Ja najzwyczajniej w świecie zmierzyłam. Pod mojego Prestige 17 M by pasowało, ale na styk. L mozę jest troche większa ale tego nie widać. Używam jednak podkładki i pod Kieffera 17,5 ujeżdzeniówkę i L pasuje idealnie, M byłaby zdecydowanie za mała.
Siodło ma leżeć między obszyciami i nie ugniatać tylnego futra. Żeby wiedzieć dokładnie jaki ma być rozmiar podkładki należy zmierzyć siodło do góry nogami od początku przedniego łęku( nie od wycięcia, tylko od boków, tam mniej więcej gdzie są znaczki firmowe do końca tylnych poduszek. Rozmiar S jest na siodła o długości do 37 cm Rozmiar M siodła o długości do 44cm Rozmiar L do 48cm Rozmiar XL do 52cm. To jest najlepszy i sprawdzony sposób dobrania rozmiaru. Jeżeli podkładka jest bez obszycia to ma być o 5cm mniejsza.
ja juz po testach AKTONa- i jak na razie szalenie mi sie podoba! mimo, ze kupiony dla chudego- to i tak na razie chudy nie idzie pod siodlo, wiec zel dostal na plecy skary.
nic sie nie przesuwa, nie zaparza- kon suchutki, zel suchutki. a co mnie ujelo najbardziej: * zel byl cieplutki jak sciagalam go z plecow * wyraznie skaremu sie podobalo- bardzo luzniutki byl, miekko, luzno i elastycznie pracowal grzbietem
spodziewalam sie jednak, ze moze troche bedzie tez dzialal na jezdzca- ale niestety nie 😉
Ja mam Mattesa made in Poland i różni sie trochę od tego wyprodukowanego w Niemczech m.in futrem i rozmiarem bo niemieckie M jest jak polskie S.... ważne, że dzialanie ma dobre, mimo tego i tak chętnie wymienie na L.
Kocham go miłością naturalną i jest super 🙂( troche mały !!!! :marze🙂
Dramka M pod Prestiga 17 powinien być ok. Ale już pod większe siodełko może być lipa. Jak chcesz jutro mogę zrobić zdjęcia mojej Lki pod Meredith też 17. Zobaczysz sobie jak leży.
edit: Znalazłam takie zdjęcie ale nie wiem czy tu coś widać... No i nie na koniu :P
Ja mam Mattesa made in Poland i różni sie trochę od tego wyprodukowanego w Niemczech m.in futrem i rozmiarem bo niemieckie M jest jak polskie S.... ważne, że dzialanie ma dobre, mimo tego i tak chętnie wymienie na L.
Kocham go miłością naturalną i jest super 🙂( troche mały !!!! :marze🙂
Stare mattesy produkowane jeszcze w Niemczech były rozmiarowo o około 5cm mniejsze. Od dawna Mattes szyje tylko i wyłącznie w Polsce. Od Dwóch lat jest metka Made in Poland, wcześniej mimo, że był produkowany w Polsce były metki made in Europe. Futra są te same od lat. Nie są to polskie barany.
ja rozumiem, że kursy poszły w górę, ale... 325zł za standardowego mattesa?! 😲 Czy mi się wydaje czy kiedyś kosztował 250zł? (kupowałam jakiś rok temu?)
A ja mam takie pytanko, właśnie nabyłam Mattes'a. Moja poprzednia podkładka nie miałam rzepów żeby ją przyczepić do siodła więc w siodlarni zawsze leżała na siodle razem z czaprakiem. Z racji tego iż mattes jest przypięty do sidoła to teraz leży w siodlarni na wieszaku pod siodłem, przyczepiony do niego.
I tak się zastanawiam czy nie powiwinnam go odczepiać i kłaść na siodle ?
(wiem że to pewnie mało istatone a w stajni kilka osób robi tak i kilka tak)
a to nie jest tak ze jednak powodujesz permanentny nacisk na mattesa i moze zaczac sie on odksztalcac, ubijac w niezbyt wlasciwy sposob. ja na to logicznie tak patrze. no i oczywiscie oddychanie, schniecie...ciężar siodła zdecydowanie temu przeszkadza.
thaya, mam go dopiero od dwóch dni i właśnie tak główkuję. A z tym schnięciem to trochę dziwnie jakoś brzmi... tzn. dopiero jeździłam dwa razy więc nie bardzo mogę się wypowiedzieć ale napewno morky czy wilgotny nie był.
zależy jak bardzo czaprak wchlania i zatrzymuje pot. ale mysle ze nawet pod wplywem parowania tgeo potu przy cieple jakas wilgoc przedostaje sie do futra
EDIT: znalazłam w jednym sklepie mattesa za 270zł 😅
Ada ja na przykład w ogóle nie praktykuję zostawiania czapraka czy mattesa przyczepionego do siodła, obydwie rzeczy odczepiam, czaprak żeby wysechł, mattes, żeby się od siodła nie uklepywał 😉
pot sie pieeeeknie w skore siodla wgryza 😉 i kocham przekladanie popregu przez siodlo- notorycznie to widze. a potem larum, ze na siedzisku nie wiadomo skad sie zaczynaja robic 'wygryzienia' skory od potu..