Sosy. Pomidory, marchew, pietruszka, seler , cebula, plus zioła różne. A jutro pomidory, cukinia , cebula, zioła prowansalskie I może jeszcze z czuszka i czosnkiem.
Czy macie jakieś pomysły co można zrobić z orzechami włoskimi? Mamy ich bardzo dużo i szkoda, żeby jak co roku się marnowały, a nie bardzo wiem co można z nimi zrobić. Znalazłam przepis na orzechy marynowane, ale nie jestem pewna czy da się takie coś zjeść. Ktoś próbował?
Czy jest jakiś sposób na "odświeżenie" powideł z czarnej pożeczki, które się zrobiły strasznie suche, szkoda wywalić, bo smaczne są ogólnie, stały dość długo w piwnicy zamknięte. Sporo tego mam w piwnicy, robione przez rodziców jeszcze...
u mnie od dwóch dni szał truskawek. Niemąż mnie uszczęśliwił... 20 kilogramami truskawek. dziś zaliczam drugi dzień gotowania, garnków mi brakuje! bo oczyszczenie 20 kg zajeło mi cały dzień, a one mocno dojrzałe, więc nie przeczekają w lodówce 3 dni na następne gotowanie, więc muszę hurtem. Ale trochę pomroziłam... słoików też mi braknie! ale grzech było po 3,5 nie kupić.
Robię tradycyjnie, 3 dni wolnego gotowania, bez żelfixów. Zrobiłam nastawy z pomarańczą i opcję waniliowo-cytrynową. pachnie to wszystko cudnie, ciekawa jestem co z tego wyjdzie!
chciałabym zrobić ładne etykiety, ale nie mam drukarki kolorowej, a czarno-biała robi brzydkie pasy. macie jakiś pomysł? może zamówić na allegro?
Isabelle, do ładnych etykiet wystarczy zwykły, biały papier, kolorowe długopisy + kolorowa samoprzylepna tasiemka do przyklejenia jej do słoika. Fajną tasiemkę kupowałam w Empiku 🙂
Można też kupić nalepki, takie jak mają dzieci na zeszytach.
Sporawa ilość truskawek została zmiażdżona, popakowana w torebki i zamrożona. Nic tak dobrze nie smakuje zimą jak świeże truskawki z lodami śmietankowymi.
Przez kilka lat mroziłam truskawki w całości. Niestety po rozmrożeniu ma się dużo soku i miękkie truskawkowe szmaty 😁 Od 4 lat mrożę tylko i wyłącznie truskawki potraktowane blenderem. Niewiele się różnią smakiem od takich świeżo zebranych.
szemrana, to samo robimy u nas w domu, truskawki w całości po rozmrożeniu są jakieś takie gorzkie. Tylko my mrozimy w plastikowych pojemniczkach ten nasz mus 🙂
ja zamroziłam całe. Bo jeszcze nie mam na nie pomysłu. najczęściej używam do ciast - więc mus się nie przyda, bo zazwyczaj całe kładę na tartaletki czy do ciasta. No i zrobiłabym więcej dżemu, ale ... nie mam dość garnków i słoików, więc by zgniły bez zamrożenia zanim bym dała radę je rozrobić.
nerechta, ja nigdy nie stosuję przepisów, więc nie pomogę 🙁 i dżemy i soki robię totalnie na czuja 🙁 zastanawiam się z czym by fajnie się komponowało i... robię 😉 lubię dodawać pomarańcze, cytryny, limonki, ananasa, wanilię w laskach, cynamon...
Porzeczka jest fajna, bo jest kwaśna. można dodać więcej cukru i nie bać się przesłodzenia (cukier konserwuje naturalnie, więc ostrożnie z małą ilościa - kiedyś mi partia skisła przez małą ilość cukru 🙁 )
mam mnostwo czerwonych porzeczek - robicie jakies dzemy z nich czy co polecacie? galaretki. Pychota. Niestety potrzebna jest specjalna maszynka, ja znam tylko taki sposób.