Forum konie »

żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

No dokładnie, pod moją 18stką też Mattes L leży idealnie.
prestige top dressage 18 i mattes L.

Siodło się nie mieści i wręcz wisi, osiodłane na szybko, wlasnie do zdjecia wcześniej jak gdzies wstawiałam.
to jest Lka??  😵 😵 😵 Chyba się mega po praniu skurczyła, możesz ją zmierzyć?? bez futra oczywiście 🙂
Już jej nie mam, bo sprzedałam, teraz mam też inne siodło i jeżdżę jak narazie z glutem, ale mierzyłam jej długość bez futra i miała normalną, taką jaką powinien mieć mattes Lka... Chociaż w sumie wydaje mi się, że troche się zmniejszyła...
Likier ja mam Top Dressage 17 i mattesa Mkę i wygląda to tak samo 😵 tylko mój mattes się skurczył trochę 😤
zamierzam kupić Lkę z korektą tyłu, powinno być wtedy ok.
Doge 18 Mattes L, już po wielokrotnych praniach

Zdjęcie by Anaa
Ja mam teraz 17 siodło także planuje kupić Lkę correction z 16 mm (najcienszym włosem) i mam nadzieje dobra bedzie :P Lepsza za duża, niż za mała :P
czy ktoś miał do czynienia z tymi podkładami :

🤔
D&A ja kładę na czaprak,bo żel dla mnie,nie dla konia.  😉

a dla konia,nie?nie działa tak jak żel acavallo?te kule masujące mają być tylko dla jeźdźca,a dla konia nie?
pytanie do użytkowników obu żeli:
gdyby wybierać co lepsze dla konia:

żel acavallo czy kieffera z kulami masującymi?
A ja nabyłam ostatnio żel waldhausena z korektą tyłu i bardzo chwalę.
Nowy w equi sporcie kosztował mnie 225zł.

Jedyna wada (ale to chyba ogólnie żeli) mogły by być dzielone wzdłuż na pół - żeby się lepiej zginały pod siodłem
Mam pytanie..po praniu futerko czeszecie na mokro czy jak zupełnie wyschnie?
Czeszę jak wyschnie  😉
Niewiarygodne co robi czesanko  🤔
dla wszystkich zainteresowanych :żel acavallo z dri lexem w mksklep.pl jest tylko za 214 zł!
W jakiej temperaturze mam uprać gluta obszytego futrem?
max 40 stopni
a najlepiej recznie i mydelkiem, bo od proszku glutowa czesc moze sie zaczac lepic
ushia dziękuje  🙂
Co sądzicie o tej podkładce? Miał ktoś? Od razu dodam, że szukam czegoś taniego i tymczasowego, pod nie swoje siodło  😉

http://amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=164&products_id=3937
Czy ma ktoś zdjęcie mattesa M i L pod wszechstronną lub skokową 17'? Boję się tego kurczenia i chciałabym zobaczyć jak to wygląda 😉
To jest mattes L pod skokowa 17,5 - nie prany, ale jest duży więc pod 17 kupiłabym chyba M.
Znalazłam schemat mierzenia spodu siodła i to chyba będzie najlepszy sposób. Dziękuję :kwiatek:
A futro czeszemy jaką szczotką najlepiej?
Mnie się sierść powbijała... ciężko dotrzeć w ręcznym praniu wgłąb takiego futra...
Albo ja nie wiem jak prać. Ale boję się w pralce, że się zniszczy...
Mehari, ja nowym iglakiem czesałam, ale nie wiem, czy tak trzeba
Mia, proponuje wziąć L 🙂 Ale to jak uważasz😉
Moim zdaniem wszystko co z naturalnym futrem pierzemy w 30 stopniach. Ja wiruję w opcji 100 obrotów- taką  najwolniejsza ma moja pralka. Piorę w detergenicie Mattesa MELP i nigdy nic mi się nie pokurczyło. Dodam, ze suszę w temperaturze pokojowej. Szczotkuję po wyjęciu z pralki i po wysuszeniu, żeby było ładnie. Mój najstarszy potnik z misiem użytkuję cztery lata, podkładkę trzy i nic się z tym nie dzieje. Myślę, ze najważniejsza jest temperatura i detergent do wełny naturalnej, choć ja wolę Melpa niż Perwooll, bo futerko mniej zmechacone 🙂. Na dole zdjęcie "staruszka" od spodu, nic się nie ubiło, ani nie pokurczyło.
Mam takie pytanko:
gdzie mogę kupić naturalne, grube i puszyste futerko na nachrapnik i potylicę? Przeglądam sklepy internetowe i nie mogę znaleźć....
z góry dzięki za pomoc :kwiatek:
aniaagre, u Dorcysi 🙂
Alvika dzięki  :kwiatek:
"To jest mattes L pod skokowa 17,5 - nie prany, ale jest duży więc pod 17 kupiłabym chyba M."

Nie koniecznie. M-ka pod moje siodło 17" była mała.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się