Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

Marengo

Morska Bryza z Bełżyc zapewne 🙂 Ich tam cała rodzina, Morska Bryza, Fala, Toń 🙂 I tez selekcjonowane pod konkretnym kątem.
Co potrzebujesz? Mam dziś fazę na reserch'e 😉 więc tylko korzystać

Kurczę, przecież jak wrzucicie w wyszukiwarkę imię konia to sporo informacji możecie znaleźć, chyba że chodzi o coś konkretnego czego nie można wyguglować "ot tak"  😉
Epikea - no ja mam takie życzenie, żebyś wysłała mi jakieś zdjęcie mamusi mojego Cesibeja bo znalazłam w necie tylko jedno malutkie - Cesia ma na imię  😀iabeł:
Epikea- oprócz mojego siersciucha potomstwo Workala znasz jakieś?Mi baza koni wypluła Don Rigo, Donna Dakota oraz Drago(rodzina mojego)Pensylwania i małopolski Opal
Epikea Tak tak, to jedna z wodnego pokolenia 😀 Korzystając z Twej dobroci - wiedzy nigdy w nadmiarze, wszelkie informacje mile widziane 😉

Stała jakiś czas w StanRed Arabians, oficjalnie była jałowa w 2010 (dobijałam się do ksiąg) ale wg wszelkich zeznań (stajenni, weci - pracujący i niepracujący tam aktualnie) miała czarnego źrebaka po Etnodronsie. Do dziś nie udało się ustalić dlaczego papierów brak. Historyjkę o sprzedaniu źrebaka przed końcem roku i zaniedbaniu formalności przez nowego właściciela obaliłam, w 2011 młody wciąż był w StanRed, był szyty (podcięcie w prawym tyle) dotarłam do lekarza, mówił że dokumentów nie widział na oczy.. No i tak gdybam, skąd takie zaniedbanie, stajnia przecie heńkową stodołą nie jest, a i właściciel na Heńka nie wygląda.
Epikea smieszne to nie bylo, jak kaza ci stac i trzymac ogon klaczy a wet sprawdza czy klacz ma dni plodne, czy nie plodne czy mozna juz jechac czy za trzy dni - masakra totalna. I bum! dni plodne - jedziemy, facet sie szarpie z ogierem, wracamy i znow to samo....

Co do Alisii - nie wiedzialam ze sie scigala - Armani totalnie nie ma zaciecia do wyscigow, chociaz w terenie nie lubi isc za wszystkimi - przepycha sie do przodu, zwlaszcza w galopie. Ale i tak krycie Alicji Ekorixem, aby stworzyc cos wyscigowego guzik dalo bo on nigdy na tory nie trafi.  a skoro juz byla kryta, to czemu od razu sprzedana do kogos kto nie ma planow wyscigowych, tylko prowadzi rekreacje?
Epikea jesli moge to prosze o zrobienie takiego "pochodzenia" tylko wlasciwego 🙂 Ja tam wpisywalam, to co znalazlam a Ekorix jest taki w pedigree wiec nic mu nie poprawialam.

ogurek czuje, ze mnie nie lubisz bo nie mam pojecia o arabach a cos tam Ci kiedys dogadywalam - wybacz, czasem swoja flustracje sytuacja przenosilam na najmniej winne osoby.  🤦
larabarson nie wykopałam fot Cesi. Ale spróbuj się odezwać do p. Wojtka Kwiatkowskiego, ona ma wszystko na zdjęciach 😉

Alicja jakieś dzieci Workala często przewijały się w ogłoszeniach. Mnie osobiście on na żywo nie ujął, więc nie śledziłam specjalnie jego poczynań hodowlanych.

Marengo głośno myślę: może w 2010 zgłosili, że jałowa, w 2011 o dziwo urodził się źrebak, ale skoro nie zgłoszony w '10 to nie było jak papierów zrobić?

szamanka gdybym nie miała pojęcia o pojęciu dotyczącego rozrodu to bym z Twoich wywnioskowała , że to był gwałt jakowyś, sceny jak ze średniowiecza. Coś kiepsko ten ogon trzymałaś jak usg dopochwowe było  😎
Jak inaczej Twoim zdaniem stwierdzić czy klacz jest już do krycia? Zakładam, że nei było w stajni próbnika i nie było możliwości zostawić klaczy na dłużej  w punkcie kopulacyjnym. I proponuję poczytać deko o długości cyklu klaczy 😉 bo co miesiąc to pełnia jest.
Epikea  wyslalam priv 😉

Edit : dopisek
szamanka 4 razy na pół roku i wyliczył kiedy kryć, to szczery  👍 dla weta! Często tzn? Bo klacz się grzeję średnio co 18 dni...
To jak wyglądało to badanie, jak bez usg? Może wet starej szkoły i sprawdzał "na rękę".
jakoś nie wierzę w kryciową traumę, której efektem była histeria na podogonie. Ktoś jej w ogóle pokazał co to jest? Czy po prostu zaprzęgli i zdziwko, że klacz panikuje?
epikea-mnie on na zdjeciu nie ujoł....zastanawiam sie jakim cudem został dopuszczony do hodowli...ta głowa brrrr 😵
Bo klacz się grzeje średnio co 18 dni...

Zależy która  😁
Epikea klacz kupiona byla juz jako chodzaca w zaprzegu. Nigdy przedtem nie bylo z nia problemow, jedynie po tej akcji z ogirem miala jakies odpaly - byla spokojnym a la fryzem - dala ze soba zrobic wszystko - nawet plesc warkocze na ogonie. Po zabiegach nie dala dotknac zadu 🙁

rok po tych przezyciach chodzila juz ladnie w bryczce 🙂
Alicja w arabach nie musiał zostać "dopuszczony", po prostu krył. On chyba jakieś rajdy chodził? może to chcieli utrwalić w dzieciach

szamanka czemu edytowałaś treść posta? Usunęłaś wszystko. Nieładnie...

Murat A Twoja co ile się grzeje? Bo w środku zimy zdarza się cisza, potem się grzeje wszystko hurtowo. Jedne klacze mają ruje 1 dzień, inne tydzień i to takie, że 2 wsie wiedzą 😉
Epikea bo jakos nie gramatycznie to napisalam. Oglnie pisalam ze klacz byla badania 4 razy w ciagu pol roku. A ogiera w rekreacji nie trzymano. Co do weta - ponoc mial ogromne doswiadczenie
według regulaminu nie można usuwać treści posta
ja się ustosunkowałam do Twojego wpisu, a teraz to wygląda jakbym z duchami gadała
Epikea średnio dwa razy w miesiącu...
Do tego teraz mamy w stajni młodego ogiera i oczywiście zgadnij, która klacz w stajni była tą, która sprawiła, że młody zaczął sobie uświadamiać, że jest ogierem i co to znaczy...  😵
Ostatnią ruję ma zwykle w drugiej połowie grudnia, a pierwszą w następnym roku pod koniec stycznia/pierwsze dni lutego, więc dużo spokoju nie ma... W tym roku już się grzała dwa razy.
Tyle że akurat obie zimy, odkąd ją mam, są bardzo łagodne, więc może przy zimie-że-zimie miałaby dłuższą przerwę. Jak ją kupowałam i poprzednia zima była ostra, to TUV miała robiony bodajże 11 marca i jeszcze się nie grzała. Tyle że mogło mieć na to wpływ też niedożywienie i klaczka przy cycku...

no to dobrze się grzeje 😉
napisałam że średnio co 18 dni 😉 czyli plus minus, w przybliżeniu 😉 jak miesiąc 30-31dni podzielisz na pół(2 ruje w miesiącu) to wyjdzie 15-16 - a to plus minus 18 😉
Po kopytach taką klacz całować, pod względem hodowlanym rzecz jasna, bo jako wierzchowca to cholera bierze. Ja tam wolałam takie, niż ruja co "nie wiadomo ile" 1dniowa, ciuchutka. I weź "złap" taką, zanim się nauczysz jak toto się grzeje.

edit: dzielenie 😉
to wiem ze nie musiał byc 😉 bardziej chodziło mi o ludzi którzy chcieli powielać tą ''piękną delikatną głowę''...rajdy chodził ale przestał nie wiem z jakiego powodu...
Epikea przepraszam  🙇 chcialam go edytowac a zrestartowala mi sie przegladarka po usunieciu tresci i taka dziura powstala. Wrzucam Ci tutaj zdjecie mlodego mojego z Saflorem - tym, ktory jest w ogloszeniach 🙂

Epikea ano racja, jak tak liczyć.  😉
Nie da się tego nie zauważyć, chodzi i podstawia się do wszystkiego, co się rusza, wałach, kobyła, człowiek, wszystko jedno.
Dzięki Bogu nie ma z tego powodu "odpałów charakterologicznych", bo inaczej szłoby się zastrzelić.  😜

Swoją drogą ciekawe jest to, jak klacze oceniają, kiedy młody ogier jest jeszcze źrebakiem, a kiedy staje się młodym ogierem. Od września do końca stycznia nie zwracała na młodego żadnej uwagi, po czym teraz nagle go zauważyła.

Alicja pytanie nie tyle, jaką ma głowę, ile co w tej głowie 😉
Nie zawsze araby miały piękne, filigranowe, smocze łebki.
Epikea też zastanawiałam się nad tym, czy nie urodził się rok później, oficjalna data w zielonym paszporcie (i tu też dziwna rzecz, przy wyrabianiu paszportu nie wali się na pierwszej stronie wielkiej czerwonej pieczątki "zastępczy dokument identyfikacyjny", u nas takowa widnieje) 2010 bez dnia i miesiąca. Stajenny z kolei podał datę 12 maj 2010. Kilka opinii usłyszałam, że dokumenty owszem, były ale został na nie sprzedany inny koń (też kary, bez odmian). Teoria teorią, ale w sumie nie byłoby to całkiem głupie, z racji tamtej kontuzji jego wartość znacząco spadła, zamiast pokazywać, myśleć o torach, trzeba było leczyć.
klacze i natura dokładnie wiedzą kiedy to już nie źrebaczek
a jak właściciel tego nie zauważy i zostawi "źrebaczka" z klaczami to nagle zonk, bo się okazuję, że to już 1,5roczne bydle i kryć się naumiał, naturalnie 😉

Murat
ale zaufaj nam, że jest różnica, między extremalną glową pokazową, prostą szlachetną głową arabska, a łbem co straszy 😉
Murat- niby tak,ale ja jestem przeciwna powielania duzych głów ,szczególnie ze raczej nie miał stawki klaczy które miały by głowę lepszą...kilku ładnych synów gazala było...niekoniecznie ten powinien być używany..ale to jest moja własna prywatna opinia 😉
Ja osobiscie wolalabym zeby moj mial glowe jak Karino od Marengo bo nasza to malo arabska - niby dluga ale taka duza 🙁
o taki jak na zdjeciu 💘
Marengo

a to nie tak, że temu "Zastępczy dokument", że skoro oficjalnie arab to powinien mieć niebieski, a skoro nie ma, to zastępczo zielony?
Pełną date urodzenia wpisują tylko na podstawie jakiegoś dokumentu. Słowa stajennego "paaaani to w maju było" nie są wystarczającym dowodem 🙁
Epikea no właśnie w tym rzecz, że on już ma prawie dwa lata i dociera do niego powoli, co ma między nogami i po co. Do tej pory tylko moja zauważyła, że to ogier, ale skoro jedna, to myślę, że kwestia czasu, kiedy zauważą to kolejne. Przez płot ma trzy klacze... Pocieszam się tylko, że jak postanowi jednak zlekceważyć ogrodzenia, to może pójdzie do nich, a nie do mojej, do której ma najdalej.  🙇
Właścicielki na razie machają na to ręką, że tam sobie chrumka i pokwikuje.  🤔

No chyba że to kategoria "łeb, co straszy", to wtedy rzeczywiście inna sprawa.  😁

szamanka odczep ty się w końcu od urody tego konia, nic mu nie dolega.  🤬
Murat no żeby tylko nie zaczęły machać ręką jak się okaże, że którejś z klaczy zacznie dziwnie rosnąć brzuch  😀
szamanka skoro od początku Armani się Tobie tak bardzo nie podoba to dlaczego postanowiłaś go kupić? Tylko nie pisz, że nadrabia charakterem  😂
szamanka co Ty mówisz, przecież mój to ruski hucuł jest ! 😀

Epikea ale skąd wiadomo, że oficjalnie arab, skoro nie wiadomo, że arab, bo oficjalnie nie istnieje ? 😉 I skąd wzięło się 2010? Data potwierdzona dokumentem - jest pełna, albo nie ma jej wcale i mamy NN.
nie wiem co by tu napisac..moze to zdjęcie z profilu mu nie służy  😀iabeł:
larabarson tak, nadrabia charakterem  😂
podobal mi sie jak go kupowalam - mimo zeber, i w lato wyglada naprawde dosc atrakcyjnie 🙂
A co do glowy - ja sie za duzo naogladalam championow ze szczupaczym dlugim lebkiem i wciaz szukam takiego w Armanim  😁

Marengo no teraz to kto wie - tony huculow wokolo to moze sie kamufluje?
Pociesze cie, ze mojego konia tez formalnie nie ma. Klacz nie rodzila, ogier nie kryl - Armani powstal z wyladowan podczas burzy wiosennej  😜

szamanka skoro od początku Armani się Tobie tak bardzo nie podoba to dlaczego postanowiłaś go kupić? Tylko nie pisz, że nadrabia charakterem  😂

bo to takie wymuszanie komplementu, jak przez laskę w rozmiarze 34 "nieee w tej sukience wyglądam grubo!" Ona chce usłyszeć "co Ty, chuda jesteś"
Ja należę do tych wrednych osób, która powie "no fakt pogrubia Cie, du*ę masz jak szafa w niej"
Więc może zamiast na jojczenie Szamanki, że koń brzydki odpowiadać "przestań, on śliczny jest", zaczniemy się z nią zgadzać  😎

Marengo ilość lat konia określisz po zębach. Tak ma większość znanych mi koni NN z wpisaną datą urodzenia.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się