Forum konie »

Siodła syntetyczne a skórzane

any, one tam chyba szły kolorami, szukam ale nie mogę Ci znaleźć nic co pisałam jak miałam Wide :/
Szukam BIAŁEGO ŁĘKU do Winteca 👀, nie ma nikt na zbyciu?

Sisisa  --mam kilka łeków winteca--wiec jak jescze potrzepujesz to pisz na pv
Hana, dzięki, ale już kupiłam... 🙂.
Zatanawiam sie jaki rozmiar siedziska wziąć, chcę kupić Daslo Rimini. Huberta mam 17,5 a Prestiga 17
Jak wypadają siedziska w tych siodłach??
Też jeździłam w 17 Prestige i ten sam rozmiar w Daslo jest dla mnie idealny, wszystko na miejscu, więc na Twoim miejscu brałabym 17".
mam takie pytanie, wiecie może czy do wintec'a 500 da się zamontować łęki od wintec'a wide? zaraz muszę zmienić łęk na biały i boje się że niedługo będzie za ciasno a siodło kocham miłością wielką i szaloną i nie chce sie go pozbywać...
kotlet, jeśli otwory są na tej samej wysokości, to pewnie jest to możliwe, ale nie wiem, czy dasz radę tak mocno rozciągnąć siodło, ja swoje ledwo do szerokości białego łęku rozciągnęłam...
będę próbować!  😀
moim zdaniem marne szanse.
A czy ktoś ma problem z wykrecajacymi sie srubami w wintecu?
kotlet, ja bym sie o terlice bała
any wiadomo nie bedę próbować wciskać na chama 😉

marysia550 ja muszę śruby dokręcać co jakis czas. Trzymają się porządnie jak są wkręcane wiertarką, po śrubokręcie muszę poprawiać...
W moim wintecu-- śruby od kiedy zmieniłam łek na inny -- czyli jakie miesięcy--trzymaja sie mocno  🙂-- a moze masz jakieś nieoryginalne albio za czesto wykrecane że sie obluzowuja ?
Witam wszystkich 🙂
Moja miłość do syntetyków(a tak właściwie Winteców) rozpoczęła się chwilę temu i od tamtego czasu poluję na takie siodło na allegro. Chcę model 500 albo 2000, zastanawia mnie tylko jedno-czy w tych modelach można zamontować klocki kolanowe te z małe, z tyłu?
Aaa i jeszcze jedno pytanie-miał ktoś może z Was do czynienia z siodłami firmy Thorowgood? upatrzyłam sobie jedno, cena wydaje się dosyć okazyjna, ale nie wiem czy nie kupić lepiej winteca. Co sądzicie?
Ja polecam wintec 2000- jestem z niego b zadowolona  🤣-od kiedy zmieniłam kolcki na wieksze z przodu - klocków z tyłu do mojego modelu oryugoinalnie  nie doczepisz ,  ale mnie sie wydaje że żaden problem dac do szewca czy kogoś podobnego typu kaletnik rymarz by dokleił rzep i wtedy doczepisz klocki w miejscu którym chcesz -- a nawet mozesz to zrobić sama jednak nie polecam rzepów ze sklepu trzeba uzyc tych mocniejszych obuwnczych czy kaletniczych -- one sa mocniejsze niz te zwykłe do tkanin.
Nadal nikt nie miał do czynienia z Daslo Ravenna?
ankers-moja koleżanka miała takie. Podobno jest świetne, boskie itp :p
Liczę na to. Przyznam, że moje Daslo-Fair Play naprawdę mnie zdziwiło taką jakością i wygodą za taką cenę. A kiedy się przesiadałam po kilku tygodniach jazdy w Stubbenie w moje siodło, to miałam wrażenie jazdy na poduszce 😉. No i nie wiem, czy się interesować tą Ravenną, czy nie. Dobra cena, wymienne łęki, możliwość przypięcia klocków, pewnie fajnie trzyma... tylko jest koszmarnie brzydkie i nie wiem, czy takie chcę 🙁. Wiem, ze głupi dylemat, no ale już jedno takie brzydkie mam ;P.
watpie czy trzyma z taka glebokoscia siedziska i takimi malymi klockami.
Klocki wzięłabym największe wintecowe, a myślę, że trzymałby ten zamsz. Jednak wciąż będę się rozglądać za czymś skórzanym. A może jakiś Wintec okaże się dobry, chociaż one mają kiepski dla mojego konia kształt poduszek z tyłu (za płaskie i za szerokie).
Najszerszy łęk Daslo jest większy niż najszerszy Wintec?  🤔
Najszerszy łęk Daslo jest większy niż najszerszy Wintec?  🤔

Jest węższy niż Wintec'a.  🙁 Niestety... Przy okazji ma ktoś niepotrzebny żółty łęk do daslo pro light? Bardzo, ale to bardzo chętnie odkupie.
Jak zmienić łęk w Wintecu ? 😡
Jest filmik na Youtube 😉.
Odkręcasz śrubki od spodu, potem następne, wyjmujesz łęk, wkładasz drugi i skręcasz znowu... To tak w skrócie, żeby Cię nie zniechęcić :P.
Dziękuje, już obejrzałam filmik 🙂 Nie ma wcale takiej tragedii.
Co sądzicie o siodle wintec pro close contact?  😉
akselka, ja mam Winteca Jump Close Contact, o tym mogę poopowiadać, w Pro nie siedziałam.
A nie wiecie, czy w siodle Norton Rexine bez wymiennych łęków można jakoś łęk ,,rozszerzyć"?
Wie ktoś może, czy łęki z winteca albo daslo pasowałyby do thorowgooda? Bo ceny wymiennych łęków są trochę zabójcze...  😫
Łęki z daslo i winteca raczej nie będą pasowały do thorowgooda. Thorowgood ma łęki na 2 śruby po obu stronach i wydaje mi się że ramiona łęku są dłuższe.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się