Już jej nie mam, bo sprzedałam, teraz mam też inne siodło i jeżdżę jak narazie z glutem, ale mierzyłam jej długość bez futra i miała normalną, taką jaką powinien mieć mattes Lka... Chociaż w sumie wydaje mi się, że troche się zmniejszyła...
Likier ja mam Top Dressage 17 i mattesa Mkę i wygląda to tak samo 😵 tylko mój mattes się skurczył trochę 😤 zamierzam kupić Lkę z korektą tyłu, powinno być wtedy ok.
A futro czeszemy jaką szczotką najlepiej? Mnie się sierść powbijała... ciężko dotrzeć w ręcznym praniu wgłąb takiego futra... Albo ja nie wiem jak prać. Ale boję się w pralce, że się zniszczy...
Moim zdaniem wszystko co z naturalnym futrem pierzemy w 30 stopniach. Ja wiruję w opcji 100 obrotów- taką najwolniejsza ma moja pralka. Piorę w detergenicie Mattesa MELP i nigdy nic mi się nie pokurczyło. Dodam, ze suszę w temperaturze pokojowej. Szczotkuję po wyjęciu z pralki i po wysuszeniu, żeby było ładnie. Mój najstarszy potnik z misiem użytkuję cztery lata, podkładkę trzy i nic się z tym nie dzieje. Myślę, ze najważniejsza jest temperatura i detergent do wełny naturalnej, choć ja wolę Melpa niż Perwooll, bo futerko mniej zmechacone 🙂. Na dole zdjęcie "staruszka" od spodu, nic się nie ubiło, ani nie pokurczyło.
Mam takie pytanko: gdzie mogę kupić naturalne, grube i puszyste futerko na nachrapnik i potylicę? Przeglądam sklepy internetowe i nie mogę znaleźć.... z góry dzięki za pomoc :kwiatek: