Według mnie futro z tyłu bardziej sie rzuca, jeszcze w kolorze natural. Dlatego Ja kupiłam czarnego mattesa. I w sumie M jest ciut mały pod moja venecja a L byłby duży..
Chodzi o to że jak np. kupisz podkładke za dużą to z tyłu dużo jej wystaje i nie wygląda to za dobrze. Czasami podkładki po prostu są kiepsko uszyte jeżeli chodzi o wymiar i np. rozmiar x jest za mały a rozmiar y trochę za duży a między nimi nie ma już innego rozmiaru.
Według mnie gdy nie ma futra z tyłu to mocno się rzuca w oczy.
Według mnie gdy nie ma futra z tyłu a podkładka jest za duża to mocno się to rzuca w oczy a gdy jest futro z tyłu i jest za długa to już wogóle masakra bo wtedy jeszcze bardziej to odstaje. Czy podkaład taka czy taka to powinna być dobrze dopasowana i tyle. (co nie zmienia faktu że już lepsza trochę większa niż za mała)
A ja mam takie futerko (naturalne, owcze) z amigo i tez sobie bardzo chwalę. W połączeniu z łamanymi strzemionami bardzo dobrze amortyzuje twardy kłus mojego Niuniusia! 😅
Ok. Poniewaz Mattesy sa drogie, postanowilam wyprobowac podkladki z naturalnego futra firmy Loesdau. Zamowilam dwie do obu siodel i zobaczymy, jak sie beda sprawowac. Jutro ich debiut.
Dla mnie futra to tylko mattes, nie wiem, widziałam milion innych podkładek i według mnie akurat te z którymi miałam doczynienia były okropne, a po praniu to już nie wspomne...
A ja musze bardzo pochwalić podkładke korygującą Kavaltop Vario - Kavalkade. Super wykonanie, bardzo fajne materiały, rzepy, wkładki, kieszonki itd Jak na tę cenę (200zł) w porównaniu do mattesa, który wg mnie nie wiele się różni jestem zachwycona!
Co do futra...za radą caroline kupiłam owce na allegro i będzie nam ślicznie grzać plecki i amortyzować za całe 39zł 😎
Ja mam Mattesa. Tez juz ladnie nie wyglada. Te, ktore kupilam, ma moj kolega ze stajni, jezdzi 10-11 koni w nich od roku i one nadal super wygladaja. Mattes drogi jest, wiec chyba nie chce wydac 200 Euro na podkladki, ktore uzywam w pracy na codzien 😉
Jestem zadowolona z tych futerek Loesdau Ladnie wygladaja, dobrze amortyzuja, dobrze leza. W sumie wszystko na plus. 🙂 Mattes jest super, ale Loesdau nie ma sie co ukrywac. Relacja "cena-wykonanie-funkcjonalnosc" dla mnie na 5.
Piszę z zapytaniem czy zna ktos może firme produkującą tanie żele pod siodło?? interesuje mnie tez poduszka wykoania nie z futerka tylko jakigos sztywniejszego materialu, jeździłam kiedyś na takiej ale nie pamietam nazwy firmy.
Dramka to futerko na siodle za chwilę dobrze się dopasuje = wysiedzisz je (co wcale nie znaczy, że nie będzie grzało 😀) i zobaczysz, że problem sam się rozwiąże.
Jak wlasciwie pierzecie te futrzane podkladki? Ja mojego Mattesa pralam nadzwyczajniej w swiecie z czaprakami w niskich temperaturach. Ma ktos jednak jakis wyprobowany sposob?