Forum konie »

akcja KOŃ NA DRODZE

omnia rozprowadzanie w ośrodkach zdrowia nie jest głupim pomysłem. Jak siedzę w kolejce to z nudów czytam nawet ulotki o paście do zębów więc z chęcią bym wzięła do ręki ulotkę o koniach na drodze  😉
Koleżanka powiedziała że jak będziemy mieć już jakieś konkrety i akcja zacznie ruszać to może pokazać to swojemu bratu z TVN Turbo i spróbować zainteresować go akcją.
Sama zgłosiła chęć noszenia takich kamizelek 😀
ulcia_jg  - właściwie racja. I do dużej liczby ludzikow trafic może 🙂
moja mama pracuje w firmie transportowej i kierowcy jeżdżą  po świecie i mogę poprosić o  to aby miedzy tirowcami poroznosili ulotki, mogę poprosić kolegę z drogówki o to samo, jak i ze służby celnej 🙂

również mogę się zająć grafika i www , nie jestem mega uzdolniona ale lubię to robić i z chęcią pomogę 🙂

aha i mogę się również zająć hmm filmikami informacyjnymi (tzn montażem ich - bo nie posiadam kamery wiec ciężko by było coś samego zrobić 🙂  już robiłam jeden "film dokumentalny" na zaliczenie- potem wrzucę link
kotbury z tą akcją to świetny pomysł ja też chętnie będę nosić kamizelkę w teren i przekażę pomysł do znajomych stajni 🙂  przydałyby sie jeszcze takie bardziej "cywilne" koszulki (ale też z odblaskami 🙂
horse_art, skoro jesteś plastykiem, to chyba wygrywasz logo :P
...zdjęcia w kalendarzu śliczne...
Proponuję zrobić coś w rodzaju konkursu na logo lub znak na te koszulki.
Jakiś czas temu kotbury dostał ode mnie na maila propozycję loga (wstępną), ale może warto porównać kilka opcji i wybrać coś wspólnie na zasadzie głosowania czy ankiety?
kotbury - świetny pomysł na gre 😀

chuda - czyli musicie się zgadać z emptyline 🙂 jedno tylko wiem - nie może być we flashu (bo google nie pozycjonują - przynajmniej tak mi mówili jak zamawiałam reklamy swojej 😉 ) ani być zbyt duża...w sensie żeby łatwo się ładowała - bez animacji i filmików, dźwięków - tzn takie rzeczy tak, ale po kliknięciu dopiero - żeby tacy z dziadowskim netem jak mój mogli wejść 🙂

filmik - mogę u mnie nakręcić jeśli mi ktoś pomoże - mam kamerę (w lustrznace - różne jakości - do full hd), droge pod lasem i w wiosce (hałasujący bruk i tu tę jeżdżą tiry ostatnio ;] ), konie nie bojące sie aut i kilka różnych rodzai aut do dyspozycji .... ale skład to tylko w tym programie office -owym umiem :P wiec jak nakręcimy to prześle do kogoś kto umie jakiś bajer zrobić 😀

a z dzisiejszych osiągnięć - leśnicy - masakra nie chciał mi taki miejscowy dać kawałka mapy do skserowania (chciałam zaznaczyć gdzie robię zajęcia edukacyjne w lesie, do projektu) bo się boi ;]

cobrinha - absolutnie się z tobą zgadzam - kilka projektów trzeba pokazać a potem wybrany dopracować. moge właśnei dopracowac, przygotować dla firmy która to wykona (bo z takiego zwykłego rysunku nie zrobią, albo strasznie skroją;/) ale projekty - dobry pomysł może mieć każdy niezaleznie od zdolności nawet 🙂

omnia - z jakiego rejonu jesteś?
- to nadleśnictwo to bardzo ważna rzecz wbrew pozorom. ich wsparcie choć merytoryczne czy nawet "akceptacja i poparcie - są ważne przy wnioskach

ośrodki zdrowia jako miejsce dystrubucji- też super 🙂

edit -- wkleilam to co sie nie wysłalo wczesniej ;/
[quote author=horse_art link=topic=78721.msg1239381#msg1239381 date=1325096768]
kilka projektów trzeba pokazać a potem wybrany dopracować. moge właśnei dopracowac, przygotować dla firmy która to wykona (bo z takiego zwykłego rysunku nie zrobią, albo strasznie skroją;/) [/quote]
Projekt najlepiej jakby był w formie wektorowej czyli wykonany np. w corelu - jpg* i pochodne tracą niestety na jakości przy różnych obróbkach a firmy często też nie chcą się takowymi zajmować.
Ja mam opracowany szkic ręczny, który następnie przeniosłam do corela właśnie już w formie kolorowej 😉
dokładnie - musi być zrobiony w Corelu , w krzywych, nie jako obraz tylko obiekty. nawet napisy muszą być w krzywych - bo a nóż firma nei będize miała jakiejś trzcionki i kicha ;/ zresztą takie nadruki to właśnie wycinaki - czyli maszyna tnie po liniach, jak takie obiekty się pokrywają - kicha, jak mają przejścia albo są innymi nie-plamami jednolitymi tak samo. oj pamiętam praktyki z firmy od wycinania z folii (takie co się obkleja samochody np - ale nie wydruki tylko właśnie składane poszczególne elementy -jak napisy na autach)  ile roboty miałam z przerabianiem niby dobrych rysunków 🙁
i tak samo plakaty itp. (te rzeczy do druku, wycinania itp) - wszystko w krzywych
Co do strony www.
czasy niepozycjonowania flasha to już historia ale nie zrobimy stronki we flashu bo a) droga, b) nie maiłaby zapewne cms a nam potrzebny silnik do zarządzania treścią.
jak już psiłam opcją najtańsza będzie postawić blog, kupić pasujący do założeń szblon (jakies 100-200 USD) i dorobić grafikę do szablonu.

Co do logo to najpierw jak powstaną założenia akcji powstanie lista wytycznych do logo - wtedy takie logo, które powstaje nie dość, że jest ładne to jeszcze użyteczne - spełnia swoje zadania np. komunikuje to co powinno, kojarzy się jak powinno, potem dobrze wygląda na różnych nośnikach i w różnych konstelacjach (pion, poziom, koło) i w różnych wersjach kolorystycznych (kolor, czarno-białe, czarne na białym białe na czarnym itd.)
Logotyp to ważna rzecz bo dobry jest szybko zapamiętywany i rozpoznawalny, złym można sobie w nogę strzelić (prawa autorskie, że ktoś ma podobny, nieprzekładalność na inne pola eksploatacji).

myśle, że dziewczyny które zgłosiły się do zrobienia strony mają jak ją zrobic i nie potrzeba kupowac szablonu za 100-200 usd;/

logo.... myślisz o logo całej akcji? bo mi chodzi głównie o wzór kamizelki - tego co na niej,
ale logo też trzeba zrobić - tyle, że to w drugiej kolejności - myśle, że to co na kamizelke najważniejsze - od jej wyglądu wyjdzie logo.
bo wszystko musi być spójne i grać.

a łatwo nie będzie zrobić do tak złożonej akcji (dwie grupy odbiorców -koniarze i kierowcy ....a i jeszcze dzieci i inni pasażerowie) nawet przedstawić światło, odbłyski w prostej formie graficznej (czarno-białej) jest b. trudno ....

do dzieła ! 🙂

jeśli ktoś coś już ma - wklejajcie prosze! nawet bazgroly na kartce - wsztsko może się przydac i zainspirować!

pewnie i tak każdy myśli sylwestrem juz czy zamykaniem roku w firmach (jak ja:P )
Myślę że znaczek na kamizelce to jedno a logo akcji to drugie. Dalej jestem za tym żeby na kamizelce był znak "uwaga niebezpieczeństwo" bo jest najczytelniejszy (również jako odblask!) a logo akcji... Mi wymyśliło się coś takiego jak w załączniku tylko oczywiście ładniejsze 😁 Nie mam talentu do takich rzeczy a to robione na szybko. Odwołuje się do kolorystyki i "kształtów" ogólnie rozpoznawanych (więc rzuca się w oczy i jest od razu kojarzone ze znakiem drogowym) a jednocześnie przedstawia to, na co chcemy zwrócić uwagę czyli jeźdźca na koniu na drodze. To taka luźna propozycja i może się oczywiście nie spodobać ale po to jest przecież burza mózgów 😉
Misskiedis jako logo całej akcji super  😉 natomiast na kamizelkach chyba najlepiej byłoby umieścić znak uwaga niebezpieczeństwo ( łatwo rozpoznawalny) i napis typu " nie trąb,  zwolnij " czy coś, chociaż lepiej by było "proszę nie trąb , zwolnij"
Im więcej napisów tym mniej czytelny przekaz, kierowca i tak nie zdąży przeczytać napisu- musi patrzeć na drogę a nie gapić się w plecy jeźdźca 😉
Z racji iż im więcej pomysłów tym szybciej coś wpadnie,może z 10-ciu pomysłów da się coś wykorzystać więc wstawię moją nieudolną propozycję kamizelki.Dlaczego nie umieściłam napisu nie trąb-bo debilowi jak napiszesz nie trąb to będzie na przekór trąbił i to nawet nie musiałby się wysilać żeby wymyślić czego koń się boi.Nie strasz-o,zobacz,fajna zabawa-postraszyć jej konia,zwolnij,otworzę okno i huknę wioooo...Albo klepnę konia,.Nie płosz-  🤔wirek:  hmm...jak by tu spłoszyć,oj,już za późno,przejechaliśmy,innym razem coś wymyślimy....

Moim zdaniem, dobry napis na kamizelkę to "zachowaj ostrożność". Do niczego nie prowokuje. Skłania natomiast do zwiększenia  uwagi. W tym momencie to kierowca jest narażony na niebezpieczeńtwo, więc zaczyna uważać.

Swoją drogą rozmawiam ze znajomymi o bezpieczeńtwie z koniem na drodze, w lesie, a szczególnie z tymi, którzy jeżdżą motocyklami i quadami.
horse_art - ja jestem z Łodzi i ośrodki zdrowia byłyby w Łodzi, bo tu pracuję. Nadlesnictwo jest w Świętokrzyskiem. Tez uważam, że akcja uswiadamiająca w Lasach Państwowych byłaby super, bo wielu lesników uważa, że konie tylko niszczą drogi a jeźdźcy uwielbiają galopowac po szkółkach 😀iabeł: Kamizelkę mogłabym promować w Świętokrzyskiem, bo tam mam konia i jeżdżę 🙂
WWW można zrobić na razie w formie wizytówki, jakiś system newsów się dorzuci. W ferie będzie można zaszaleć z WORDPRESEM po prostu i tyle. Ewentualnie faktycznie założyć bloga na razie, ale o szablon się wtedy nie martwcie 🙂
No dobra, to i ja wrzucam kamizele, bardzo prowizoryczna, udawajmy że to co pomarańczowe to odblask 😁
hej, jeśli ktoś nie miał do czynienia z końmi to:
a) nie rozumie zwrotu "nie płosz" -wiem, brzmi to abstrakcyjnie ale tak jest
b) sugeruję nie używać negacji bo jest udowodnione (NLP), że słówko "nie" jest w sytuacjach krytycznych, stresujących itd. pomijane przez nasz mózg. Czyli skuteczny komunikat zawsze misi mieć formę twierdzącą.
c) kursywa nie jest dobrą odmianą czcionki na komunikaty - nie kojarzy się z instrukcją, znaczenie słów pisanych kursywą jest marginalizowane. Kursywy używa sie najcześciej aby np. kogoś zacytować, przedstawić czyjąś opinię. Zobaczcie, że pisma urzędowe nie są pisane kursywą.

W ogóle jako czcionki dla akcji  (i potem do logotypu) aby stworzyć typografię dla całego przekazu i całej komunikacji warto użyć darmowej, klasycznej czcionki - nie będzie potem problemów z produkcja materiałów w różnych miejscach, bo tradycyjne licencje na czcionki w wersji najtaniej zazwyczaj dotyczą jednego stanowiska komputerowego.
Właśnie zastanawiałam się nad tym "nie płosz". Można zostawić samo "zachowaj odstęp" bo dodawanie do tego "nie trąb" może faktycznie prowokować idiotów do takiego zachowania (no i ta negacja 😎 ). A napis "zachowaj ciszę i odstęp" brzmi trochę dziwnie i może prowokować do "skradania się" np. rowerzystów itp "coby konika nie wystraszyć" 🙄
podoba mi się to logo Misskiedis, wszsystkie elementy są i to ładnie zestawione 😀
no tyle że można je takie mniej dokładne i grubsze linie - ale to juz kosmetyka  :kwiatek:

do kamizelki - dałabym tylko znak "uwaga" , a na samym dole  adres www. - do przeczytania przez pasażera czy w ogóle tak poza drogą.
i może jakiś napis....chym...może włąśnie "zachowaj odstęp"? - bo to ciężko narysować prosto 🙂 albo nawet banalne "uwaga!"
, nie trąb, nie płosz , ostrożność ... moga być malo czytelne, zresztą uwaga i zachowaj ostrożność to generalnie to samo, a "uwaga!" jest krótsze i czytelniejsze (wiadomo ze coś jest nie tak wiec trzeba uważać 😉 ).

z przodu myśle, ze  starczy samo logo i www - bo i tak ma brzuchu nic nie widać (zasłaniają ręce, szyja konia....)

i oczywiscie dużo odblasków wszędzie - z przodu i z boków oczywiście też 🙂

a....no właśnie - a krój kamizelki? ktoś znalazł może jakieś ładniejsze  wygodniejsze niż te "drogowe"?

jutro będe na szybkim necie to zaczne kopac po sieci 🙂😉)
Kamizelki trzeba będzie chyba zaprojektować do uszycia z dwóch powodów- muszą mieć rozmiar uniwersalny i przy okazji być bezpieczne- czyli niesfruwające w galopie.
Stąd na pewno muszą mieć regulację rozmiaru po bokach jak i zapięcie z przodu.

Co do logo - nie powinno nawiązywać do ostrzegawczego znaku drogowego. Niestety ludzie nie chcą aby ich ostrzegać i im nakazywać. takie logo nie zachęca do przychylnego zapoznania się z ideą akcji.
Pełen logotyp musi zawierać w sobie aders www.

Jak już wcześniej napisałam- zrobię wytczne logotypowe ale to trochę trwa. trzeba sobie określić zbiór emocji jaki ma wzbudzać akcja, zdefiniować bariery motywacji i kompetencji, jakie będą stawały przed osobą, której zostanie przedstawiony komunikat.

horse_art, oczywiście że mniej dokładne, bardzo schematyczne musi być, obrazek jeźdźca jest z netu bo sama nie umiem narysować 😁
co do wygodniejszych kamizelek- są, ale pewno droższe, np. takie:
195 zł!!! ale z podszewką, wewnętrzną kieszenią i wstawkami "Reflex-Light®" cokolwiek to znaczy 😁
podobna na ludziu:

a tu zapewne tańsza (bez napisów 2,30) a wygląda na bardziej dopasowaną niż zwykła drogowa:
Moim zdaniem napis powinien być:

Zwolnij
Zachowaj odstęp

"Nie płosz" jest nietrafione gdyż nikt przecież z rozmysłem nie płoszy konia pod jeźdźcem a dodatkowo nie każdy sobie zdaje sprawę że przejechanie zbyt szybko i zbyt blisko może spowodowac spłoszenie.
tez chcialam napisac, ze czlowiek nie majacy kontaktu z konmi nie rozumie zwrotu "ploszyc".
a wersja pierwsza z "uwaga! to tylko kon!"?
Katija, "to tylko koń" ma dla mnie przesłanie "nie zwracaj na mnie uwagi"
Misskiedis, nie pomyslalam...
Katija, "to tylko koń" ma dla mnie przesłanie "nie zwracaj na mnie uwagi"

racja, też tego tak nie odebrałam zakładając, że każdemu się "włączy myślenie".

Na razie więc jest:
zwolnij
zachowaj odstęp
dziękuję
i www

Ava fajne rzeczy!

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się