Jaką podkładkę powinnam kupić do siodła, ktore ma nieco za szeroki rozstaw łęku?(koń nie jest mój, więc nie będę wydawać kupy kasy na nowe siodło) Czy da się to skorygować podkładką? Lepsze będzie futro, żel czy ich kombinacja?
Severus: najgruszy chyba będzie i najlepszy baranek. są też podkładki tylko pod kłąb, w założeniu mające podnieść lekko przedni łęk. trochę to pomaga w dopasowaniu, ale mimo to myślę, że najlepszy będzie gruby baranek.
Dramka: prać w pralce na programie dla wełny, nie wirować, nie suszyć w suszarce automatycznej 🙂
A jak dam baranka, to nie będą mi pady wyjeżdżać? Bo własnie przez to, że siodło jest za szerokie po pierwszym galopie często mamy pad "na plecach" 😵 Dlatego myślałam o połączeniu z żelem, ale nie wiem, czy to coś pomoże
A jak dam baranka, to nie będą mi pady wyjeżdżać? Bo własnie przez to, że siodło jest za szerokie po pierwszym galopie często mamy pad "na plecach" 😵 Dlatego myślałam o połączeniu z żelem, ale nie wiem, czy to coś pomoże
Severus ale ja już Ci odpisałam. Musisz kupić podkładkę z korektą! Może być żel (taki co ma podnieść tylko przód) lub kombinować z jakimiś mattesami, są też podkładki innej firmy również z korektą przodu.
A co do wyjeżdżajacych padów.. Mi też wyjeżdżają więc po prostu padów nie kupuje. I nie wiem czy to kwestia konia czy siodła.
xxagaxx - ja po prostu lubię zrobić jak największe rozeznanie, zanim coś kupię, dlatego pytam gdzie popadnie 🤬
Severus kumam ale Tu nie ma do wyboru 10 tyś różnych rozwiązań. Można wysłać siodło do serwsiu i zmniejszyć rozstaw łęku (o ile jest taka możłiwoć) lub zainwestowac w podkładkę z korektą. Tu masz do wyboru mattesa, tą podkładkę co podnosi sam przód, [[a]]http://animalia.pl/produkt,16790,524,Acavallo_Podk%C5%82adka_%C5%BCelowa_pod_przedni_%C5%82%C4%99k.html[[a]]
i tam jeszcze jakieś innych firm, ale nie wiem jak z jakością. Nikt inny Ci nic nowego nie powie.
Pranie ręczne: prać w dużej ilości wody o temp 30 stopni z dodatkiem 20-30 ml detergentu, wypłukać dobrze wygnieść lub wywirować. NIE WYKRĘCAĆ! 🤬
Pranie w pralce: stosować problem do prania wełny, temp 30 stopni z dodatkiem 50-75ml detergentu. Wirować. :kwiatek:
Suszenie: suszyć w stanie rozłożynym w temperaturze pokojowej. Korzystne jest zastosowanie suszarki - włos jest bardziej puszysty a skóra miękka. W stanie lekko wilgotnym uformować i dosuszyć. :kwiatek:
Od czasu do czasu dostaję PW w sprawie Aktona- otóż używam go codziennie (no, nie osobiście, ale jest w użyciu codziennym) przez prawie rok (dokładnie to 9 miesięcy) i nic się z nim nie stało. Także jak na razie polecam!
witajcie ostatnio właśnie poszukuje jakiejs podkladki pod siodło - i zastanawiam się czy kupić podkładką owczą wraz z żelem czy samą... Konika swego bedę dopiero w tym roku zajeżdżać i chciałabym od samego początku zadbać o jej grzbiecik. Pomóżcie!
[quote author=el_Bandito link=topic=77.msg451271#msg451271 date=1264108196] Ktos kiedys powiedzial, ze pod dobrze dopasowane siodlo nie tzreba podkladac zeli, czy futer. Co o tym sadzicie? [/quote]
el_Bandito, w celu dopasowania nie trzeba, ale czasem jak koń np wraca do pracy i ma nie umięśnione plecy to żel ładnie amortyzuje. Więc jeśli nie przeszkadza, to dla dobra jeźdźca lub konia można. Ale tak generalnie jak siodło pasuje to nie trzeba nic wrzucać 🙂
[quote author=el_Bandito link=topic=77.msg451271#msg451271 date=1264108196] Ktos kiedys powiedzial, ze pod dobrze dopasowane siodlo nie tzreba podkladac zeli, czy futer. Co o tym sadzicie? [/quote] hmmm... ja dokładnie wiem kto mnie to powiedział. to był mój pasowacz siodła... a później mój koń 😎 i sądzę, że obaj mieli całkowitą rację 😎
[quote author=el_Bandito link=topic=77.msg451271#msg451271 date=1264108196] Ktos kiedys powiedzial, ze pod dobrze dopasowane siodlo nie tzreba podkladac zeli, czy futer. Co o tym sadzicie?
hmmm... ja dokładnie wiem kto mnie to powiedział. to był mój pasowacz siodła... a później mój koń 😎 i sądzę, że obaj mieli całkowitą rację 😎 [/quote]
ale myslisz że jakbyś miała cienki żel (np. acavallo) to koń by miał jakiś dyskomfort?
myślę, ze jeździło mi się tak komfortowo, a kon chodził tak luźno, ze nie było żadnej potrzeby dodatkowego poprawiania komfortu - są sytuacje kiedy lepsze jest wrogiem dobrego.
aktualnie jezdzę z zelem acavallo i podkładką acavallo podnoszącą tył siodła i jestem bardzo zadowolona z efektu. kon - sądząc po jego wyczynach - też jest bardzo zadowolony 🤣
ale to nie zmienia mojej opinii - siodło dobrze dopasowane nie wymaga już dodatków. to tylko nasze widzimisie i niekiedy antropomorfizowanie naszych konisiów zmuszają nas do poprawiania tego, co poprawek nie wymaga 😉
ja się zapytałam czysto teoretycznie z tym żelem 🙂
a widzisz - ja mam zasadę, że jak jest dobrze, to juz dalej nie kombinuję - do czasu az będzie gorzej, wtedy szukam sposobu jak zrobić zeby znowu bylo dobrze. dlatego do mnie takie teoretyczne pytania po prostu nie trafiają.
Ja wiem ze mi się lepiej jeździ z żelem czy podkładką. I dlatego konisko musi się podstosować 🙂
i znowu "a widzisz" 😉 ja wiem, ze mnie sie najlepiej jezdzi kiedy siodlo najlepiej na koniu lezy, bo wtedy moj kon najlepiej i najluzniej chodzi. więc to ja sie do konia dostosowuję - zakladam podkladki kiedy on tego potrzebuje.
Zel ma generalnie za zadanie amortyzowac (marginalna funkcja) i rozkladac ciezar. Ale, do cholery, jezeli siodlo jest dopasowane to jak ma rozlozyc ciezar, skoro on juz jest rowno porozkladany tam gdzie ma byc ;-) Poza tym zel, czy futro tak naprawde znieksztalcaja jakby grzbiet konia, przez co siodlo tuz za linia np zelu nieco od konia odstaje. Dodam jeszcze, ze chyba kazdy dystans miedzy dupskiem jezdzca, a koniem nie jest pozadany.
Caroline ja mam mały problem z plecami. Jeśli mam większe siodło (trochę większe :P) to wątpie zeby zwierzakowi przeszkadzał fakt posiadania podkładki. Koń chodzi dobrze, moje plecy zadowolone i jest ok 😉
katija, no niestety masz całkowitą rację 🙂 ...konie są beznadziejnie uciążliwe w użytkowaniu 😵
xxagaxx, OK, akceptuję argument.
heh to dobrze 🙂 Właśnie a propo uciżliwego uztkowania muszę drugie siodło na poszerzenie wysłać. Bogu niech będą dzięki za możliwość zmiany rozstawu łęku :P
ja wam powiem tak- musialam zainwetowac w siodlo, znacznie ponad moje mozliwosci. wymusil to na mnie kon, chorujac, coz czlowiek uczy sie cale zycie, szkoda, ze kosztem zdrowia zwierzecia. mam dobre, dopasowane do konia siodlo. jednak nie jest spasowane idealnie, moj kon jest... no kurde, prawde mowiac to on ma grzbiet kucyka 😵 nie stac mnie na pasowanie drogiego siodla co pol roku (jak nie czesciej), dlatego uzywam i bede uzywac gluta a do tego najprawdopodobniej dojdzie jeszcze futro. choc odkad mamy to siodlo (cobre 😍 ) to klopoty z plecami skonczyly sie...