Kurcze,teraz mnie to zastanowiło... Przeważnie jeździmy bezwędzidłowo ale jak już klasycznie to mam właśnie ten rozmiar.Wrzucam fotkę w wykonaniu Sylwii Iłendy,oceńcie,w razie czego kupię mniejsze 😡
A mi właśnie się niesamowicie spodobał (ze zdjęć i opisu) arabek z Niewierza, ale on jeszcze roku skończonego nie ma... Wybijcie mi z głowy takiego malucha, koniecznie 🤬 A zresztą, do Niewierza kaaawał drogi z Warszawy, do wiosny i tak się przez zaspy nie przekopię, więc może mi wywietrzeje 😜
Z Marabians mi się podobają Erson i Werso, nie wiem który ładniejszy 🙂
OT: swoją droga na czym to polega, że na 90% stron arabskich zdjęcia trzeba klikać pojedynczo, zamiast zwykłego Lightboxa, gdzie klika się strzałkę w bok i pokazuje się następne zdjęcia? Strasznie mnie to denerwuje. Ale może to skrzywienie zawodowe, bo sama zajmuję się robieniem stron i mnie kłuje w oczy :P
Od czasu, kiedy zaczęłam szukać dla siebie konia, dowiedziałam się mnóstwo o hodowli, rasach, rodowodach itp. Wydawało mi się, że wiem już co nieco. Ale araby to zupełnie osobna gałąź wiedzy i znów się czuję ciemna jak tabaka w rogu :P
Stąd kolejne pytanie do Was: jak czytać wyniki koni z takiej Białki powiedzmy: http://www.janow.arabians.pl/pl/pokazy/cm-2009/wyniki.php Są tam jakieś tabelki i punkciki, o co tu chodzi? Co można powiedzieć o koniu na podstawie takiej oceny?
Poradźcie proszę ile owsa może min i max dostawać klaczka 5 letnia, która na razie nie pracuje wcale, a ile jeśli będzie chodziła np. 1godz. dziennie pod siodłem? Ile siana dziennie przejadają Wasze araby? Siana nie żałuję, ale mój wszechwiedzący tata uważa, że daję za mało owsa i niby głodzę Kluskę... stąd moje pytanie o dawki, bo nie mam już siły mu tłumaczyc, że nadmiar owsa szkodzi arabom m.in. na mózg 🙄.
To wszystko bardzo zależy- mój je miarkę z górką (tą samą miarkę co Epikei 😉 ) a drugi jadł jedną trzecią tej miarki i wyglądał jak pączek. Tak jak mówi Epikea- jęczmień, mesz, musli bezowsowe. Nie za dużo- bardziej ze względu na inne walory odżywcze. Po czasie sama będziesz widziała ile potrzebuje.
Mojego nikt nie przebije jeżeli chodzi o ilość żarcia 😎 Dostawał w okresie tuczenia 2,5 WIADRA dziennie.Owies,dwa rodzaje musli,sieczka,mleko dla cieląt,witaminy.... I doczekałam chwili kiedy mogę mówić "grubasie" do mojego anorektyka 😅 Teraz dostaje tylko dwie miarki owsa rano i wieczorem,dupska nie rozsadza,wagi nie traci 🙂 Myślę,że to wszystko to sprawa mocno indywidualna.
Gospoda jak kluseczka, a na diecie jest dostaje siano 3 razy dziennie i 2 razy dziennie po miarce owsa. 2 razy w tygodniu robimy mesz. fakt ze dostaje po garsci musli do owsa i codziennie wieczorem na deser marchew. I to ma byc dieta...
zaznacze ze nic nie robi... nie jest źrebna i nie pracuje.. po prostu jest. A i do najmłodszych nie należy... Kurozwęcka arabka 🙂
ps. fotki takie byle jakie, ale sie ucze 😡 Gospoda uwielbia byc brudna... ledwo kiedys do sesji zdjęciowej ją utrzymałam w czystosci i tez nie długo 😅
Wojenko- Twojego nikt nie przebije- widzialam w Janowie... moje by pękły po takim ''wiaderku'' 🤣
Mój jakiś czas był na samym sianie plus dodatki (suchy chleb, marchew, jabłka, lizawka) i też wyglądał ok- wyniki krwi dobre. Wtedy w ogóle nie pracował.
Epikea, bardzo dziękuję, teraz zaczynam w miarę rozumieć o co chodzi 🙇
A ten młody arabek, którym mi się spodobał, jednak nie jest aż taki młody jak myślałam, bo w marcu skończy 2 lata 😍 Czyli od biedy mogłabym się na niego zdecydować. 🏇
Alice - domyśliłam się , że ironia, ale humoru nie miałam na żarty. Bardzo dużo dostaje Twój arab 😲 . Wojenka - chyba wyślę na podtuczenie do Ciebie mojego wielkopolaka, ktorego od kilku miesięcy tuczę i efekt marny 😵 Złota- fotek nie widzę 👀 EDIT: to chyba z powodu wczesnej pory dnia - już przejrzałam. No nieźle wypasiona kobyłka.