Jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań, to nie ma się czego bać. Wiem, łatwo się mówi - ja się trzęsłam jak galareta tuż przed. 😁 Nic nie boli, trwa to krótko, czuć tylko specyficzny zapach jak laser zacznie ciąć. 😉
Leków mi wystarczy na około 3 tygodnie. Jeżeli nic się nie zmieni, będę myśleć o kolejnych konsultacjach. Za jakiś tydzień, dwa powinnam się pokazać u mojego lekarza prowadzącego, a na początku grudnia mam kontrolę u ostatniej pani doktor.
Okularnicy, czego używacie do czyszczenia szkieł? bo mi już ręce opadają, chyba każdy materiał wypróbowałam, łącznie ze szmatkami kupowanymi u optyka. 😵
ja mam taką jedną szmatkę, która ma chyba kilka lat, już dawno wyschła, ale sprawdza się super. 🤣 Jak nie mam przy sobie (w portfelu noszę :lol🙂 to chusteczką, albo ubraniem (ale to musi być odpowiedni materiał) bo inaczej nic nie daje. generalnie tym co mam pod ręką.
w środę idę do okulisty no i chcę okulary i soczewki, czy badanie odnośnie soczewek różni się od tego do okularów, trwa dłużej i czy jest różnica w cenie?
Tercet przynajmniej u mojej okulistki jest różnica w cenie badania do okularów i do soczewek. Badanie do soczewek trwa też dłużej niż do okularów, ponieważ po dopasowaniu mocy, okulista musi jeszcze dopasować odpowiednie soczewki. Ja po założeniu soczewek musiałam odczekać 20 lub 30 min i okulistka sprawdzała jak leżą po tym czasie i czy wszystko jest ok. No i jeszcze nauka zakładania i zdejmowania na koniec 😉
Czy moze mi ktos polecić jakiś zakład optyczny gdzie za w miarę rozsądne pieniądze będę mogła wykonac badanie okulistyczne i wstawić szkła w dostarczona przez mnie okulary?
Przerażaja mnie niektóre ceny.......VE zażyczył sobie 400zł 🤔 przykładowo
Pracuje przed komputerem 8h dziennie i zastanawiam się czy nie zrobić sobie okularów.
1) Czy zerówki z tym antyrefleksem rzeczywiście mają jakieś działanie jeśli chodzi o okulary? Sprawdza się to? 2) Czy idąc na badanie (medycyna pracy), idę do okulisty czy mogę prosić o wypisanie recepty na zerówki, żeby za szkła nie płacić?
Nie wiem czy zerowki z antyrefleksem Ci pomoga, bo antyrefleks jest od tego, zeby w okularach swiatlo sie nie odbijalo, wiec takie okulary to tak jakbys nic nie miala po prostu, ale moze niech sie wypowiedza osoby ktore takich okularow uzywaja, ja mam wade. A jesli chodzi o recepte to nigdy sie nie spotkalam, zeby szkla byly w jakis sposob refundowane, recepte owszem okulista wypisuje, ale raczej chodzi o moc szkiel i na jej podstawie optyk robi okulary. Najlepiej idz do okulisty, nie wiem czy lekarz od medycyny pracy Ci pomoze, pewnie doradzi jakies krople i tyle 😉
Byłam jakiś czas temu (2-3 tygodnie temu) w Vision Express i pytałam o okulary do komputera i właśnie powiedziała mi, że to szkła (w moim przypadku zerówki) i powłoka antyrefleksyjna. Więc już sama nie wiem.
nie wiem czy lekarz od medycyny pracy Ci pomoze Miałam również badanie okulistyczne gdzie lekarz stwierdził, że wszystko ok. Ale nie pytałam o okulary, bo lekarz był czarnoskóry i ledwo go rozumiałam 😉
JARA ja idę sobie wyrobic własnie okulary dorpacy przy komputerze. Krótki opis szkieł z netu:
Ochrona oczu polega przede wszystkim na blokowaniu szkodliwych strumieni fal elektromagnetycznych, które w klasycznych monitorach jak i LCD są na tyle poważne, że ignorowanie ich jest niedopuszczalne. Występują one niezależnie od częstotliwości odświeżania. Przez to i ekrany "kuliste", płaskie, jak i LCD są szkodliwe, z uwagi również i na to, że są nienaturalnym źródłem promieniowania, a jako inne sztuczne źródło światła przyczyniają się do pogorszenia (utrudnienia) widzenia. Około 40. roku życia u wszystkich rozpoczyna się proces utraty jakości widzenia; pierwszym objawem tej choroby (starczowzroczność) jest tak zwany "brak ręki"... Dopiero wtedy zaczyna się myśleć o swych oczach.
Wychodząc naprzeciw, przygotowaliśmy dla Was specjalną możliwość zadbania o zdrowie pracowników i własne. Umówimy Państwa na kompleksowe badanie wzroku przeprowadzone przez lekarza okulistę. Polecamy soczewki okularowe zawierające filtry blokujące promieniowanie elektromagnetyczne jak i eliminujące refleksy świetlne, zabezpieczą one oczy podczas pracy z monitorem komputerowym. "
asds, właśnie coś takiego bym chciała sobie zrobić, jak dostanę wypłatę. Jak zrobisz szybciej daj znać ile Cię to kosztowało.
Jestem umówiona na ta sobotę na wstawienie szkieł do nowej oprawki ( moia własna) . Przy zakupie oprawki u nich na miejscu razem z szkłami maja promocję - 20% od całości.
Poważnie nie ma Fiellmana w W-wie? 😲 przecież to rewelacja jest 💘 (to Płock polecam 🙂😉 Najbardziej podobało mi się, gdy mąż "stracił skrzydełko" i zdesperowany zaszedł do F. A okulary zupełnie nie od nich. Pani błyskawicznie dobrała, zamontowała, wyczyściła okulary w ultrafalach... oddała ze ślicznym uśmiechem. Za free 😲 I - jejku - wszystko o (każdych) szkłach powiedzą, i doradzą korzystnie. No i - gwarancja na zgubienie 💃 Każde okulary w rodzinie będą tylko u nich.
[quote author=JARA link=topic=766.msg1257350#msg1257350 date=1326374758] asds, właśnie coś takiego bym chciała sobie zrobić, jak dostanę wypłatę. Jak zrobisz szybciej daj znać ile Cię to kosztowało.
Jestem umówiona na ta sobotę na wstawienie szkieł do nowej oprawki ( moia własna) . Przy zakupie oprawki u nich na miejscu razem z szkłami maja promocję - 20% od całości.
[/quote]
A gdzie będziesz robiła te okulary?
Halo właśnie mój brat mi ich polecił. We Wrocławiu mają salon w Galerii Dominikańskiej no i tak mi się kojarzyło, że jak w centrum handlowym to pewnie kupę kasy kroją. A okazuje się, że moja bratowa kupuje u nich np szkła 10zł taniej niż w każdym innym miejscu w mieście.
Mam gdzieś zapisany ich adres www..póżnije wstawie. Okulary beda na poniedziałek-wtorek. Ostatecznie wziełam te szkła do pracy przy komputerze ale z jakiejś serii wzmocnionej przeciw uszkodzeniom. Dałam 240zł w sumie, oprawki moje
Mam gdzieś zapisany ich adres www..póżnije wstawie. Okulary beda na poniedziałek-wtorek. Ostatecznie wziełam te szkła do pracy przy komputerze ale z jakiejś serii wzmocnionej przeciw uszkodzeniom. Dałam 240zł w sumie, oprawki moje
Poprosze o namiary, bo na ich stronie nie ma żadnej informacji o lokalizacji warszawskiej
Ja szukam jakiejs sensownej ceny na szkła progresywne. W większości salonów cena szkieł waha się w okolicach 1.100 do 1.500 zł. Toż to jakiś cenowy horror jest.
A ja odebrałam dziś okulary. Bardoz poelcam salon Styl-Optyk 😀. Pan cierpliwie z 20 minut mi jeszcze formował okluary aby perfekcyjnie leżały na mua głowie
Na tym trochę jak psychopata wygladam ale cóż...tak to jest jak próbuje sie samemu foty telefonem robić