Forum konie »

najtańsze pensjonaty jakie są nam znane...

Akurat Magdzie udało się zrobić wyjątkowo "udane zdjęcia" to fakt. Warto jeszcze dodać, że Kirgiz, do tego wszystkiego ostatnio był szyty, bo się rozciął na wybiegu, więc wszystko to się akurat na nieszczęście złożyło i zdjęcia są, jakie są, a ja też mogę przesłać zdjęcia jeszcze z początku czerwca. To że koń rzeczywiście schudnął Ania wiedziała i jak z nią się kontaktowaliśmy i mówiliśmy, że może jest coś nie tak, to powiedziała, że taka jego uroda, co Ania z pewnością może potwierdzić, bo rozmawiałam z nią jeszcze o tym niedawno. W ostatnim czasie rozmawiałam z kilkoma weterynarzami, którzy odwiedzają moją stajnię i proponowali, żeby zrobić chłopkowi badania. Ale to już nie było w moim interesie i w nie należało do moich decyzji. Gdyby akurat nie nałożyły się inne sprawy na moją głowę, to miałam zrobić już te badania dla samego konia, ale niestety już nie zdążyłam. Koń dostawał jedzenie do syta, dla porównania w stajni stoi prawie jego prawie równolatek, także sp,  można przyjechać, porównać...
jejku, jak czytam niektore Wasze opisy, to az mi sie wierzyc nie chce , ze macie tak niskie ceny. szkoda, ze w okolicach Krakowa nie ma takich fajnych stajni w takiej cenie... Ja "moja" stajnie uwielbiam, ale place tez ponad 1000 🙄 fakt, stajnia warta swojej ceny, ale kurcze no... chyba nic innego nie pzostaje niz wyemigrowac gdzies dalej od duzych miast
Cler tak sie sklada że znam Kirgiza troszke dłużej niz ty oraz tą stajnie i az się noż otwiera jak sie takie bzdury czyta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Stajnie nie ma marmurów, ale opieka jest lepsza niz w nie jednej stajni z marmuru, konie dostaja normalne porcje żywieniowe, wypuszczane codziennie na padoki i żaden nie jest chory ani w złym stanie. Właścicelka kirgiza nie zgodziła sie na badanie krwi i nie iteresowała sie koniem. To właścicielka stajni chiala zrobić mu badania żeby sprawdzic czy jego wygląd nie jest zwiazany z chorobą. I tak na marginesie to włascicielka wypowiedziała pensjonat a nie ty ratowałaś konia z ,,tragicznych" warunków. To przykre , że taka dziewczynka która pewnie jeździ od 2 miesiecy ma takie wielkie mniemanie o sobie, zastanów się nad soba dziewczyno i może powinnas wrocic do lalek barbie a nie ,,bawic" sie w konie bo to nie zabawki i ważniejsze od tego żeby miały marmur pod kopytami jest dobra opieka , a tego ,,POD KRAKOWEM" nie brakuje .  🤬 🏇
Cler- gdzie znalazlas stajnie za 450 zl pod Krakowem? mowie o takiej  w ktorej jak masz konia, to faktycznie mozesz spac spokojnie, kon jest szczesliwy, ma gdzie pobiegac, itd itp???
u mnie jest taniej 😜
ale od nowej huty 35km - takze trudno mowic o 'pod krakowem'

patrzac na mape stajni w pl, to wlasciwie kazdy wszedzie moze znalezc cos dla siebie. oczywiscie trzeba czesto isc na kompromis (albo odleglosc, albo zaplecze, albo cena), jednak chyba az tak bardzo zle nie jest.

chociaz jak patrze na ogloszenia, to kazdy chcialby wszystko za free. taki urok naszych czasow?
po prostu mnie dziwi, gdze Cler znalazla taka super stajnie ponoc za tak male pieniadze.  👀 moze odpisze jak sie pojawi/jesli sie pojawi/.
Ja ostatnio usłyszałam od znajomej że trzyma konia w prywatnej stajni (na 2 konie) i płaci 100zł mies na utrzymanie swojego konia  🤔
😲  😵  gdzie sa takie stajnie?? no GDZIE?
Stajni nie widziałam więc nie wiem jakie warunki..ale myślałam ze samo wyzywienie konia kosztuje ok 300zł  ❗
no jak kon je sam owies to w sumie byc moze tak, ja trzymam konia na paszach, wiec mi tam obojetne co innym daja w stajni. i dalej zzera mnie ciekawosc gdzie jest ta super stajnia w super cenie pod krakowem. bo szukalam i kicha. nic. no znalazlam moja cudna stajnie, ale cena tez jest "cudna". i tak sie nie wyprowadze, bo zlamalabym malej serce, bo ona jest nierozlaczna ze swoim nowym ukochanym, pozatym w koncu jest szczesliwa. niesamowicie sie zmienila w tej stajni. ale jak szukalam stajni, to kurde kicha, dlatego Cler oswiec mnie prosze gdzies to znalazla fajna stajnie w takiej cenie  😉
Ja doszłam do wniosku że nie warto oszczędzać na pensjonacie. Przez taka oszczędność miałam 2 lata konie kulawego..

Za 100zł ma owies, siano, słome..
pewnie bardziej jako towarzysza dla swojego konia go traktuja niz sposob na zarobek. a moze odwdziecza sie grzbietem
tez nie oszczedzam na pensjonacie, dlatego 1,5 rocznego konia wywiozlam do pensjonatu za ponad tysiac, i nie zaluje, bo wiem, ze kon jest w dobrych rekach. ale niesamowicie mnie ciekawi jak DOBRY naprawde DOBRY pensjonat moze byc w takich cenach, albo inaczej- gdzie dokladnie znajduje sie ten super pensjonat pod krakowem za te 4 stowy.

a co do tego za stwoke.. moze jest tak jak Met pisze, ze ten jakos jakos sobie zarabia na siebie,.. kto wie

edit: dostalam info , ktore chcialam 🙂 i Cler chodzilo o ta stajnie, ktora mi sie odrazu skojarzyla i w ktora tez znam. wiec wszystko jasne juz ;]
Właściciel na pewno nie zarabia. Ale dziwi mnie że 100zł pokrywa same koszty utrzymania.. 🤔
kto wie jakie maja uklady... fakt, utrzymanie konia za stwoke.. oj, gdyby to bylo takie realne...  🥂
Niby właściciel ma owies i siano po znajomości ale dla mnie ciężko to pojąć.
nie dziwie sie  😉 ale fajnie by bylo utrzymac sobie konia za stwoke, nie?  😎
Ba! Nawet bardzo fajnie  😉 Marzenia.. 😵
Jezdem! Oczywiście że Proszówki koło Bochni! Zawsze będę gorąco tę stajnię polecała 😀

100 zł to możliwe - wiata, pastwisko i owies.Czyli równowartość owsa i ewentualnej słomy.

Droga Magdo27 - uderz w stół a nożyce się odezwą.Nawet nie wymieniłam nazwy Twojej stajni.Nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w publiczną dyskusję ani wytykać Ci błędów.Wygląd konia - ot cały dowód.Mam nadzieję że jednak wyciągniesz jakieś wnioski z tej sytuacji.

Rogas moje też nie mają marmurów ani złotych klamek.Nie raczę ich frykasami ani nie rozkładam perskich dywanów pod kopyta.Tylko że mam codziennie przed oczami pięknie wyglądające konie o pełnych boczkach,krągłych zadkach i lśniącej sierści.Oczywiście jest to okupione ciężką pracą ale uwierz-taki widok wynagradza wszystko. Co do lalek barbie hmmm - życzę każdemu żeby miał w sobie choć trochę dziecka 🙂

Najdroższa Cler - wnioski wyciągnęłam dwa. Pierwszy -  co do twojej osoby, pomogli mi w tym Twoi znajomi (wiesz o co chodzi różowe okulary i te sprawy...). Drugi pozostawię dla siebie, ale zaskoczę Cie na pewno nie związany z końmi. Bo pomimo tego, że konie to tylko moje zamiłowanie z pradziadka jeszcze, to uważam, nie tylko zresztą ja, że mają się naprawdę dobrze i też są wesołe.
Ah, jak Ty się mieszasz...tu piszesz, że nie będziesz wdawać się w publiczną dyskusję, co ja zresztą powiedziałam jako pierwsza, a zaraz na innym forum starannie wypisujesz całą stronkę...
ja przez wiele lat płaciłam 150zł/miesiąc u znajomego. Teraz płacę 250zł.
ja trzymając konie u siebie wydaję na jednego konia ok 350 złotych. Fakt karmię paszą a to napewno podraża utrzymanie konia, poza tym dostają witaminki.
Samo sianko to miesięcznie ok 150 złotych +pasza  z dodatkiem owsa ok 100+słoma 60zł i witaminki i ew coś jeszcze.
Do tego kowal, szczepienia ochronne na grypę i tęzec + odrobaczenia. Srednio miesięcznie to 350 do 380 zł miesięcznie. Jakos taniej nie umiem. Nie oszczędzam na sianie czy jedzonku.
No może gdyby dpostawąły sam owies byłoby taniej ale ja lubię dogadzac konikom a i jeszcze maja duuużo marchwi , czasem jabłka (ale te dostaję od sadowników tzw odpady).
Cler ano juz wiem, ze proszowki 🙂 tylko nie zgodzilabym sie z pewnymi czesciami twojego opisu bo tez te stajnie przerabialam 😉  fakt, cena przyjemna 😉 a wlasnie od wlascicielki wiem, ze to o jej stajnie ci chodzilo, pisala mi, ze stalas tam jakis czas 😉

Faza strasznie dopieszczone musza byc twoje koniska  😀 taka kwota jaka podajesz jest bardzo bardzo znosna, a z opisu wynika, ze koniom nic nie brakuje, wiec nic tylko sie cieszyc 🙂
one są nie tylko dopieszczone ,one sa rozpieszczone jak dziadowski bicz. Ale w pełni na to zasługują. 😀
Faza , ja już czytałam Twoje posty na innych forach i cały czas moje serce płacze, że nie mieszkam dość blisko Ciebie, żeby wstawić tam konia...  🙁
Chciałabym takiego właściciela stajni jak Ty, naprawdę.
edit - nie o samą cenę mi chodzi, która co prawda jest okazyjna, ale mądry właściciel patrzący konia jak na żywe stworzenie, a nie maszynkę do kasy to skarb!
hahaha to widze, ze mamy dokladnie takie samo zdanie  😁 mysle, ze moja mloda w takim razie dogadalaby sie z Twoimi konmi, bo ona tez ma "zycie jak w madrycie" haha, juz sie szef stajni ze mnie nabija, ze za niedlugo bede jej poduszki pod kopytka kladla, co by miekko miala  😁 no kocham te panne i rozpieszczam , wiec rozumiem Cie doskonale  😎
🤣 o kurcze , miło jest o sobie posłczytac w suuuperlatywach. Spoko - taka jestem albo nie mam zwierząt albo jesli jej mam to muszą byc zadbanie i kochane. Wygląd zwierzaka , jego samopoczucie swiadczy o włascicielu i o opiekującym się nimi.
Poki co mam 5 nie swoich urwisów, dbam o nie tak samo jak o swoje - inaczej sobie nie wyobrażam. Ba nie raz nie dwa myslałam ,że gdy przyjdzie czas pożegnac się z nimi bo np własciciel znajdzie inną stajnie, to ja bardzo bym za nimi tęskniła.
no i wlasnie takich ludzi stanowczo brakuje.  moze sie sklonuj?  🤣
zeby tak troszke ogarnac OT : pensjonatu co prawda nie prowadze, ale mam duze laki w niemczech i dzierzawie je pod pastwiska dla koni, i to za darmo. niestety nie bywam tam czesto, wiec zrobilaby sie dzungla, a tak to mam zywe kosiarki  🤣 wiec mozna taki aspekt w cenie tez wziac pod uwage: jezeli ktos ma swoja stajnie, pastwiska ma za friko, to i cena moze byc nizsza.  🙂
Katja ...i właśnie tu chodzi o podejście. W każdej książce jest napisane żeby nie rozpieszczać koni i zbytnio ich nie uczłowieczać!
Taki koń potrafi wejść na głowę. Tym bardziej niedoświadczonemu jeźdźcowi.
Dlatego jedni płacą 1000 zł a inni mniej.
Nie zawsze to 1000 złotych płacimy za dobro konia często to koszt naszej wygody. (aczkolwiek często ceny wzrastają bliżej większych miast)

Kasiu a ty na przyszłość zastanów się czy warto palić za sobą mosty na forum ponieważ światek jeździecki nie jest tak duży jak myślisz.

Nikodi jak masz cos do mnie pw istnieje. pozatym nie wiem czemu zawsze jakos dziwacznie odbierasz moje posty  🤔wirek: nie pale zadnych mostow, nie narzekam na stajnie w proszowkach  🤔wirek: gadalam z wlascicielka jeszcze hmm 2-3 dni temu?
o rozpieszczaniu : wybacz , twoje rady sa dla mnie smieszne, toz to nie moj kon gryzie  😎 moja panna jest ropieszczana, ale zna swoje granice  🙂
i nie twierdze, ze konia trzeba wstawic do pensjonatu za 1000 zl zeby mial dobrze  🤔wirek: nie wiem o co ci chodzi kobieto, moze po prostu wlacz ignora bo nie chce mi sie wiecznie prostowac moich wypowiedzi specjalnie dla ciebie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się