Napsociłam, ale ogurek podesłał mi właściwy wątek. :kwiatek: Z czeluści forum wywołuję zatem temat "zrób to sam" wersja alkoholowa. Zima i święta idą, trzeba się i ogrzać, i rozweselić.
Czy ktoś robił bądź ma sprawdzony przepis na likier kokosowy? I mam zagwostkę, czy spiritus można zastąpić wódką?
Kochani, potrzebuję przepisu na supermegaturboultra pyszną cytrynówkę, a w dodatku taką, co nie będzie musiała za długo stać 😉 Ktoś poratuje? Potrzebuję czegoś sprawdzonego, bo to będzie część prezentu dla ważnej osoby 🙂
Jedna część miodu, jedna część soku z cytryny, i jedna część spirytusu. Trzymać razem do rozpuszczenia się miodu. ewentualnie dłużej. Prosta i wyśmienita. Można kombinować przy proporcjach ale nie nada. Remedium na grypę, kaca i wszelkie inne choroby. Wygląda tak sobie, bo mętna.
Może być o butach, złamanych sercach czy odchudzaniu ale jak coś naprawdę ciekawego to do kosza, szowinizm w czystej postaci 🤔wirek: niesobia, żal mi było patrzeć na marnujące się u rodziców w sądzie jabłka, znajomy ma tłocznie soków wiec jak tu nie skorzystać 😉. Sok już kończy bulgotać a ja wczoraj zamówiłem rurę.
Przed chwilą jeszcze raz przestudiowałem regulamin- nie znalazłem ani jednego zakazu pod który nawet z trudem można podciągnąć nasze z Niesobim inicjatywy. Niech tam.....
Na tą okoliczność, wobec niej rodzaju w moim regionie, z Bieszczadów wprowadziłem odpowiednią ilość tarniny, co by w zimne wieczory krasić lica ciarkówką - koś jeszcze robi podobne trunki? Modi ?? a co za kłopot było przekierować dyskusję, lub choćby słowo uzasadnienia, czy sianie fermentu to lepszy pomysł? Zgłosiłem nadużycie regulaminu - bez odzewu!!!!
Co ja zrobię z taką ilością cydru? Postanowiłem zredukować objętość, pierwsza próba (mój nastaw robiony przez znajomego) wypadła lepiej niż zadowalająco 😜
To co ogurek "zredukował" na pewno mocniejsze jest od piwa, jakieś dwudziestokrotnie. Na zdrówko- może co pohandlujemy to będzie okazja spróbować???????
królową nalewek jest dereniówka. Im prostszy przepis tym lepszy efekt. Podstawą są owoce. W tym roku nie miałem czasu zrywać i jak owoc zaczął spadać to podłożyłem plandekę. Zbierałem przejrzały i zalewałem spirytusem w gąsiorze. Stał w piwnicy 2miesiące (3kg/1l). Zlałem i było tak pyszne, że postanowiłem zrobić wytrawną wódkę. Dodałem wódkę i wodę i do manierki... Pozostały owoc zasypałem cukrem, potem zleję i wymieszam z częścią wytrawną. Będzie typowa damska słodka nalewka dereniówka. Sadzę więcej dereni. Podobnie robię wiśniówkę i pigwówkę.
Co do wyższości dereniówki - to jest tak samo wysoka jak ciarkówka i trześniówka. Posadziłem derenia również , ale kaprysy krzew jest i na owoce trzeba trochę poczekać. Robię trochę inaczej, ale każdy ma prawo do własnego przepisu. Drugi sezon robię tez śliwkówkę ( nie mylić ze śliwowicą) - prosta wrobocie , taka dal początkujących. Łatwo się klaruje, pyszna w smaku: śliwki, cukier/miód, spirytus/wódka (moc do wyboru), a po odlaniu śliwki w czekoladę lub do czekoladowego tortu - niebo w gebię!!
Robiłem pigwówkę sposobem z poprzedniej strony, czyli owoce zasypane cukrem do puszczenia soku potem syrop do spirytusu a owoce do wódki. Po kilku dniach dobieramy jedno z drugim. Rozeszło się tak szybko po rodzinie, że uratowałem dla siebie jedną butelkę. Nie pamiętam jak smakowała :winko: Od tamtej pory za późno sobie przypominam o owocach, dlatego zasadziłem kilka pigwowców i dereni, niestety trzeba będzie poczekać jak podrosną.
Proporcje na pestkówkę z pestek owoców pigwowca (😉) to 250 ml spirytusu na szklankę pestek + syrop cukrowy (250 ml wody i pół szklanki cukru). Polecam! Można też zrobić z pestek jabłek.
JARA, podrzuć przepis. U mnie w domu od lat już naleweczki co roku się robi, najlepsza jest gruszkowa leżakowana minimum rok 😍 Robimy zawsze z owoców z ogrodu, ale myślę, że w tym roku porobię coś sama i wyjdę poza uprawiane owoce. Na pewno spróbuję zroibić likier bananowy, o którym marzę od lat, a nigdy jakoś czasu nie było :P
Składniki : 2 kg ciemnoczerwonych czereśni 1 l dobrego rumu 50 dkg cukru 1 laska wanilii 8-10 goździków
Sposób wykonania : Czereśnie dokładnie opłucz, osusz, wydryluj, wrzuć do dużego słoja. Wsyp cukier, dodaj goździki i laskę wanilii. Całość zalej rumem. Słój zamknij i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 4 miesiące. Co pewien czas wstrząśnij słojem, aby składniki zmieszały się ze sobą. Po tym czasie trunek przefiltruj...
JARA, rumu na co dzień nie piję i nie znam się kompletnie. Możesz podpowiedzieć co to znaczy "dobry rum"? 😀 Jakieś przykłady? Jedyny jaki znam to Bacardi...