym ,,wyłożyć" od środka taką myjkę (poza glazurą) w stajni drewnianej?
my od wczoraj mieszkamy w takiej ( tzn jeden z moich koni), konie juz w niej stoja, ale kiedy ida na wybieg roboty wykonczeniowe trawaja 😉
koniska wcinaja

z zewnatrz stajnia:

srodek:

(okolo 30 boksow z tego co pamietam, w tym dwa dla kucykow i dwa dla klaczy zrebych)
i hala na wykonczeniu:

margaritka gdzie powstaje tak cudna stajnia?
w mińcach
margaritka, a można wiedzieć ile za takie warunki?
I bardzo mnie ciekawi czemu małego dałaś do stajni, a Nerwinę na 24 h na pastwisko, czemu nie na odwrót albo czemu nie obydwa na dwór - jeśli nie chcesz, nie mów, to tylko ciekawość 🙂.
najchetniej to bym dwa na dwor wywalila, ale maly jest ogierkiem i z matka nie pojdzie . nerwina ze wzgledu na copd, a maly od wrzesnia bedzie mial nowy domek ( o wiele tanszy 😉 bo przeciez mu hala ani myjka nie potrzebna  😁 ( 750zl za konia w glownej stajni, chociaz bym go tu zostawila z wielka checia) i tam bedzie hasal ze starymi kumplami 😉
Najprostsze rozwiązanie jest najtrudniejsze - zapomniałam, że ogierek 😉.
Jakiej wymiary powinna mieć wewnętrzna myjka dla koni? Czym ,,wyłożyć" od środka taką myjkę (poza glazurą) w stajni drewnianej?

Ponawiam pytanie 👀.
najchetniej to bym dwa na dwor wywalila, ale maly jest ogierkiem i z matka nie pojdzie . nerwina ze wzgledu na copd, a maly od wrzesnia bedzie mial nowy domek ( o wiele tanszy 😉 bo przeciez mu hala ani myjka nie potrzebna  😁 ( 750zl za konia w glownej stajni, chociaz bym go tu zostawila z wielka checia) i tam bedzie hasal ze starymi kumplami 😉

To ja dopowiem,że 750zł to najtańsza wersja, bo za inne chca `1000zł ( z granulatem, meszem raz  wtyg o ile dobrze pamiętam i rozczyszczaniem) albo 1500 zł( z granulatem, meszem chyba musli + kucie na przód i ewentualny trening konia pod nieobecnośc właściciela)
jakoś tak to było.  😀
cos takiego bylo, tylko nic nie zapamietalam bo nie ma po co 😉
margaritka, ale wyczesana stajnia! Superowa!
Ehh czemu u nas w lubelskim nie ma porządnych stajni 🙁
moniaa u nas dopiero od tamtego roku cos ruszylo! w tamtym czasie to moglismy pomazyc naad takim czyms na podlasiu!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się