safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 19 listopada 2021 23:02
To ja się muszę pochwalić 😀
Nieco ponad rok temu zaczęłam dziergać i przepadłam, dziergam non stop 🤣 w planie nawet derka dla konia (mam już przepis na to)
ekuss, ale ekstra! Super to wygląda 🙂 Ja sama od jakiegoś czasu zaczęłam szydełkować 🙂 Na razie zrobiłam podkładki pod kubki - 4 rodzaje, misia, misia koalę, opaskę i teraz kończę czapkę 😀
To ja się muszę pochwalić 😀
Nieco ponad rok temu zaczęłam dziergać i przepadłam, dziergam non stop 🤣 w planie nawet derka dla konia (mam już przepis na to)
Kupiłam sobie na Allegro zestaw z instrukcją za 129 zł naiwnie myśląc ,ze to nie może być trudne.Węzłów uczyłam się tydzień posiłkując się i tak YouTube bo z instrukcji guzik wiedziałam.Jak się pojmie węzły i ogarnie ile mniej więcej sznurka to już hulaj dusza piekła nie ma i gdzie fantazja poniesie:p
Hej 🙂 regenerował ktoś z Was (a może robił sam od początku?) wycieraczkę? Mam moją ukochaną z Przyjaciół i napis już się prawie starł na środku 😭 zastanawiałam się czym (farba? spray? jakie?) to odmalować, a właściwie pewnie odmalowywać co jakiś czas, żeby przetrwało dłużej niż kilka dni i nie pobrudziło też butów od spodu 🤔
Odkopuję wątek DIY - to chyba będzie najlepsze miejsce na moją najnowszą produkcję 😉
Przedstawiam wam klacz rasy śląskiej o imieniu Gruba na pamiątkę mojej pierwszej kobyły. Gruba jest jak przystało na ślązaka koniem wszechstronnym, dzisiaj skakała na parkurach otwartych, za trzy tygodnie jedzie na inscenizacje bitwy pod Legnickim Polem 😉 Gruba jest zrobiona z wełny, lnu, przędzy wełnianej i kija z leszczynowej gałązki. Ogłowie skórzane zdobione wytłoczeniami, wędzidło zwykłe, sznurkowe 😉 Radość dziecka 10/10 😂
Hobby Horse i akcesoria do nich są wkręcające, Gruba to mój pierwszy i raczej ostatni ale już mam plan co jej uszyć do ubrania na różne okazje 😉 Kantarek szmurkowy, kropierz na rycerskie imprezy i nauszniki na zawody skokowe 😜 Najważniejsze, że dziecko zadowolone biega z tym kijem, skacze i spedza czas na dworze. Szacun, za szycie większej ilości horsiaków, dla mnie ciężkie to było do uszycia a szyłam już dużo różnych rzeczy do rekonstrukcji historycznej itp 🙂
Odkopuje wątek 🙂 polećcie proszę jakieś fajne strony z wykrojami na ciuchy. Najlepiej ofkors za darmo, ale jak będą niedrogie to też spoko. Mogą być po angielsku. Znalazłam parę polskich i wykroje za 60 zł za jeden ciuch to jakaś odklejka.
A propos klejenia, jeśli ktoś używa klejonki (wkład odzieżowy usztywniający z klejem, pleciony/tkany), to skąd zamawiacie?
jak sie kiedyś zajarałam szyciem i miałam namiary na kilka-kilkanasce stronek/forów z darmowymi wzorami, ale zawsze ostatecznie coś było nie tak z tymi ciuchami: z jednej strony ciągneły, z drugiej odstawały i trzeba je było milion razy poprawiać. Byłam przekonana, że to przez moje narwaństwo i brak cierpliwości coś sknociłam. Poskarżyłam się mojej matce (która pół życia szyła dla siebie ubrania) i po rzuceniu okiem na wykroje stwierdziła, że są w większości koszmarnie źle skrojone - to tak w ramach ostrzeżenia.
Jak masz jakieś stare ubranie, którego nie szkoda rozpruć, a fajnie ci się je nosiło - to samemu można zrobić sobie wykrój.
Wszystkie akcesoria kupowałam na allegro lub w onlinowych pasmanteriach/sklepach z tkaninami
azzawa, byłam już w kilku pasmanteriach i to co mi podtykali mówiąc „to klejonka jest” to była flizelina bez kleju… dlatego boję się przez neta zamówić, bo przyjdzie mi 10mb flizeliny z którą nie będę miała co zrobić 🤣🤣🤣 akcesoria wszystkie mam z wyjątkiem stopki do marszczenia, pasmanteria mi miała sprowadzić i chyba zapomnieli. Mam rzut beretem z biura, mogę sobie na przerwie podejść - to wolę tak niż bulic za paczkomat do którego mam dalej 😉
Właśnie nie bardzo mam co rozpruwać, a skonstruować sama od zera nie umiem. Mam sprawdzony wykrój na spódnicę na swój wymiar i go modyfikuję wg potrzeb, no ale ileż można tych spódnic szyć. Potrzebuję praktykować żeby nie zapomnieć czego się nauczyłam na kursie, nakupiłam byle tanich materiałów i robię co mi się wydaje łatwe do skonstruowania samemu albo co już umiem w ramach praktyki, ale świerzbi mnie żeby spróbować innych wykrojów, dlatego szukam polecanych.
Ooo właśnie dostałam namiar na klejonke od babeczki, która prowadziła mi kurs, już myślałam że się nie doczekam 🤣
To tylko te wykroje muszę ogarnąć. Kupiłam Burdę ale w tym numerze nie ma nic co by mnie interesowało…