Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

Dzięki za rady dziewczyny 🙂  to, że jest spięty wcale mnie nie dziwi, bo to jego standardowa reakcja na nowości 😉 w sumie miałam mu zakładać dopiero we wtorek razem z trenerem, ale stwierdziłam, że założę dziś, żeby wstydu nie było jakby mu nie pasowało  😁 bo nigdy tak pozapinany nie był, co najwyżej dwa uwiązu między nogi i jakiś czas temu raz dostał owijke za zad. Wiec liczyłam się z tym, że może być ciekawie, ale zachował poziom 😉

To z samego początku, gdzie była mocno nafukana i sama zmniejszała koło, ona przechodzi do trybu pracy dopiero jak się wyfuka i wtedy idzie ładnie na całej długości na kole, a dziś po tygodniu przerwy musiała spuścić parę. Ona jest delikatna bardzo i nie będę jej na siłę wyganiać na koło bo to nie ma sensu przy niej.
Bronze jak mogę najszybciej i gdzie ściągnąc te dwa filmy co wymieniłaś?

Wszędzie płatnie? Musi być coś z minimum napisami PL

iwona może, ale to było na yt a teraz nie ma tego?

hmmmmmm
ja jak sobie polonżowałam na długiej lonzy to rigo tak zaczoł szaleć,ze nie udało mi sie go utrzymać...leciłąm na koncówce lonzy jak szmaciana laleczka,pomimo,że niby miał chambon gumowy(gówno jakich mało)zadrł radosnie łeb i pogalopował w ''nieznane ''pozostawiając mnie zniesmaczoną  😵
TheWunia Trzymam kciuki zatem :kwiatek:
Bo na razie wygląda to fatalnie. Dawno nie widziałam konia, który tak fatalnie pracuje zadem.
Daj znać we wtorek 🙂
tuch to nie widzialas mojego 🙂 Dlatego kupilam pessoa, zeby moze wreszcie kon zaczal ruszac swoje 3 litery  😵
Patrze na Drako i jak bym swojego widziala  🙁
Nie trzeba zaraz Pessoa żeby koń uruchomił 4 litery.
Jest wiele rozwiązań: cavaletti, pas za dupsko, górka...

Im szybciej się dobierzecie do futer... tym lepiej dla nich 🙂
pierwszy maluch w M Arabians
nie mogę wkleić trzeciego zdjęcie
Ale ma egzotyczną głowę, po czym to źrebię?

derby
Klaczka po Gotico od Złotej Orfy
Sliczny maluch,gratulacje
dzięki Iwona!!!!!

hurrey
Klaczka po Gotico od Złotej Orfy

O czyli Dziadek Wh Justice dał o sobie znać  🙂
iwona cudny film  😵
Ciesze sie, ze wybralam wlasnie araba 🙂
TheWunia szacun za odwagę i pokazanie takich zdjęć. Ale pozytyw jest tak, że z takiego stanu to może być tylko lepiej 😉
Mam dwa pytania:
- czemu zapięty do kawecana a nie ma wędzidła?
- czemu w ogóle pessoa?

Kastorkowa gdzie w Krk stoicie?
Na filmiku widać, że na x kółek, które zrobiła każde ścina w tym samym miejscu, weź pilnuj tego 😉
Epikea tam gdzie ścina był pies z ojcem, wczoraj po tygodniu przerwy poszła się tylko wyszumieć nie wymagałam od niej niczego zupełnie. Normalnie tak jak mówiłam chodzi na lonży zawsze na ładnym kole i nie ma problemu ze skracaniem bo tego nie robi jeśli jest tryb praca  😉
Pensjonat dla koni Skała Kmity w Zabierzowie  😉
Epikea Wy to jak rodzina, wiec pokazuje jak jest 😉  kawecan dlatego, że ciągle szukam dla niego wedzidla i jakbym jeszcze mu to nielubiane do pyska wpakowala to nie wiem jak to by wyglądało
A pessoa dlatego, że a) lara mi pozyczyla 😉 b) szukałam patentu, który musi mieć coś za zadem, bo to największy problem c) jest to ulubiony patent mojego trenera, bo kiedyś dużo na nim pracował, wiec wiem, że mi pomoże 🙂
The Wunia a nie myślałaś o czymś takim? system CoraLe działa na zad a nie ma bezpośredniego wpływu na pysk i można rozgraniczyć wypięcie przodu od zadu.  Quanta tu o tym pisała.
ta z Pessoa wszystko fajnie
ALE jest to bardzo trudny i wymagający patent, nawet dla koni w treningu z rozwiniętą muskulaturą.
Zad się uruchomi jak koń złapie równowagę i rozluźnienie. Pakowanie lin za zad, może doprowadzić głównie do zakwasów a te nie są dla konia przyjemne.
Z wędzidłem zacznij od najprostszego 😉 bez doszukiwania się 5tego dna 😉
No z drugiej strony nie demonizujmy tez.
Nie jest to jakies pieklo i kostka rubika, trzeba po prostu obserwowac konia i reagowac.
No właśnie, nie jest to przypadkiem tak, że niespecjalnie powinno się zakładać pessoa na konia, który mało co w życiu jakiegoś wypięcia widział, jeśli w ogóle?
Można tego użyć jako pierwszego patentu do pracy?
(z ciekawości pytam)
Bardzo fajny system, nie połączony z pyskiem to również Body Wrap Linda Tellington TTouch

Murat-Gazon Pessoa to bardzo zaawansowany patent. Nie zaleca się stosowania u młodych koni, jak i koni mało zaawansowanych w treningu. Na takie konie jest milion innych możliwości.  Ja na nim nie lonżuję i zapewne nie będę lonżować. Nie widzę sensu podpinania pyska do... zadnich nóg. Ale "co kraj to obyczaj". Każdemu pasuje co innego. Każdy koń reaguje inaczej.

Jak zwykle w temacie pessoa zawsze zdania będą podzielone. Zgadzam się jednak z tym, że jako w ogóle pierwszego patentu bałabym się go użyć.
tuch fajny patent, i niezaprzeczalnie tani, w przeciwieństwie do większości innych  😉
Zastanawiam się tylko, jakim sposobem podczas ruchu konia te bandaże nie podciągają się jeden na szyję, a drugi pod ogon...  😉
(obejrzałam bez głosu, może to zostało wyjaśnione)
Cały pic, że to się nie przesuwa polega na tym, ze owijka musi być elastyczna a nie polarowa, a ta część za zadem jest przytrzymywana przez wypukłe kości kulszowe (gorzej pewnie gdy koń ma tyłek okrągły jak bułkę).

Co do Pessoa masz rację. Zawsze będą zdania podzielone.
To jak z czarną wodza, patent nie dla idiotów 😉
Tez myslalam o zakupie pessoa - nawet namawialam Szymona. Ale zrezygnuje po Waszych dyskusjach. Mlody niech nauczy sie pracowac na tym co mam.
To nie patent robi robotę, tylko człowiek 😉

A ja chłopaków nie ściągam, bo nie wiem ile tu zabawię i gdzie mnie dalej poniesie.
Melduję, że Pessoa oddaję spowrotem 😉
Założyłam małemu z trenerem i on stwierdził, że zanim on na tym odpuści i się rozluźni to minie mnóstwo czasu, a w jego trakcie za każdym razem będzie się zniechęcał, bo go będzie wszystko z tego zesztywnienia boleć.
I powiedział wprost, że zamiast się lenić i ganiac go w kółko to się nie pierdzielić i wsiadać 😉 Jak jeździliśmy to w pewnym momencie mi mówi: widzisz jak on idzie spod Ciebie? To jest właśnie Twoje naturalne pessoa i tak masz jeździć codziennie
A no i oczywiście wędzidło do zmiany
Pozdro z grzbietu syna Dahessa. W PL też jeździłam na jednym, i powiem, że mają podobne głowy (jakby to miało jakiekolwiek znaczenie 😉 )

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się