Potrzebuję poprawić jakość sierści i grzywy, co z D&H najlepsze? Waham się między Glow&Show (zioła), Soya Oil lub Nettle (pokrzywa). Ktoś jakieś opinie? :kwiatek: Chyba, że znacie inny preparat? Choć osobiście uwielbiam produkty Dodsona 🙂
strucelka ja daję teraz olej sojowy, ale baileys'a. Sierść koń miał błyszczącą już wcześniej po musli z olejem sojowym i chevinalu. Teraz nadal dostaje musli ale już nie chevinal - właśnie na czas zmiany okrywy włosowej zapodałam mu olej. Sierść nadal błyszczy się. Nawet trener powiedział że koń zadbany, wypielęgnowany, w "kapitalnej kondycji" - jego słowa. Ale zauważyłam, że olej przede wszystkim świetnie podziałał na ogon i grzywę. Teraz na prawdę świecą się, włos jest gładki, i taki elastyczny, bardziej jedwabny (mój koń ma bardzo gruby ogon i dość grubą grzywę, z prostym, grubym włosem, sztywnym jak na konia szlachetnego, wysokozaawansowanego w krew)
Ostatnio zaproponowano mi podawanie folblutowi, którego dość trudno jest utrzymać w dobrej kondycji- śruty sojowej w ilości około 250 g, a jak efekt będzie niezadawalajacy to zwiększyć do 500g. Czy ktoś z Was skarmiał może śrutę sojową, albo słyszał o stosowaniu tego jako dodatku kondycjunującego? Ponoć efekt jest dobry, a koń nie będzie nadmiernie pobudliwy, energia podobno nie będzie mu tyłka rozrywała 😉.
Ostatnio zaproponowano mi podawanie folblutowi, którego dość trudno jest utrzymać w dobrej kondycji- śruty sojowej w ilości około 250 g, a jak efekt będzie niezadawalajacy to zwiększyć do 500g. Czy ktoś z Was skarmiał może śrutę sojową, albo słyszał o stosowaniu tego jako dodatku kondycjunującego? Ponoć efekt jest dobry, a koń nie będzie nadmiernie pobudliwy, energia podobno nie będzie mu tyłka rozrywała 😉.
Ja dawałam, do 500 g nie doszłam, bo na trochę mniejszej dawce puchły mi stawy (no nie mi-koniowi 🙂 ). Soja ma bardzo dobrej jakości białko, mnóstwo aminokwasów. Dawałam koniowi, u którego nie było zadowalających efektów na lucernie i otrębach ryżowych. Koń był z bardzo dobrą przemianą materii, słabo łapiący masę, mimo skupiania się na tym (objętościówka non stop), inne konie na podstawowym poziomie karmienia takimi samymi dawkami pasz objętościowych i treściwych wyglądały jak sterowce (dodam zęby ok, odrobaczenia ok).
Można kupić na targu, w sklepikach paszowych, dowozi też mobilny deheus.
ja myślałam nad podawaniem, bo mam konia z wrzodami, a pasze przeznaczone dla takich koni często zawierają dużo soi, wysłodków buraczanych i lucerny, więc może sama coś skomponuję 🙂
Dziewczyny, mam pytanie. Wiosna nadchodzi, czas by wypadało się zaopatrzyć w jakiś magnez. To nasza pierwsza wiosna z tym koniem, więc tak na prawdę nigdy nic nie wiadomo 😀 Koń aktualnie z dodatków stoi na Nutri Horse H. Od teraz, chciałabym się zaopatrzyć w jakiś taki zapobiegawczy magnez. Ze znajomymi rozmawiałam, każą kupić Nutri Horse Biomag, ale dosyć drogi jest. (Głupio zabrzmiało, spłukałam się) Koń nic nie potrzebuje co ma działać już i teraz, ma zapobiegać. Zastanawiam się nad Sukcesem Magnez, jakoś tak co do tej całej firmy opinie są podzielone. Co radzicie? Od maja zamiast czegoś z magnezem zamierzam wprowadzić Nutri Horse Gel.
Ja polecam wykonanie trichoskopii skaningowej,takie badanie to maly koszt,ale ujawnia faktyczne zapotrzebowanie konia na witaminy i mineraly,a na takiej podstawie najlepiej ulozyc diete dla pupila🙂
ms_konik, ten mój to właśnie całkiem podobny typ. Dostęp do objętościowki ma cały czas, twardego je bardzo dużo, bo 5,5 kg w tym balanser Blue Chip Pro (sprzyjający utrzymaniu konia w dobrej kondycji). Zdrowy jest, zęby ma robione regularnie. Najwidoczniej ma bardzo dobrą przemianę materii. Mam nadzieję, ze ta soja pomoże utrzymać go w odpowiedniej kondycji podczas sezonu.
Hmm... Szukam właśnie czegoś tak jakby zapobiegawczo, co by mi i tak "wyścigowego" konia jeszcze bardziej teraz na wiosnę nie rozniosło... Chodzi mi o to czy ktoś używał tego Sukcesu Magnez i czy się w miarę sprawdził i czy nie narobił szkód.
lizzy dawałam biomag nutrihorsa w zeszłym roku, i uważam kasę na suplement za całkowicie wywaloną w błoto. Zazwyczaj podawałam suplementy orlinga - po nich był efekt. Po nutrihorsie - zarówno biomagu jak i stabilu - żadnego efektu nie było. Nutrihorsa nie kupię już nic, pomimo przystępnych cen.
Mój osiemnastolatek od kilku lat bardzo słabo przechodzi wiosenny czas, trochę chudnie a wymiana futra to masakra, wygląda jakby go mole powyskubywały. Mimo dobrego karmienia. Sama biotyna/kerabol nie pomagały, rok temu dostawał oprócz Kerabolu Equistro przez całą zimę ProPell plus Equine America i wiosenną wymianę sierści zniósł zdecydowanie lepiej nie łysiał miejscami do gołej skóry. W tym roku derkowany od jesieni nie porósł jak mamut więc może będzie jeszcze lepiej.
Mój osiemnastolatek od kilku lat bardzo słabo przechodzi wiosenny czas, trochę chudnie a wymiana futra to masakra, wygląda jakby go mole powyskubywały. Mimo dobrego karmienia. Sama biotyna/kerabol nie pomagały, rok temu dostawał oprócz Kerabolu Equistro przez całą zimę ProPell plus Equine America i wiosenną wymianę sierści zniósł zdecydowanie lepiej nie łysiał miejscami do gołej skóry...
Konie w tym wieku cierpia na niewydolnośc wątroby i często chcemy polepszyc stan,a srodki,które sie podaje niestety obciązaja dodatkowo watroba,zwłaszcza,jezeli mikro i makro elementy nie sa organiczne.. warto zaczac od sprawdzenia,co mozna podawac pupilowi
Od lat używam ich u siebie w stajni. Robię też badania kontrolne krwi co roku i badania wychodzą równie dobrze jak po Plusvitalu czy Foranie Teraz przerzucam się na Marstalla bo granulat podaje się wygodniej niż proszek. Efekty poznam za parę miesiecy
Konie w tym wieku cierpia na niewydolnośc wątroby i często chcemy polepszyc stan,a srodki,które sie podaje niestety obciązaja dodatkowo watroba,zwłaszcza,jezeli mikro i makro elementy nie sa organiczne.. warto zaczac od sprawdzenia,co mozna podawac pupilowi
Zdaję sobie z tego sprawę i wet pobierał najpierw zeskrobinę ze skóry bo linienie wyglądało mocno nieciekawie, nic nie wyhodował i nie znalazł, przebadał kupsko i krew, której wyniki nie odbiegały od normy, profile wątrobowe również. Wszystkie specyfiki podawane po konsultacji z weterynarzem.
czy moge podac przeterminowane witaminy (bestermine)? termin skończył się jesienią, opakowanie (worek) nie otwarte... mniej będą po prostu działać, czy moge zatruć?
Hej ja używałam i witaminki jak witaminki uzupełniają moim zdaniem podstawowe witaminy. Generalnie w wynikach krwi nic mi się nie zmieniło ani nie pogorszyło ani nie polepszyło po tych witaminach
Ja stosuję już dłuższy czas biotynę NutriHorse i po około dwóch miesiącach zaczęło być widać efekty, przede wszystkim zaczęła narastać ładna zdrowsza tkanka, ogon szybko w miarę zaczął rosnąć no i sierść się błyszczała, była gładziutka. W tej chwili jesteśmy na biotynie tej o to właśnie już od paru ładnych miesięcy i raczej nie odstawię. Polecam ze szczerego serca!
Dzięki za odpowiedzi :kwiatek: Zakupiłam właśnie ostatnio te witaminy bo u mnie są w dość przystępnej cenie a i wydają mi się dość fajne. Wcześniej podawałam inne witaminy, Calvet polecone od weterynarza ale ogólnie do wszystkich zwierząt, ale patrząc na skład ten Horsemix jest bardzo podobny.
Ale, że uspokajacze z okazji wiosny ?? A wiosna to choroba jakaś jest, czy jak ?? Ewentualnie rozumiem jak koń zamknięty w boksie, czy wychodzący z boksu tylko na godzinę pracy na hali bez kontaktu ze światem zewnetrznym, ale tak normalnie ??
Z moich obserwacji wynika, że konie potrafią być trochę bardziej energiczne z powodu wiosny (albo w powodu zmiany hali na otwarty plac), ale nie wydaje mi się, żeby to było tak straszne i niebezpieczne, żeby konieczne było podawanie uspokajaczy.
Tak odnośnie Nutrihorse - trochę nie podoba mi się forma witamin Standard. Za bardzo proszkowata, pyli się. Czy działają to nie wiem- ostatnie badania krwi, to ja robiłam jak koń stał na czymś innym. Orientuje się ktoś jaką "konsystencję" ma wersja dla sportowców? Biotynę w tabletkach będę testować niebawem. Fajnie, że wymyślili taką formę!
Sankaritarina biomag i stabil nutri horse to był też taki kurz. Zawsze mieszałam z wodą, bo jakby koniu posypać na paszę, czy w paszę, to chyba nosem by zdmuchnął 🤔