Forum konie »

akcja KOŃ NA DRODZE

No i pamiętajmy że akcja ma działać w dwie strony- ma edukować kierowców/pasażerów że na konie trzeba uważać na drodze ale ma też skłonić jeźdźców do noszenia odblasku i ich też nauczyć jak mają się na drodze zachowywać.
Poza kamizelkami myślę że przydadzą się też odblaski końskie- opaski na nogi.
horse_art skąd dokładnie jesteś? Bo może bym ci pomogła w na kręceniu filmików  jeżeli odległość nie jest w jakieś dużej liczbie 😀  🤣
Co do logo - nie powinno nawiązywać do ostrzegawczego znaku drogowego. Niestety ludzie nie chcą aby ich ostrzegać i im nakazywać. takie logo nie zachęca do przychylnego zapoznania się z ideą akcji.

z resztą tak, ale z tym się nie zgadzam. logo musi się rzucać w oczy i mówić od razu o co chodzi - żeby wiadomo było ze to logo akcji związanej z bezpieczeństwem/ niebezpieczeństwem - zachowaniem uwagi,  na drodze i końmi ,
a nie akcji "dzieci na kucyki!" czy innego wspierania turystyki czy czegokolwiek.
tak wychodzi z badań dotyczących materiałów informacyjnych i wszelakich innych. jak pisałam tez się w temacie orientuje troszkę, to moja specjalizacja  😉

a ludzie czy oficjalnie mówią, że lubią czy nie lubią - to już inna sprawa, nie uświadamiają sobie że najbardziej do nich dociera prostu przekaz tak -nie , musisz itp.  nie przyznają się najczęściej, że dają sobą manipulować tak prosto (patrz promocje w sklepach ;] )

Chuda - Szczecin i wieś kawałek za Szczecinem (na północ)
horse_art ja ze Szczecina więc jakby co mogę pomóc przy planie filmowym - jakby co daj znać!
a jakby tak zrobić sobie kamizelki z  napisem

MIASTO
POLICE

to by się respekt wzbudzało 😉
ja rodowita Policzanka - co zawsze za granicą wzbudzało duże zainteresowanie - I'm from Police🙂
ElaPe - miałam taką koszulke, ta niepewność obcokrajowców - bezcenne 😉

świetnie Kika - wiec zapraszam na filmowanie 🙂
Chuda - oczywiście mogę Cię przenocować bo filmowanie skończymy na pewno wieczorem, więc nie ma co gnać z powrotem taki kawał 🙂 Kika - chyba że chcesz też 🙂
ktoś jeszcze? 😅

termin: ale to chyba jak będziemy mieć jakieś już choć próbne kamizelki, odblaski? czy tak "na próbę" też coś robimy?
na pewno odpada czas ferii - prowadzę projekty wiec będę miała urwanie łba 24/dobę
horse_art do szczecina mam 172 km wiec nie jest jeszcze aż tak źle, ja mogę się zająć później obróbką tego filmu, niestety mojego filmu nie mogę wrzucić bo jest za duży, a nie chce mi się dzielić go na 2 części  😡 

dodaje swoją kamizelkę
[img]http://voltopiry.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=78721.0;attach=136320;image[/img]

do mnie jako kierowcy nie mającego pojecia o koniach by to najbardziej przemówiło gdyż:

- zrozumiały symbol dłoni od razu widoczny z dośc daleka
- króciutki przekaz który sie od razu przeczyta "zwolnij"

Nikt nie będzie czytał nie wiadomo jak długiego przekazu a to od razu widać i jest to od razu zrozumiałe.

jest w miarę grzeczne ale i stanowcze

o... bezpieczny jeździec calkiem fajnie brzmi - moze jako tytuł akcji?? bo koń na drodze nie za ardoz mi się kojarzy z tematyką ;/ w ogole dziwnie mi sie kojarzy... i fajnie ułozony na tej kamizelce - dobrze wyglada
tylke ilośc napisów - reszta - chyba nie czytelne 🙁 lepiej znak...

chuda - mi się podoba, tylko zamiast łapki ten znak "uwaga" ...co wy na to? żeby nie bylo że zwalnia ale nie uwaza i trabi i mija na cm ;] jak uwaga to strach wiec trzeba z daleka  😁

jak "daje" po oczach z daleka to odrazu odruchowo się zwalnia i omija potem (no tak mam jako kierowca...ślepawy do tego :P)
Moja zmodyfikowana kamizela 🙂

co do hasła "bezpieczny jeździec"- czy akcja nie ma dotyczyć zachowania przy każdym koniu, np. jak taki ucieknie z pastwiska i łazi po drodze? Wtedy bez jeźdźca to można obok niego pędzić?

edit: coś mi napisy na kamizelce wyszły nierównej wielkości... To "zwolnij" i "zachowaj odstęp" maja być tej samej wielkości bo są tak samo ważne 😉
no ja akurat jestem za znakiem piktograficznym

łapka mi bardzo pasuje bo  jest łapka wstrzymującą  - i ją widać z daleka
- i nie idzie jej nie zrozumieć.

a "uwaga" - no to kolejny wyraz do czytania

ta też jest OK
[img]http://voltopiry.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=78721.0;attach=136332;image[/img]
Misskiedis mi sie podoba Twoją kamizelka, ale ja bym się upierała przy znakach, pamiętajcie, że po naszych drogach też jeżdżą obcokrajowcy mogący nie znać polskiego , albo osoby, które nie umieją czytać  😁
Wydaje mi się że jak zobaczy się znak "uwaga" to jest (a raczej powinna być) myśl "oho, coś się dzieje, nie wiem jeszcze co, ale trzeba zwolnić i rozejrzeć się o co chodzi"
Wydaje mi się że jak zobaczy się znak "uwaga" to jest (a raczej powinna być) myśl "oho, coś się dzieje, nie wiem jeszcze co, ale trzeba zwolnić i rozejrzeć się o co chodzi"

no dokładnie

a jak do tego rączka wstrzymująca to na bank zwolni
coś takiego?
no dokładnie. Ten projekt jest najbardziej dający po oczach i zrozumiały (wg mnie)
Tak, ale taką kamizelkę może również drogowiec, kierowca czy inny osobnik nosić... nic ona nie mówi na temat akcji dla której miałaby być stworzona 😉
na dole bedzie link do strony 🙂
Jak dla mnie, sam link to za mało, na ogół jest niewidoczny dla jadących autem 😉
A jakby w środku dłoni dorysować jeźdźca na koniu??
słowo uwaga chyba nie do końca jest potrzebne bo sama kamizelka taka to już jest "uwaga".
Samo zwolnij to za mało bo nie uświadamia, że jechać powoli za koniem też jest nie fajne.

Co do celów akcji- ona nie ma ostrzegać ale edukować, długofalowo. Nie kręciłabym się w logotypie dookoła ostrzeżeń i zakazów bo przykra prawda jest taka, że ludzie mają w poważaniu cudze bezpieczeństwo. "bezpieczny jeździec" więc nie zda egzaminu, po polska mentalność bywa przewrotna i po prostu wielu osbom w głowie się pojawi "a co mnie obchodzi jakiś jeździec jak ja nie jeżdżę, to nich jada do lasu, won mi z drogi".

trzeba ludzi uświadamiać, że konno nie jeździe się drogami dla przyjemności tylko właśnie przejeżdża aby dojechać gdzieś gdzie nie ma ruchu samochodwowego i dobrze by było aby te przejazdy były bezpieczne.
niestety dla wielu osób jeździectwo to wciąż "burżuazja".

a gdyby na kamizelce byla usmiechnieta buzia i wyrazny duzy napis
OMIN MNIE
smiley
POWOLI
no własnie ...z jeden strony za duzo tekstu nie potrzebne bo znak wystarcza, ale z drugiej ma być edukacja ...
jeśli znak będzie widoczny to napisy (np czarne) nie będą przeszkadzac bo z daleka widac i tak tylko odbłys odblasków. wiec może jednak je dać? będą czytelne "na spokojnie", a znak musi świecić - tzn tak sądze , bo zwykle pasy świecące to mają zwykłe kamizelki - robotników, rowerzystów przy ktorych zwalniać ani az tak uważać nie trzeba.... wiec moze to co najważneijsze - odblaskiem, a informacje dac, ale na czarno - w dzień będa widoczne - czyli wtedy kiedy je mozna przeczytać, po ciemku i tak nie ma czasu - wtedy mysi być oczojebny znak ....

a...i pamiętajmy że choc to na miniaturkach wydaje się namazane i dużo tego - na plecach jest duzo miejsca - napisy naprawde będą duze

ja coś takiego skleciłam...jak sądzicie? i podoba mi sie model  tej kamizelki, tylko bym dodała jakies pasy z boku - tez z odblaskiem

katija myślę że to dobry pomysł ale nie wiem czy zamiast uśmiechu nie byłoby lepiej dać jakiegoś znaku typu rączka albo wykrzyknik
To ja jeszcze wskoczę z pomysłem na piktogram:

przepraszam że taki szkicowy, w pracy siedzę 😡
trzeba by nad nim solidnie popracować żeby był czytelny oczywiście.
co sądzicie?
oo...fajnie - na obrazki się przyda - w kon ich różnych troche potrzebujemy  !
i takie obrazki - obrazki (kolorowe) i piktogramowe obiekty
taka luźna myśl, sorry za jakość rysunku 😉

jako materiały 'promocyjne' można pomyśleć o odblaskowych opaskach na rękę z logo - przydatne i wiele osób by to nosiło  🙂

---
tak chyba lepiej  😡

Vynter, bez urazy, ale za bardzo kojarzy mi się z Wesołym Rogerem.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się