Jeżeli to te które dodają w gratisie do worków to niezły cement. Niejadalne, chyba że utopione w meszu- nie miałam szans ocenić skuteczności. Niezmiennie polecam Eggersmann Horse Vital Plus.
Czardasz Karmiłam nimi przez około 5 miesięcy i później prawie 2 miesięczna przerwa i zrobiłam badania krwi - wyszedł cynk poniżej normy a reszta pierwiastków ok. W międzyczasie nie podawałam innych witamin, podawałam tylko koncentrat Eggersmanna. Teraz przerzuciłam sie na Horse Vital Plus ale muszę to "przemycać" w jedzeniu bo koń trochę kręci nosem 🙁
Burza Mamy inne spostrzeżenia bo tak "niejadalne" są te witaminy, że mój wybredny koń długi czas nie chciał nic oprócz nich jeść 😁
Tak, dokładnie te dokładane do worków. Pytam, bo skład wydaje się nie być najgorszy. Obecnie daję Gemuse Krautermineralien, a koleżanka szuka czegoś co nie będzie witaminami placebo a jednocześnie nie zabije cenowo przy ponad dziesięciu koniach.
Poszukuję czegoś, najchętniej w płynie do paszy, dla konia, któremu we krwi wyszły znaczne niedobory: cynku, magnezu, miedzi, wapnia. Selen też nisko, ale już poszedł iniekcyjny, więc może być bez selenu. Koń w zasadzie wszystkożerny, docelowo ma być źrebną seniorką, na razie nawet nie zaźrebiana. W proszku też zje. Nie umiem znaleźć "wszystkomającego" preparatu. Wapń od biedy dam z kredą pastewną. Więc zostaje cynk, miedź i magnez. Lizawkę ma, od razu zaznaczam.
Trochę późno, ale może nie masz zapasu na długo - jeśli masz wyniki badań, to bym je podesłała do nich do konsultacji. Dopłacasz kilka groszy i masz dobrany suplement, często z powiększoną dawką. Suplementy w ofercie ogólnej muszą byc "bezpieczne" (nie spowodować zatrucia przy braku niedoborów), co oznacza, że mają często za niskie dawki w przypadku niedoborów.
A ja się znowu wkurzam na suplementy od Podkowy. Mieszanka robiona z chelatów miedzi i cynku oraz drożdży selenowych. Podaję tego dziennie nieco ponad 3g. I jeśli nie zmoczę wcześniej paszy i bardzo dokładnie nie wymieszam, to proszek zostaje na dnie żłobu. O dziwo księżniczka wymieszane wciąga, bo jest to tak gorzkie i niedobre, że ja bym odmówiła spożycia 🤣 Z granulatem już miałam złe doświadczenia, dlatego brałam proszek 🙂
Sama teraz jestem w trakcie przyjmowania ich ludzkiego odpowiednika preparatu GelaPony Fast i efekty są bardzo zadowalające.
A jak długo przyjmujesz te suplementy dla ludzi i w jakim systemie, bo już od pewnego czasu myślę nad tym wspomaganiem i nie mogę się zdecydować, gdyż nie znalazłam opinie na ten temat
Amelia ja tylko napisze od siebie - kupiłam domownikom w prezencie w kapsułkach i nie chcą tego łykać. Duże kapsułki i trzeba przyjmiwac kilka razy dziennie (nosić przy sobie i pamiętać).
Anil22 soja zawiera substancje zaburzające trawienie.o ile dobrze pamiętam, by to zneutralizować trzeba ją poddać obrobce termicznej. Moze kup miktonizowaną termicznie?
Czy podawał ktoś z Was ten suplement https://www.pasi-konik.pl/pl/p/ST.HIPPOLYT-Glucogard-3-kg/10249 ? Myślałam żeby podawać to kucykowi szetlandzkiemu zamiast witamin Eggersmanna. Czy jest faktyczna szansa, że jakiś suplement zmniejszy ryzyko wystąpienia ochwatu? (na samą myśl o tej chorobie momentalnie robi mi się słabo 😉 Dodam, że koń nie miał nigdy ochwatu. Jest młodziutka i ma apetyt gigantyczny (dostaje tylko odrobinę sieczki+siano w siatce całą dobę no i traaaawa), więc i troszkę ciałka się zgromadziło 🙂
Szukam czegoś na wspomaganie stawów u mojej emerytki ze zwyrodnieniami i coś co będę mogła podawać też profilaktycznie drugiemu .. zależy mi na tym aby cena mnie nie pożarła, a preparat był dobrze przyswajalny...ktoś, coś ? :kwiatek:
Powiedziano mi, ze np suplementy są ogolnie bogate, ale koń nie jest w stanie przyswoić wszystkich rzeczy, które są w suplemencie. I jest to po prostu nieopłacalne, gdyż płacisz za coś czego twój koń nie przyswoi. A za ta cenę można spokojnie coś innego kupić. Tak mi doradzono. I polecono mi tańszą wersje, prostszą.