Właśnie zakupiłam miętę (tzn ludzką herbatkę miętową ale skład to 100%mięty więc raczej sie nie różni od zwykłych liści) w celu zwiększenia apetytu u koniowatego i zelonego pojęcia nie mam ile tego podwać. Wie ktoś może? :kwiatek:
A jak jest z czosnkiem ? Jeżeli chodzi o podawanie świeżych ząbków do paszy. Wyczytałam jedynie że zalecane jest ich rozdrobnienie. Producenci suszonego czosnku zalecają do 50g dziennie jednak jakim odpowiednikiem będzie ilość świeżego ?
Tylko uwaga z czosnkiem - większe ilosci moga spowodować anemię. Więc nie należy przekraczać dawek ustalonych dla koni jak np w tym suszonym czosnku. U nas dostawały ząbki pomieszane z paszą i jadły chętnie. Ja tez mam w paszy odrobine czosnku - ładnie to pachnie 🙂
Ramires, jeśli ma mieć efekt zdrowotny (żołądkowo-oddechowy, kojący) to 25-50 gram na konia dziennie, sporo. Ale jeśli mamy tylko podrasować apetyt i zachęcić do wyjadania papu, to wedle uznania, najlepiej tak, żeby posiłek konia "łapał" już miętowy zapach 🙂
A ja dojrzewam do zkaupu ziółek z Zuzali dla konia 🙂
Dojrzewaj, dojrzewaj. Kulesław już zażywa 😉 Szału nie ma, bo 'sieczka' drobniejsza niż mojej własnej produkcji mieszanki, ale cenowo wychodzi ciekawie.
Ponawiam pytanie i mam nadzieję, że odzew zerowy - bo przeoczone: Ktoś zna przykłady ziół, które działają przeciw wiatropędnie? Help 🙇
no ja czekam tylko aż mi zamówienie skompletuja :P
Produkt Cena Ilość (gotowe/potrzeba) Wartość + Besterly Basic 25kg 2/2 + Besterly Bestermine Horse 4kg 1/1 + EquiFirst Classic Mix 25kg 1/1 + Zuzala Kozieradka dla koni zioła suszone 500g 1/1
Tylko dwie psie rzeczy mi zamówienia odbiór wstrzymuja, ale jutro juz ma byc wiec koziradke zaczniemy wprowadzac w weekend, razem z witaminkami Besterly
to życzę żeby szybko doszły i zamówienie wyruszyło do Ciebie!🙂 ja już się mojego nie mogę doczekać🙂😉 a póki co chyba małemu kupię jakieś ziółka z zielarskiego na kaszel.. jakie będą najlepsze? podbiał, tymianek, echinacea??
Korsik najtaniej wyjdzie kupić gotowy zestaw ziół Mobility Dodson & Horrell (Siwa to jadła przez długi czas i były bardzo widoczne efekty, teraz podaję jej MSM). W sklepie zielarskim są kapsulki z diablim pazurem, ale po pczeliczeniu na 1 porcję dla konia trzeba by zapłacić ok 18 zł - zupełnie nie opłacalna sprawa 🤔.
korsik, nie kupisz nigdzie diablego pazura jako takiego (w sensie w sklepie zielarskim) - jest bardzo trudno dostępny. Raczej do zdobycia tylko w składzie gotowych preparatów ziołowych dla koni.
Przy okazji - Kucyk wykończył całe opakowanie mięty pieprzowej Zuzali. Dawałam po garści 2 razy dziennie, na smak i zapach 😉 Starczyło na miesiąc i faktycznie stymulowało apetyt - porcja jedzonka z miętą znikała od razu, skończyła się mięta i jak coś mniej smacznego w żłobie, to Kucjusz je na raty.
Można teraz zbierać zioła do suszenia- dla koni? Było kilka przymrozkow a chciałabym pozbierać pokrzywę i nie wiem czy zbierać czy kupić. Przed suszeniem umyć?