Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

Ja uważam, że mój koń zdecydowanie korzystniej wygląda w krótkiej. Ale to zależy właściwie od konia.
Drobne araby chyba ładniej jak mają długą, ale jak są takie ciężkie słonie jak mój, to długa grzywa może wyglądać nieestetycznie😉

Ja uwazam,ze arab(kazdy) powinien miec dluuuuuga grzywe.Krotkie im nijak nie pasuja....
leluu - to jadę na 100 % , niestety jako widz, w tym roku do sierpnia jestem zaciążona, ale może mój znajomy myśli o starcie - bo on westowiec jest....zapytam. W razie czego - będziemy kibicować 🙂 oboje 🙂

no to fajnie mam nadzieje, ze w tym roku sporo ludzi będzie, atmosfera była świetna rok temu 🙂
i wplątują się w wodze

dokładnie mam ten sam problem.
Alice - twoj siwiasty faktycznie lepiej wyglada w przycietej grzywce, nie daj sie zbajerowac, ze naturalna ma powiewac itp😉
Jak to ma nie powiewać  🙄
Lans musi być  😜
Alice - twoj siwiasty faktycznie lepiej wyglada w przycietej grzywce, nie daj sie zbajerowac, ze naturalna ma powiewac itp😉

Nie no ja etap długich grzyw zakończyłam już bardzo dawno😉
Bronze, uwielbiam to zdjęcie Twojego gniadego 🙂, wygląda na nim jak klon mojej Elki 😉.
Kawusiu, jak przegladam sobie zdjęcia potomstwa Etnodronsa to faktycznie jak klony. Mój sie znacznie rozbudował w ciągu roku i na tej zeszłorocznej fotce i tak wygląda na drobnego "faceta".
A Ethne - jak bliźniaczka. Miałabym chyba problem rozróżnić tę dwójkę tak na "oko"  🤣
Apropo grzywki - ja z zapamiętaniem hoduję, chucham i dmucham. Raz na czas Fox Fire bo jest niestety tendencja do zbijania się w dredy  🙄 Ale przyznaję rację Alice iż ładnie Chonsu wyglada w takiej sport wersion. Do pyska mu :-)
Hamit, nie dość, że grzywa krótka, to ogolony(prawie  :hihi🙂  😉

Ja araby toleruje w dlugiej grzywie i nie kwestionuje, ze im to pasuje, ale jeslin kon jest w treningu to dluga grzywa jest malo wygodna, ja np na zaplatanie nie mam czasu  😉
Alice Twoj siwy wyglada w krotkiej rewelacyjnie  😉
Bronze - rany, super grzywa.... wow!
milusia haha a co On tak dziwnie ogolony ?  😂
Alice  siwkowi bardzo do pyska w fryzurce.

a mój ma cienką grzywę - ale chyba nie będę jej ciachać  🙄
zduśka-a no maszynka w trakcie sie obraziła  😁 Ale na dniach bedzie poprawka  😉
Matinka -  :kwiatek:
Zduśka, nie ciachaj tylko rekatywuj  ❗
Mój koń jest chodzącą reklamą słonecznika jako dodatku paszowego 😉
tak w temacie grzywy 😉
moja panienka przed zabiegami upiekszajacymi 😉 czyt. czesanie itp 😉
oraz grzywy wiatrem rozwiane 😉
Złota wow! Chyba jeszcze nikt tak o nim nie powiedział  😡 bardzo dziękuję.
2letni ogierek Psotnik

Urodziwy konik.
Jest wpisany?Bo w bazie go nie ma.Po jakim ogierze jest?
Jest dopiero w trakcie załatwienia paszportu to może go nie ma jeszcze.
jest po Ecaho i Pasima 
Według mnie koń zdecydowanie powinien mieć długą grzywę i ja tam wolę dłużej zając się czesaniem takiej grzywy 😉
jak widzę te wasze piękne arabiszonki 😉
to chyba muszę zabrać aparat do stajni i pokazać wam nasze 😉

bo zaczęło się od jednego, a teraz mamy małe stadko młodzików 😉

Co do grzyw to akurat u nas nie obcinamy arabom,

ale jak mają nieładne to owszem 🙂

i szczerze jakoś już polubiłam konie arabskie w krótkiej grzywce

choć do pewnego czasu obcięcie grzywy u araba nie mieściło mi się w głowie 🙂
znowu mi się oberwie ale dla mnie arab z wyciętą grzywą to nieporozumienie, idąc takim tokiem rozumowania to w stadninach powinno się wszystkim grzywy wycinać-mniej roboty, a tu konie chodzą pod siodłem, a grzywy powiewają. Narzekanie, że się wplątuje w wodze, trzeba czesać itp-odznakami lenistwa. Nie bez podstaw Roman Pankiewicz napisał, że to koń nie dla każdego 😉Trza było kupić fiorda.  Hm może w JP też na to wpadli 😀iabeł:
ganasz
czy Ty kiedyś w końcu zaakceptujesz inne zdanie, inny gust, inne preferencje u ludzi??

Ta dyskusja jak zawsze jest jałowa i o niczym.
jedni wolą krótkie "szport" grzywy, inni rozwiany włos.
I co ma piernik do wiatraka??

texty jakto koń przezywa depresje po ścięciu grzywy można między bajki włożyć.

Mój ze dwa lata temu miał przerwaną grzywę, na długość szport - do koreczków. Nie zamknął się w sobie nie powiesił, nie ciął żył...
Teraz zapuszczam mu długą. Na co dzień chodzi w warkoczykach. Na jazdę albo te własnie warkoczyki albo migiem zaplatam dobierańca. Zgadzam się z przedmówcami, że długa radośnie powiewająca plącze się w wodze. Może jak jedziemy w terenie ścigać się z wiatrem to to nei przeszkadza, ale w solidnej pracy na ujeżdżalni, na kontakcie, w zebraniu przeszkadza i to bardzo. Do tego jeszcze jeden jak dla mnie istotny aspekt, długa grzywa z siodła zasłania pół szyi, a dla mnie istotne jest widzieć ową połowę szyi, no kole w wygięciu, w ustawieniu...

Zagorzałych przeciwników cięcia grzywy zapytam co byście zrobili z koniem, który ma dlugą gęstą grzywe ale uwielbia też wystawiać łeb za ogrodzenie między belkami - w myśl zasady, trawa u sąsiada zieleńsza. Efektem czego po dłuższym czasie ma na odcinku dobrych 30cm wytartą grzywę do gołej skóry. A patrząc z boku widzimy: grzywę - dziuuuuurę  - grzywę. Mam czekać jakies 5 lat zanim ewentualnie to się wyrówna??
Ja wzięłam nożyczki i wycięłam po całości na zero. Obecnie konisko ma pieknego irokeza, który lada moment "klapnie". Dla jasności, kon to młody arab. Też się nie powiesił, nie mial myśli samobójczych. Mało tego, jego wygląd wzbudza powszechny zachwyt, że do pyska mu z taką grzywą.

Podsumowując, jak dla mnie długośc grzywy u arab to indywidualne gusta właścicieli. osobiście lubię i długie i krótkie. A często gęsto koń wygląda schludniej z krótką przerwaną grzywą niż z 3 niby długimi włosami na krzyż, powycieraną i poplątaną.
ja tez nie lubie przycinanej grzywy u arabow- ale kon asthray i tak mi sie podoba... ma cos w sobie ze przyciaga wzrok. No i masc obłedna.
Asthray napisz cos wiecej o nim/niej... jakos nie doczytalam co to dokladnie i po czym.

Wlasnie a propos grzywy- Gospodzie wogole nie rosnie- mam ja juz kilka lat i grzywa taka sama. Zlotej rosnie jak glupia..., Zachary ma busz a nie grzywe, tak bujnej nie widzialam a ogon po ziemi juz ciagnie..
Epikea, a co ty masz do mnie 😲 nie muszę akceptować czegoś czego nie muszę-zrozum w końcu. Nie obchodzi mnie to czy ktoś obetnie swojego araba , bo to nie mój 😜 a zakazu wypowiedzi  nie ma. Innym też się obcinanie arabskich grzyw na tym forum nie podoba, a czepiasz się tylko mnie. Wyluzuj, No i ogrodzenie trzeba zmienić na bezpieczniejsze.
Taaaak, zgadzam się z Tobą ganasz  :kwiatek:  🤔
Pani z pierwszego zdjęcia jest idealną właścicielką araba - zostawiła mu przeciez rozwianą grzywę no i nie męczy go sportem  👀
Za to pani na drugim no comments. Faktycznie lepiej niech sobie kupi fiorda.

(Przepraszam voltowiczkę za wstawienie jej zdjecia, mam nadzieję, że się nie obrazi😉 )
Alice, to o fiordzie było żartobliwie bez drugiego dna 😉 idę sobie przez Janów, a tu na pastwisku zamiast arabów fiordy stoją z irokezami-też śliczne jak to fiordy. Poza tym o gustach to tu nie powinniśmy właściwie rozmawiać. Konie w sporcie niezależnie od rasy tylko upodobań użytkownika grzywy mają albo nie. Nie widziałam żeby onegdaj np. Mrugale na Hiszpańce jej długa powiewająca grzywa przeszkodziła  w wygrywaniu zawodów. Tabuny arabów chodzą po stadninach zagrzywione i dla mnie to jest jeden z ważnych elementów arabskiej urody, grzywy araby wierzchowe moich znajomych mają, na rajdach długodystansowych też mają- ale  to tylko mój punkt widzenia-wzrokowca. Niestety przy koniach czas jest jednym z elementow bycia z nimi o grzywy niestety trzeba dbać, bo powycierane to tylko na ścięcie się nadają, a przy okazji dobrze jest  sprawdzić czy w nich się nic nie zalęgło i to jest powodem wycierania. Araby w hreczce piękne są 🙄 ten arabek z dziećmi na grzbiecie to chyba do młodych nie należy i męczenie go sportem byłoby nie na miejscu, może wcześniej się męczył 😎
Co do wieku można spekulowac, on jest po prostu w opłakanym stanie.

Wiadomo, że z długa grzywa da się życ😉 Ale niektórym sie podoba krótka i tyle.
Dlaczego w opłakanym??? 😲
Wiesz co to suchość tkanki u araba???
Pooglądaj zdjęcia koni czystej krwi sprowadzonych z Arabii albo chociażby twórczość Kossaka,ja tam widzę subtelną ,szlachetną klacz arabską w dodatku w sędziwym wieku.
konie arabskie to nie pakery
No błagam. Skoro to dla Ciebie prawidłowo zbudowany koń to nic tylko koni żal.
rzeczywiście araby pustynne były "suche'
orjentica, kiedy termin, Krzyśkowi Arabia już dwa tygodnie przenosiła 😲
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się