Forum konie »

żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

[quote author=alona link=topic=77.msg287953#msg287953 date=1246445895]
Czy ktoś z was miał coś takiego

[[a]]http://www.gnl.pl/podkladka-podnosz%C3%82%C4%85ca-p-419.html[[a]]

miałam
podnosi tył to fakt
ale... moim zdaniem zupełnie nie amortyzuje, mocno przenosi obciązenia na konskie plecy.
dlatego ja jej nie polecam

pytanie podstawowe - czy potrzebujesz podkładki bo siodło "leci na tył" a z przodu "sterczy"...?
[/quote]

Pan Kostrzewa powiedział że siodło dla konia jest ok, ale muszę jednak kupić podkładkę podnoszącą tył siodła do góry.
alona, a ja się zamierzam trzymac swojego przekonania, ze siodlo jest OK, jesli nie wymaga podkładek i samo lezy poprawnie.

bo ALBO jest poprawnie dopasowane ALBO wymaga poprawienia dopasowania podkładką.

ale jesli sie upierasz, ze jest dopasowane ORAZ wymaga podkładki, to poszukaj czegoś amortyzującego, zeby koniowi przynajmniej pleców nie dobijac.
moje sugestie:
- mattes korekcyjny
- kavalkade top vario
- żel z wyzszym tyłem (chyba AWA/Waldhausen albo USG)
- żel-glut z podkladką pod tył

alona, a ja się zamierzam trzymac swojego przekonania, ze siodlo jest OK, jesli nie wymaga podkładek i samo lezy poprawnie.

bo ALBO jest poprawnie dopasowane ALBO wymaga poprawienia dopasowania podkładką.

ale jesli sie upierasz, ze jest dopasowane ORAZ wymaga podkładki, to poszukaj czegoś amortyzującego, zeby koniowi przynajmniej pleców nie dobijac.
moje sugestie:
- mattes korekcyjny
- kavalkade top vario
- żel z wyzszym tyłem (chyba AWA/Waldhausen albo USG)
- żel-glut z podkladką pod tył

Siodło jest minimalnie pochylone do tyłu. Dzięki za pomoc!
alona, czyli prawdopodobnie zbyt wąskie z przodu a co za tym idzie podkładkami możesz pogorszyć problem..

a ja znalazłam powód by nie odchudzać pączucha... siodło znów leży idealnie  😁
Patataj,

To Ja nie miałam sumienia targować się jak płaciłam 200zł
Dramka, widzisz... Dla mnie to nie ludzkie spowodować takie straty (jakby nie patrzeć to takie wyprzedaże to straty) takiemu fajnemu sklepu z tak miłym właścicielem 😉
Wierz co podejrzewam że jeszcze zarobił, na pewno nie stracił.. 😉 A Ja byłam głupia bo myślałam że trafiłam super okazje  🤦
ja kupiłam mattesa od Dorcysi  😀 dzisiaj doszedł- jest taki jaki chciałam- sztywny, miałam dwa miękkie i puszyste i były do d.  😁
Dramka, jak mógł zarobić sprzedając podkładkę nietypowego koloru za 100 zł, skoro normalna nówka kosztuje 325 zł ?
Normalnie.. 🙄 Mają ogromną marże.
poza tym teraz kosztuje 325 zł bo były podwyżki, wcześniej było taniej 
Dramka uwierz mi. 100zł za nową podkładkę to cena znacznie poniżej kosztów zakupu u producenta.
Kolor był nietypowy, trochę się sponiewierała i stąd taka cena "do pozbycia się".
Normalnie.. 🙄 Mają ogromną marże.

troche masz przesadzone wyobrazenie o marzy.
Czasami większą stratą jest dalsze magazynowanie i ewidencjonowanie towaru, a i kapitał jest zamrożony. Bywa , że warto czasem coś wyprzedać , nawet po niższej cenie niż cena zakupu, a uwolniony kapitał zainwestować w coś bardziej zyskownego i chodliwego  😉
W takim wypadku Ja ciągle z jednego sklepu kupuje towary po wyprzedaży, a sklep jeszcze nie zbankrutował..
a sklep jeszcze nie zbankrutował..

i nie zbankrutuje - tak długo jak zachowana będzie proporcja więcej kupujących w normalnych cenach niż w cenach wyprzedazowych.
...jedna dramka plajty nie czyni 🤣

Poza tym na większości wyprzedaży sklepy i tak zarabiają minimalnie (w teorii,  bo w praktyce cała pula zysków obarczona jest kjeszcze kosztami lokali, podatków, pracowników itp.). Tylko te największe wyprzedaże są poniżej kosztu zakupu hurtowego. Ale takich przecen jest bardzo mało... 🙂
"Ale takich przecen jest bardzo mało... "

Trzeba wiedzieć gdzie szukać..Ja non-stop trafiam  😉

Stosunkowo mało- do ogólnej sprzedaży na rynku. 😉
nie wie ktoś gdzie i czy mogę kupić Saddle Fix do Mattesa?
bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć  👿
olciiik, napisz PW do Dorcysi 🙂
mi właśnie przyszło futro (mattes) i nie moge sie doczekać, aż je zobacze 🙂
a ja jestem szczęśliwą posiadaczką Mattesika od niecałego tygodnia i go kocham  😍
jest takiii sliiiczny, mięciutki, po prostu cudeńko  💃
tylko chyba mi sie wydaje że jest 2 cm za mały pod mojego Daw-Maga Sylwestra 17" bo wzięłam Mkę..
a bardzo Wam sie brudzi? Używacie na codzień czy od święta?
tylko chyba mi sie wydaje że jest 2 cm za mały [...] bo wzięłam Mkę..

No właśnie ja w sumie nie wiem jaki mam rozmiar siodła ale mattes mógłby być ciuteńkę dłuższy.
Dosłowie o te 2-3 cm, teraz nie jest źle, mam bez obszycia z tyłu i siodło nie wychodzi poza lamówkę ale jest na styk.
Ale gdybym wzieła L-kę to na 100% dużo by mi wystawała z tyłu.

opolanka, bardzo mi się brudzi materiał wierzchni, który wystaje gdzieś tam z boku czy z tyłu siodła. (tyle że ja mam bez obszycia z tyłu)
Futro raczej mi się nie brudzi tylko łapie kłaki.
Używam codziennie.
żeby wiedzieć, jaki ma być rozmiar, trzeba zmierzyć od spodu siodła długość od przedniego łęku do tylnego. Ilość cm wskazuje na rozmiar.

Dzięki Ada. Ja mam podkładkę z futrem z przodu i z tyłu, mam nadzieje, ze sie brudzić nie bedzie bardzo 😉
a ja mam właśnie z futrem z tyłu i kurde mol siodło mi leży na tym dodatkowym tylnim obszyciu...
a Lka byłaby za duuuuża...
Ja mam M pod Prestige'a 17 i jest ciut za mały, ale posłuchalam rady pana Kostrzewy i jestem zadowolona 😉 używam na każdą jazdę, ale z powodu kontuzji nie jeździlam dużo i codziennie 🙂 fakt, trochę sierści łapie, ale nie jest źle 🙂
Moja M-ka to nawet nie jest za mała na 18' siodło ogólnoużytkowe (a'la PFIFF Beauty). Jest cudna, ale fakt łapie włoski z... konia na biegunach- stojaka na siodło 😁
opolanka, wiem, wiem mierzyłam.
L-ka byłaby za duża, bardzo by wystawała.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się