Forum konie »

iberyjskie klimaty - konie PRE, andaluzy

Piszcie cos wiecej o koniach ktore macie lub na ktorych jezdzicie , opowiadajcie co Wam sie podoba a z czym macie problemy?
Helio na poczatku tygodnia goscil na plecach 14 letnia dziewczynke i obrazil sie ze hej , mialam ja na lonzy ale andaluzy a Helio to juz wybitnie nie lubia kiedy ktos nie potrafi panowac nad swoim cialem. Szarpniecie za pysk albo kiwanie sie doprowadza go do szalu i jest meeega poirytowany, niestety 15 min lonzy pod dziewczynka i prawie tydzien na lonzy odrabiania na kawecanie pyska  😵
Ja się nie dziwię, że się Helutek obraził, on jest takim białym eterycznym duszkiem - delikatesem. Jak Ty wyrodna Właścicielko mogłaś tak sprofanować jego delikatesową duszę?  🙂

Ja bardzo chętnie zdałabym jakieś relacje z pracy z "naszym" PRE, ale czekam aż z naszego placu do jazdy zejdzie lodowiec. Póki co wrażenia bardzo pozytywne, koń chodzi za wszystkimi i dosłownie prosi, aby ktoś się nim zajął i poświęcił mu czas. Gdy chodzi po padoku i namierzy kogoś przy płocie, to momentalnie się "przykleja". Sam nie lubi biegać- z kimś owszem.

W załączniku zdjęcie obrażalskiego Helmuta i naszego Debo tańczącego flamenco.
Devoro - cud miód! A jaka grzywa!  💘
Gosiu dziekuje za zdjecie Helutka  :kwiatek: oj co my sie mamy z tymi PRE haha one to maja pomysly 🙂
Wrzucam trzy dzisiejsze zdjęcia Te Quiero, zrobione dość przypadkowo, więc nie są zbyt szczęśliwe.
Może jak będzie wiosna ktoś urządzi mu sesje, a i mnie uda się doprosić o coś pod siodłem to się podzielę 🙂
ale ma straszne plecy

Zorilla, zmniejsz zdjęcia
w ogóle jakiś takie niewyględny bym ujęła....
gosiamakosa cudownie ❗ ❗ ❗
Wyględny, wyględny, aczkolwiek kłode ma wybitnie dziwną i opadniętą...
Jak trafią się lepsze zdjęcią to zobaczycie że nie taki wstrętny 😉
Już zmniejszam
no to ja czekam z niecierpliwością, bo tu wygląda na tych na prawdę nieciekawie ;P
Koń jak koń, PRE są bardziej dostojne i piękne niż PSL ale cóż to już nie jego wina że jest takiej a nie innej rasy:P
Generalnie miewa się całkiem całkiem, robimy postępy i już trochę 'znormalniał', porównując do tego jak do nas przyjechał i potem odkąd zaczełam z nim współpracować, także jest coraz lepiej 🙂
a masz jakieś foty, żeby porównać jak było na początku? chętnie bym zobaczyła.
Coś jest w tych humorach  😉 maniek jak tylko zostaje na dłużej pod moją opieką, zaczyna mi pokazywać, że ma mnie dość, i chce, żeby jego dobrze jeżdżąca właścicielka wróciła jak najszybciej  😁 ale ogólnie jest mega kochany i wyrozumiały, istny koń profesor w każdym calu  🙂
mbalicka po pierwsze nie mam, po drugie chodziło mi o stronę mentalną, psychiczną i ruchową a nie wygladu  😉
KarolaHeliowa, Poważnie? Jej, a ja myślałam, że andaluzy i inne hiszpany to takie spokojne konie, które każdą niesubordynację jeździecką rozumieją. 😡
gosiamakosa, Ale Debo grzywą zarzucił!  😀
mbalicka po pierwsze nie mam, po drugie chodziło mi o stronę mentalną, psychiczną i ruchową a nie wygladu  😉

aaa 😀 no trzeba było tak od razu xD sorry, ja jakaś nieprzytomna ostatnio.. za dużo pracuje... xD
IMO ani Te Quiero ani MG Polaco nie dorastają Farolero do pięt 😉
Dzisiejszy entuzjazm na widok aparatu 😉
No jak chodzi o wyglad to Te Quiero odpada wprzedbiegach przy Polako i Farolku. Farolero zdecydowanie nie ma sobie rownych 😉
ale z drugiej strony moim zdaniem mimo, że Te Quiero w boksie to taka szara myszka to pod siodłem prezentuje się już znacznie lepiej niż np. na wstawionych zdjęciach i dużo korzystniej moim zdaniem🙂
To się zweryfikuje na najbliższych zawdach  😂
Troche przeraża mnie wizja jego kapieli ktora zamierzam przeprowadzic, zwlaszcza ogona i grzywy biarac pod uwage jego entuzjastyczne podejscie do kontaktów z wodą :P
Zorilla a będziecie startować na zawodach w Bolęcinie? Jakie programy?
Takie są plany. W kwietiowych chyba Nke a potem się okaże, jak w ogóle się zachowa i czy zaczenie bardziej respektować zwykle kiełzno bo narazie jak nie ma munsztuka to jest czasem cos na zasadzie 'nie mam nic w pysku - robie co chce', a czasem chodzi na wędzidle pięknie i zalezy to tylko od jego humorów...
Dwa dzisiejsze zdjęcia paskudnego konia.

Co jest z wami? Opowiadać coś, zdjęcia wrzucać!
Ośliczka z dzisiaj. Rzuca się w oczy "gorący temperament" 😉
Incantowa jaka bajeczna grzywa  😜
Tercet dzięki.  :kwiatek:
Niestety warkocze obowiązkowe. Po tygodniu bez nich nie jestem w stanie rozczesać grzywy, zwłaszcza jak teraz jestem u niej nie za często 🙁

edit: literówka
Witam,
chciałam się podzielić wrażeniami, które miałam okazję niedawno przeżyć będąc w Hiszpanii. Miałam szczęście dosiąść tych cudnych koni i stało się....zakochałam się od pierwszego wejrzenia 😉Konie bardzo spokojne i towarzyskie, a najlepsze odczucia są gdy już wsiądzie się na tą bombę z opóźnionym zapłonem🙂Cały czas czekają na sygnał jeźdźca, a nawet robią już coś jak się o tym pomyśli...super wrażenie🙂 Chody mają tak miękkie, że w kłusie nie ma się ochoty anglezować....
Zresztą co tu opowiadać, najlepiej spróbować, oczywiście jeśli będzie ku temu sposobność, bo u nas te konie nie są zbyt popularne, a szkoda!!!

P.S. Po przejażdżce na siwku dowiedziałam się, że ma .....23 lata !!! Żeby nasze konie miały taką chęć i siłę w tym wieku 🙂
Te Quero spokojnie zniesie kapiele , po jezdzie stal na golasa nawet bez kantara i dawal sobie myc glowe itd 🙂
Co do jego wygladu to pamietajcie, ze jest to kon tak naprawde wyjety z treningu w wakacje wiec normalne jest to ze spadly mu miesnie.
A plecy to i Lusitano i PRE czesto maja kiepskie i trzeba nad tym pracowac , jestem pewna ze jeszcze sami sie zdziwicie jakie to sliczne zwierze 🙂
Incantowa woow ale piękna  😜 a grzywa swietna  😍
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się