Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. V (rok 2012)

espana Elusia  zdecydowanie tu za mało! Więcej! Jest jednym z piękniejszych tutaj ogierów!
amnestria ja Cię podziwiam! Bo znając siebie dawno już bym spanikowała i uciekła w siną dal.
archeo trzymam mocno kciuki aby to nie było nic poważnego. Konie to zawsze muszą sobie coś zrobić w święta... 

A dziś Fuerciak chodził tak:  😜
wątek zamknięty
ekuss, super takie raporty czytać 🙂

A ja się nawet nieoczekiwanie doczekałam 😁 z dzisiaj kilku zdjęć 😀 Karolek za chwilę rocznikowo będzie czterolatkiem, do pełnych 4 latek brakuje mu jeszcze dwa miesiące. A jak kupowałam, to miał dwa z kawałkiem 😀

Rudy po masażach, rozciąganiach, ćwiczeniach i kilku nowych pomysłach na pracę kapitalnie! Zaczyna się na nim fajowo jeździć, wreszcie można już trochę spożytkować tą ogromną moc pod tyłkiem. Galop na prawo już wygląda całkiem jak roboczy, na lewo się jeszcze toczymy, ale działają zakręty i przejścia 😁 Dwa miesiące temu, jak zaczynaliśmy po resecie pracę, to na lepszą stronę galop się toczył, na gorszą była wersja kamikadze z brakiem kierownicy i tempem w nadświetlną. Jest git!

Dziś jak Skwarek był pod siodłem, z dachu hali zsunął się kawał śniegu z lodem. Oczywiście to Skwara tak nafukało, że jedyne co można było zrobić, to najpierw mu dać się solidnie wygalopować z 10 minut, a potem i tak pokwikiwał na wszystko i spływał to od bramy, to od traktora, to od kupy, to od stojaków, to od samego siebie, ufff... Skończyliśmy całkiem dobrym uczuciem, ale i na myjce były harce, wypatrywanie duchów i przyklejanie się do jednej ściany, do środek myjki gryzie, a jej drugi brzeg jest skrajnie nieakceptowalny. Co za gość...
wątek zamknięty
Dzisiaj chyba wszystkim koniom odwalało. Może wiosna idzie 👀
wątek zamknięty
ashtrayoj chyba tak. U mnie w stajni całe stadko dokazywało brykami, ganianiem się, galopami w tą i z powrotem, tak, że musi być coś na rzeczy 🤣
quantaśliczny jest Karolek 💘 Poproszę o więcej zdjęć 🙂
wątek zamknięty
ashtray, jak to ma tak wyglądać do wiosny, to mogę nie dożyć 🤣 Żeby tak mieć chociaż jednego flegmatyka, któremu trzeba trochę pomóc w ruchu do przodu (wzdychanie)...

basia16816, będzie więcej, zaraz wrzucam (wy)brykowe 🙂
wątek zamknięty
Quanta -myślałam,że on starszy 😀 Piękny koń ,a jego fryzura  😍
wątek zamknięty
amnestria wiem.Tylko ja zawsze w pierwszym momencie panikuję. Pierwsze co pomyslałam to "super chodził, nogi w miare ok. to się musiał zerwać".

Najgorze będzie jak nam zaordynują areszt boksowy. Jak zostaje w boksie a konie wychodzą to dostaje takiego szału, że sobie jeszcze krzywde zrobi  🤔wirek:
Dlatego jeśli nie bedzie on absolutnie konieczny bedę z wetem negocjować.

Narazie wysmarowane altacetem. Stajenny miał wysmarować o 21 przy kolacji i zobaczymy rano
wątek zamknięty
quanta, lepiej trzymać niż pchać  😉
wątek zamknięty
quanta, mogę podrzucić Kudłatego, w zamian poproszę cokolwiek idącego do przodu! 🙂

PS. żartuję, nie oddam, za skarby 🙂
wątek zamknięty
quanta piękny koń  😍 uwielbiam jak opisujesz swoje przeboje ze Skwarkiem, swoją drogą jakieś nowe zdjęcia by sie przydały 😉
wątek zamknięty
Ashtray oj uwierz, że wiosna idzie! W Gdańsku ma być jutro minimum 3 stopnie! Mój się tak na tą wiosnę ucieszył, że z radości ścięgno sobie uszkodził 👿.
Quantanamera och, ja Ci chętnie podrzucę mojego flegmatyka! 🙂

Haxley życzy wszystkim w kąciku wesołych świąt!         
wątek zamknięty
archeo, kciuki, ja jutro poza szczepieniami też robię wet-przegląd.

Wojenka, Gillian, ChingisChan, no niby lepiej, lepiej, ale jak się ma całą stawkę takich zakapiorów nie do zamęczenia, to aż się marzy taki jeden koń w stylu rasta 😉 Żeby tak sobie wsiąść, na pełnym luzie, i mu trochę pomóc w robieniu kilometrów, a nie zastanawiać się, czy dnia wystarczy, żeby towarzystwo spuściło parę i mogło sobie pozwolić na więcej skupienia. Miałam nadzieję, że Karol będzie miał trochę bardziej refleksyjny charakter, ale chyba i z tego nici 😀iabeł:

Na jedną stronę lata:

Na drugą stronę lata:

Kumuluje:

I lewituje nad ziemią:

Udaje konia ze średniowiecznego obrazu:
Nawiasem mówiąc, gdzie ten jego podejrzanie krótki grzbiet 🤣

Sam już nie wie, co robi:

A na końcu udaje niewiniątko. Że niby ja? Rozrabiam?

Ja bym nigdy nie mógł rozrabiać:

wątek zamknięty

Dziś jak Skwarek był pod siodłem, z dachu hali zsunął się kawał śniegu z lodem. Oczywiście to Skwara tak nafukało, że jedyne co można było zrobić, to najpierw mu dać się solidnie wygalopować z 10 minut, a potem i tak pokwikiwał na wszystko i spływał to od bramy, to od traktora, to od kupy, to od stojaków, to od samego siebie, ufff...

jakbym o Łosiu czytała... A dziad zaraz będzie miał 15 lat... Ech 😉
W dodatku ma znów fazę przerostu ego (to nawraca falami) i rozrabia: użarł właściciela stajni, mnie próbuje terroryzować o cukierki, próbował mnie w boksie straszyć nogą - oj, dużo musimy ostatnio dyskutować.

amnestria - Ty to jesteś normalnie heroina! Nie narkotyk, ale bohaterka! Ja bym chyba speniała tyle czasu z koniem w trybie "bomba zegarowa", strasznie się boję jak koń bryka...
wątek zamknięty
Dziękuję wszystkim za kciuki  :kwiatek: Pomogły
Staw nie wygląda jak bania, wczorajsza opuchlizna zaczyna schodzić. Jednym słowem będzie żył

Zalecenia weta: chodzić i chłodzić.

I przy okazji chciałabym razem z T życzyć wszystkim Wesołych i Spokojnych Świąt
wątek zamknięty
A ja wraz z Muskatem chciałabym życzyć wszystkim Re-voltowiczom z KR spokojnych, rodzinnych, bardzo ciepłych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 2013, spełnienia marzeń i ambicji jeździeckich! A także wiele, wiele zdrówka dla Waszych rumaków w 2013!
wątek zamknięty
quanta - o rany, to jak Rudy taki łobuz z natury, to Ty masz pojęcie co się będzie działo po nastawianiu? 😎 jak nabierze gibkości, a wraz z nią jeszcze większej ochoty na wszelakie harce? ;-)
ChingisChan, Mąka, juliadna, basia16816 - dziękujemy bardzo.
juliadna - piękny ten Twój Dzieciaczek!
Amnestria - dzięki bardzo. Na pewno coś tam się dzieje, pewności co nie będzie dopóki krwiak zasłania obraz. Ważne, że nie jest złamana, ale mam nadzieję, że i pęknięta też nie. Fajnie, że wracacie z Duchem do roboty :-) Limit pecha już wyczerpaliście, teraz ani się obejrzeć, a na czworobokach Was widzimy!
Mąka - informować na bieżąco nie ma o czym, wszystko okaże się za jakieś 1,5 tygodnia. Póki co... Korab jeszcze jakoś znosi areszt (choć już coraz gorzej), ale ja mam ochotę go zabić, kiedy u niego jestem. Jest okropny, nachalny, zabiera mi szczotki, czapkę, rozpina kurtkę, rozwiązuje buty, kiedy mu plotę warkoczyki, wyjmuje wszystko ze skrzynki i rozrzuca po korytarzu przez okienko, nie daje się normalnie wyczyścić, bo gdzie się nie obrócę ani gdzie nie stanę tam znooowu jego chrapy, są WSZĘDZIE. Ale nawet nie mam sumienia go za to karać, on się strasznie domaga towarzystwa i ja mu się nie dziwię.  A kiedy mnie nie ma rozbiera się z derki, z magnetyków, wszystko co ma zawieszone na boksie rozrzuca po korytarzu, rozpracowuje poidło, rozmontowuje żłób, sprawdza co jest pod ściółką i za ścianą... Martwię się trochę, bo to dopiero początek, nigdy w życiu tak długo nie stał, nawet przy ścięgnie były spacery. A teraz nic. Co poza tym... spada z mięśni, boli ten widok, nie powiem, ale nie jest to teraz ważne. Zaczynają mu powoli puchnąć giry, ale magnetyki rozwiązują sprawę dość dobrze. Mimo suchutkiego boksu, zaczynają się babrać strzałki - przody, a co się dzieje w tyłach nawet nie chcę wiedzieć, bo nie mogę ich nawet podnosić do przeczyszczenia. A poza tym to jakoś nam leci, przynajmniej jest w końcu porządnie przerwany, bo mamy teraz duuuużo czasu dla siebie.

Wraz z Korabkiem życzymy wszystkim dobrych, spokojnych Świąt, a dla Waszych kopytnych - jak najwięcej zdrówka 
:kwiatek:
wątek zamknięty
Ej dziewczyny muszę zdementować. Mój koń naprawdę (serio, serio!) jest grzeczny 🙂

Jedyny powód, dla którego nie lubię jak włącza tryb turbo i bryka (wczoraj się wywinął w chińskie "S" w tych podskoczkach) to to, że jest mały i drobny. I jak się zwinie w precla to nie mam konia pod tyłkiem. Małe konie są za szybkie i już! I będę się upierać przy tym, że pod względem brykania to wolałabym siedzieć na smoku. Albo przynajmniej na takim pączku szerokim.

Robi wielkie oko, fuczy, stroszy się, zadem podskakuje. Ale są dni, że nie wykorzystuje nic ze swojego pakietu "małego brykacza". Myślę, że jak w pełni wróci do roboty i zacznie być padokowany (czyli mam nadzieję na wiosnę) to znów będzie leniwym kluseczkiem 😀

darolga, będę czekać na wieści. Kciuków nie puszczam!
I my prawda, limit pecha wyczerpaliśmy. Sporóbowałby dziad sobie coś zrobić jeszcze 🤬

archeo i jak??

Quanta jeeej na tych fotach to widać, że to dzieciątko jeszcze 💘
wątek zamknięty
archeo Uff...bo już się wystraszyłam  😲 W końcu to był na prawdę lajcikowy spacer. Więc niestety ale T musiał sobie sam zafundować prezencik. Ehhh z tymi końmi gorzej jak z dziećmi.

quanta a Karolek to by może chciał polatać w mikołajowym zaprzęgu?  😁

Wszystkim życzę Wesołych Świąt!!  :grupa:

Żeby Mikołaj trafił z prezentem i żebyście mogli zjeść tego pysznego jedzenia jak najwięcej!  😍
Dużo zapału i sukcesów jeździeckich 🏇

Do siego roku!!!
  :winko:

wątek zamknięty
amnestria kilka postów wyżej  😉
W skrócie z dużej chmury mały deszcz. Ale kilka dni oprowadzanek w ręku, chłodzenia i obserwować. Jakby działo się coś niepokojącego to za telefon i po leki dzwonić.

Uff... przyznaję się, że troche spanikowałam i wykrakałam. Ostatnio w 3 chodach udaje nam się w końcu trochę pojeździć i kilka dni temu pomyślałam, że pewnie zaraz sobie coś zrobi. Więc jak zobaczyłam opuchliznę to pomyślałam o zerwaniu  😡

tuch najprawdopodobniej uszkodził się rano. Piotrek mówił, że strasznie walił w drzwi. Przed spacerem nie zrobiłam inspekcji, tylko wyczyściłam kopyta i zmieniłam derkę. Dopiero jak ocieplacze na noc zakładałam to mi się rzuciło w oczy niewielkie spuchnięcie, które trzy godziny później się znacznie powiększyło i włączył się tryb panika
wątek zamknięty
archeojejku jak dobrze słyszeć takie wiadomości
quantanamera uwielbiam energiczne konie jak już ktoś powiedział lepiej taki jak do pchania😉

[b]wszystkim wam życzę Wesołych Świąt i pociechy z ogonków😉
spełnienia treningowego planu w przyszłym roku 😉
Zdrowia dla waszych kopytnych 😉
i wszystkiego NAJ!!!!!!!!!!!
[/b]
wątek zamknięty
Wszystkiego najlepszego Rekreanty! Przede wszystkim zdrowia dla Was i kopytnych  :kwiatek:
wątek zamknięty
Kochani, życzę Wam cudownych, radosnych, rodzinnych i spokojnych Świąt. Zdrowia dla Was i Waszych kopytnych oraz kolejnych sukcesów!
wątek zamknięty
Dla Wszystkich spokojnych udanych Świąt 🙂 dużo przyjemności z podopiecznych i dla nich jeszcze więcej zdrowia! 
wątek zamknięty
archeo, właśnie miałam pytać, czy on taki wielki czy ty taka mała i czytam... 182?!  😲 Dzizas, tożto drabiny trzeba żeby wsiąść, albo cię wrzucają ;-)

W sobotę na spacerze z konieczności wsiadałam w lesie na oklep. To dopiero wyzwanie  😁

A noga późnym popołudniem mocniej spuchnięta 🙁. W ruch poszła glinka a rano kolejna inspekcja, mam nadzieję, że choć trochę zejdzie
wątek zamknięty
basia16816  :kwiatek:
archeo ahh z tymi końmi  🙄 Trzymam kciuki!
amnestria dzięki! No trafił się trafił, chyba jednak mam trochę szczęścia 🙂 A plany są takie, że jakoś na wiosnę jak już się wdrożymy do roboty, no bo jesteśmy bezhalowce więc trochę stopujemy to będziemy sobie śmigać jakieś zawody. No i mam nadzieję, że będziemy współpracować jak najdłużej się da! Super wieści z Duszkiem (tfu tfu!) Zawiąż może czerwoną wstążkę na ogłowiu? 😀
darolga uhh, ja mam nadzieję, że wszystko się dobrze skończy, bez jakiś większych komplikacji. Trzymam kciuki!

I trochę spóźnione, ale najlepsze życzenia dla Was i Waszych kopytnych!
wątek zamknięty
archeo, darolga trzymam kciuki za zdrowie kopytnych!

I ja również życzę Wam wszystkiego co najlepsze, a przede wszystkim dużo zdrowia i radości dla Was i Waszych zwierzaków bo to najważniejsze🙂
wątek zamknięty
Ja również życzę wszystkim wesołych świąt 🙂
I tymczasowo wypisuję się z wątku.. zamierzam czytać ale udzielać się raczej nie będę miała szans.. Kobyła sprzedana, została mi młoda, z którą zawitam może wiosną do młodych koni..

Zdrówka dla wszystkich kopytnych!!
wątek zamknięty
ooo, jednak Grimma poszła? Myślałam, ze mimo wszystko zostanie... gdzie trafiła?
wątek zamknięty
Mam nadzieję, że w dobre ręce..
Niestety życie zweryfikowało moje plany i musiałam podjąć ostatecznie trudne decyzje. Mam tylko nadzieję, że są słuszne..
wątek zamknięty
Troszkę spóźnione ale szczere: wesołych, radosnych świąt!

Na życzenia noworoczne przyjdzie jeszcze czas ale życzę na prawdę szczęśliwego nowego roku, a i sobie chciałabym życzyć żeby moje jeździeckie życie było szczęśliwe, spełnione i żeby obudziło się nareszcie ze snu, czego życzę również wszystkim innym!
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.