Forum konie »

czapsy i buty

myślę, że to będzie odpowiedni wątek na szybkie pytanie i szybką odpowiedź 😎. pytanie brzmi: jak to w końcu jest z tymi sztylpami i czapsami? zawsze mi się wydawało, że sztylpy są klasyczne, a czapsy westernowe. jakiś czas temu ktoś jednak stwierdził, że źle mi się wydaje, bo sztylpy są tylko oficerkowe, a czapsy mają ten kawałek skóry na bucie, dzięki można w nich wygodnie jeździć w różnych butach. ale... to trochę bez sensu, moim skromnym zdaniem. i właśnie teraz oczekuję, aż ktoś mi powie, jak to naprawdę jest. bo w tytule wątku mamy czapsy, ale mówimy butach do jazdy klasycznej...
salsa30

Które czapsy?

Ja tylko uważam buty sznurowane na zamek  🤣
ankers, no wlasnie ja sie zawsze dziwie jak ktos mowi czapsy 😉 bo dla mnie czapsy to tylko i wylacznie westernowe, a sztylpy do sztybletow (ew. innych butow)

chociaz odkad mam oficerki to nie zakladam nic innego na jazde 🙂
No właśnie zdaje się, że jest tak: sztylpy są oficerkowe do sztybletów, a czapsy, mi osobiście, kojarzą się z taką miękką skórką, czy też innym materiałem, ale nie jetem expertem w tym temacie!
Więc miło by było gdyby ktoś to objaśnił 🙇

a ja posiadam takie, tylko starsze troszeczke:
mi zawsze mowiono, ze czapsy sa do westernu (te dlugie z fredzelkami 😉 ), sztylpy do jazdy kalsycznej, ale potocznie przyjelo sie okreslanie mianem czapsow sztylp "nieoficerkowych"-mam na mysli te z kawalkiem materialu na bucie, zazwyczaj zamszowe, w ktorych wiekszosc ludzi jezdzi np do adidasow.
a ma ktoś sztyblety hkm?
jak się spisują? trzymają rozmiar?
mam niby 37, ale znalazłam 38 w wyprzedaży i mam nadzieję, że może są mniejsze 🙂
a sztylpy jacson? przyzwoite do szargania na co dzień?
od święta mamy oficerki, a poprzedni zestaw sztylpy+buty wylądował w śmietniku zakatowany
Endurka, ja mam wyłącznie złe wspomnienia dotyczące odzieży HKM - miałam kurtkę i bryczesy.
Mam sztyblety USG i są super, dziewczyny chwaliły MH - były w bardzo fajnych cenach w wyprzedażach w różnych sklepach. Mam sztylpy oficerkowe Bonidosa i każdemu polecam, Hippika (przynajmniej ten model oficerkowy) nie umywa się. A kosztują w graniach 150 zł.
Endurka, ja mam sztyblety HKM. w sumie są całkiem fajne. "rozchadzanie" ich zajęło mi jakieś pół roku (że mi się chciało 🤔wirek🙂, ale teraz jestem zadowolona. teraz są bardzo wygodne, w środku mają fajną wkładkę, nic nie lata. mogą jednak wyglądać trochę dziwnie, są krótkie i wysokie, nie wydłużają nogi jak np. Jacsony. tak czy siak lubię je. i nie są strasznie drogie. kupiłam je chyba w Amigo.
mi zawsze mowiono, ze czapsy sa do westernu (te dlugie z fredzelkami 😉 ), sztylpy do jazdy kalsycznej, ale potocznie przyjelo sie okreslanie mianem czapsow sztylp "nieoficerkowych"-mam na mysli te z kawalkiem materialu na bucie, zazwyczaj zamszowe, w ktorych wiekszosc ludzi jezdzi np do adidasow.

Dokładnie, mi też tak zawsze mówiono, ale ja nazywałam ,,czapsami'' te zamszowe sztylpy 😉
Ktoś się orientuje, jakie mają sztyblety gumowe w GoSporcie? Dobre są? Jakość adekwatna do ceny? Bo zastanawiam się nad kupnem, na lato. Moich skórzanych mi szkoda, bo wiem, że je szybko zjadę. Tak, tak, do lata i wakacji daleko, ale teraz słyszałam o jakiś obniżkach.
A swoją drogą mogę polecić sztyblety Hippici, te ze sznurówkami są bardzo wygodne. Co do sztylp, to mam także Hippici, te z miękkiej skórki. I mimo, że są dość cienkie, to jednak czuję różnicę w dodawaniu łydki.
Wrrr ale jestem zła...
Zamówiłam czapsy ROMA przyszły (1 foto), ale postanowiłam wymienić na rozmiar spoza tabeli rozmiarów czyli szyty na zamówienie i przyszły już te drugie... No tak ładne, fajne.... ALE CO TO ZA SKÓRA? wygląda jak hmmm  🤔 cerata!!!!!!!... ;/ (mam nadzieje że widać na fotkach o co mi chodzi.. a zdjęcia z lampą najlepiej to oddają, chociaż w normalnym świetle te drugie też są zwyczajnie czarne) Jestem potwornie zła! nie dość że dostałam towar innej jakości niż oczekiwałam to jeszcze czekam już na te czapsy od końcówki listopada ... paranoja  😕
Widziałam na poprzedniej stronie te czapsy i wyglądają tak jak te pierwsze co miałam.
Czy ktoś robił je na zamówienie?? Czy też macie taką dziwną skórę?;/

Jednak jestem pechowa.
MR36 o to chodzi w tych czapsach zę są z innej skóry, cieniutkiej, idealnie układającej się na nodze. Dlatego są inne niz wszystkie pozostałe.
😵 Ale to są te same! Wymieniałam je na większy rozmiar i przyszły z w ogóle innej skóry.. rozumiesz?

Edytuj:
Inaczej... Nie chodzi tu o ich grubość bo wiem jakiej są grubości i odpowiada mi to. Tylko o ich fakturę !!!
no to już dziwne, myślałam ze się zdziwiłaś skórą bo one są dość specyficzne ;/
chyba przesadzasz  🙄
O i znaczek jest inny  😁
Teraz będzie widać !
Ten duży znaczek to nie jest czasem stare logo Hippici? Może te pierwsze to dostałaś po prostu jakiś starszy model ? To nic dziwnego, że skóra może się różnić od siebie, przecież jest robiona z różnych zwierzaków i pewnie do różnych dostawców 😉
MR36 Widze o co ci chodzi, na pierwszej fotce.
MR36, mam właśnie te po prawej. To pewnie jakiś nowszy model.  Ja na nie nie narzekam, pomimo że są z cieńszej, miękkiej skóry, to i tak czuję różnicę w dodawaniu łydki, jak już wcześniej wspomniałam 😉 Ładnie mi się układają na nodze, zobaczymy tylko jak długo przeżyją  😁 Zamieszczam zdjęcia
Moje z decathlon miały jeszcze cieńszą skórkę  😎
Ma ktoś takie sztylpy?
http://www.okser.pl/hippica-czapsy-ze-skory-ekologicznej-p-369.html
Hippica ze skóry ekologicznej. Niziutka cena, tylko czy warto?
Potrzebuję ich tylko i wyłącznie do codziennego tyrania  😉
Mam sztylpy Roma, w dodatku brązowe, wcale nie wyglądają jak cerata, wręcz przeciwnie🙂 Na początku tylko musiałam się nieźle namęczyć żeby zapiąć...
potrzebuje nowych czapsow ale boje sie zamawiac przez internet bo po 1 niechce czekac a po 2 pewnie wybiore zly rozmiar dlatego zglaszam sie z prosba o adresy skelpow jezdzieckich w Lublinie gdzie bd mogla wybrac cos porzadnego. najlepiej hippice ;d :kwiatek:
Promocja - Sztyblety Zip Paddock MH

http://www.horsehouse.pl/Katalog/Promocje/?pa=2
szkoda, że czarne ;( śliczne są
Ale świetne są 😀 wiosna się zbliża trzeba będzie kupić coś nowego 🙂
Ma ktoś takie sztylpy?
http://www.okser.pl/hippica-czapsy-ze-skory-ekologicznej-p-369.html
Hippica ze skóry ekologicznej. Niziutka cena, tylko czy warto?

miałam, nie narzekałam, ale ja ich nie tyrałam tylko bardzo delikatnie uzywałam 😉
ta, szkoda, ze te mh to mają promo tylko na nr 39, 41 i 42...
Czy te sztyblety MH http://www.horsehouse.pl/Katalog/Promocje/?pa=2 to te same co te http://www.okser.pl/mountain-horse-sztyblety-skorzane-zip-paddock-p-1370.html, bo wyglądają nieco inaczej a nazywają się tak samo Oo
a czym się różnią?? Tak to te same.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się