No drogie, używa ktoś korekty przodu? warto? moje siodło siedzi za bardzo na przodzie i muszę podnieść, kobyła bezkłębowa prawie i zad przebudowany - masakra, 😵
[quote author=xxagaxx link=topic=77.msg553226#msg553226 date=1271186070] o się kupuje gluta i na to tą korekte??
mozna, ale mozna tez bez gluta 😉
używam od paru miesięcy - jest spoko 🙂
glut ok 180 zł, podkładka podnosząca tył - 200-240 zł w zaleznosci od sklepu 😉 [/quote]
u no to wychodzi w cenie mattesa.. No cóż zobaczymy, na razie z mattesem jest ok, najwyżej później zainwestuje. Szkoda ze nie ma gotowca. Ja mam manię że mi się coś przesunie jak będzie taka warstwa (czaprak, glut, korekta, siodło) i dodajmy do tego skoki powyżej 130...
caroline dlaczego tak myslisz? siodło szerokie i łapa wchodzi między poduszki, dobre jest wówczas, gdy przesunę je do przodu bardziej. Pilnując dłoni od łokcia tak właśnie siedzi przodem. Tak mi się zdaje bynajmniej.
tajnaa, wg mnie siodło powinno leżeć poprawnie we właściwym miejscu. jesli piszesz, ze jest dobre jak je przesuniesz, to dla mnie jest to zaprzeczenie pasującego siodła. tak samo jak siodło które "siedzi za bardzo na przodzie". reasumując - ja wnioskuję z twojego opisu, ze coś jest nie tak z dopasowaniem tego siodła. ty zas uważasz, ze wszystko jest OK. obawiam się, ze kazda okopała się na swoich pozycjach i nie zmieni opinii. zatem do pogadania za pare miesięcy - po tym jak kon bedzie chodził i jak będzie wyglądał jego grzbiet odgadnemy kto był bliżej prawdy 😉
xxagaxx, cena podobna, ale różnice sa 😉 glut jest tak glutowaty, ze nic sie nie może przesunąc :P
...a nie... chyba na torwarze widziałam jak glucik spod siodłą komuś wyjeżdzał coraz bardziej w trakcie przejazdu... ale jesli dobrze pamietam, to mnie sama plecy bolały jak widziałam jak tamto siodło anglezowało razem z jezdzcem...
Ja dałam moje siodło do poszerzenia, na kłębie jest ok wraz z podkładką. Natomiast mam mega długiego konia i poduchy z tyłu są za nisko. Mimo ze przód jest ok, tył źle leży i nacisk siodła by się źle rozkładał. Kupiłam mattesa correction system, włożyłam 2 wkładki pod tył i siodło leży jak marzenie. Koń też nie pokazuje żadnych bolesności.
Jaka jest różnica w mattesie i glucie?? Wiem oczywiście że materiał, ale jak to wpływa?? Coś jest lepsze gorsze według Ciebie??
Jaka jest różnica w mattesie i glucie?? Wiem oczywiście że materiał, ale jak to wpływa?? Coś jest lepsze gorsze według Ciebie??
wg mnie oba są OK, o ile uzywane z głową 🙂 i lepsze bywaja zależnie od okoliczności 😉
widzisz, wg mnie najlepsze to jest idealnie dopasowane siodło i skórka barania bezpośrednio na końskie plecy 🙂 a tym ani glut ani mattes nie są :P
za to kazde z nich można wykorzystać do poprawienia dopasowania siodła - o ile jest to mozliwe. ja troche wolę gluty, bo zazwyczaj mam problem z tym, ze koń mi z siodła wyrasta, a jednak mattesy zwykle sporo objętosci pod siodłem dodają. z drugiej strony - zwykle (niezależnie od glutka) zazwyczaj mam pod czaprakiem jakąś owieczkę... 😉
glucik wydaje mi się odrobinę wszechstronniejszy. ale z kolei mattesowi ludzie przypisują zbawienne własciwości dla ich kręgosłupów.
ot, kazdy ma jakieś plusy i minusy. trzeba wybrac to co jest najsensowniejsze w indywidualnym przypadku i tyle 🙂
Domyślam się że najlepiej idealnie dopasowane siodło.. Ale z moim koniem będzie ciężko, musiałabym dostać jakieś mega wielkie poduchy z tyłu 😉 a siodło ma sprawdzone wypełnienie, czy nigdzie się nie ugniotło, uklepało. poszerzone z przodu dobrze więc kwestia tego tyłu. I tragedii nie ma póki co 😉
Ja właśnie też liczą że z czasem przejdę na gluta 🙂 Na razie pracujemy, jemy otręby u build upa i zobaczymy 😀
I powiem ze mi z mattesem też wygodniej niż z żelem jeśli chodzi o moje własne prywatne odczucia 😉
Siodło jeszcze spłacam, póki co muszę jakoś skorygować podkładką. W przyszłym roku będę robiła na miare, nie ma co 😵
caroline myślisz, że jeżeli koń chodzący w złym dopasowanym siodle od pół roku bo tyle mam moje siodło i koń jest jeżdżony 6x w tyg, dawałby oznaki tego, że jest złe? bóle kręgosłupa, zmiana muskulatury itp? Oglądała grzbiet mojej kobyły babka która zajmuje się końskim masażem i stretchingiem mówiła że wszystko jest w porządku i że koń ma bardzo dobrze rozwinięte mieśnie.
tajnaa, ja wnioskuję z twoich opisów - dla mnie opisujesz siodło, które nie pasuje. ale skoro ktoś był i widział twojego konia i mówi, ze jest OK, to ja - zwłaszcza wirtualnie - nie będę takiej oceny kwestionować. 🙂 temat, dla mnie, zamknięty 🙂
xxagaxx, mnie najwygodniej z "baranicą" (bo kon wtedy najluźniej chodzi 🙂😉 pod czaprakiem 🙂 a glut, mattes czy inna podkladka to dla mnie tylko zło konieczne 😉 widzisz - kazdy ma swojego bzika 😎
Ja tak samo jak caroline uważam, że najlepiej z futrem bezpośrednio na grzbiet konia. Dlatego jeżdżę tylko na czaprakach mattesowych z futrem. Popręgi też futerkowe oczywiście 😎
a ja ostatnio podmieniłam z ciekawości mattesa na takie właśnie futerko pod czaprak, i jeździło mi się o wieeele gorzej 🙁 mam wrażenie że bardzo słabo amortyzowało... wpływu mattesa na moje plecy natomiast nie czuję...
halo, zazwyczaj kupuję na allegro (szukaj pod hasłem: relugan), nożyczkami przycinam żeby miesciło się całe pod czaprakiem i już 🙂 po kazdym uzyciu rozwieszam, zeby doschło, wytrzepuje, raczej nie bawie się w przeczesywanie 😉 jak trzeba to spłukuje wodą, czasem i do pralki wrzucę 😉 ...taka moja alternatywa dla czapraków podszywanych owczym futrem - niestety, jak dla mnie to one są nieco za drogie 🙁
acha, takich reluganowych skórek uzywam też jako awaryjne podkładki pod owijki stajenne - jak już strach kolejny dzień wcierkę rozgrzewająca kłaść, a grzac trzeba - bardzo dobrze się sprawdzają.
wendetta, przez ostatnie 2 lata kupowałam dla siebie 2 razy, za drugim razem to była skórka z baaardzo krótkim futrem. ale pierwsze futro nadal mam 🙂 a zazwyczaj kupuję, bo i skórkę na podkładki dokupowałam i kilka razy dla znajomych kupowałam futerka na allegro 🙂
Dwa szybkie pytania: Jakie wymiary ma przeciętna podkładka typu żel? caroline z jednego kawałka wychodzi Ci jedna podkładka czy dwie? Czy neopren nadaje się na podkładkę pod siodło? Jeżeli tak, to jaką moinimalną grubość powinna mieć, żeby faktycznie chronić grzbiet? 6 mm starczy?
Orzeszkowa, zalezy jaka skórka (duża czy mniejsza). zazwyczaj na jedną podkładkę plus jakieś dodatki mi starczało, ale jak cięłam dla kuca, to z jednej były dwie 😉
wendetta, tak, coś takiego. u mnie nic się nie ślizgało (no poza luźnym koniem 😉)
tak tylko dla pewnosci dopiszę - ja cały czas mam na myśli zakładanie takiego futra włosem w stronę konia, dopiero na to czaprak i siodło.
wendetta, tak, coś takiego. u mnie nic się nie ślizgało (no poza luźnym koniem 😉)
tak tylko dla pewnosci dopiszę - ja cały czas mam na myśli zakładanie takiego futra włosem w stronę konia, dopiero na to czaprak i siodło.
tak, generalnie też cały czas miałam ten system zakładania na myśli. Zastanawiam się tylko czy to "wszystko na górze" czy sama skórka nie będzie się przesuwać. Tak na dobrą sprawę to można zostawić dużo większy kawał, niż np. standardowy żel. Przykładowo długość całego czapraka+ na boczki 😉 Po wypłacie celuję.
Wendetta- mi futro relugan z allegro starczyło na podszycie całego czapraka skokowego wyciętego full. Gdybyś na taki sam wzór pocięła futro i zszyła, by miało taki kształt, to mogłabyś potem na to kłaść czaprak i siodło i byłoby pod siodłem symetrycznie futro rozłożone- równo zarówno pod ławkami siodła jak i na bokach.
Korsik- w ihaha.pl jest bardzo dużo produktów Matesa. Masz podkładki korygujące bez futrzanego obszycia, ale one w ogóle nie mają futra-od spodu również nie. Innych chyba nie ma.