Forum konie »

Siodła syntetyczne a skórzane

Niestety, chyba nie produkują 16,5 a 16 będzie za małe i może tyłek jeszcze zmieszczę, ale kolano na pewno  wyjdzie mi za tybinkę. Będę jeszcze kombinować, ale chyba zamówię 16 i zobaczę, czy będzie tragedia, najwyżej odeślę 😉.
ankers, Ile masz wzrostu?
170 cm.
ankers  :kwiatek:  pomyłka z mojej strony  :kwiatek:
Daslo ravena ma 16,5'
Czy moze ktos ma  siodlo Daslo "Ravenna Pro-Light" i moze sie onim wypowiedziec??
A czym się różni Daslo Rimini od Rimini Pro-Light oprócz wyglądu?
ankers, Hmm, to nie tak źle, nie jest takie małe jak mi się wydawało. Mam 166 cm wzrostu i kombinuję nad jakimś siodłem raczej niewielkim (powinnam mieć siedzisko 16,5), ale o "standardowej" tybince.
ankers- Rimini klik jest starszą wersja Daslo, a pro light  klik jest tą nowszą.
I jak dobrze pamiętam to w tym 1 są siodła "pełno calowe" a w pro light masz dostępna pełną gamę rozmiarówki.
Szkoda, że ta starsza wersja jest droższa, jest o wiele ładniejsza, a teraz liczy się dla mnie każda złotówka. Dziękuję za link, bo w żadnym sklepie nie mogłam znaleźć starej wersji. Teraz muszę się już tylko dobrze zastanowić, bo wiem, że i tak ostatecznie kupię 17".
Proszę. 😉 Szukaj na allegro. Można na "wyprzedażach" znaleźć taniej. I podsyłam PW.
Czy ktoś mógłby mi napisać czym się różni Daslo rimini http://hubertus-wadowice.pl/index.php?route=product/product&product_id=193 od Fp light (tak mam na siodle napisane) http://pinka.home.pl/pl/p/Siodlo-z-wymiennym-lekiem-Rimini-Pro-Light/916 ? Zamówiłam Daslo, a przyszło mi takie coś xD....
Spójrz na 3 post nad Twoim.
Stałam się dziś posiadaczką siodła Rimini Pro-Light... Fair Play  😲. Jest identyczne jak Daslo, tylko ma inne napisy. Jest naprawdę dobrze wykonane, wszystko dobrze wygląda, a przystuły budzą zaufanie. Na koniu leży dobrze, ale wydaje mi się, że siedzisko jest odrobinę mniejsze niż w Daslo. Mam więc swoje upragnione 16,5  😎. Nogi mi się mieszczą na tybince, tyłek trochę na styk, ale czuję się bezpiecznie. Muszę jeszcze pokombinować z klockami, może przyczepiłam je za bardzo z tyłu, przez co cała przesunęłam się w kierunku tylnego łęku. Zobaczymy, jak będzie przebiegała nasza dalsza współpraca. Ciekawe, czy lęki od Daslo będą pasować, ale chyba tak, bo tu wszystko jest naprawdę identyczne.
Ankers, mogłabyś wrzucić tu zdjęcia? 🙂
Nie wiem jak jest w Daslo, ale ten napis z tyłu mogli już sobie darować. Ble.  🙄

To samo co Daslo tylko  fp dodali.
ankers napis bez problemu można odskrobać, bardzo dobrze schodzi  i zostają tylko delikatne rowki w kształcie napisu 🙂
ja w rimini pro light pozbyłam się wszystkich napisów, łącznie z tymi na szlufkach do puślisk (trzeba było wacikiem do uszu ze zmywaczem do paznokci delikatnie zetrzeć tę srebrna farbę) i siodło wyglądało o niebo lepiej

edit
i przy okazji czy ktoś mógłby mi zmierzyć szerokość podstawy łęku czerwonego/niebieskiego/czarnego w wintecach?? byłabym wdzieczna za chociażby jedna miarę
azzawa,  łęk czarny - całkowicie na dole 23cm, środek dziurki wypada 1cm wyżej. 
dzięki Ci dobra kobieto 🙂
azzawa, mój mistrzu! W jaki dokładnie sposób to zeskrobałaś? Czym? Wizja siodła bez tych obleśnych napisów kieruje mnie w stronę siódmego nieba 😉.
A ja jakoś się przyzwyczaiłam do tych napisów. Chociaż na początku chciałam je zeskrobać, ale że chce je sprzedać jak dopasuje koniowi skórzane , to niestety nie mogę.
Chciałabym pozbyć się przynajmniej tych z tyłu, resztę przeżyję. W bezterlicówce na tylnym łęku tez mam chamskie logo, nie mogę się aż tak lansować 😎.
nie wiem jak w tych siodłach fp, ale w pro light ten napisy były tak jakby termo zgrzewane (termo przygrzewane), wystarczyło odskrobać kawałek paznokciem z 1 str, a potem złapać i oderwać , ot cała filozofia 🙂

tu co prawda siodło jest brudne, a w tych rowkach, kiedy zbierze się trochę kurzu, to stają się widoczniejsze, podobnie przy szlufkach na puśliska, ale bez bicia przyznaje że o nie dbałam zbytnio o to siodło więc zwykle bywało zakurzone

edit: na tym fp te napisy wyglądają strasznie niechlujnie, jakby je ktoś na wyścigi montował, poza tym użyta czcionka i obramówka wyglądają jak list od porywacza z wyciętych z gazety literek 😀
na tym fp te napisy wyglądają strasznie niechlujnie, jakby je ktoś na wyścigi montował, poza tym użyta czcionka i obramówka wyglądają jak list od porywacza z wyciętych z gazety literek 😀

Dlatego właśnie zostały zlikwidowane 😉

Ale oprócz tego siodło jest naprawdę fajnie wykonane, jestem z niego zadowolona.
ankers  teraz to siodło wygląda :P
Czy ktoś posiada siodło : Wintec Siodło 500 Jump CAIR
I ma w nim może zdjęcia Z jazdy z i bez skoków oraz na koniu bez jeźdźca ? :kwiatek:
Mam takie pytanie odnośnie łęków w Daslo. Czy pasują do tego siodła łęki z Winteca? Mam Daslo 17, łęk 29 , chciałabym kupić większy. Mógłby mnie ktoś oświecić choć trochę na ten temat ?:P Może być pw 😉
Wystarczy wpisać "łęk" w wyszukiwarkę w tym wątku i wyskakuje sporo postów na ten temat 😉. Ale obawiam się, że możesz mieć pewien problem z zainstalowaniem tego łęku do Daslo, chyba chodzi o to, że Wintec inaczej je profiluje.
Ja mam w Daslo włożony czerwony łęk winteca - pasuje, nic się nie dzieje.
Dzięki będę tutaj jeszcze czytać 😉 Czyli, który kolor Winteca byłby większy o rozmiar od mojego 29 Daslowskiego?

Ankers Wymieniałaś kiedyś w swoim Daslo łęki? Jeśli tak to na jakie?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się