Forum konie »

żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

Caroline czy możesz zmierzyć długość tego czapraka i mi podać?
To, że tyle się skurczył nie jest normalne. Może by trzeba zareklamować?
Właśnie wyciągnęłam z szafy stary czaprak mattesa, prany ze 100razy, kolor wyblakł sporo,
data produkcji drugi tydzień 2007, zmierzyłam, skurczył się 0,5cm.
Też mam mattesa (potnik, nie podkładkę) wyciętego, brązowego. Był raz prany w 30 stopniach, nie dość, że się skurczył to jeszcze strasznie zblakł. Za czapraki i potniki ja tej firmie podziękuje, na podkładkę na razie nie narzekam, choć żałuję, że nie kupiłam pod moją '17 Lki.
też mam 17 i Lki nie widzę totalnie M pod takim siodłem. Moje L sa na styk
Ja sugerowałam się opisem, że pod 16,5- 17, M :/
ja na szczęście opiniami voltowiczów. bo dużo zależy od modelu siodła.. nie tylko od rozmiaru
dorcysia, siur, ale nie obiecuje, ze zrobie to dzisiaj 😉
zareklamować, w sensie: złożyć reklamację? nie da rady - nie ma paragonu :P

Tak należy zmierzyć siodło, żeby dobrać rozmiar podkładki.
"zareklamować, w sensie: złożyć reklamację? nie da rady - nie ma paragonu"

Caroline Gratuluje.  😅

Ja jak już kupuję w sklepie drogi towar to trzymam paragon bo nigdy nie wiadomo..
Dramka nie tylko ze sklepu można kupić "drogi towar" już Ty sama powinnas to wiedzieć najlepiej/
xxagaxx, ten jest oczywiście ze sklepu 😉
a paragony z reguły wyrzucam kiedy widzę, ze produkt się trzyma i nie bede musiała go zwracac/wymieniac. czaprak się trzyma? trzyma. nadaje sie do uzytku? nadaje. smieszy mnie? smieszy 😁 świat się wali od skurczenia czapraka? nie :P

edit: śmieszna literówka była 😁
nie no, nie wteirdzę że Ci z nieba spadł. Napisałam tak ogólnie że nie zawsze ma się ze sklepu... Allegro nie zawsze paragon wystawia, podobnie ebay (i mówię tu o jakiś prywatnych sprzedawcach :P)
Wcale nie trzeba mieć paragonu, żeby oddać do reklamacji towar.
Dla przykładu podam, że oddawałam do reklamacji do serwisu w
Krakówie laptopa kupionego w Belgii nie mając kompletnie żadnych dokumentów.
Wszelkie dane zczytano z kodu kreskowego.
Tak samo jest z mattesami. Na każdym jest wszyta metka z datą produkcji.
Jeżeli produkt jest wadliwy, to odsyła się go do reklamacji. Posiadanie paragonu
nie ma nic do tego, to wymysł sprzedawców, żeby ułatwić sobie życie.
ja przyznam szczerze, że prałam moją podkładkę dość często, raz na dwa miesiące, czasem miesiąc. Ale nigdy nie leżała na kaloryferze czy coś, zawsze ją potem porządnie wyczesywałam.
A ma ktoś z Was zdjęcie za dużej podkładki pod jakimś siodłem? Ciekawa jestem jak to wygląda.
Złożono mi ofertę sprzedaży nowej (ze sklepu- sprzedawana przez sklep- nie byle jaki sklep) podkładki pod siodło. Oczywiście podkładka E.A. Mattes. Cena 150 zł i andal sie zastanawiam, czy kupić ... 🙄
Patataj, za 150zł to bym brała i się nie zastanawiała. No chyba, że nie jesteś zwolennikiem takich podkładek. Niektórzy gustują w żelach, itp.
a ja nawet za 150 zl zadałabym sobie pytanie czy mi taka podkładka w ogóle jest potrzebna? 😉
fakt Caroline, jakoś nie wzięłam tego pod uwagę 😁  przecież zakupoholizm się szerzy 😜
Potrzebna jest i to bardzo, bo grzbiet starszego konia trzeba dobrze chronić.

Jeśli ją kupię muszę wymienić jeden czaprak, bo pomarańcz do mięty raczej nie pasuje  🙄
150zł?! Mówimy o podkładce miętowej z IHAHA?

Ja bym się nie zastanawiała..

A myślałam że kupiłam za 200zł okazje  😤

PS. Za mam specjalne pudełeczko w którym trzymam wszystkie swoje paragony  🤔wirek:
Dramka, nie, nie z ihaha
Aha..to już mi lepiej  😵
Czemu?
No bo jak kupowałam swoją czarną to była miętowa do wyboru za 200zł. I teraz sobie pomyślałam że mogłam się targować i kupić za 150zł.. 🤔wirek:
patataj pamiętaj o tym, że podkładka "zwęża" nieco siodło. tak jakbyś wsadziła grubą skarpete i na to but w Twoim rozmiarze (wielokrotnie podawany tu analogizm).
a powiedzcie mi, ja mam 17,5 ujezdzeniowke i skokowke, czy da rade, zeby jeden mattes byl pod oba siodła? jaki rozmiar? zastanawiam sie nad kolorem... jak sie sprawuja naturalne pod wzgledem czystosci?
Napisz do Dorcysi, ona na pewno pomoże  :kwiatek:
a powiedzcie mi, ja mam 17,5 ujezdzeniowke i skokowke, czy da rade, zeby jeden mattes byl pod oba siodła? jaki rozmiar? zastanawiam sie nad kolorem... jak sie sprawuja naturalne pod wzgledem czystosci?

Myślę że L. Ja mam L pod Kieffera 17,5 i leży idealnie. Futro mam brązowe i brudu w ogóle na nim nie widać.
Nirv, pod 17,5 zdecydowanie Lka

ja mam 17 i Mka okazała sie za mała musiałam sprzedac i kupić L.

ja mam podobne pytanie czy podkladka DR bedzie pasować pod skokowkę? nie usmiecha mi sie kupowanie juz 3ciej...

edit.  mam kolor naturalny wcale tak szubko sie nie brudzi, a po praniu jest jak nowe. No i wizualnie mi ten kolor najbardziej "lezy"
Nirv Jak miałam L-ke w kolorze naturalnym wystawała za czaprak i bardzo szybko się brudziła. Teraz zakupiłam futerko czarne (M) i jest rewelacyjne, ciągle jak nowe.

Futerko farbowane jest w dotyku inne niż naturalne, ale cieszę sie że jednak kupiłam sobie czarne.
myślę że tak. Gorzej jkabyś miała skokową podkładkę a chciała pod siodło ujeżdżeniowe. Ale w sumie to wszechstronnna najlepsza 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się