Również jestem za tą akcją. Sama z chęcią nosiłabym na sobie w terenie taką kamizelką, choćby ze względu, że bardzo dużo poruszamy się po ruchliwych drogach. Myślę , że namówienie znajomych to żaden kłopot. Tylko teraz skąd mieć na to wszystko kasę?\ Dobrze było by zgłosić do programu typu "uwaga".
Ja ze swojej strony mogę podesłać obrazek, logo na koszulkę choć taki wstępny szkic... jeśli kotbury wyrazi chęci (jak i reszta) to podeślę na maila (adres proszę na PW)
Potrzebuję wiedzy osób, które orientują się jakie programy aktualnie w jakich miastach i gminach się otwierają. chodzi mi o takie rzeczy jak np. w Poznaniu był program "wieś pięknieje" i można było pozyskać fundusze na projekty na upiększanie okolicznych wsi (modernizacje placów zabaw, parków itd.).
Wtedy (o ile się załapie) można z funduszu danego województwa/miasta/ gminy sponsorować produkcję kamizelek dla osób z tego regionu, plakatów, gadżetów dla szkół itd.
Cobrinha - o czym ty mówisz.... 😕 u nas (niewiem jak w innych rejonach polski) szlaki - i to biegnące po drogach (teoretycznie wzdłuż) są oznakowane pomarańczową kropką - prawie taką samą jak drzewa do wycinki, gmina mówi że to oficjalne ogólnopolskie oznakowanie szlaków konnych.
tylko ciekawe jak taki kierowca ma sie tego domyślić? nigdzie nie ma informacji, legendy, na całym szlaku ani jednego obrazka konia...no nic!
w niemczech są bardzo fajnie oznakowane szlaki - piktogramem konia i napisem co i jak i gdzie (jak na twoim zdjęciu) każdy sie zorientuje, ze tu jakaś akcja koń i ma oczy otwarte. ale u nas przecież logiczniej - lepiej zrobić ciape na drzewie ;]
Ja mogę coś z gminą u mnie wymyślić, bo właśnie zgłosiłam żeby dorobili nam szlak konny i burmistrz mówił, że muszą być środki bezpieczeństwa, to wyjaśnie mu naszą akcje 🙂
Ja również chętnie włączę się do akcji. Myślę, że ulotki informujące o całej akcji fajnie byłoby porozdawać w miejscach nie tylko końskich jak sklepy jeździeckie itp., ale też w miejscach gdzie jest dużo kierowców nie mających pojęcia o koniach i o tym jak się zachowywać w ich obecności na drodze.
Znaki to niejako kolejny krok bo ze stawianiem czegokolwiek na drogach czy przy drogach sprawa nie jest tak łatwa. więc najpierw trzeba zrobić bardzo solidny fundament całej akcji w postaci: a) łatwo dostępnych i przyswajalnych w formie informacji i "koniach na drodze" - czyli www b) widocznych i rozpoznawalnych- kamizelki, nazwa akcji, logo, PR c) zrozumienie władz lokalnych d) trochę szumu w mediach wtedy dopiero można próbować jakieś namiastki "legislacyjne"- czyli choćby te znaki.
po kase można się zgłosić do Wojewódzkich Funduszy Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (WFOSiGW) chętnie dofinanasowuja rózne akcje. jestem na bieżąco w zach-pom. bo robie projekt z ich kasy, jak bede go rozliczać zapytam jakby ta sprawę ugryźć (czy z konkursu na edukacje ekologiczną cyz jakims innym sposobem...bo w ostatnich latach dość sie wszystko pokomplikowało). bo pewnie można albo do Narodowego jakaś jedna organizacja, albo do Wojewódzkich poprzez lokalne organizacje.
na rewitalizacje zajęcy dali w zeszłym roku grube miliony wiec może na akcje "koń" coś dadzą ;]
No ba! ja na Policję liczę i będę uderzać bezpośrednio do "góry" gdy satnie strona i będziemy mieli pierwszy rzut kamizelek, a także obfocone konie i jeźdźców w kamizelkach. Z tego powstaną plakaty i ulotki i trzeba będzie spisać "rzetelne" programy na pogadanki dostosowane do możliwości odbiorczych adresatów: a) inne dla przedszkoli i od razu materiały dla rodziców przedszkolaków b) inne dla szkół podstawowych, inne dla licealnych i inne dla gimnazjalnych
taki Policjant jak idzie na taką pogadankę i ma cos mówić to musi mieć "gotowca" najlepiej - treści i materiały. To samo z dziennikarzami- rzadko którzy piszą w notkach prasowych swoje- zazwyczaj czekają na gotowe i nie ma się co dziwić.
Ważne jest żeby pozyskać fundusze, stąd każdy z was jeśli zna jakieś trwające lub zobaczy ogłoszenia o programach, na które można by się załapać - nich tu od razu wkleja info.
Moja ciotka zajmuje się projektami unijnymi, jutro zorientuje się w pracy. Mówiła, żeby szukać na w/w stronie, ale ja nie za bardzo się tam odnajduję, więc wklejam.
Kotbury, ja sama jak wyjeżdżam po zmroku, to zakładam taką kamizelkę. Niestety, jak kierowca widzi odblask na innej wysokości niż wysokość człowieka, to od razu wali długimi po oczach. Pomijam TIRowców, którzy po prostu muszą użyć jakże subtelnego klaksonu. :/ Jestem, jak najbardziej na tak za taką akcją i sądzę, że dałoby radę przeforsować w stajni.
kotbury- myślę, że krótki, dosadny spot byłby najlepszy dla najmłodszych dzieciaków niż gadanina policjanta. On to musi wpleść w swój program między inne spoty, demonstracje i ćwiczenia., bo na gadanie o koniach nikt go nie zaprosi. Policjanci do szkół są zapraszani przed wakacjami i feriami, po rozpoczęciu roku szkolnego, bo tak wymagają programy nauczania. Poza tym małe dzieci "na wykład" nie pójdą. "Nasz" policjant jest showmanem śpiewa, tańczy, gra na gitarze, sam robi filmy poglądowe dla dzieci. W każdym razie służę pomocą.
O nieee! No to jak mamy takiego fajnego policjanta w ekipie to jak postawimy stronkę i ruszymy z pierwszymi kamizelami to go zaangażujemy w ten spot. I będzie to także spot dostępny na stronie!
nie myslicie, że tego typu kamizelki, dłuższe (bo kaptur) będą ciekawsze i lepiej schodzić niż typowe narzutki? wygląda bardziej sportowo i jest charakterystyczne. to nic że przypomina psią kamizelkę 😁 wg mnie potrzebne są również odblaski na nogach (ludzkich)
Jestem stanowczo na TAK! za takimi kamizelkami mogę się ubrać w co tylko jest byle by koń był bezpieczny i otoczenie (inni ludzie) Myślę,że na pewno by takie kamizelki chociaż trochę poskutkowały,wiele kierowców nie wie jak ma się zachować przejeżdżając obok konia na drodze,więc taka strona oraz kamizelki i inne różnego typu reklamy na pewno by coś wniosły.
Problem w tym, że taka kamielka nic nie mówi komus kto nie wie, ze powinien zwolnić i zachować się ostrożnei tam musi stać jak krowie an rowie widoczne z odegłości coś co w swym przekazie mówi: 1. Uważaj - to tylko koń - żeby "obudzic myślenie" bo skoro trabienie na sarnę g. daje to byc może na konia też, żeby przełamać ten stereotyp myślenia, że jak zwierzę a na nim złowiek co tandem cały sie musi zachowywać racjonalnie. 2. Prosimy - zachowaj odstęp 3. Prosimy zwolnij 4. Odeslanie do stronki akcji- a nóż ktoś zapamięta i wklepie... może w samrtfona nudząc się jako pasażer
O nieee! No to jak mamy takiego fajnego policjanta w ekipie to jak postawimy stronkę i ruszymy z pierwszymi kamizelami to go zaangażujemy w ten spot. I będzie to także spot dostępny na stronie!
w ekipie to go nie mamy, ale go znam i zrobię co mogę żeby "zatańczył" 🙂 jak już będzie potrzeba. tylko czy mijający konia w pędzie kierowca czy pasażer zdąży sie zorientować o co chodzi? Potrzeba byłoby ruszyć jednocześnie z jakimś programam typu: Uwaga, czy Kawa czy Herbata esytuj posty!
No oczywiście PR to ważna rzecz ale nie da rady robić PR jak nie ma fundamentów- interesująca dla ludzi strona i osoby, które będą jeździć w kamizelkach żeby TV miało co pokazać.
W UK sa kamizelki z napisem slow down i coś tam jeszcze odnośnie odstępu.... Oczywiście, że teksty muszą być zwięzłe... ale i uprzejme, bo inaczej ludzie będą robić na złość, no taka już bywa czasem ludzka natura.
mysle ze znak powinien być zbliozny do tego "uwaga dzikie zwierzęta" - ten z sarną. kazdy kierowca wie o co w nim chodzi. kroj kamizelki mie si epodoba tylko wlasnie obrazek powinien być bardziej piktogramowy - czyli mniej dokładny, taki symbol zeby był z daleka czytelny. może być plus napis jakis "uwaga koń!" i pod spodem "zachowaj odstęp i cisze" , "zwolnij" czy coś takiego.... krótkie i czytelne. i www strona jakaś mega krótka ....
no i jakieś odblaski na rekaw/noge by sie przydały 🙂
Piktogramy też moga być: - ograniczenie do 20 km - zachowaj odstęp- jakaś strzałka - przekreślony klakson
swietnie !
widze to w takim trójkacie postawionym na czubku - na dole znak ostrzegawczy "uwaga jezdziec" - taki jak z zaprzegiem tylko z jezdzccem 😉 u góry - po bokach - "zakaz używania sygnałów dzwiękowych" - taki już jest, z drugiej str takie ograniczenie predkości tylko zaniast cyfry to "zwolnij"