Forum konie »

Zioła, ziółka, mieszanki i właściwości - dla konia

Liściu, sporo o tym było - szczególnie w temacie o meszu...
Bzdura. To nie kwestia trawienia tylko zwiazkow, ktore sie uwalniaja po namoczeniu.
Napisalam kiedys tu naukowy elaborat, ale nie pamietam gdzie i nie chce mi sie szukac, ale z cala pewnoscia.
związki cyjanowe owszem są ale ilośc ich nie jest zbyt duża. Nie prowadziłam badań na ten temat ale skoro dietetycy zalecjają 3 łyżki siermienia ( surowego ) dziennie dla człowieka to dla konia jest też chyba bezpieczne. Oczywiście umiar jest zalecany w każdym przypadku  😉
Majowa, jesteś pewna, że dietetycy zalecają surowe siemię?
Ja wcinam mielone, zalane wrzątkiem ...
Ponadto sądzę, że w meszu zadawanym "od święta" nie byłoby problemu, ale w podawanym codziennie cyjanek mógłby mieć zły wpływ na okrywę włosową i - co najważniejsze - kopyta.
[quote author=_Gaga link=topic=755.msg2234796#msg2234796 date=1417436538]
Majowa, jesteś pewna, że dietetycy zalecają surowe siemię?

[/quote] są różni dietetycy  😉 ja jem surowe w całości . Nauczył mnie tego kucharz wegański. Cyjanek jest trujący ale wszystko zależy od dawki.
Majowa, cyjanek jest o wiele gorszy jeśli pobierany jest w małych ilościach za to w długim czasie... Ale skoro badania naukowe (dałam przykładowy link) przegrywają z wegańskim kucharzem, to ja nie mam argumentów 😉
Cyjanek jest trujący ale wszystko zależy od dawki.

I to mi wystarczy. Skoro nie mamy tego udowodnionego to skąd wiemy, że właśnie konia nie będziemy pomału podtruwać ?
I w cale rezultat tego nie wyjdzie nam w tydzień, miesiąc czy rok po takim podawaniu (?)

Skoro na człowieka jest dzienna dawka 3 łyżki stołowe siemienia dziennie licząc około 40g, to na konia jaka ma być  ?

edit lit
Gaga szpilę dot kucharza przyjęłam z godnością 😍 ale odsyłam do opracowań dr Henryka Różańskiego.
tylko po co dawać surowe siemię 🤔 ? Chodzi o omega-3? Można dawać olej lniany i po sprawie.
Majowa, przepraszam to nie miała być szpila.
Dla mnei mimo wszystko merytorycznie wyżej stoją abdania naukowe, niz opinia kucharza - wsio ryba czy wegańskiego czy jakiegokolwiek inneg...
Chętnie poczytam opracowania, napisz proszę gdzie je mogę znaleźć.
[quote author=_Gaga link=topic=755.msg2234857#msg2234857 date=1417440589]
Majowa, przepraszam to nie miała być szpila.
Dla mnei mimo wszystko merytorycznie wyżej stoją abdania naukowe, niz opinia kucharza - wsio ryba czy wegańskiego czy jakiegokolwiek inneg...
Chętnie poczytam opracowania, napisz proszę gdzie je mogę znaleźć.
[/quote] na kucharza powołałam się ze względów smakowych a nie zdrowotno- naukowych  🙂 Dr Różański jest łatwo dostępny w necie nawet przez linka podawanego w tym temacie kilka stron wcześniej. Ja niestety linka nie wstawie bo współpraca z moim tabletem jest na poziomie Kali ukraść  😡
Majowa to o czym piszesz to  jakiś fragment wiedzy o diecie dr Budwig, która umiała neutralizować truciznę w siemieniu, m.inn poprzez łączenie go z sokiem owocowym . Można poczytać o tej diecie. Ja surowego nie dawałabym koniowi nawet raz w roku.
Ja nic nie pisałam o tej diecie.
Dzięki za rozwianie wątpliwości  🙂
edit: a ile tego siemienia na początek ugotować żeby nie przedobrzyć?
Dzięki za rozwianie wątpliwości  🙂
edit: a ile tego siemienia na początek ugotować żeby nie przedobrzyć?

Zaczynałam od około 50g.
Tak samo oczywiście stopniowo wdrażamy do menu ogona otręby i inne dodatki meszu 😉
Dzięki, teraz już wiem wszystko 🙂
Cyjanek jest trujący ale wszystko zależy od dawki.

No i niestety znowu bzdura, bo akurat te zwiazki nie sa usuwane z organizmu tylko sie elegancko kumulują.

Przerażacie mnie tym cyjankiem, ja mojemu często podaje siemie . Ale rozumiem ze zmielone zalane wrzątkiem całkowicie niweluje te związki i nie ma obawy ze cos sie kumuluje?
Evson, związki cyjanowe ulatniają się jużw temperaturze 60 st, zatem siemię mielone zalane wrzątkiem jest bezpieczne 🙂
Zmielone zalane wrzątkiem jest bezpieczne. A czemu nie całe?
Liściu, poczytaj proszę temat o meszu tam jest wszystko wytłumaczone
Całe przede wszystkim nie wytworzy "gluta" tylko zalane wrzątkiem - a o to nam - koniarzom chodzi przecież
Dlatego całe się gotuje
tzn. po 2 godzinach zrobi się też glut z zalanego całego ale to nie jest ten sam glut który się ugotuje, ja nie ufam takiemu całemu tylko zalanemu 😉
famka, ja też jakoś nie specjalnie
Daltego podajęmielone zalane 🙂
_Gaga, no bo z tego co już tu chyba milion razy było mówione, właściwe drogi są TYLKO dwie, gotowany glut w całości, albo mielony zalany gorącym 😉 AMEN 😉 a podany na ciepło, zimy = bezwartościowy 😉 
Gaga, już przepraszam za mojego lenia :kwiatek:
Nie wiedziałam, że siemię całe zalane wrzątkiem nie wytworzy gluta. Całe gotowałam ze 2 lata temu z powodu braku mielonego. Od tamtej pory zawsze używam mielonego bo mam już łatwiej dostępne.
Słyszałam dawno teorię, że łuska chroni całe ziarno przed działaniem ciepła i cyjanek nie zostanie wyeliminowany z posiłku konia przy zalaniu wrzątkiem.
Idę czytać, dziękuje :kwiatek:

Doczytałam odpowiedzi o zimnym bezwartościowym. O muszę poczytać ! 😁
Podaję zimą praktycznie zimny, ze względu, że mesz idzie do żłobu razem z wysłodkami :/
Hmm, a mi się z mielonego zalanego wrzątkiem nie robi glut za chiny, za to całe, zalane niewielką ilością wrzątku (powiedzmy 1 część siemienia i max. 2 części wody) robi pięknego gluta.
Dlaczego zimne bezwartościowe?
Cześć dziewczyny,

Co sądzicie o tym czarcim pazurze http://allegro.pl/diabli-czarci-pazur-100g-mlynoliwski-i4830629854.html  ?
Cena dość zadziwiająca  🤔
poza tym, ze piekielnie drogi to nie wiadomo skąd go zaimportowali.
Czy ktoś z Was stosował niepokalanka mnisiego u swoich koni? Chciałam zapytać przede wszystkim jak go podawać żeby kobyła zechciała go zjeść? Próbowałam podać całe ziółka zmieszane z paszą a kiedy to nie poskutkowało dodałam garstkę śruty i dolałam trochę wody - tego także zjeść nie chciała. Zioła jak zioła, mają bardzo intensywny zapach, czy istnieje może jakiś sposób żeby aż tak mocno nie "pachniały"?  🤣 Zależy mi na stosowaniu niepokalanka, ponieważ kobył w czasie rui jest nie do wytrzymania  😀iabeł:
koni_czynka, próbowałaś zaparzać i wlewać napar do paszy?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się