Forum konie »

dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Mgła ja próbowałam, , całkiem fajne i wydajne witaminki, mają wszystkie dodatki, jak magnez, biotynę, także nic już więcej nie dosypywałam. Są jeszcze gdzieś dostępne? Ja już nie mam możliwości sprowadzenia  🤔
Dzionka,
U nas strzykalo wiec poszly glokozaminy/ 5 star Nafa w ruch i przestalo strzykac na jakis czas....potem ktos mi polecil tran
http://sklep.horses.pl/product-pol-78-Cod-Liver-Oil-Tran-z-Dorsza-1-litr.html i doslownie jak reka odjol...zwierz mial pol roczna przerwe w podawaniu i zero nawrotow...😀

W czym znajde bioflawonoidy? Preferowalabym jakis nie chemiczny specyfik...np ziola. Liscie Maliny, jeżowka...... :kwiatek:
Daję teraz mojemu Bestermine, 24 zł za 4 kg, pachną jabłkami, koń oblizuje żłób z tego proszku  po jedzeniu  😀

[img]http://photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/805/54/96/805549658[/img]
zoyabea na razie zaopatrzyłam się w to:
http://animalia.pl/produkt,10278,GP_Equine_Su-Per_MSM_Liquid.html

dzisiaj powinnam to dostać i zacząć kurację. Jak nie będzie efektów, to spróbuję z tranem 🙂 Chociaż kurcze ostatnio mniej strzyka, może meteopata z niego po prostu. No ale warto spróbować.
Czy ktoś z Was stosował może witaminy firmy DEUKAVALLO  http://www.sotesklep.animavet.pl/go/_info/?user_id=1731&lang=pl i może coś o nich napisać...?
Nie wiem czy to mozliwe, ale Siwy po tygodniu na Chevinalu troche za bardzo sie rozbrykal  😁 A dostaje ta mniejsza dawke, 25ml.
asior mój też na chevinalu dostaje "na dekiel"  🙂 Z tym, że ja go lubię takiego nabuchanego, więc mi nie przeszkadza, bo nie jest szkodliwy dla otoczenia 🙂

A no i chciałam sprostować jedną rzecz: Chevinal PACHNIE a nie śmierdzi!! Ja się uzależniłam od jego zapachu i zawsze po tym jak na koniec dnia robię koniowi kolację,  wącham swoje ręce jadąc samochodem do domu  😁 Uwielbiam ten zapach ^^ A mój koń nie chciał jeść nawet z owsem antybiotyków, za to z kropelką chevinala wcinał z ręki  🙂
Hmm, ja tam nei widziałam zbytniego kopa po chavinalu - tzn energii trochę więcej tak, ale takiej wybuchowej to nie bardzo. I to u 2 koni, z czego jeden prawie pół folblut ale i tak brak jakiegoś wybuchu po tych witaminkach, ale to akurat dobrze 😉
A mój żadnego proszku nie chce jeść.
Kiedyś jadł i nie było problemu ( dostawał Blattin,  Bestermine, Hippovita). Aż do czasu, gdy znajdowałam pięknie usypaną stertę witaminek w żłobie, zostawały nawet po moczeniu
Później zaczął dostawać w  granulkach Egersmana, zero problemu, wcinał nawet same.
Po 2 latach kupiłam biotynę w proszki i wylizywał żłób.
Korzystając z okazji zakupiłam Bestermine (faktycznie pachą pięknie), ale kopytny ma zapach w nosie i witaminy ewentualnie zjada wymieszane z ziołami(które tez dostaje do kolacji). A ile się da tyle znajduje wypłukane w poidle.  🤔wirek:
Jak tylko się skończą wracam do granulek z Egersmana, może coś w płynie, ale żadnych proszków.

A biotynę dalej wylizuje😀
Moja wylizywaczka z zamiłowania zostawiała niestety Bestermine w żłobie , za to od dawna podaję jej witaminki MIK-1 ( przeznaczone dla wszystkich zwierząt gospodarskich) i żłob się ślni po jedzeniu 🙂 A konio ładnie wygląda.
Chevinal jedzie jakims zgnilym burakiem  😁
epk, Siwy to xo, ojciec matki to oo, moze dlatego taki delikatny  😉 On czesto bryka i ma odpaly, ale w niedziele przeszedl samego siebie. Bal sie jak ktos jechal za mna, bo bloto bylo i chlupotalo  😵
hehe, to faktycznie 😉 może jemu trzeba jeszcze pół dawki z połowy 😉

a poza tym to chevinal pachnie :P
Pachnie! Trochę jak sos sojowy ciemny  😍
Śmierdzi przeokrutnie! Jak zostawię wiadro z kolacją w paszarce to wszyscy narzekają, że śmierdzi... koncentratem pomidorowym😉

No ale cóż... ważne, że koniowi smakuje😉

edit: a, no i wygląda jak... smoła? ropa? smar? fu.
Szukam jakiegoś 'wspomagacza' w formie muesli czy też paszy, który można podawać na kilka dni przed zawodami.Taki dodający energii, sił etc 😉  nie mam na myśl subtancjii podawanych kilka h przed startem.Możecie coś polecić?
Kumpela uzywa 7days Plusvitala i chwali bardzo. Przed ME tez dawala, kon szedl CCI** i nie narzekala na brak energii u mamuta. Ale to tez taki typ pullera  😉
Chevinal pięknie pachnie! I to są jedyne witaminy po których widzę jakąkolwiek zmianę u konia.
asior to co to bedzie jak sprobujesz pelna dawke😀
ja ciagle na besterly- od stycznia chyba chevinal bo czas zaczac lanse na regionalnych parkurach😀
a co do zapachu - sierra! bingo!! mi tez sie tak kojarzy😀
I to są jedyne witaminy po których widzę jakąkolwiek zmianę u konia.

W pełni się zgadzam!
Ja widzę różnicę po LO-CAL Balancer Bailey'sa. Sprawdziliśmy też Cortaflex Pro-Pell i jest ok.
Karla - pelna dawke bedzie dostawal w sezonie. I zacznie fruwac jeszcze lepiej  😁
Mój koń w zasadzie na wszystkim wygląda dobrze ale po Chevinalu jest zdecydowanie weselszy i skory do rozróby. 😁

A po nim widać jak na dłoni, bo nie dostaje żadnych dodatkowych pasz (muesli czy granulatów) tylko czysty, wulgarnie goły owies  😁
zoyabea, napisz peosze jak dlugo podawałaś tran? mniemam, że litr to za mało 😉
mojemu strzyka przed treningiem w tylnich nogach, zwłaszcza przy paskudej pogodzie.
Ale przeciez ten Chevinal to zwykłe witaminki no nie? To dlaczego niby dają kopa?
Mój koń od jakiegoś czasu jest ospały i nie ma na nic sił na treningach. Niby dostaje witminy ale zastanawiam się czy nie ma jakichś niedoborów. Myślicie ze boski Chevinal mógłby tu coś zdziałać? 😉
Ramires, a je jakąś paszę energetyczną? Mojemu na ospałość super robi equifirst classic club, w zasadzie tylko na tej paszy widzę u niego różnice w energii.

Lwinka a twojemu strzyka na każdej jeździe czy co jakiś czas? Mojemu naprawdę mocno niedawno strzykało, a wczoraj i dziś nic - ciekawe czy wróci czy nie.
Ramires, bo Chevinal ma tajemną recepturę, której nie znają nawet najstarsi górale 😁

A tak na poważnie - jak już pisałam - rzeczywiście zauważyłam u młodego więcej energii, takiej hm.. witalności?🙂
Najpierw były efekty wizualne, później sympatyczny power😉))

Spróbuj, koń na pewno nie ucierpi!
moja klaczka po Chevinalu ma naprawde duzo energii ale takiej pozytywnej do pracy jedynie na lonzy odwala staje deba i takie tam ale nie wiem do konca czy to tylko przez te witaminy bo dostaje jeszcze musli i jest w ciazy :P ale wyglada super siersc sie blyszczy i nawet pani weterynarz na ostatniej kontroli powiedziala ze wyglada swietnie ogolnie bardzo polecam ja tez daje ta mniejsza dawke 25ml a mam baniak 5l i zjedzeniem wogole nie bylo problemow pomimo tego intensywnego zapachu ale mi sie osobiscie bardzo podoba szczerze polecam
zoyabea, napisz peosze jak dlugo podawałaś tran? mniemam, że litr to za mało 😉
mojemu strzyka przed treningiem w tylnich nogach, zwłaszcza przy paskudej pogodzie.

Hej, dostawal przez cala zime - tzn. zaczelismy jakos w listopadzie a skonczylismy w marcu. Bardzo sie oplaca kupic tran z sklep.horses.pl za 118 zl masz 5 litrow, ktore starczaja na ok pol roku - liczac po 2 psiki dziennie.
Teraz znowu dostaje, bo ostatnio uslyszalam jeden "strzyk" - ale to i tak miodzio, bo rok temu skrzypial jak stary zardzewialy woz drabinowy - na wszystkie 4 nogi  🙄
chevinal to także aminokwasy, nie same witaminki

a ważna jest też proporcja
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się