Forum konie »

akcja KOŃ NA DRODZE

spoko 🙂

tylko kto to jest Wesoły Roger? (serio pytam :hihi🙂
Symbol piratów:
czyli jednak całkiem blisko, bo 'inspirowałam' się tym 😉

grafika za duza
Czyli ciąg skojarzeń miałam dobry.  😉 Ok, koniec  🚫 .
coś takiego mi sie natworzyło,przepraszam za jakość,lepiej nie potrafię,są tu lepsi ale chodzi wszak o pomysł

Nie może być za dużo tych rysunków, bo będą nieczytelne. A gdyby sam koń w trójkącie? Zwykły, najprostszy koń, taki jak ten na szlakach lub na znakach drogowych przy wozie? I do tego napis: ZWOLNIJ. Choć ze swojej strony, bardzo chciałabym też NIE TRĄB.
Hej, pomysł z "omiń mnie powoli" super!

W logotypie unikajmy trójkątów!!!! Bo nikt z osób niezwiązanych z jeździectwem się do tej akcji nie podłączmy.,

Myśląc akcja koń na drodze myślcie kategoriami:
- przyjaźń
-współpraca
- zabawa
- wypoczynek
- natura

Omijajcie skojarzeń z
-niebezpieczeństwo
-uwaga
-zagrożenie
-uwaga

Ta akcja ma być "przyjemna" i dlatego DŁOGOFALOWOW SKUTECZNA.

Komunikacja, która "krzyczy" jest dobra na promocje typu "uwaga mega wyprzedaż" - do budowania stabilnej, edukacyjnej, otwartej marki w ogóle się nie sprawdzi.
kotbury - no co ty piszesz....

to nie jest promowanie turystyi - to przeciwdziałanie wypadkom śmiertelnym!

spotkanie konia z autem nie jest z kategorii przyjaźń -nieprzyjaźń, zabawa, odpoczynek ble ble...

to jest NIEBEZPIECZEŃSTWO I ZAGROŻENIE ŻYCIA WŁAŚNIE!

idąc twoim okiem rozumowania to możemy rozdawać naklejki z serduszkami z brokatem i napisem "i love konie"

kamizelka jest po to żeby ostrzec, że jeśli w nią wjedziemy stanie się coś złego - dlatego ostrzega. dlatego MUSI  być tekst ostrzegawczy. tekst lub znak + tekst bo znak jest bardziej widoczny i zrozumiały dla wszystkich.

jak chcesz pisać o miłości i naturze - droga wolna. we mnie wjezdzaly i trąbiły auta włąsnie dlatego że konie lubili - trąbili machali i cieszyli się. Nie podoba ło mi się to, było niebezpieczne. nie widze więc sensu edukowac jakie to konie są swetaśne bo to nie spowoduje zwiększenia bezpieczeństwa tylko własnie, że mogą się spłoszyć i zabić jeśli nie zachowamy się odpowiednio (nie zwolnimy, nie zachowamy odległości itp)

tak czy siak - ja zrobie kamizelki ostrzegawcze ze znakiem ostrzegawczym bo maja ostrzegać. jak robie promocje jezdzeictwa ( a też mi się zdarza) - wybieram inne formy. tu walcze o bezpieczeństwo. czy znaki drogowe sa urocze, miłe i mówiące o współpracy? nie! one każą, informują, ostrzegają - bez tłumaczenia po co i dla czego - nie ma na to czasu w czasie jazdy.
tak jak moi podwładni/zespół wykonuja bez gadania i dociekania polecenia. tak jak uczniowie odruchowo wykonuja polecenia instruktora. pogadać i wyjaśnić można później - jak zagrożenie minie - np. na str internetowej
idąc twoim okiem rozumowania to możemy rozdawać naklejki z serduszkami z brokatem i napisem "i love konie" 

i do tegoo lizak w kształcie i kolorach tęczy 😉
Horse art- nie zgodzę się.
Owszem spotkanie z koniem na drodze jak ktoś nie zachowa ostrożność to niebezpieczne itd. ale celem akcji jest nakłonienie kierowców aby przychylniej patrzyli na to, że konno porusza się po drogach publicznych. Bo co z tego, że ustawa na to pozwala skoro główną reakcją jest:
"wypieprzaj do lasu z tym koniem stąd!"

Ostrzeżenia muszą być komunikatywne, wiadomo i komunikować, że należy zwolnić nie być za blisko, ale akcja to nie "kamizelki i trójkąty". Na tak płytkich założeniach nie da rady zbudować komunikacji, która ktoś zajmie się dłużej niż 3s.

Musisz pamiętać, że celem jest to aby (poza tym gdy mija cie kierowca zwolnił i zachował odstęp) to żeby:
- wiedział czemu lub chciał i mógł się dowiedzieć w sposób nie sugerujący mu, że "kuku! mamy to dla ciebie panie kierowco kolejny zakaz i nakaz!"
- żeby gdy się dowie czuł się nie "pouczony karnie" przez jakąś wyższą instancję ale "mądrzejszy o ciekawe informacje od swoich kolegów"
- żeby poczuł potrzebę dowiedzieć się więcej - a tego groźbami się nie osiągnie- nigdy🙂
- żeby chciał się kolegom i znajomym pochwalić tą wiedzą! (idea podaj dalej)

Możemy się tu organizować w produkcję kamizelek z groźbami i wyprodukować jakiś groźny znak i nawet gdzieś tam lokalnie zdobyć trochę kasy na groźne pogadanki... ale na tym się skończy. To nie będzie medialne, nikt o tym nie będzie chciał pisać, kontynuować tematu. Owszem pojawią się pojedyncze wzmianki i tyle, temat zdechnie śmiercią naturalna.

Mnie też zdecydowanie bardziej niż rysunki a' la  Uwaga wysokie napięcie grozi śmiercią, podoba się hasło " omiń mnie powoli ".
Wydaje mi się, że te wszystkie komiksowe epizody to przerost formy nad treścią, zupełnie nieczytelny dla kierowców.
strona jako informująca, nakłaniająca - ok. (ostatnio robilismy taki projekt m.in rajd (w de)który własnie miał pokazywac, że jeźccy to nie tylko galopujące oszołomy tratujace wszystko na swojej drodze - byli wiec i dorośli, starsi, dzieci ....duze konie i kucyki, kupa miłych słow itd)

ale - piszesz o działaniu ostrzeżenia przez 3 sek - i dobze bo to wystarczy żeby uratować zycie ;] albo zadziała i gość ominie albo nie zadziała jak nie będzie ostrzeżenia że ma uważać i potrąci wiec już "po ptakach"(takie skrajne oczywiście wyjscia). a jak zacznie się skupiac na przyjacielskich napisach - tym bardziej nas rozjedzie.

ja bym apelowała o strone i reszte kampanii z informacjami mniej i bardziej miłymi- ale kamizelkami z alertem + stroną www o tytule akcji, gdzie będzie wszystko ładnie wyjaśnione na spokojnie.
bo przy spotkaniu pędzącego auta i przerażonego konia/jeźdźca na pogaduszki czasu nie ma.

a omiń mnie powoli - fajne, oprócz znaku "uwaga niebezpieczeństwo". bedzie jak badałam - najpierw zadziała alert a potem spokojna informacja  - bezpiecznie, edukacyjnie i miło 🙂
🙂 fajnie, ze moj pomysl sie spodobal. moze byc nas zamiast mnie. my- ja i kon, czyli druga zywa istota, a nie tak jak bym jechala na rowerze. jest nas dwoje, omin nas powoli.
jak choć trochę poprawi mi się stan funkcjonowania psycho-fizycznego i wrócę do swojego komputera to wstawię ten tekst w kamizelkę - zobaczymy jak to będzie wyglądać :kwiatek:
Mi tez się wydaje że najlepsze byłoby połączenie grafiki ostrzegawczej z miłym napisem czyli COŚ garficznego ostrzegawczego i "omiń nas powoli" bardzo fajne połączenie.
Ja muszę zawsze wybierając się gdzieś jechać drogami i pomijając nieliczny odsetek kierowców którzy zwolnią i pojadą maksymalnie daleko od konia reszta dzieli się na 2 grupy - oszołomów co to jeszcze petardę pod nogi rzucą lub jadą 100km/h tirem radośnie zatrąbią przejeżdżając tuz obok, i drugich którym sie wydaje że koń to maszyna i należy minąć jak rowerzystę, niestety ci drudzy zdają sie nawet nie widzieć że np koń się na szosie płoszy bo COŚ się zdarzyło i myślą że jak przejadą obok szybciej to po strawie  🤔wirek: I o ile na tych pierwszych nic nie poradzimy to Ci drudzy na takie połączenie może zareagowali by lepiej niż na sam przyjacielski napis czy symbol bo zakapuja że zwierze nie rower i niebezpieczeństwo jest. Ja już kilka razy grabarzowi spod łopaty uciekłam jadąc konno szosą więc najchętniej bym uświadomiła że to jest NIEBEZPIECZNE jechać obok szybko, blisko, trąbić a żeby było do tego miło to jestem za 🙂
coś takiego?

dodałam jeszcze koniki na jednej z wersji- może dołożyć? nie zniszczą działania odblasków, a będzie ...ładnie? :P ale oczywiście nie koniecznie 😉
to z logo akcji to przód oczywiście 😉

bardzo prosta wresja na szybko :

horse_art ,a spróbuj w pierwszy wzór w trójkąt wpisać tego konika zamiast wykrzyknika,ten pierwszy model jest czytelny i przejrzysty.
i uzyj drukowanych liter na napisach.
Podoba mi się pierwsza wersja kamizelki i tak jak pisze orjentica wrzuciłabym w trójkąt konika, plus oczywiście napis "OMIŃ NAS POWOLI" z drukowanymi literami jak sugeruje katija 🙂.
Chętnie zapiszę się na takie kamizelki i rozpowszechnię zarówno kamizelki jak i akcję z zaprzyjaźnionej szkółce jeździeckiej 😉.

EDIT: aaa i w linku: www.KońNaDrodze.pl Kon zamiast Koń ( bez polskich znaków ) 😉
ok, bo niewiem o którą chodziło , to wstawiam 4 wersje tyłu 😉
przód będzie tak jak tył tylko troszke inny układ - tak jak na wcześniej wstawianych -na zdjęciu i 1 rysunek ( bo 2 pozostałe to były tyły)
wkłejam więc tyły w 4 wersjach. jak ustalimy jaki wzór tyłu to zrobie przód  - oczywiście odrazu sugerujecie czy ma być na nim cos specjalnego, co inaczej itd. te tyły też można oczywiście połaczyć, zmienić wersje 🙂

a...rysunki oczywiście rysowane na szybko - będą ładniejsze 😉

Dla mnie 3.
Koń powinien być z jeźdźcem w końcu tu chodzi o parę. To nie tylko zwierzę trzeba ominąć ale pamiętać, że na nim siedzi człowiek.
Mnie tez się podoba najbardziej nr 3 ( czytelna czcionka )  i zgodzę się co do PARY 🙂 .
ok, mi tez sie ta podoba, czytelna na  alerty bezszeryfowa trzcionka (ta na ost nadaje się jak tekstu jest dużo- wtedy jest przyjemniejszy i czytelniejszy),
do konika dorobie jezdźca - tez uważam że potrzebnu - poprostu smaego konia szybciej mi się rysowało 😉
bo własnie trzeba zrobić autorskie rysunki - wykorzystując jakieś z neta możemy się narazic na problemy dot praw autorskich...
Ja robiąc logo dla pensjonatu wykorzystałam moje własne zdjęcia mnie i mojego konia. Myślę, że w tym wypadku też można tak zrobić. A obrysować kontur w photoshop-ie albo corelu i wypełnić go potem to chyba najmniej roboty 😉.
Ma to być przecież czytelny schemat. Na pewno któraś z Was albo Ty horse_art jakieś zdjęcie byś wybrała.
No i nikt się nie będzie o prawa autorskie czepiać.
dokłądnie 🙂
ten akurat "od ręki" , ale zdjęcia też często wykorzystuje 🙂 w corelu tez jest fajna funkcja "trasuj" (czy jakoś tak:P) obrazki jpg- najlepiej grafiki cz-b. przerabiają się na krzywe 😀
Horse-art a czy powlaczysz żeby tam się zmieściło jeszcze albo słowo "proszę", albo "dziękuję" na końcu?

jasne🙂

napiszcie jeszcze jak widzielibyście przod 🙂

wychodze włąsnie do miasta...wroce to sklece🙂
horse_art - ja się bawię przede wszystkim w photoshopie ponieważ jest kompatybilny z autocadem. Mnie przynajmniej jakoś bardziej przypasował 😉.
tez uwazam, ze dziekuje sie przyda. jakby byla ta usmiechnieta buzia, to nie trzeba, ale tak uwazam, ze dobrze by bylo.
edit: w danii funkcjonuje taki znak drogowy "uwaga jezdzcy". to jest wlasnie jezdziec na koniu, taki piktogram. jest czytelny, mozna by go wykorzystac.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się